İller Bankası Ortaklık Payı ve muhasebeleştirilmesi

6107 sayılı İlbank Kanunu’nun 4. maddesine göre %5 ortaklık payı (sermaye payı) %2’ye düşürülmüştür. 2011 yılı Şubat ayından bu yana İlbank ana sayfasından kesilen miktarları sermaye bilgileri olarak görebiliyoruz. 2011 Yılı Şubat ayından bu yana da hisselerimizden ortaklık payı adı altında herhangi bir kesinti yapılmamıştır. Kasım ayı dahil olmak üzere hisselerimizden yaklaşık olarak 6-7 bin liraya yakın kesinti olmuştur. Fakat bu kesintiler ile ilgili olarak bu güne kadar da herhangi bir işlem yapmadım. Yapmış olduğum araştırmalardan, ortaklık payı kesintisinin kaynağından kesildiği ve kesilen miktarın da belediyemizin brüt İller Bankası geliri olduğu ve bu doğrultuda muhasebe işlemi yapılması gerektiği şeklinde kanaatim oluştu. Bu konuda yapılması gereken işlemler ve kayıtlar hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-11-25

Belediye vergi ve harç tarifelerine yeniden değerleme oranını uygulamak

Bilindiği üzere, uzun zamandan beri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda adı geçen gelirlere ilişkin olarak bir artış yapılmamıştır. Bu gelirler için alınmakta olan tarifelerinde nasıl bir artırım uygulayabiliriz. Her yıl açıklanan yeniden değerleme oranını bu ücretler üzerinde uygulayabilmemiz mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-11-17

Gecikme faizi, yasal faiz

Belediyemiz alacaklarını zamanında ödemeyenlere 2010/965 sayılı BKK gereği aylık % 1,40 gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu alacaklardan dava konusu olup icra takibine alınanlarda İcra Müdürlüğünce aylık % 0,75 gecikme zammı uygulandığından icra yoluyla tahsil edilen miktar ile kurumumuzda uygulanan gecikme zammı farkından dolayı dava sonundaki alacak miktarını karşılamamaktadır. Arada doğan fark için nasıl bir uygulama yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-11-01

Ticari araçlarda İlan ve Reklam Vergisi

06 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik uygulaması hakkında belediyemizce ihtilafa düşülmüştür. Yönetmeliğin 2 nci maddesindeki “ Bu Yönetmelik hükümleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde umum servis aracı, personel servis aracı ile okul taşıtı hariç olmak üzere ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş, minibüs, otobüs ve kamyonetler ile kiralık otomobil cinsi motorlu araçları ve bu araçlarla çekilen hafif römorkları kapsar.” hükmü uyarınca, maddede bahsi geçen ‘Ticari Araçlar’ın tam tanımının yapılmamış olmasıdır. Şöyle ki, belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren Ticari İşletmeler, şirket adına kayıtlı araçlarına ( bu araçlarla yük veya yolcu taşımacılığı yapılmakta veya sadece şirket yetkilisi kendi kullandığı araca reklam yapmak amacıyla) kendi şirket reklamlarını da yapıştırmak suretiyle işletmeye devam etmektedirler. Bu durumda, şahıs veya şirketin kendi şahıs veya şirket adına kayıtlı aracıyla ( bu araçlar çoğunlukla kamyonet ruhsatına sahiptir.) yapmış olduğu ilan ve reklam için de, bu Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik kapsamında mı uygulanacak, yoksa sadece yıllık İlan ve Reklam Vergisi almakla reklam yapmalarına izin mi vereceğiz? Ayrıca, belediyemiz sınırlarında ticari taksi ve dolmuşların dış yüzeyinde reklam uygulaması yoktur ve kurum olarak bu yönetmeliğin uygulaması konusunda sıkıntı çekmekteyiz. Bu hususta bilgilerinizi arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-10-25

Bina inşaat harcı tahakkuku

İnşaat ruhsat servisi tarafından tarafımıza yollanan bina inşaat ruhsat beyannamesi kanunen gününde tahakkuk edilmeli ve ödenmelidir. Fakat inşaat sahipleri aracı kullandıkları için ve yapı denetim ya da iş takipçiler ruhsatı hesaplatarak bir kaç gün sonra ödemeye gelinmektedir. Bu gibi durumda yasal faiz uygulanacak mı? Uygulanacaksa gecikme oranı ne olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-12-16

Kamuya ait inşaatlardan teknik eleman ücreti alınabilir mi

2464 sayılı Belediye Gelireri Kanununda inşaat giderleri genel ve katma bütçeler ile il özel idareleri ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü binaların bina inşaat harcından müstesna olduğu beliritlmektedir. Konu binalarla ilgili teknik eleman ücreti vs. alınabilirmi

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-12

ÇTV ve İlan ve Reklam Vergisinde istisna uygulaması

TEDAŞ elektrik işletmesi özelleştikten sonraki durumu ile PTT Genel Müdürlüğü Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam Vergisine tabi tutulacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-20

Belediye ücret tarifelerinde indirim uygulaması

Belediyemiz Şubat ayı meclisinde özürlülerin içme suyunda ne şekilde indirimden faydalanacağı hakkında karar alınmıştır. Kararda "Kasabada ikamet etmesi, su abonenin adına olması ve % 90 Özürlü olması" şartıyla mesken tarifesinden % 50 faydalanır denilmiştir. Kasabamızda yaşayan ve % 60 özre sahip vatandaş indirimden yaralanmak için Valiliğe şikayette bulundu. Valiliğe meclis kararımızı gönderdik. Kaymakamlıktan belediyemize gelen yazıda İlçe belediyesinin % 50 özürlüye indirim uyguladığını ve bizimde Belediye Kanunun 14.maddesinin (b) bendindeki " Belediye hizmetleri vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlerinin durumuna uygun yöntemler uygulanır" hükmüne göre bizden özürlülük derecesinin düşürülmesi istenmiştir. Biz belde belediyesi olarak neye göre düşürüp neye göre yükselteceğiz, bir sınırlama var mı? Her belediyenin aldığı meclis kararları farklı olup, bu derece düşümü yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-19

Belediye taşınmazının kiraya verilmesi ve satışı

Belediyeye ait işyeri için öncelikle kira ihalesine çıkıldı, uhdesinde kalan kişi sözleşme imzalamadı. Aynı yerin satışı için ihaleye çıkarıldı, idaremizce bazı sebeplerle ihale iptal edildi. Bu durum sonucunda aynı işyeri için kiralama mı yoksa satış ihalesi mi yapmamız uygun olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-12

Belediye içme suyu şebekesi haricinde turizm işletmelerinin su temini ve bunlardan belediyenin ücret alıp alamayacağı

Kasaba sınırları içerisinde bulunan turizm işletmelerinin (Otel, Pansiyon vs.) belediye içme suyu şebekesi haricinde kendi arazi ve kiralık alan üzerinde açmış oldukları sondaj kuyularından, Belediyemiz herhangi bir şekilde su ücreti alabilir mi? Eğer böyle bir yetkisi yok ise bu şekilde su kullanımı neticesinde belediye su şebekesinden kullanılan su miktarında ciddi bir düşüş olmasından dolayı belediye gelirleri bakımından çok ciddi zararlar oluşmaktadır. İlgili işletmelerin belediye şebeke suyunu kullanmaları yönünde idarenin herhangi bir yaptırımı söz konusu olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-01

Kullanılmayan binadan Çevre Temizlik Vergisi alınması

Boş tutulan bir işyerinden çevre temizlik vergisi alınır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-22

İzinsiz dağıtılan el ilanları ve broşürler

İzinsiz dağıtılan el ilanları (küçük ölçüde veya büyük marketlerin dergi şeklinde insert olarak adlandırılan ilanlar) hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 42/1 maddesine göre işlem yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-02