Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediyelerin kira geliri için fatura düzenlemesi
Belediyenin mülkiyeti olan bir bina Halk Bankasına 10 yıllığına kiralanmıştır. Kira bedeline karşılık Halk Bankası her ay fatura istemektedir. Belediyelerin kira bedeli karşılığı fatura kesme zorunluluğu var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 13.11.2019
Engelli çalışanların gelir vergisi
Hopa Belediyesinde 2005 yılından beri geçici işçi olarak çalışmaktayım. 2007'de yürürlüğe giren Norm Kadro yasasından yararlanamadım çünkü Hukuk Fakültesi mezunu olduğum için ya sözleşmeli personel statüsünde (sözleşmeli avukat) ya da bulunduğum pozisyonda yani geçici işçi olarak çalış- maya devam etme seçenekleri sunuldu. Ben de geçici işçi kadrosunda çalışmayı tercih ettim. Her yıl Aralık ayındaki Belediye Meclisi toplantısında benimle ilgili "geçici işçi statüsünde çalışan 1 adet avu- kat bulunmaktadır. Geçici statüde çalışan personelin vizesinin bir yıl uzatılması" şeklinde karar alını- yor. Bu karar doğru mudur? Meclis kararı ile geçici işçi olarak çalıştırılan bir tek benim. Sorum şöyle: 1- Bedensel engelliyim ve bu kapsamda daimi işçi kadrosuna geçebilir miyim? Ya da avukatlık ha- rici memurluğa geçme imkânım var mı? 2- Maaşımdan gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Engelli maaşından gelir vergisi kesintisi ne kadar ya- pılır, asgari-azami bir ölçütü var mı?
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2019
Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri
1-Ganyan bayileri umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kategorisinde değerlendirilebilir mi? 2- Umuma açık istirahat ve eğlence yeri (kahvehane) belli bir bölümünde ganyan bayiliği ve diğer şans oyunları için tek bir ruhsatta tali faaliyet olarak gösterilebilir mi? Ana ruhsat kahvehane iken tali faaliyet alanında ganyan bayiliği ve şans oyunları yazılabilir mi? 3- Düğün salonlarının canlı müzik yapma izni almasına gerek var mıdır? 4- Canlı müzik izni almış olan bir kafeterya devredildiği zaman canlı müzik izni de devredilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.10.2019
Astsubaylıktan belediye memur kadrosuna atanma
SULTANHANI Belediyesi - SULTANHANI
İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’nda Jandarma Astsubay olarak 2 yıl süreyle görev yaptım. 27 Temmuz 2016 tarih ve 668 sayılı KHK’nın 3. Bölümünün 13. maddesinde “Jandarma Hizmetleri Sınıfı personelinin her türlü özlük işlerinde 926 TSK Personel Kanunu uygulanır, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, 14/07/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır” hükmü yer almaktadır. Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 92. maddesinde: “ 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.” hükmü geçmektedir. Bu Kanun ve KHK’ya istinaden Belediyemizin münhal bir kadrosunda memur olarak istihdam edilmek isteyen kişinin hizmet belgesi: Askerlik Hizmeti = 19.08.2009 – 04.11.2010 Sigortalı Hizmeti = 26.04.2008 – 26.04.2008 (1 gün) Uzm.Onb. = 25.03.2011 – 25.12.2011 (Açıktan atanma 3269 S.K. kapsamında uzman erbaşlığa) (Derece/ Kademe 11/2 ) Uzm.J.Çvş. = 25.12.2011 – 28.03.2012 ( Derece/ Kademe 11/3 ) Uzm.Çvş. = 28.03.2012 – 10.03.2017 ( Derece/ Kademe 10/3 – 7/2 ) Asb.Çvş. = 10.03.2017 – 30.08.2019 ( Derece/ Kademe 7/3 – 6/2 ) Asb.Kd.Çvş. = 30.08.2019 – 16.09.2019 istifa ( istek – zorunlu hizmet süresi içinde) (Derece/ Ka- deme 6/3 ) Terhis Belgesinde: Statüsü ve Tabi Ol. Hizmet Süresi: Astsubaylıkta 2 yıl 6 ay 6 gün Terhis Sebebi = Zorunlu hizmet süresini ( 15 yıl ) doldurmadan istifa Ön lisans Diploması = Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin 2 yıl süreli Jandarma Meslek Eğitimi Programından 29.06.2015 tarihinde mezun olmuştur. Doğum Tarihi: 18.12.1989 Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda ilgili kişinin; 1- Memur kadrosuna atanmasında herhangi bir sakınca var mıdır? Yok, ise hangi memur Kadrolarına ataması yapılabilir? Zabıta memuru kadrosuna ataması yapılabilir mi bazı kaynaklar Zabıta Yönetmeliğinin değiştiğini zabıta memuru kadrosuna atamasının yapılamayacağını söylemektedir. 2- Derece ve kademesi emsaline göre mi yapılır? 6/2 sinden 8 ay kıdemli mi olması gerekir? 3- Ataması uygun ise yapılacak iş ve işlemler nelerdir? Personelden hangi evraklar istenilecektir?
- Soru Cevaplandı
- 18.10.2019
- SULTANHANI
Ticari depo olarak ruhsatlandırılmış yola açık cephesi bulunmayan yere tekstil üzerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmes
Ticari depo olarak ruhsatlandırılmış ve zeminden depoya direk girişi olmayan, merdiven ile inilip çıkılan, çift girişi olan, yapının bir tarafı zemin altında kalırken, diğer tarafı üstten yaklaşık 0,5 mt. camlar takılmış vaziyette olup, yola açık cephesi bulunmayan bu alana tekstil üzerine iş yeri açma ve çalışma ruhsatı müracaatında bulunulmuştur. Söz konusu yere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 17.10.2019
Belediye encümen ödeneği
Belediye memuru olan encümen üyesi izinli iken, izine ayrılmadan önce 3 encümen oturumuna katılmış, vekâlet eden personel de 2 oturuma katılmış ise, o ay da 5 hafta olduğu için toplam 5 otu- rum yapıldığında, memur encümene 3 oturum, vekâlet edene de 2 oturum huzur hakkı mı verilir? Yoksa toplam da 4 oturumdan fazla olamayacağı için her birine 2 şer oturum mu verilir?
- Soru Cevaplandı
- 15.10.2019
Bina İnşaat ruhsat harcının yeniden değerleme oranında arttırılması
İnşaat ruhsat harcıyla ilgili olarak; Maliye Bakanlığının 45 Seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde, 2464 Sayılı Kanunun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasına, Bakanlar Kurulu, bu Kanunda en az ve en çok miktarları gösterilen vergi ve harçların tarifelerini belediye grupları itibarıyla tayin ve tespit eder hükmü yer almakta olup 6527 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bu fıkraya ikinci paragraf olarak, Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan miktar ve tutarların, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alınarak uygulanır. Şu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamaz. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir denmektedir. Belediyemiz 3. grup belediyedir. İnşaat ruhsatı hesabı yapılırken, 13/4/2005 Tarihli ve 2005/8730 sayılı Kararnamenin ekinde belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır, ibaresi inşaat ruhsat harcı hesabı içinde geçerli midir? Kararname ekinde belirtilen inşaat ruhsat harcı 3 TL’dir. 2005 yılında belirlenen bedelin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 12.12.2016
Emeklilerin emlak vergisi ödememesi için yapması gereken işlem
Emeklilerin emlak vergisi ödememesi için yapması gereken işlem) 3 katlı tek tapu evimiz var. Babadan kalma 4 kardeşiz dördümüzde emekliyiz. Emlak vergisi ödüyoruz. Ödememek için ne yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 08.12.2016
Doğrudan temin ödemelerinde yazılı teklifleri zarfa koyma zorunluluğu
Doğrudan temin ödemelerinde yazılı teklifleri zarfa koyma zorunluluğu var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 05.12.2016
Açık otopark işletmesi için ruhsat talebi
Açık otopark işletmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsat başvurusu var. Tapuda cins tahsisi yapılmamış, fakat ilçe belediyeden ‘yapı ruhsatı başvurusu ve yapı ruhsatı bulunmamaktadır’ diye imar müdürlüğü yazısı bulunmamaktadır. Bu aşamada yapmamız gereken nedir?
- Soru Cevaplandı
- 01.12.2016
Kasaplarda sakatat satışı
Kasaplarda sakatat satışı yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.11.2016
Tutuklanma nedeniyle meclis toplantısına devamsızlık
MEHMET BURKAN - KOCAKÖY
5393 sayılı Belediye Kanununun meclis üyeliğinin sona ermesi başlıklı 29 uncu maddesinde "meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden düştüğü, özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir. Belediye Meclis üyeliğine seçilme yeterliliğinin kaybedilmesi durumunda, valinin bildirmesi üzerine Danıştay tarafından üyeliğin düşürülmesine karar verilir. " denilmektedir. Ancak meclis üyesi tutuklandığında nasıl bir yol izleneceği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Meclis üyesinin tutuklanması durumunda izlenecek yolun, savunmasının hangi yollarla alınacağı konusunda ve meclis üyeliğini düşürme konusunda izlenecek yol nedir.
- Soru Cevaplandı
- 10.07.2019
- KOCAKÖY