Amortisman ayırma

2006 yılı sonunda Amortisman Genel Tebliğine göre amortisman ayıracağımız varlıkların alım yıllarını bildiklerimizi 630 Hs (%100 ayıracağım amortismanları) borç kısmına, 500 Net Değere de yazdım ve böylece 500 net değer hs azaldı. 2007 yılının Haziran ayında Taşınır Mal Yönetmeliğine göre, kayıtlı varlıklarımızı kapattık. Kapatırken de 500 borçlu 253, 254, 255 Hs.ları alacaklı çalıştırdık ve mevcutlar kapanmış oldu. Temmuz ayında sayım yaparak varlıklarımızı tekrar girdik. Haziran ayında mevcutlarımızı kapatırken 500 Net Değer Hesabı miktar varlıklarımızdan az olduğu için mizan tutmuyor; çünkü biz 2006 Yılının sonunda %100 amortisman ayırırken 500 den düştüğümüz için 500 varlıklardan az oluyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Taşınırların yeniden değerlemeye tabi tutulması

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine göre, maddi duran varlıklar gurubu içerisinde yer alan varlıklar yeniden değerlemeye tabi tutulacağından, bu gurup içerisinde yer alan taşınır mallar 2007 yılı sonu itibariyle yeniden değerlemeye tabi tutulacak mıdır? 2007 taşınır kesin hesapları Sayıştay’a gönderilecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Harcama yetkilisi, ihale komisyonu

5018 sayılı yasa ile birim amirleri (müdürler) harcama yetkilisi olarak belirlenmiştir. Bu nedenle yapılan ödemelerden harcama yetkilisi olarak birim amiri sorumludur. 1- Birimde yeterli personel bulunmamaktadır. Satın alma komisyonuna başka bir birimden görevlendirme yapılması düzenleyicinin teklifi ile birim amirinin olur vermesi mümkün müdür? Bu tip görevlendirmelerde üst yöneticiden olur almamız gerekmez mi? 2- Bütçe, Mali İşler Müdürlüğü tarafından yapılmakta, birimlere ödenekleri gönderilmektedir. Yapılacak yatırımların dokümanı elimizde mevcut değildir. Bu konuda yapılan bir çalışmanın da olduğu kanaatinde değilim yatırımların yapılması hususu üst yöneticinin o andaki kararına göre mi yürütülecek? Bu yöntemle yapılan işlerde harcama yetkilisinin sorumluluğu nasıl değerlendirilebilir? 3- Harcama yetkilisinin sorumluluğu üst yöneticiyle sınırlı mıdır? Kurum dışı denetime karşıda sorumlu mudur? Kurum dışı denetime karşı olarak sorumluluğumuz varsa özlük haklarımızı nasıl koruyacağız? 4- Satın alma ile muayene ve kabul komisyonlarının, üst yöneticinin oluru alınarak bütün birimler için görevlendirme yapılması mümkün değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Organize sanayi bölgesi katkı payının muhasebe kaydı

İlçemizde Kaymakamlık önderliğinde üç ortaklı (kaymakamlık, belediye, ticaret odası) kuruluş ana sözleşmesi imzalanarak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruldu. Belediyemizden doğal olarak OSB’ nin bütçesine katkı payı iste-nilmektedir. Belediyemizce yapılacak katkı payını (240, 241 no’ lu hesaplar gibi mi? Yoksa daha değişik mi?) hangi hesaplarda takip etmemiz (muhasebeleştirmemiz) gereklidir? Bir örnekle cevaplamanızı arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-16

Kaynak suları harcı ve belediyenin yetkisi

Beldemiz sınırları içersinde usulüne uygun izin alındıktan sonra sulama amaçlı olarak açılan derin kuyulardan çıkarılan (sondaj) su amacı dışında işletmelere ve sitelere satılmaktadır. Belediye olarak bu sulardan kaynak suları harcı alabilir miyiz, ayrıca belediye olarak su satma işlemini nasıl engelleyebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-09

Muhasebe yetkililiği için sertifika zorunluluğu

Sertifikalı muhasebe yetkilisiyim, aynı zamanda mali hizmetler müdürüyüm. Belediyemizde benden başka sertifika almış personel yok ve bu yılki sertifika eğitimine hiç bir personel gönderilmedi. Sağlık sebeplerim nedeniyle muhasebe yetkililiği görevini bırakmak istiyorum. Ancak sertifikalı başka bir personelimiz olmadığından belediye başkanlığınca görevlendirilecek sertifikasız personele bu görev verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-07

Muhasebe yetkilisinin sorumluluğu

Muhasebe Yetkililerin Eğitimi İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmenliğin 31.maddesine göre kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler kayıtlara göre ödenir. Ancak bu ödemelerin yapılmasında "kanunlar gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi ve benzeri tutarlara öncelik verilir" denilmektedir. Ödenmemesi durumunda sorumluluğu kime aittir? Eskiden olduğu gibi mesuliyeti deruhte yazısı almamız gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-02

Bütçe gelirlerinden ret ve iadeler

Gelir bütçesine - olarak koyduğumuz 09 red ve iadeler daha önceki yıllarda 810 09 olarak ayrılmıştı ve yılı geçmiş iadeleri buradan yapmakta ve konulan ödeneğe istinaden geri iadeler gerçekleşmekte idi; daha sonra 810 09 hesaplar kaldırıldı, yılı geçmiş ödemeleri yaparken gelir bütçesine koymuş olduğumuz 09 red ve iadelerle bir bağlantı kalmadı, direk gelirden reddetmekte bunun sonucu olarak başlangıçta konulan 09 red ve iadeler kesin hesapta sadece başlangıçta verilen ödenek bölümleri çıkmakta yapılan iadeleri ilgili yılın gelirinden düşmektedir. Bununla ilgili bir açıklamada bulunursanız sevinirim. Benim anlatmaya çalıştığım, kesin hesapta yılı geçmiş red ve iadeleri verirken hangi sütunda çıkarması gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-02

Kayıtlardan çıkarılacak taşınırların parasal tutarları

Harcama Birimi yetkilisi taşınırların devir, imha, hurdaya ayırma vs. kayıttan çıkarma işlemlerinde maliye bakanlığınca her yıl belirlenen parasal üst sınırlar, beher bir taşınır için mi, yoksa bir defada kayıttan düşülebilecek taşınırların toplamı için mi geçerli olacaktır? 2009 yılı için 2500 TL, bu limit beher bir taşınır için mi yoksa toplamda mı değerlendirilecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-22

Çekle yapılan ödemede çekin geri alınması üzerine yapılacak kayıt

320 nolu hesaptaki ‘a’ şahsı adına kayıtlı alacağın ödenmesi için çek düzenlenmiştir. Diğer alacaklı bu hesabımıza icra yolu ile bloke koymuştur. Dolaysıyla çek bedeli ödenememektedir. İlgili ‘a’ ya verilen çekin ve 320 nolu hesabın kayıtları yapılmıştır. Verilen çekin alınması durumunda bu işlemin muhasebe kaydı nasıl yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-22

Su aboneliği depozito bedelinin iadesi

Su abonesi yapılırken tahsil edilen su abone ücretinin, abone sahibinin evini satması durumunda iadesi yapılır mı, yapılırsa güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır? Bir de kiracılardan tahsil edilen su depozito ücretinin iadesinde güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır. (Örn. 2000 yılında 2,00 (iki TL.) depozito yatıran kişi bugün gelip depozitosunu geri almak istese, (bugün depozito ücreti 75,00.TL.) güncel ücretten mi ödenecek. 2000 Yılında bütçe emanetleri hesabına 2,00.TL. olarak muhasebesi yapılan depozito ücretinin 75,00.TL. ödenmesi durumunda, bütçe giderleri hesabı mı kullanılacak? Muhasebe kayıtları nasıl olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-10-04

İler Bankası ortaklık payı ve muhasebeleştirilmesi

İller Bankası ortaklık payının muhasebeleştirmesi nasıl yapılmalıdır? 630 no’lu hesap mı yoksa 240 no’lu hesap mı kullanılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-02