Zabıtanın resmi elbise ile tellallık yapması

Zabıta memurlarının, resmi elbise ile İcra Müdürlüklerinde tellallık yapmasında kanunen bir sakın-ca var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-16

2464 sayılı Kanuna göre alınan harçların güncellenmesi

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre Kayıt Suret Harcı, İmar Mevzuatı gereğince alınacak harçlar, Bina İnşaat Harcı vs. harçları 07.05.2005 tarih ve 25808 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tarifeden almaktayız. Bundan sonra güncellendi mi veya katsayılar değiştirildi mi bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-06

Posta çeki ile yapılan tahsilatın kaydı

Posta çeki hesabı detaylı mizanda gösterilecek mi? Gösterilecekse örnek hesap kayıtlarıyla cevap-larsanız çok memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-27

Tapulama harici yerlerin belediye adına tescili

(Tapulama harici yerlerin belediye adına tescili) Belediyelerin satın alma dışında taşınmaz edinme yolları konusunda açıklama yapabilir misiniz? Özellikle tapulama harici taşlık yerlerin belediye adına hükmen tesciline ilişkin içtihat varsa bu konuda paylaşmanızı rica ediyorum. Bir de belediye adına oba yeri vasfıyla tespit gören yerlerin belediye adına tescili mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-19

Cezanın iptali

Şahıs bahçe sularken, belediye görevlisi ilgiliye sulama suyuna riayet etmediğinden, ceza makbuzu veriyor. Fakat ilgili cezaya itiraz ettiğinde belediyece ceza iptal edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-26

2004 öncesi yapılarda, boş bahçe ve arsaya su abonelikleri verilebilir mi?

Belediyelerin su aboneliği vermelerinde en son 5784 sayılı Kanun ve 3194 sayılı İmar Kanununun 30 ve 31. maddeleri gereğince abonelik verilmektedir. Ancak 2004 öncesi yapılarda, boş bahçe ve arsa-ya su abonelikleri verilebilir mi? Verilirse hangi belgeler istenmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-26

Kamu zararının kaldırılması

Belediye meclisimizin almış olduğu 06.10.2008 tarih ve 16 sayılı kararı ile belediyemize su borcu bulunan mükelleflere 01.11.2008 tarihinden başlamak üzere 31.12.2008 tarihine kadar 2 aylık dönem-de geçmiş yıllardan ve 2008 yılından toplam birikmiş olan su borçlarının ana parasının sabit kalmak kaydı ile ödemeleri durumunda gecikme faizlerinde yüzde 80 indirim yapılmasına karar alınmıştır. 19.10.2012 tarihinde Belediyemizin idari iş ve işlemlerini teftişi sonucunda gecikme faizinin yüzde 80 indiriminin mevzuata aykırı olması nedeni ile 5018 sayılı kanunun 71. maddesi gereğince kamu zara-rı olduğu belirtilerek 8.409,13 TL yi kişi borcunun belediye başkanı ve meclis üyelerinden tahsil edilme-si istenilmiştir. Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinden tahsil edilmesi istenilen 8.409,13 TL kişi borçlarının kaldı-rılması mümkün müdür? Kaldırılması için izlenmesi gereken yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-21

Su alacağının taksitlendirilmesi

Birikmiş su borcunun tahsili ve vatandaşın mağdur durumda kalmaması (Su kesilmesi, icra takibi) için; meclis kararı ile su borçları taksitlendirilerek tecil faizinin uygulanması doğru mudur, su borcu amme alacakları içine giriyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-13

Aynı binada faaliyette bulunan şirketlerin çevre temizlik vergisi

Bir kişinin aynı binada faaliyette bulunan şirketlerden hepsine ortaklığı olması durumunda ve diğer kişilerin sadece bir şirkette ortaklığı söz konusu olduğunda tüm şirketlerin adına bir adet çevre temizlik vergisi mi oluşturulur, yoksa ayrı ayrı Çevre Temizlik Vergisi beyanları mı alınır? Ayrıca bu şirketler per-sonel sayısı üzerinden vergi ödemekte olup faaliyet bilgisayar yazılım hizmetleri şeklindedir. ve de tapu kayıtlarında bağımsız bölümler görülmemekte olup arsa tapulu bir yerden bahsetmekteyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-12

Su aboneliği

Sorum su abonelikleri ile ilgilidir. Biliyoruz ki; belediyelerin sağladığı içme suyundan vatandaşlar abonman sözleşmesi ile faydalandırılır. Tekel durumunda bulunan belediye haklı bir neden olmadıkça sözleşme yapmaktan kaçınamaz. Belediye söz konusu koşulları kabule hazır kişilerle sözleşme yapmak ve bu çerçevede hizmet sunmak zorundadır. Ancak, belediyenin sözleşme yapma zorunluluğu, hizmet-ten yararlanmak isteyen kişinin gerekli şartlara sahip olması ve hizmetin götürülmesinde yasal ve tek-nik imkânsızlıkların bulunmaması şartlarına bağlıdır. 3194 sayılı İmar Kanunun 31, 64. maddesi ile geçi-ci 11. hükümlerine göre; binanın yapım tarihi 12.10.2004 öncesi ise yapı ruhsatının aranmayacağı, bi-nanın yapım tarihi 12.10.2004-26.07.2008 tarihleri arasında ise yapı ruhsatının aranacağı ve buna göre yapılmış olma şartı, yapım tarihi 26.07.2008 tarihinden sonra olan binalarda ise yapı kullanma izin bel-gesinin mutlaka alınması gerektiği anlaşılmakta olup, benim görüşüm de bu doğrultudadır. Ancak belediyemize yapılan başvurularda yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan dairelere iskan bel-gesi alınmadan geçici-şantiye suyu aboneliği adı altında abonelik talep edilmekte olup, Su ve Kanalizas-yon Hizmetlerinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin d bendine atıfta bulu-nularak, bazı belediyeler tarafından abonelik işlemlerinin de yapıldığı belirtilerek su aboneliği isten-mektedir. Sonuç olarak; yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan yapılara yapı kullanma izin belgesi olmadan su aboneliği yapılıp yapılmayacağı konusunda görüşlerinizi talep eder, saygılarımı sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-06

Termik santrali curufları ve çevre kirliliği

1) Belediyemiz imar ve mücavir alanı içinde bulunan termik santrali cüruflarını, belediyemizin te-mizlemekle mükellef olduğu sulama kanallarına gelişi güzel bırakılmakta ve kanallarımızı cüruflarla doldurmaktadır. Belediye olarak bu kanalların temizlenmesini talep edilmiştir. Ancak ilgili kurum olum-lu cevap vermemiştir. Belediyemiz bu cürufları temizleyerek santralden temizleme bedelini talep et-mektedir. Termik santrali ise bu talebimize olumlu cevap vermemektedir. Bu konuda ne yapmamız ge-rekir? 2) Termik santrali bacalarında filtre olmadığından kasabamız üzerine sürekli kül bırakılmaktadır. Bu küller tüm kasabamızın cadde ve sokaklarına kirletmektedir. Yine belediyemiz bu santralden kaynakla-nan kirliliği temizlemek için tüm araç-gereçlerini ve personelini görevlendirmektedir. Yapılan bu kirlilik için nasıl bir ceza yöntemi uygulamamız gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-05

Belediyelerin Maden Payı alması

Belediyemiz mücavir alanı sınırları içinde faaliyet gösteren altın madeni işletmesinden maden payı almamız mümkün mü alırsak neye göre ne kadar alırız? İlginize şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-04