Belediye Gelirleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Harcamalara katılma payı
2464 sayılı Kanun’un 86. maddesi gereğince, parke taş yaptığımız yollardan harcamalara katılım payı almaktayız. Aynı Kanun’un 89. maddesinde özel devlet yardımları, karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılacak bağış ve yardımlar ve istimlak bedelleri giderler tutarından indirilir diye belirtilmiştir. Bu durumda BELDES için gönderilen ödenek ile yapılan yollardan da harcamalara katılım payı alacak mıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2008-09-24
İmar harçları
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun Ek Madde 2 - Aşağıdaki bina inşaatları bina inşaat harcından müstesnadır denilmektedir. Aynı maddenin (e) fıkrasında Kooperatifler eliyle, anasözleşmelerine uygun olarak yapılan sanayi ve küçük sanat siteleri ile esnaf çarşıları da bina inşaat harcından muaf tutulmuştur. Aynı Kooperatifler belediye meclisince belirlenen binalarla ilgili diğer harçlardan da (Plan-Proje Tasdik Harcı, İşgal Harcı, Fenni Mesul Harcı, İmar Durumu Belgesi Harcı, Kanalizasyon Harcı vb.) muaf mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2008-09-23
Ruhsat harçlarında muafiyet
Ruhsat harçlarında muafiyet hangi durumlarda vardır? Özellikle resmi kurum binalarında bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcı muafiyetleri var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-22
Fenni mesul ücreti alınması
Bildiğiniz gibi fenni mesul mühendislerin sicilleri meslek odaları tarafından tutulmaktadır. 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin sicil başlığında bu husus böyle tarif edilmiştir. Buna rağmen 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer almamasına rağmen ve belediye meclisinin görevleri arasında da yer almamasına rağmen birçok belediye, meclis kararı ile bir fiyat tarifesi belirleyip gerek sicil gerekse kayıt adı altında fenni mesul mühendislerden yıllık ücret almaktadırlar. Belediye meclisinin görevleri arasındaki şu maddeye istinaden (ilgililerin isteği üzerine ve verilen hizmet karşılığı alınacak ücreti belirlemek) alınan bu ücrette ne biz ilgililerin bir isteği vardır, ne de bu kayıt parası karşılığı bir hizmet vermekteyiz. Belediye meclislerinin yetkileri dahilinde olmayan bu karara istinaden alınan bu ücretin doğru bir uygulama olup olmadığını ve ödenmediği takdirde ruhsatın kesilmemesi uygulamasının doğru olup olmadığı konusunda bilgilendirebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-07
Su aboneliği
Aynı ada ve parsel üzerine 40 dairelik konutlar yapılıyor. Bunun 20 dairesi hemen yapıldı inşaat suyu olarak su aboneliği verildi. Diğer 20 dairelik inşaata başlandı. Vatandaş su aboneliği istiyor ikinci su aboneliği verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-31
Bina İnşaat Harcı
Bina İnşaat Harcı Hk. 230m² bodrum ortak alan, (2x115)=230m² zemin kat 2 daire, (2x155)=310m² 1. kat 2 daire, (2x205)=410m² 2. kat 2 daire olmak üzere toplam 6 daire 1180m² ye 1999 yılında bina inşaat harçlarını ödeyerek yapı ruhsatı alınan parsele yapı yapılmadığından 2009 yılında aynı kişi proje tadilatı yaparak yeniden yapı ruhsatı için başvurmuş ve ; 230m² bodrum kat ortak alan, 125m² zemin kat 1 daire, 105m² Zemin kat 1 DÜKKAN, (2x152m²) =304m² 1. kat 2 daire, (2x175) =350m² 1. kat 2 daire olmak üzere toplam 5 daire 1 dükkan 1.114m² proje getirdi. 1- Bina inşaat harcını nasıl almalıyız? Hesaplama ve mahsup işlemi nasıl olmalı? 2- Daire m²lerinde değişiklik olduğu (dilim atladığı) için bina inşaat harçalarını hesaplarken 1999 yılında yatırılanı mahsup edecekmiyiz, mahsup edeceksek günümüz rayicine göre mi mahsup edeceğiz. Örneğin 1999 yılında 151m² nin üstünde bir daire için bina inşaat harcı m²x0,20 TL 2009 yılında ise 3 TL dir. 1999 yılında 0,20 tl olarak ödenen harcı mahsup ederken yine 0,20 TL olarak mı alacağız yoksa günümüz rayici olarak 3 TL olarak mı? Yani önce yatırılan harcı güncelleyebilirmiyiz. 3- 1993 yılında Bina inşaat harcı muaf olan bir daire için alınan yapı ruhsatlı yerde yapılan tadilatdan sonra bina inşaat harcı alacakmıyız. Nasıl alacağız. ( Tadilt: m² de büyütme veya küçültme)
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-22
Para cezası
2559 sayılı Polis ve Vazife ve Selahiyat Kanununun 8 inci maddesinde belirtilen kati delil elde edilen işyerine belediye encümenimiz kapatma yerine belediyenin gelir elde etmesi için idari para cezası verebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-16
ÇTV indirimi
Beldemizin nüfusu 2.600'dür. Belediyemizce su tahsilatı yapılmaktadır. ÇTV tahsilatlarında işyerlerine 35 Seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği gereği %50 indirim uygulamaktayız. Meskenlerden su ücreti ile tahsil ettiğimiz ÇTV'de indirim uygulanacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-16
Gecikme zammı
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ücrete tabi işler başlığı altında ki 97 inci maddesinde de belirtildiği üzere, belediye meclisinin düzenlemiş olduğu tarifeye göre su ücretleri ve ayrıca abone bakım ücreti alınmaktadır. Borçlarını süresi içinde ödemeyen mükellefler hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51 inci maddesi gereğince gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikmeli bir su ihbarnamesinin tahsilatı yapılırken şöyle bir çelişkiye düşülmektedir. Bir su tahsilâtında 3 kalem bulunmaktadır. 1- Su Ücreti 2- Bakım Ücreti 3- Çevre Temizlik Vergisi, burada gecikme zammı her bir kaleme ayrı ayrı uygulandığı zaman gecikme zammı da 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre 1 TL. sının altında ise 1 TL sına tamamlanmaktadır. O zaman 3 TL gecikme zammı doğmaktadır. Burada gecikme zamları her kaleme ayrı ayrı mı uygulanmalı, yoksa toplam tutar üzerine mi uygulanmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-31
Büyükşehir belediyesinin yetkileri
Büyükşehir belediyesi daha önceden alt kademe belediyesi iken belediyemiz sınırları içinde bazı caddelerden ilan reklam, eğlence vergisi ve hafta tatili ruhsatları gibi işlemleri meclis kararı ile yapmak suretiyle belediyemizi yetkisiz bırakmıştı. Şimdi Kepez Belediyesi ilçe konumuna dönüştü ilçe statüsüne geçtikten sonra büyükşehir belediyesinin bu tür yetkileri devam eder mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-19
Bina İnşaat Harcı
Şehrimizde koruma kurulu kararına göre koruma altına alınan tarihi bir binadaki ruhsat aşamasında 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun bina inşaat harcını düzenleyen maddesine göre bina inşaat harcı tahsilâtını yaptık. Ancak vatandaş 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 21. maddesinin son paragrafındaki hükme istinaden tahsil etmiş olduğumuz bina inşaat harcının iadesini istemektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 2. maddesinde yer alan istisnalar kısmında böyle bir muafiyetin yer almaması, 2863 sayılı Kanunun 21. maddesinin son paragrafında yer alan ve "...Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesnadır." hükmü gereğince, 1- Alınan harcın iadesi uygun mudur? 2- Bu harcı iade ettiğimizde Sayıştay’ca kamu zararı çıkabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-13
Su ücretlerinin affı
İlçemizde ikamet eden vatandaşların birikmiş içme suyu borçlarının anaparalarının ödenmesi şartıyla, bu ücretlere tahakkuk ettirilen gecikme zamlarını /gecikme cezalarını af adı altında meclis tarafından alınacak karara bağlı kalarak gecikme faizlerini af edebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-30