Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Birleşemeyecek görevler
Ben üniversitede Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisiyim. Bana ayrıca satın alma görevlisi görevi veriyorlar, kanunen uygun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2018-02-26
Muhasebe evrakları kaç suret düzenlenmeli
6360 sayılı Kanun gereği nüfusu azlığı nedeni ile kapanan belde belediyesinden Gürün İlçe belediyesine nakil oldum. Belde belediyesinde muhasebe gelir ve gider evraklarını tek suret olarak düzenli-yorduk. İlçe belediyesinde benden önce muhasebe evraklarını bir asıl ve bur suret olarak iki nüsha düzenleniyordu ve şimdide aynen devam ediliyor. Fakat aylık olarak muhasebe evraklarını belediyemize ait KEP adresi üzerinden Sayıştay Başkanlığına gönderiyoruz. Bunun üzerine muhasebe evraklarını hala daha bir asıl ve bir suret olarak düzenlememize gerek var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2017-11-13
İş artışı durumunda yatırılacak vergi ve paylar
%20 lık iş artışlarında ilgili firmanın yatırması gerekenler nelerdir (artış miktarı kadar karar pulu, damga ve teminat, üçünü de yatırması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2016-02-11
Muhasebecilerin sorumluluğu
Müdürlüğümüz 2014 yerel seçim sonrası muhasebe yetkilisinin görevden alınıp, yerine atandığımızda muhasebe biriminde emanete alınmayan alt evrakları hazırlanmamış 77 adet çıplak fatura bulundu (2013-2014 yılları ağırlıklı). Bu fatura sahipleri alacaklarını belediyemizden talep etmişler fakat mevzuat yönünden sakınca doğuracağından ödeme gerçekleştirilmemiştir. Daha sonra bir kısım alacaklı icra müdürlüğü kanalıyla ihtarname ve ödeme emri göndermiş bulunmakta ve alacaklarına karşılık e-haciz le hesaplarımıza bloke koymaktadırlar. Mahkeme kararı olmadan icra yazısı ile ödeme yapabilir miyiz? Şayet ödeme yaptığımızda ne gibi işlem yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2015-08-14
İller Bankasından yapılan borçlanma ile içme suyu şebekesi yenilenmesinde KDV indirimi
İlçemizin içme suyu şebekesi, SUKAP projesi kapsamında % 50 İller Bankası hibeli, %50 si İller Bankası kredisi ile yapılacaktır. Belediyemiz mevzuat gereği, su hizmetleri için almış olduğu mal ve hizmet alımlarında ve yapım işlerinde ödediği KDV'ni indirim konusu yapabiliyor. İçme suyu şebekesinin değiştirilmesi ihalesi İller Bankası A.Ş. tarafından gerçekleştirildiğinden, hakedişler İller Bankası A.Ş. adına faturalandırılıyor. İhale bedelinin yarısının KDV dâhil kısmını belediyemiz ödeyeceği için, dolaylı olarak ödediğimiz KDV ni indirim konusu yapma hakkımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2015-08-14
Gerçekleştirme görevlisi belirlenmesi
Kurumumuzda 2015 yılı öncesinde harcama yetkilisi genel sekreter ve genel sekreter yardımcısı olmakla beraber gerçekleştirme görevlileri birim müdürleriydi. 2015 yılı içerisinde ve halende devam eden birim müdürlüklerine ayrılan bütçelerden sonra harcama yetkilisi birim müdürleri ve gerçekleştirme görevlisi de birimden bir memur olmuştur. Örneğin insan kaynakları birim müdürü harcama yetkilisi insan kaynaklarında memurda gerçekleştirme görevlisi olmuştur. Memur gerçekleştirme görevlisi olabilir mi? sorumluluğu ne derecededir.
- Soru Cevaplandı
- 2015-08-04
Amortismanlı taşıt aracı satışının muhasebeleştirilmesi
Kayıtlı değeri 8.000,00 TL olan kamyonet hizmet aracı peşin 5.750,00 TL + KDV (% 18) ile satılmış-tır. KDV si 1.035,00 TL'dir. Toplam satış bedeli 6.785,00.-TL dir. Birikmiş amortismanı 8.000,00 TL'dir. Aracın satışına ilişkin muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-10
21/f ve 22/d maddelerine göre yapılacak harcamaların bütçenin %10’ unu geçmesi durumunda uygulanacak müeyyide
2014 yılı Bütçesi görüşülürken, 4737 sayılı kanun 21 ve 22’ inci maddelerine göre yapılan harcamaların Kanunun 62’ inci maddesinin ‘ı’ bendinde yer alan %10 oranının aşılması ancak Kamu İhale Kurulundan izin alınması ile mümkün olabilecektir denilmektedir. Ancak izin alınmazsa harcamalar %10 aşarsa sonucu ne olabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-10
Personel giderlerinin bütçe gelirlerine oranlanmasında personel giderlerinin kapsamı
ORMANLI Belediyesi - ORMANLI
Mali yılı içinde belediyemizce 5 ay 29 günle sınırlı geçici işçi çalıştırılması düşünülmektedir. 01 personel giderleri hesaplanırken, belediye başkanına encümen ve meclis üyelerine yapılan ödemeler 01-Personel giderleri tutarının içine dahil edilecek mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-06
- ORMANLI
Belediye bütçesinden derneklere nakdi yardım
Belediyeler tarafından; kamu yararına çalışan dernekler statüsünde olmayan ancak kamu yararı güden derneklere nakdi yardım yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-05
Şartlı yardım üzerine yapılacak muhasebe kayıtları
HÜSEYİN TİLAV - ALTINYAYLA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Belediyemize çöp konteynırı yaptırmamız için 30.000 TL' lik şartlı yardım gönderileceği söylendi. Biz de buna istinaden kurumumuza çöp konteynırı yaptırdık. Kurum parayı bize değil firmaya ödeyecek. Bizim muhasebe yönünden ve taşınır yönünden ne işlem yapmamız gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 2015-04-28
- ALTINYAYLA
Harcama yetkilisi ve ihale yetkilisinin belirlenmesi
5018 sayılı yasanın 31’inici maddesinde 22.12.2005 tarih ve 5436/1 sayılı Kanun maddesi ile yapılan değişiklik ile bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisinin olduğu; 5393 sayılı Yasanın 63 cü maddesi ile belediye bütçesi ile ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisinin harcama yetkilisi olduğu belirtilmiştir. 31.12.2005 tarihli harcama yetkilileri hakkında 1 seri no’lu genel tebliğinde bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak Teşkilat yapısı Başkanlık olan yerin üst yöneticisi Başkan harcama yetkilisinin ise Müdürlüklerin olduğu belirlenmiştir. Yine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.02.2006 tarih ve 45181 sayılı yazıları ile gönderilen genelge de, harcama yetkilerinin, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin yöneticisi (Birim Amiri) tarafından kullanılacağı belirtilmiştir. Sorum; Bütçemizde fiilen olmayan birime ödenek konulmuştur. Örnek, Ulaşım hizmetleri, Fen İşleri olarak yaptığımız yollara yapılan harcamalar buradan ödenmektedir. Ulaşım hizmetlerinin harcama yetkilisi olarak fen işleri müdürü yazılmaktadır. Yapılan veya yapılacak ödemelerde verile emrine harcama yetkilisi olarak müdür yazılmakta, ancak ihale onay belgesine teklif eden birim amiri, onaylayan olarak da belediye başkanı yazılmaktadır. Onay belgesinde teklif edenin, düzenleyicinin onayı ise harcama yetkilisi olan birim amirinin yazılması gerektiği görüşümü sözlü olarak ifade ettim. Ancak kabul görmedi. Bu hususta birim amiri olarak sorumluluğum kalkar mı, yoksa yazılı olarak başkanlığa bildirmem mi gerekir? Yazılı olarak evrakın düzenlenmesi istenirse sorumluluğum kalkar mı?
- Soru Cevaplandı
- 2015-04-22