Otel içerisindeki işyerlerinin ruhsatları

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10. maddesinin 2. fıkrası gereğince; 3 yıldızlı otelin ruhsatı verilirken bünyesinde ana faaliyet konuları farklı olan içkili Bar, Lokanta. Disco vb. işyerlerine otelin ruhsatında ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenip tali faaliyet konuları belirtilir mi? Yoksa ayrı ayrı ruhsat mı düzenlenir?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.12.2009

İşletme belgesi

4 Aralık 2009 tarih ve 27422 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşletme Belgesi Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde, Yönetmelik kapsamına giren işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden önce işletme belgesi alınması zorunlu hale getirilmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte ruhsat verilmesini takip eden bir ay içinde işyeri kontrol edilerek ruhsatın kesinleşeceği bildirilmektedir. İşletme belgesi konusunda bu süre üç ay olarak belirtilmiştir. İşletme belgesi ile ilgili hususları yerine getiremeyip işletme belgesi iptal edilen işyerleri hakkında nasıl bir işlem yapacağımız konusunda yorum ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.12.2009

Turizm işletmesi

Turizm işletme belgeli otel veya işletmelere belediye tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi. Bu tür yerlerde belediyeler hangi konularda denetleme yapabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.12.2009

Sözleşmeli veteriner hekim

Tam zamanlı sözleşmeli veteriner olarak görev yaptığım zaman veteriner kliniği açabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2009

Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkililerinin kefalete bağlanması

03/12/2009 tarih ve 27421 sayılı RG de yayımlanarak yürürlüğe konulan Maliye Bakanlığının "Taşınır Mal Yönetmeliği Genel Tebliği" (Sayı: 2) nin belediyelerde Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkililerinin kefalete bağlanması hususunun uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddüde düşülmüş olup, konu hakkındaki görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.12.2009

Emekli İkramiyesi

07.12.1987 yılında işçi olarak belediyede işe başladım. 16.04.1990 tarihinde yapılan memurluk sınavını kazanarak memuriyete atandım. Daha sonra hizmet birleştirmemi yaptım. Emekli olduğum takdirde işçilikte geçen hizmetlerimin emekli ikramiyesini alabilecek miyim? 1990 yılında işçi olarak çalışırken girdiğim sınavla aynı kurumda memuriyete atandım. Kıdem tazminatı almadım. Herhangi bir istifa dilekçesi de imzalamadım.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.12.2009

Hapis cezası alan memur hakkında yapılacak işlem

SELİME Belediyesi - SELİME

Belediyemizde Zabıta Memuru kadrosunda görev yapmakta olan memurumuz aynı zamanda Muhasip vekili olarak görev yapmakta idi. Memur arkadaş ihalede usulsüzlük suçlaması ile yargılandı ve yargılama sonucunda 1 sene 6 ay hapis cezası aldılar. Belirtilen cezalarının 185 gününü hapiste geçireceklerdir. Karar kesinleşti ve memur arkadaş hapse girdi. Kesinlesen karar sonucu aşağıdaki şekildedir. Sanıkların TCK'nın 53. maddesi uyarınca işlemiş oldukları suç dolayısıyla mahkum oldukları hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, yoksun bırakılmalarına, denilmektedir. Bu durumda, bu memurun durumu hakkında ne gibi bir işlem yapmam gerektiği konusunda yardımcı olmanızı arz ederim. Memuriyetine son mu vermemiz gerekiyor yoksa görevden uzaklaştırılmasına karar verilip maaşının 2/3 ünün ödenmesi ve bütün sosyal haklardan yararlanması mı gerekiyor. Ayrıca aynı davadan olayın meydana geldiği tarihte Encümen üyeliği yapmakta olan bir kişide ceza almıştır. İlgili kişi de Belediyemizde Meclis Üyesi olarak görev yapmakta idi. Bu durumda bu kişi hakkında nasıl bir işlem yapmam gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.12.2009
  • SELİME

18 yaşından küçüklere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Umuma açık işyeri açmak isteyen 18 yaşından küçüklere işyeri ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.12.2009

İntibak

14.09.1984 tarihinde lise fen kolundan mezun oldum. 22.02.1993 tarihinde Belediyede 13. derecenin 3. kademesinden memur olarak göreve başladım.18 aylık askerlik hizmetimi 05.09.1988 de tamamladım ve hizmet borçlanmasını ödeyerek hizmet yılına saydırdım. 05.09.2005 tarihinde AÖF 2 yıllık sosyal bilimler bölümünden mezun oldum. Memuriyete başlamadan önce 466 gün sigortalı olarak çalışmışım var ama hizmet birleştirilmesi yapılmadı. 20.10.2006 tarihinde norm kadro ile 1 inci dereceli emlak ve istimlâk müdürlüğü kadrosuna atamam yapıldı. 6 yıllık sicil notu ortalamasından faydalanmadım. Olumsuz sicil almadım. 5289 sayılı Yasa gereği bir derece aldım. Şu an 4. derecenin 1. kademesindeyim. Derece ve kadememin yanlış olduğu tahmin ediyorum. Derece ve kademem ne olmalı? Özel hizmet tazminatım % kaç olmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.12.2009

Toplu iş sözleşmesi

Belediyemiz daimi işçileri 2008 yılında sendikalı olmuşlardır. Geçen yıl yapılan sözleşmeye göre işçilere net 775,00 TL ödenmesi öngörülmüştür. Ancak, daha sonra belediye başkanımıza bu ücrete asgari geçim indirimi dahil olmadığını söylesek de, dahil olduğunu söyleyerek bu ücret ödendi. Bu yıl yapılan toplu iş sözleşmesinde, taraflar anlaşamadı ve arabulucu vasıtası ile anlaşma yapıldı. Toplu İş Sözleşmesindeki anlaşma şöyledir; "Yıllık 270 saatlik mesai dahil 925,00TL olarak belirlenmiştir. Sendika aidatları bu meblağ içerisinden işverence kesilerek sendika hesabına yatırılacaktır." Ancak, belediye başkanımız bu ücrete 6772 sayılı Kanun gereğince yılda 52 günlük ödenecek ikramiyenin ve asgari geçim indiriminin de dahil olduğunu söyledi. (Toplu İş Sözleşmesinin 2. maddesinde, 6772 sayılı Kanun gereğince yılda 52 günlük ilave tediye ödenir, ibaresi yer almaktadır.) İşçi sendikası buna her ne kadar itiraz etse de, belediye başkanımız arabulucudan görüş istedi. Arabulucu da verdiği görüşte 925,00 TL'ye ilave tediyenin ve asgari geçim indiriminin dahil olduğunu, aylık 850,00 TL ödenecek ve bunda aylık sendika kesintisi yapılacaktır. Yılda 4 kez 75 TL ilave tediye ödenecektir.” Şeklinde görüş bildirdi. İşçi sendikası ve işçiler bu durumda ne yapmalıdır? Bu tür yapılan ödemede sorumlu kim tutulacaktır? Toplu İş Sözleşmesi iptal edilebilir ve yeniden sözleşme yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.12.2009

İtfaiye çavuşu veya itfaiye amiri kadrosuna atanma

18/12/2000 yılında DMS ile Ordu Belediyesi itfaiye müdürlüğünde şoför olarak göreve başladım. itfaiye müdürlüğü bünyesinde itfaiye çavuşu veya itfaiye amiri kadrosunda görevde yükselme sınavı açılmış olsa şoför kadrosunda olmam bu kadrolar için açılacak olan görevde yükselme sınavına girmemde engel teşkil eder mi? İtfaiye eri kadrosuna geçmem gerekir mi? gerekirse bunun için ne gibi şartlar gereklidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.12.2009

İşyeri için verilen kapatma kararının uygulanması

Kumar oynama suçundan mülki amir tarafından geçici süre ile kapatma kararı verilen işyerini kim kapatır? Polis mi, Zabıta mı? Yönetmelikte belirtilen yetkili idare ibaresine göre kumardan denetlemeye yetkili kurum emniyet, ruhsat yönünden denetleyen ise zabıtadır. Kumar oynatılması yönüyle geçici süre ile kapatılan işyerinin mühürleme işlemini zabıta tarafından yapılması yasal mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.12.2009