Kredi ile alınan taşıt aracına ilişkin muhasebeleştirme işlemi

İller Bankasından borçlanarak 1.355.000,00 TL bedelle araç alındı. Ödemelerini aylık olarak bankaya yapıyoruz. Tahakkuk kaydını 254. Taşıtlar Hesabına borç 300, yıl içinde ödenecek borçlar, 400 gelecek senelerde ödenecek borçlar diye alacak kayıt edildi. Bütçe giderini sadece yıl içinde ödenecek miktar kadar ödenek koysak, gelecek yıllarda ödeyeceğimiz rakamı gelecek senelerin bütçelerine koysak uygun olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-21

Fen Memuruna muhasebe işlemlerinin yürütülmesi ve muhasebe yetkilisine vekalet görevi verilmesi

Fen Memuru olarak teknik hizmetler kadrosunda görev yapmaktayım. Öğrenmek istediğim hususlar şunlardır: Muhasebe yetkilimiz rahatsızlığı nedeniyle sık sık uzun süreli izin kullanmaktadır. Bu izin kullanma süreçlerinde, bilgisine sahip olmadığım muhasebe işlemlerinin yürütülmesi ve muhasebe yetkilisine vekalet görevinin tarafıma verilip verilemeyeceği, bu görevin hukuken tarafıma verilmesinin yasallığı nedir? Kanunen sorumluluğumun ne olacağını ve nasıl hareket etmem gerektiğini bildirirseniz çok sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-04

İlama bağlı tazminat ödemesi ve vekalet ücreti

Belediyeye karşı açılan bir tazminat dosyası kesinleşmiş olup, belli aralıklarla ödeme yapılması konusunda alacaklı ile anlaşılmıştır. Belirlenen bu anlaşma dahilinde, kısımlar halinde ödeme yapılmaktadır. Ancak yapılacak toplam ödeme içerisinde davayı yürüten alacaklının avukatına ait vekalet ücreti de bulunmaktadır. Bu vekalet alacağı kısmı için belediye olarak Gelir Vergisi Kanunu uyarınca stopaj kesintisi yapmamız gerekir mi? Ayrıca stopaj dışında vekalet alacağı için kesinti yapılması gereken herhangi kanuni bir kalem var mı, varsa bunlar hangileridir? Bu ilama dayalı borç ödenirken nasıl muhasebeleştirilecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-08-13

Bütçe içi işletme kurulması

5393 sayılı Belediye Kanununun 71. maddesine göre belediyemizde "Organik Ürünler İşletmesi" adı altında bütçe içi işletme kurulması için İçişleri Bakanlığından gerekli izin alınmıştır. Fakat işletmenin kurulması için bundan sonraki aşamalar hakkında bilgimiz yoktur. Bütçe içi işletme kurmak için hangi yolu izlemeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-29

Şirkete sermaye artırımı aktarılmasında Damga Vergisi kesilip kesilmeyeceği

Belediye meclisi kararıyla, sermaye artırımı olarak şirketlere yapılan ödemelerden Damga Vergisi kesilecek mi, yoksa kesilmeyecek mi? Kesilmeyecekse hangi yasaya göre kesilmeyecek? Şirketler, Kanuna ekli 2 no’lu tabloya 2001 yılında eklenen maddeyle kesilmeyeceğini iddia etmektedirler. 1 no’lu tabloda da meclis kararlarından kesilmesi gerekmektedir. Hangisine göre işlem yapılması gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-20

Derneklerin ve diğer özel hukuk tüzel kişilerinin düzenlediği eğitim seminerleri için Bakanlık izni alınması gerektiği

Derneklerin düzenlemiş olduğu seminerlere 21/02/2007 tarih ve 2007/26 sayılı Genelge ile 15 gün önceden haber vermek koşulu ile İçişleri Bakanlığından izin alması gerektiği belirtilmiş olup, 24/01/2008 tarih ve 2478/50000 sayılı yazı İle eğitim semineri konusunda 2007/26 sayılı Genelgenin uygulaması hakkındaki yazıda, Mahalli İdare Birliklerinin kamu tüzel kişiliğe haiz olmasından dolayı Bakanlıktan izin almalarına gerek olmadığı belirtilmiştir. Çeşitli derneklerin yurt içinde ya da yurtdışında seminer düzenlemesi Bakanlıktan izin aldıklarına dair resmi yazı sorulmalı mıdır? Böyle bir resmi yazı mevcut değilse, bununla ilgili ödemelerden kim sorumludur? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurtdışı statüsüne mi girer?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-14

Mahalli idare birlikleri tarafından düzenlenen seminerlerin ücretlerinin ödenmesinde Damga Vergisi kesilmesi

Belediye ile belediye birlikleri arasındaki seminer ücretleri ödemesinde Damga Vergisi kesilecek mi? Bir de, belediye birlikleri resmi daire statüsünde mi? Eğer resmi daireyse kanun maddeleriyle açıklarsanız çok memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-11

Aday memurun görevi bırakması durumunda yapılması gereken işlemler

Aday memur olarak çalışan memurumuz görevi bıraktığında, görevi bırakma işleminde Emekli Sandığına bildirim ve daha ne gibi işlemler yapmamız gerekir? Bu işlemi ayrılma tarihinde mi, yoksa bu tarihten önce veya sonra yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-06

Borcu yoktur yazısı

06.06.2008 tarih ve 26898 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 29.06.2008 tarih ve 26921 ile 19.07.2008 tarih ve 26941 sayılı Resmi Gazetelerde yayınlanan Tahsilat Genel Tebliğleri ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumların bu kanun kapsamındaki hak sahiplerine 2.000,00.-TL üzerinde yapacakları ödemeler sırasında ilgili kişilerin bağlı bulunduğu Vergi Dairesinden borcu yoktur yazısı temin edilmesi gerekmektedir. Ancak aynı kanunun 19 ve 21/f maddesine göre yapılan alımların çoğunun ödeme planları yapılan sözleşmeler ile taksitlendirilmektedir. Sözleşme öncesi alınan vergi borcu yoktur yazısı yeterli midir? Yoksa sözleşme tutarının taksit ödemelerinin her biri için ayrı ayrı vergi borcu yazısı istenmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-05

Demirbaşların hurdaya ayrılması ve imhası

2008 yılı Ocak ayında, önceki yıllarda kullanılmakta olup Taşınır Mal Yönetmeliği gereği muhasebeye alınan demirbaşlardan kullanılamaz durumda olmaları nedeniyle imha edilecek olanlarının muhasebe kaydı nasıl olmalıdır. Hesap Borç Alacak 500 ............................. xx,xx 253 ................................................................xx,xx 255.................................................................xx,xx 1-Yukarıdaki şekilde girişi yapılan demirbaşlar imha (hurda değil) edilmek suretiyle kayıtlardan düşülmek istenirse nasıl düşülmelidir? Hesaplar nasıl çalışmalıdır? 2-Acaba bu demirbaşlara imha işlemine yönelik muhasebe kaydından önce yönetmelik gereği %100 amortisman ayrılıp sonra imha amaçlı düşüm yapılabilir mi? (Not: zorunlu olarak zaten 2008 yılı sonu %100 amortisman uygulaması yapılacaktır)

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-01-11

Bütçe içi aktarmalar ve muhasebeleştirilmesi

1- Belediyemiz belde belediyesidir. 03.02 tüketim mal ve malzeme alımından 06 sermaye giderleri yol yapımlarına ödenek aktarmasını başkanlık onayı ile yaptık. Muhasebeleştirme işlemi yapılması gerekiyor mu? 2- Yedek ödenekten 06 sermaye giderleri yol yapımına ödenek aktarmasını başkanlık onayı ile yaptık. Ancak görüştüğüm muhasebeci arkadaşlardan encümen kararı ile yapılacağını söyleyenler var. Yedek ödenekten aktarmalar encümen kararıyla mı, yoksa başkanlık oluru ile mi yapılacak? Aktarılan ödenekler fonksiyonel sınıflandırmanın 1. düzeyindedir. Aktarmaları muhasebeleştirir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-12-25

Su abonelerine depozite iade edilmesi

Su abonelerinden tahsil ettiğimiz depozitoların iadesinde her zaman makbuzun aslını istiyoruz. Su abonelerimizden biri Belediyemize, dairesini sattığından depozito iadesi talebi ile geldi. Fakat 2007 yılında abone olurken ödediği depozito makbuzunu kaybettiğini ve bulamadığını söyledi. Bu durumda nasıl işlem yapmamız gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-14