Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Satılan taşınıra ilişkin işlemler ve muhasebe kaydı
Belediyemiz taşınır kayıtlarında 2.950,00 TL değerle kayıtlı aracın 1.750,00 TL bedelle satılması durumunda, muhasebe kaydı ve taşınırdan düşülmesi nasıl olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-26
İşçi kadrosundaki personelin muhasebe yetkilisi görevi verilmesi
Ben 2002 yılında geçici işçi olarak işe alındım. Daha sonra çıkan Kanunla bizler daimi işçi statüsüne geçtik. Şu an belediye de muhasebe bölümünde işçi olarak çalışmaktayım; sorumluluk başka bir memur arkadaşımızda, bizzat ben işleri yürütmekteyim. 2009 yılında seçimlerden sonra belediye meclisinde görüşülerek tarafıma muhasebe yetkilisi ve mali hizmetler müdürlüğü görevi verilmiştir. Sorularım şöyle: Belediye meclisinin böyle bir yetkisi ve görevi var mıdır? İşçi kadrosundaki bir kamu görevlisine muhasebe yetkilisi ve mali hizmet müdürlüğü verilir mi? Şayet bu görev ve sorumluluklar verilirse maaşıma ek bir ücret verilir mi? Yapılan işlem yanlış ise, şahsen hukuki olarak hangi yola başvurmam gerekiyor? Muhasebe sertifikası olmadan muhasebe yetkilisi olunabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-15
Muhasebe işlemleri
Birliğimizde, muhasebe iş ve işlemlerine bakmaktayım. Geçici işçi eliyle muhasebe işlemleri yürütülür mü? Yürütülmez ise kurumumuzda 5620 sayılı Kanun kapsamında 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre 657 sayılı Kanun 4 – b statüsünde çalışan Mühendis /Birlik Müdürü muhasebe işlemlerine görevlendirme ile bakabilir mi? Ya da bağlı bulunduğumuz Kaymakamlıktan memur görevlendirilmesi gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-14
Bireysel emeklilik
Bireysel emeklilik sistemine ödeme yapmakta olan belediye personeli için belediye ek katkı payı ödemesi yapabilir mi? Eğer yapabilirse bütçenin hangi kaleminden ödeme yapılabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-08
Spor kulüplerine yardım
5393 sayılı Belediye Kanununun Belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14’üncü maddesinde yer alan “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; b) “…gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. “ hükmü bulunmaktadır. Bütçeye konulan ödeneği kullanırken; Kanunun bu hükmünden, amatör spor kulüplerine yalnızca spor malzemesi yardımı yapılabileceği anlaşılmaktadır. Bu amaçla bütçeye konulan ödeneklerden, amatör spor kulüplerine yalnızca spor malzemesi yardımında mı bulunabiliriz? Bu ödeneklerden sağlık yardımı yapılabilir mi? Amatör spor kulübü sporcularına İaşe yardımı yapılabilir mi? Bu ödeneğin kullanımına dair bir genelge veya tebliğ var mı? Deplasmana giderken, belediyemiz tarafından taşıt kiralanması sureti ile amatör spor kulüplerine tahsis edilebilir mi? Tahsis edebilirsek, bütçedeki hangi gider tertibinden bunu karşılayabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-28
İhale ilan giderlerinin karşılanacağı bütçe tertibi
Merkezi idareden aktarılan ödenekler ile yapılan ihalelerin ilan bedellerinin ödenmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Analitik bütçeye göre 06 sermeye giderlerinden, ilan giderinin ödenmesi mümkün değildir. Gönderilen ödeneğin haricinde ilan gideri yapılması ise bütçe ödeneklerini etkilemektedir. Nasıl bir çözüm yolu bulmamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-17
Birliklerde görevli personelin sorumluluğu ve mali hakları
1- Aslantaş Sulama Birliğine 2009 Temmuz ayı içerisinde ek görev ile görevlendirildim. Geçmiş yıllar muhasebe kayıtlarını KBS girişi yapacak olmam nedeni ile 2006 yılından itibaren girdim. Eski kayıtların düzensiz olması, bazı evrakların adli makamlarda olması ve tahakkuk esaslı bütçe ve muhasebe standartlarına uygun olmaması nedeni ile net bir mizan sonucu alınamamasına rağmen girişleri cezai yaptırım uygulanmaması amacı ile girdim. Girişler yapılırken yüklü miktarda kişi borcu çıkarken bazı dönemlerde ödenek üstü harcamalar olduğunu gördüm. Geçmiş dönem başkanlık yapan kişi ve sayman şu anda cezaevinde ve tutuklu olarak yargılanmakta. İçişleri Bakanlığından müfettiş inceleme yaparak gerekli raporu tutmuştur. Ancak benim bu kayıtlar üzerinde sorumluluğumun kalmaması için nasıl bir yol izlemeliyim. Rapor tutarak başkanlığa göndersem ve gerekli işlemlerin yapılması yönünde sorumluluğu yönetime devretsem olur mu? Kişilerin yargılanıyor olması ve cezaevinde olması biraz konuyu zorlaştırıyor. Dışarıda olsa bir tebliğ ile duyurma şansımız vardı. 2- İkinci sorum da mali haklarım hakkında. Ben ek görev ile çalıştığım bu yerde ne gibi mali haklardan yararlanabilirim? Ek görev ücretinin yanında ikramiye alma veya iş sözleşmesinin bitiminde tazminat alma şansım var mı? Genelde tam zamanlı çalışamadığım için düşük bir ücret talep ettim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-15
Acil durumlarda mal alımında izlenecek süreç
Belediyemizin araçlarına, fen işlerine ve bazı gerekli yerlere küçük miktarlarda yedek parça, mal vb. malzemeler bazen acil olduğu için alınıyor. 22/d’ye göre komisyon görevlendirme, araştırma işlemleri yapma fırsatı olmuyor, bazen teklif bile alma imkânı olmuyor. Bu nedenle doğrudan alımlarda böyle durumlarda onay belgesi yetiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-01
İller Bankası ortaklık paylarının muhasebeleştirilmesi
Say2000i sistemine giriş yapmaktayız. Sistem koordinatörü olarak Defterdarlık İl Muhasebe Müdürleri görevlidirler. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabını çalıştırmamız gerektiği belirtilmiştir. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabının ancak bir sermaye ortaklığımız olduğunda çalışması gerektiğini söylediğimizde; İller Bankasınca kesilen ortaklık payının bu hesapta gösterilmesi gerektiği ısrarla söylenmiştir. Bizlerde İller Bankasınca belediyemizden kesilen ortaklık payını 240 no’lu hesaba borç yazarak çalıştırdık. Bu işlemin doğru olup olmadığını ve doğru ise bir örnekle ortaklık payının muhasebeleştirilmesini yapabilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-25
Personel giderlerinin bütçe gelirlerine oranı
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin 8. fıkrasında, personel giderlerinin bütçeye oranının hesaplanmasında; belediyenin gerçekleşen en son yıl bütçe geliri ifadesinden, kesinleşen 2007 yılını mı, yoksa gerçekleşen 2008 yılını mı anlayarak hesaplamaya esas alacağız? Birde, ekonomik kodu 1 olan personel gideriyle ekonomik kodu 2 olan devlet primi giderlerinin ikisi toplanıp personel gideri olarak mı kabul edilecek, yoksa sadece ekonomik kodu 1 olan personel giderleri personel gideri mi kabul edilecek?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-10
Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin kesin hesapları
5747 sayılı Kanunla kapanan belediyelerde, 2009 yılı kesin hesapları kapanan belediye tarafından mı, yoksa bağlandığı belediye tarafından mı hazırlanacak?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-07
İl Özel İdarelerinde harcama yetkilisi
5302 İl Özel İdaresi Kanunu ve Norm Kadro Çerçevesinde Büyük Şehirlerde Genel Sekreter ve Daire Başkanlığı şeklinde diğer şehirlerde ise Genel Sekreterlik ve Müdürlük şeklinde yapılanma olmaktadır. Bu kapsamda il özel idare bütçesi daire başkanlıkları bazında bütçe hazırlanmaktadır. Durum böyle iken bütçede adlarına ödenek tahsis edilen en üst yetkili harcama yetkisi ve ihale yetkilisidir denilmektedir. Buna göre büyük şehirlerde il özel idaresinin harcama yetkilileri daire başkanları diğer illerde ise müdürler gibi bir sonuç çıkmaktadır. İl Özel İdarelerinde harcama yetkilisinin büyük şehirlerde ve diğer illerde kimler olabileceğinin bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-01