Belediye Gelirleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Memurların mali ve sosyal hakları
Memurun kullanılmamış yıllık izni dururken mazeret izni kullanılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-29
Çevre Temizlik Vergisinde zamanaşımı
Çevre Temizlik Vergisi Kanunu çıktığında bu yana mükellef hiç beyan vermemiş yeni beyan verecek ise; geriye dönük en fazla kaç yıllık beyan alınır? Geriye dönük beyan alımında yıl sınırlaması var mıdır? Çevre temizlik vergisinde mükellef beyan vermiş fakat iş yerini kapatmış olmasına rağmen yıllarca kapattığı yerin vergisini ödemeye devam etmiş. Şimdi de Belediyeden ödemiş olduğu fazla vergilerin iadesini istiyor. Peki biz bu fazla verginin iadesini yaparken mükellef makbuz asıllarını bize sunmak zorunda mıdır ve biz geriye dönük en fazla kaç yıllık fazla yatırdığı vergisini iade edebiliriz. İade söz konusu ise yıl sınırlaması var mıdır? Ayrıca fazla yatırılan bu vergilerin Belediye tarafından geriye iade edil-mesi zorunlu mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-28
Aile Sağlığı Merkezleri Çevre Temizlik Vergisi uygulaması
Belediyemize ait bir binayı Aile Sağlık Merkezine bedelli olarak tahsis ettik. Aile Sağlık Merkezi, kendisinin kamu kuruluşu olduğu için Çevre Temizlik Vergisi'nden muaf olduğunu iddia ediyor. Başka bir kamu kurumuna ait binayı kullanan kamu kurumları ÇTV muafiyetinden faydalanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-05
Yapıya başlanılmamış olması nedeniyle hükümsüz hale gelen yapı ruhsat harcının iadesi
3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesine göre 5 yıl içinde ruhsat alıp inşaata başlamayan ve yapı ruhsatı kanunen hükümsüz hale gelen vatandaşa, talebi üzerine 2464 sayılı Belediye Gelirleri Ka-nununun ek 5/2 maddesine göre ruhsat harcı iade edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2020-03-13
Ücretsiz toplu taşıma
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü 27.04.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5892 sayılı Kanun ile genel tatil günü olarak kabul edilmiştir. Belediyeler tarafından yapılan toplu taşıma hizmetinde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde meclis kararı alınarak ücretsiz olarak taşıma yapılıp yapılamayacağı hususunda tereddüt yaşanmıştır. Bu konu hakkında çok acil yardımlarınız gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-29
Toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma
13.04.1950 tarihinde doğdum. Toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-14
Otel Kompleksi içerisinde bulunan bu işyerleri için ayrıca Çevre Temizlik Bildirimi
2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunun mükerrer 44. maddesi uyarınca Belediyelerce alınan Çevre Temizlik Vergisinde, oteller ile ilgili bildirim yatak kapasitesine göre alınmaktadır, fakat otellerin bazıla-rında otel içi dışarıya hizmet vermeyen dükkânlar bulunmaktadır. Otel kompleksi içerisinde bulunan bu işyerleri için ayrıca Çevre Temizlik Bildirimi alınmalı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-09
Resmi daire su faturalarından damga vergisi kesintisi
Şeyh Edebali üniversitesine gönderilen su faturalarından üniversite damga vergisi kesintisi yap-maktadır Resmi dairelere gönderilen su faturalarından kurumların damga vergisi kesip kesmeyeceği, belediyemizin damga vergisinden muaf olup olmadığı hususunda; bilgi ve gereğini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-20
Bina inşaat sınıflarının tespitinde yaşanan tereddütler
14 nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde "Diğer taraftan, binanın bir alt veya üst sınıftan hangisine gireceği konusunda tereddüde düşülen hallerde, rayiç bedelin beyan edilmesinin esas oldu-ğu da dikkate alınarak, bir üst sınıf bildirilmelidir. Örneğin binanın üçüncü sınıfa mı yoksa ikinci sınıfa mı gireceğinde tereddüt gösteriliyorsa, bu binanın ikinci sınıf inşaat kabul edilmesi uygun olacaktır" denilmektedir. 1982 yılında yayınlanmış olan "Bina inşaat sınıflarına ilişkin cetvelin" güncel olmaması nedeniyle tereddütler yaşanıyor. Yoklama memurları tespitini yapıyor. Örnek olarak yazıyorum 10 maddenin 3 tanesi 1. sınıf 7 tane-si 2. sınıf. Mükellef tereddüt etmeden 2. sınıf diyor. Fakat biz 2011 yılında yapılmış binaya diyoruz ki 1983 yılında çıkan 14 nolu tebliğde "Ülkemizde mesken olarak kullanılan betonarme karkas ve yığma kagir tarzındaki binaların büyük çoğunluğunun ikinci sınıf oldukları gözönünde bulundurularak" diye ibare mevcut. 1983 te ülkemizdeki binalar 2. sınıf ise 2011de yapılan binada kullanılan malzemenin ka-litesi aynı olabilir mi? Mümkün olur mu? Tereddüt etmeden 1. sınıf olması gerekir diyoruz. Buna göre 2005ten sonra ruhsatlı yapılan binaların 1. sınıf sayılması normal olduğunu anlatan açıklayıcı bir cevap verebilirseniz çok büyük bir adım atılmış olur.
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-23
Tahsilat yönetmeliği ve tahsildar makbuzları
Belediyemize yatırılan emlak vergisi ve harçların ödenmesinde matbaa tarafından basılmış makbuz kullanılmaktadır. Bazı arazilerde ve birikmiş borçlarda elli makbuz bile çıktığı oluyor. Basılı makbuz kul-lanmasak onun yerine belediyemizin e-ödeme sonucunda verdiği makbuz gibi normal A4 kağıdı kulla-narak verebilir miyiz? Eğer A4 kağıdın da makbuz verebilir isek sistemde kayıtlı olmasına rağmen ken-dimizde arşivlemeli miyiz? Makbuzlarımız bitmek üzere yenisini matbaada bastıracağız cevabı erken verirseniz iyi olur.
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-03
Tarımsal depo harçlardan muaf mı?
İlçemiz imar planı sınırları içerisinde imar planında ayrık nizam 2 kat olan bir yer vatandaşın talebi üzerine imar planında ticaret alanına çevrildi. Daha sonra 3194 sayılı İmar Kanunun 18. maddesine göre parselasyon yapılarak imar durumu verildi. Bu yer için gerekli olan projeler çizildi ve ruhsat aşamasına geldi. Mimari projede ve diğer projelerde "tarımsal depo" olarak geçmektedir. Ruhsat vermeden ruhsat harcını hesap edip vatandaşa bu paranın yatacağını söylediğimde, vatandaş ve proje müelliflerince "Söz konu yapının tarımsal amaçlı depo olduğu ve 2464 sayılı Kanuna göre bina inşaatları bina inşaat harcından müstesna olduğu" belirtildi. Söz konusu yapıdan bina inşaat harcı, plan tasdik harcı vb. gibi harç alınıp alınmayacağı hakkında görüşlerinizin verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-18
Türkiye Diyanet Vakfına ait bina inşaat harcı muafiyeti
Bakanlar Kurulunca vergi muafiyetine sahip olan Türkiye Diyanet Vakfına ait arsa üzerine inşa edi-lecek ve projesinde dini hizmetin ifasına mahsus ilçe müftülük hizmet birimi, derslikler, Kur'an kursu, mescit, kütüphane, konferans salonu ve misafirhanenin bulunduğu yapının, 492 sayılı Kanunun 59/b bendine göre, inşaat ruhsat harcından muaf olup olmadığı konusunda, bilgi vermenizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-23