Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Ödeme emri belgesi üzerinde bulunması gereken imzalar
Ödeme emri belgelerinde, düzenleyen (gerçekleştirme görevlisi), muhasebe yetkili ve harcama yetkilisinin imzası bulunmaktadır. Ayrıca başka birinin imzanın bulunması şart mıdır? (örneğin tetkik eden ön mali kontrol gibi
- Soru Cevaplandı
- 2020-03-13
Cenaze hizmetleri giderlerine ilişkin bütçe tertipleri
Belediye olarak Cenaze hizmetlerinin yerine getireceğiz. Defin, yıkama, kefen, mezar kazma, gibi tüm masrafları Belediye bütçesinden ödemek istiyoruz. Ödeyebilir miyiz? Ödemek için Bütçenin hangi faslından harcama yapabiliriz? Örneğin cenaze hizmetlerinden olabilir mi? Veya başka bir fasıl varsa bilgi vermenizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-24
Taşınır kesin hesabı bütçe kesin hesabına eklenmeli mi?
Kesin hesap işlemlerinde, taşınır taşınır kesin hesap cetveli eklenecek mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-15
Mali Hizmetler Birimi bünyesinde tahakkuk birimi oluşturulabilir mi
5018 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, mali hizmetler birimlerinde diğer harcama birimleri adına ödeme emri belgelerinin düzenlenmesi için tahakkuk birimi kurulabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-14
Ücret alacağının zamanaşımına uğraması
Ben 6111 sayılı yasa gereği Antalya Valiliğinde görevlendirilmiş bulunmaktayım. Bundan önce … Belediyesinde çalışmakta idim. Belediye benim ve başka arkadaşlarımın, TİS' ten, ilave tediye kanunundan (6772 sayılı Kanun) kaynaklanan haklarımızı ödemedi. Belediyenin parası olduğunda ödeneceği söylendi. Tekrar ödenmeyince mahkemeye başvurduk. Şu anda mahkememiz sürmektedir. Mahkemede davalı belediye zaman aşımı iddiasında bulundu, ne yapmalıyız? Emanete alınan paralar için zaman aşımı işlemez mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-08
İlbank aracılığıyla kanalizasyon yapım işi muhasebeleştirmeleri
Belediyemiz meclis kararıyla iller bankasından borçlanma yolu ile kanalizasyon yapım için başvuru yapmıştır. İller Bankasınca yaptırılacak kanalizasyon yapım işinin %50’si hibe yoluyla karşılanacaktır. Kanalizasyon ihalesi yapılmış olup; 1.517.000.-TL bedelle sözleşmesi yapılmıştır. 1. hakediş KDV dâhil 284.766,20.-TL olup; (43.438,91.-Tl si KDV dir.) İller Bankası ekstresine istinaden 1. hakediş kredi bor-cu: 142.383,10.-TL dir. 2013-300-Banka kredi; 2.508,89.- 400.-Banka Kredileri H. 139.874,21.-TL olmak üzere toplam: 142.383,10.-TL olarak tahakkuku yapılmıştır. 1. hakedişe göre kesinti ise: anapara: 308,16 TL ve faiz 1.377,70.-TL dir. Yapılan hakedişlere göre nasıl muhasebe kaydı yapılacaktır. Yatırım tamamlandığında nasıl muhasebeleştirilecektir. Özetle kanalizasyon yapım işiyle ilgili bu bilgiler ışığın-da da yapılacak muhasebe kayıtlarını tarafımıza örneklerle açıklayabilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-06-05
Yabancı ülke belediyesi ile ortak proje yürütülmesi ve bütçe ilişkisi
Belediye olarak AB Sınır Ötesi İşbirliği Kapsamında Bulgaristan'ın Bolyarovo Belediyesi İle birlikte ortak bir proje yürütüyoruz. Projenin bütçesi ve banka hesapları belediye bütçesinden ayrı olarak takip ediliyor. Önümüzdeki günlerde proje ile alakalı bir aktivite var ama projenin banka hesabına aktarılması gereken ilk %20 lik pay aktarılmadığından dolayı proje hesabında bakiye sıfır. Belediye Bütçesinden geri almak kaydıyla proje hesabına para aktarabilir miyiz? Aktarabilirsek muhasebe kaydı nasıl olacak?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-31
Bütçe içi işletme muhasebesi ve işletmenin personel giderleri
Mahalli idareler bütçe içi işletme yönetmeliğine istinaden kurulan işletmemiz ayrı bir vergi numa-rası alarak faaliyetine başlamıştır. Yönetmeliğe göre personel giderleri ve bunlarla ilgili vergi-sigorta gi-derleri belediye bütçesinden karşılanmaktadır. Sadece faaliyetle ilgili alışlar ve satışlar tek düzen mu-hasebesi içerisinde takip edilmektedir. Bütçe İçi İşletmemizin Ay sonu kayıtları aşağıdaki gibidir: Alışlar Toplamı = 50.000,00 TL. Alışlar KDV Toplamı = 7.000,00 TL. Satışlar Toplamı = 20.000,00 TL. Satışlar KDV Toplamı = 3.000,00 TL. Bu kayıtları belediye bütçesine nasıl yansıtacağız? Ayrıca yaptığımız işlem doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-17
Erzak paketlerine verilecek taşınır kodu
Erzak Paketi alımlarının tüketim ambarında hangi koda girilmesi gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-20
Belediyenin fatura düzenlemesi
Belediyemizin, Erciş Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine asfalt verilmiştir. İlgili Kurum belediyemizden fatura istedi. Ancak belediyemizde tahsilat makbuzu haricinden fatura kullanılmamaktadır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun vergisi konusu başlıklı 1. maddesinde belediyelerin fatura bastırma mecburiyeti yoktur. Ancak Kaymakamlık 5520 sayılı Kanunun 4. maddesinin ( ı) bendinde; sayılan faaliyetler dışında kalan gelirler için fatura düzenleme mecburiyetiniz vardır. Diye bize para ödemesi yapılmamaktadır. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-13
Ön ödemeli akıllı-kartlı sayaca geçiş
Belediyemize birikmiş su borcu olanlar var. Bunlar avukat vasıtasıyla icraya verilmiş ve takibi ya-pılmaktadır. Borçlu vatandaş akıllı sayaca geçip bundan böyle peşin para ile su alıp kullanma talebinde bulunuyor. Bir yandan eski borçlarının tahsili için icra takibi devam ederken, diğer yandan akıllı sayaca geçmesi için belediye abone edebilir mi? Bu konuda belediye meclisinin almış olduğu karar ile; akıllı sayaç taktıran abonelerden katılım ve depozite bedeli alınmamasına, ayrıca su tarife bedelinden % 20 daha indirimli uygulanmasına, eski abonelerden borçları nedeniyle suları kesilenler ile su sayacı bozu-lanlara akıllı sayaç takılması mecburiyetinin getirilmesine, eski abonelerin isteği halinde akıllı sayaç takmaları halinde indirimden yararlanmalarına karar verilmiştir. Bu meclis kararı gereğince, bir yandan eski borcu olanlar icraya verilerek tahsilatı devam ederken, ön ödemeli akıllı-kartlı sayaca geçmesinde sakınca var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-12
Cari Gider-Sermaye Gideri ayrımı
4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında; cari giderlerin E cetvelindeki as-gari değerleri aşmayan ve normal ömrü 1 yıla kadar olan mal ve hizmet alımları olduğu belirtilmekte-dir. 1) Normal ömrü 1 yıldan az olup asgari değeri aşanları cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz? 2) Kuruma asgari değerin altında bir bilgisayar ya da buzdolabı alınırsa cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz? 3) Cari gider olma şartı için hem asgari değerin altında kalma hem de normal ömrü 1 yıldan az ol-ma şartlarının ikisini birden mi taşıması gerekiyor? Sadece birini taşır ise cari gider diyebilir miyiz? Sermaye harcamalarının ömrü 1 yıldan fazla ise ve asgari değerleri aşan mal ve hizmet alımları ol-duğu belirtilmiştir. Eğer bir malın değeri asgari değeri aşıyor ama ömrü kısa ise cari hesaplara mı ser-maye hesaplarına mı kaydedeceğiz? Laboratuvara tüketim maddesi olarak kimyasal madde alıyor isek ve cari yıl içinde tüketiyor isek ve de bir alımda asgari değeri aşan miktarda alım yapılmış ise cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-03