Belediye Gelirleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Diyanet Vakfı Lojmanlarının Emlak (Bina) vergisi Muafiyeti
Emlak Vergisi Konusunda, Diyanet Vakfı Lojmanlarının Emlak (Bina) vergisi Muafiyeti uygulanıp, uygulanamayacağı konusunda oluşan tereddütten dolayı bilgi ve görüşe ihtiyaç duyulmaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-13
Semt ve üretici pazarlarındaki satış yerlerinin tahsis ücreti
5957 sayılı Kanunun 11.maddesinin 3 fıkrasına istinaden yıllık pazaryeri tahsis ücretleri Belediye Meclisimizce belirlendi ancak uygulamada birçok belediye işgaliye almaya devam etmekte bu durumda işgal harcı kaldırılıp yıllık tahsisi ücreti mi belirlenecek ya da işgaliye harcı mı alınacak Uygulamanın nasıl olacağı konusunda bilgi vermenizi rica ederiz.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-24
Ücretli otopark (parkomat) uygulamaları
Belediyelerin cadde ve sokaklarda yapmış olduğu ücretli otopark (parkomat) uygulamalarından tahsil edilemeyen bakiyelerini 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-20
Birden fazla şahıs ve tüzel kişilikler irtibat bürosu olarak kullanılan işyerlerinin Çevre Temizlik Vergisi
Çevre Temizlik Vergisine tabi olan bir binanın içinden bulunan bir bağımsız bölümü birden fazla şahıs ve tüzel kişilikler irtibat bürosu olarak kullanmaktadır. Bu bağımsız bölümü kullanan şahıs ve tüzel kişiliklere Çevre Temizlik Vergisi tahakkuku yapılabilir mi? 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Mükellef maddenin üçüncü fıkrasına göre verginin mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişilerdir. Bu fıkrasına göre tahakkuk yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-18
Bedelsiz olarak TOKİ ve Özelleştirme İdaresine devredilen taşınmazlardan belediye payı
Belde sınırlarımızda mülkiyeti hazineye ait birkaç taşınmazın mülkiyeti bedelsiz olarak TOKİ ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Daha sonra bu taşınmazlar her iki kurum tarafından ihale yolu ile satışa çıkarılmıştır. Belediye olarak TOKİ ve özelleştirme idaresinden 4706 sayılı Kanunun 5. maddesi uyarınca belediye paylarını istedik, ancak her iki kurum da talebimiz reddetti. TOKİ hazine-nin devrinden sonra taşınmazların tasarruf hakkının kendilerine ait olduğunu, özelleştirme idaresi ise bu taşınmazların devri ile sağlanan gelirlerin belirtilen fonlara aktarıldığını, dolayısıyla belediye payı ödenmeyeceğini belirtmekte olup, bu gerekçelerin haklı olup olmadığı ve izlenecek prosedürün ne ol-duğu hakkında bilgilendirilmemizi istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-09
İnternet cafe, playstation gibi oyun salonlarından eğlence vergisi alınabilir mi
2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasanın 20. maddesinin 3. fıkrasında "İnternet cafe, playstation gibi oyun salonları" hükmü yer almadığından bu tür işletmecilerle kurumumuz arasında Eğlence Vergisi ko-nusunda uyuşmazlıklar meydana gelmektedir. Bu gibi işletmelerden Eğlence Vergisi alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-06
Katma Değer Vergisi Oranı ve Teslim ve Hizmet işlerinde Matrah
Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralanan Camii müştemilatından tuvaletler Belediyemizce (jeton ve mukabilinde kesilen yazarkasa fişi beraberinde) işletilmektedir. WC Temizlik Geliri üzerinden Tahakkuk edilen günlük hâsılatlara ilişkin a) KDV yükümlülük oranı yüzde kaç olacaktır? b) KDV tahakkuku ücret hâsılata dâhil ve içerisinde mi yer almalı yoksa ücret hasılattan indirilip haricen mi uygulanmalı mı?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-05
Yangın sigorta vergisinin nereye ödeneceği ve mükellef tarafından ilgili belediyeye ödenmemesi durumundan belediyece yapılması gereken işlemler
Beldemizde faaliyet gösteren T… Fabrikasının yangın sigortası Firma merkezi tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren sigorta şirketine yaptırılmış. Sigorta şirketi yangın sigortasını İstanbul’da bağlı olduğu belediyeye ödediğini belirtmektedir. T… firmasının fabrikası beldemizde olduğuna göre sigorta şirketinin yangın sigortası vergisini belediyemize yatırması gerekmekte değil midir? Eğer öyleyse bu vergiyi geçmişe yönelik tahsil için izlememiz gereken yollar nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-30
İlan ve Reklam Vergisi
Bir işyerine ait (bakkal) 2 metre ebadında ilan ve reklam tabelasında bir (x) meşrubat firmasına ait logo ile işyeri sahibinin adı soyadı ve bakkalın ismi yazmaktadır. Bu işyeri sahibi belediyemize ilan reklam parası vermek istememektedir. İlan reklam parasını (x) meşrubat firmasından alın diyor. Bizde bizi (x) meşrubat firması bağlamaz, biz işyerinden vergi alırız diyoruz. Alırsan sen işyeri sahibi olarak (x) meşrubat firmasından al dedik. İşyeri sahibi vergiyi vermiyor. Bu durumda ne gibi bir işlem yapmamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-01-03
İller Bankası Ortaklık Payı ve muhasebeleştirilmesi
6107 sayılı İlbank Kanunu’nun 4. maddesine göre %5 ortaklık payı (sermaye payı) %2’ye düşürülmüştür. 2011 yılı Şubat ayından bu yana İlbank ana sayfasından kesilen miktarları sermaye bilgileri olarak görebiliyoruz. 2011 Yılı Şubat ayından bu yana da hisselerimizden ortaklık payı adı altında herhangi bir kesinti yapılmamıştır. Kasım ayı dahil olmak üzere hisselerimizden yaklaşık olarak 6-7 bin liraya yakın kesinti olmuştur. Fakat bu kesintiler ile ilgili olarak bu güne kadar da herhangi bir işlem yapmadım. Yapmış olduğum araştırmalardan, ortaklık payı kesintisinin kaynağından kesildiği ve kesilen miktarın da belediyemizin brüt İller Bankası geliri olduğu ve bu doğrultuda muhasebe işlemi yapılması gerektiği şeklinde kanaatim oluştu. Bu konuda yapılması gereken işlemler ve kayıtlar hakkında bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-25
Belediye vergi ve harç tarifelerine yeniden değerleme oranını uygulamak
Bilindiği üzere, uzun zamandan beri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda adı geçen gelirlere ilişkin olarak bir artış yapılmamıştır. Bu gelirler için alınmakta olan tarifelerinde nasıl bir artırım uygulayabiliriz. Her yıl açıklanan yeniden değerleme oranını bu ücretler üzerinde uygulayabilmemiz mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-17
Gecikme faizi, yasal faiz
Belediyemiz alacaklarını zamanında ödemeyenlere 2010/965 sayılı BKK gereği aylık % 1,40 gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu alacaklardan dava konusu olup icra takibine alınanlarda İcra Müdürlüğünce aylık % 0,75 gecikme zammı uygulandığından icra yoluyla tahsil edilen miktar ile kurumumuzda uygulanan gecikme zammı farkından dolayı dava sonundaki alacak miktarını karşılamamaktadır. Arada doğan fark için nasıl bir uygulama yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-01