Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Cari Gider-Sermaye Gideri ayrımı
4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında; cari giderlerin E cetvelindeki as-gari değerleri aşmayan ve normal ömrü 1 yıla kadar olan mal ve hizmet alımları olduğu belirtilmekte-dir. 1) Normal ömrü 1 yıldan az olup asgari değeri aşanları cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz? 2) Kuruma asgari değerin altında bir bilgisayar ya da buzdolabı alınırsa cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz? 3) Cari gider olma şartı için hem asgari değerin altında kalma hem de normal ömrü 1 yıldan az ol-ma şartlarının ikisini birden mi taşıması gerekiyor? Sadece birini taşır ise cari gider diyebilir miyiz? Sermaye harcamalarının ömrü 1 yıldan fazla ise ve asgari değerleri aşan mal ve hizmet alımları ol-duğu belirtilmiştir. Eğer bir malın değeri asgari değeri aşıyor ama ömrü kısa ise cari hesaplara mı ser-maye hesaplarına mı kaydedeceğiz? Laboratuvara tüketim maddesi olarak kimyasal madde alıyor isek ve cari yıl içinde tüketiyor isek ve de bir alımda asgari değeri aşan miktarda alım yapılmış ise cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-03
Belediyenin borçlanma usul ve şartları
Belediye Meclisimiz 2013 Nisan toplantısında İller Bankası kanalı ile iki milyon TL olarak 5 yıl vadeli kredi kullanılması ile ilgili olarak karar aldı. %10 sınırını aştığı için İçişleri Bakanlığından onay alındı. 2013 Ağustos ayında İller Bankasına başvuru yapıldı. Seçime altı aylık süre kaldığından başvurumuz ka-bul edilmedi. Belediyemiz özel bankalardan kredi talebinde bulunabilir mi? Meclis Kararında geçen İller Bankası lafzı sebebi ile kredi maliyetinde artış olmasa bile özel bankadan kredi aldığımızda karara isti-naden sorumluluk oluşur mu? Seçime kalan sürenin mevzuat açısından sakıncası bulunmakta mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-23
Avukatlık vekâlet ücretinin dağılımı
Hukuk Müşavirliği bünyesinde görev yapmakta olan memurlar vekâlet ücreti alabilirler mi? Alabili-yorsa nasıl alınabilir? Başka illerdeki ve başka müdürlükler neye göre alabiliyor?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-10
Ayni yardımlarda taşınır işlem fişi limiti
Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından vatandaşlara yaptığımız ayni yardımlarda taşınır iş-lem fişlerini düzenliyoruz. Fakat limitler hususunda tereddüte düştük. 2013/1 sayılı Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğdeki limitlerden hangisini baz almamız doğru olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-20
Zabıta memuru tebligatta görevlendirilebilir mi?
Mali hizmetler müdürlüğünden çıkan ödeme emirlerinin şahıslara tebligatını belediyede hangi birim veya hangi memur yapar. Zabıta memuru bu tebligatta görevlendirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-31
İlbank Ortaklık Payı ve Mahalli İdare Birliklerinin Giderlerine Katılma Payının bütçe karşılığı
Bilindiği üzere 6107 sayılı Kanunun 4. maddesi gereği %2 İller Bankası Sermaye Payı olarak 2011 yılı Şubat ayından itibaren tutulmaya başlanmıştır. Muhasebe kaydı noktasında bazı tereddütler oluşmuş-tur; 1) İller Bankası web sayfasında 2011 yılı Şubat ayından geriye doğru 2005 yılına kadar sermaye payları kısmında yayınlanan ortaklık payı tutarlarının da sermaye payı olarak 240 Hesaplarına dahil edilmesi gerekli midir? Dâhil edilecekse önceki yıllarda bütçe gideri olarak tahakkuk ettirilen bu tutar-lar sermaye payı olarak kaydedilirken karşılığında gelir (600, 800, 805) hesapları çalıştırılacak mı? Yoksa farklı bir hesap mı çalıştırılması gerekir) 2) 240 sermaye paylarının takibi, sermaye arttırılması veya azaltılması gibi durumlarda muhasebe kaydı nasıl izlenmelidir? 3) Birliklere yapılan ortaklık payları da sermaye payı olarak değerlendirilip 240 hesaplarına kayde-dilmesi gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-24
Muhasebe yetkilisi ile gerçekleştirme görevlisinin aynı kişide birleşmesi
5018 sayılı yasada Muhasebe Yetkilisi ile Gerçekleştirme Görevlisi yetkilerinin aynı kişide birleşme-yeceğine yönelik açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu iki görevi aynı kişi üstlenebilir mi? Ödeme emri belgelerinde aynı kişi hem muhasebe yetkilisi olarak hem de gerçekleştirme görevlisi ola-rak imza atabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-19
TOKİ ye borçlanılarak bina yaptırılması
Belediyemiz ile TOKİ arasında yapılan protokol gereği mülkiyeti belediyemize ait arsamız üzerine hizmet binası ve konut yapılacaktır. Protokol gereği ödemelerimiz yıllık 4 eşit taksit ile 10 yıl geri ödemeli olacak bu şartlarda ilk yapmamız gereken muhasebe kaydı nasıl olmalıdır? İş yıllara sari olduğun-dan, gelecek yıl borçlarımızın takibi için 403 hesabın karşısında hangi hesapları kullanabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-05
Taşıt alımı
İl Emniyet Müdürlüğünün talebi doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisimizce Emniyete 10 adet motosiklet alınması yönünde bir karar alınmıştır. Söz konusu motorların T cetvelinde görünme-mesi konusunda anlaşmazlık yaşamaktayız. Taşıt Kanununun 10. maddesinin 2. fıkrasının 5393 sayılı Yasanın 85. maddesiyle değişmiş olan "….il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinirler." ifadesine dayanarak T cetvelinde yer almasa da bu araçların alınabileceğini düşünüyorum. Bu konuda görüşünüzü almak istiyorum. T cetvelinde yer almayan ve 2013 yılı başında T cetveline koymayı öngörme imkânımızın bulunmadığı ke-sin olan il Emniyet Müdürlüğünün talebi doğrultusunda alınan meclis kararı ile bu alımı gerçekleştirebi-lir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-06-27
Birimlerin kendi ödeneğini başka birimlerin ihtiyacı için kullanması ve bütçe içi aktarma
1-Belediyelerde harcama yetkisi verilen görevliler (Harcama yetkilisi) yetkilerini (ödeneğini) sadece kendi müdürlük ihtiyaçlarını karşılamak için mi kullanırlar? 2-Müdürlüğün bütçe ödeneğinin yetersiz veya ekonomik gider kodu olmayan alımlarını, diğer mü-dürlüğün bütçe ödeneğinden karşılayabilir mi, ne şekilde yapılması uygundur?
- Soru Cevaplandı
- 2013-06-07
Kiracının taşınmaz üzerine yaptığı onarım giderlerini belediyeden talep etmesi
2006 yılında belediye meclisi kararı ile kiracımıza işyerinin pencere, kapı, çatı ve muhtelif yerleri için (kiradan mahsup söz konu değil) tadilat yapması için izin verilmiş. Kira sözleşmesinin 1. maddesin-de belediyenin izniyle tadilat yapabileceği yer almaktadır. 2013 yılında ise kiracımızın bulunduğu bina yıkılıp park ve bahçe yapılacağından dolayı tahliye etmesi için ihtarname gönderildi. Buna karşılık kiracı ise belediye meclisine başvurarak yaptığı tadilatlarla ilgili harcamalarını talep etti. Kiracı tarafından ya-pılan imalatlarla ilgili olarak belediye tarafından yapılan tespite istinaden belirlenen tutar, belediye meclisine sunulmuş olup, belediye meclisince bahse konu tutar kira borçlarından mahsup edilmek üzere kabul edilmiştir. Mevcut karar Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderildi. Kabul edilen meclis kararı doğrultusunda; 1- Meclisin aldığı karar karşısında Mali Hizmetler Müdürlüğünün sorumluluğu, 2- Bu karara göre muhasebe işleminin nasıl yapılacağı, konularında yardımlarınızı arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-19
Belediyeye bağlı bütçe içi işletmelerde kurumlar vergisi mükellefiyeti
(Belediyeye bağlı bütçe içi işletmelerde kurumlar vergisi mükellefiyeti) Belediye bütçe içi işletmelerde ayrı vergi kimlik no alınacak mı? Hal gelirleri kurumlar vergisine tabi midir? Ayrıca verilecek olan beyannameler ayrı ayrı verildiğinde bir karışıklık ortaya çıkmaz mı? Bu ko-nularda yardımcı olursanız sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-18