Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kıdem tazminatının haczedilmesi
1475 sayılı Kanunun 14. maddesi gereği ödenmesi gereken kıdem tazminatı alacaklı 3. şahıslar tarafından haczedilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.06.2006
Toplu iş sözleşmesi ve Cumartesi gününün işgününden sayılması
Belediyemiz ile işçi sendikası arasında görüşülen ancak uyuşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kuruluna giden ve geçtiğimiz hafta sonuçlanan toplu iş sözleşmenin bazı maddelerinde yoruma açık görünen ve işçi aleyhine yorumlanan maddeleri hakkında görüş almak istiyorum. Yüksek Hakem Kurulundan gelen bazı maddeler aşağıdaki gibidir. Normal Çalışma Süresi : Haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu süre aşılmamak ve gün ortasında 1 saatten az olmamak kaydıyla ara dinlenmesi verilmek şartıyla çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Bu 40 saatlik haftalık çalışma süresi 5 işgününe bölünmek suretiyle günlük çalışma bulunur. Yıllık Ücretli İzinler : A) Hizmeti 1-5 yıl olanlar için 22 işgünü, hizmeti 5-10 yıl olanlar için 28 işgü-nü, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 33 işgünü ücretli izin verilir. Bu yıllık ücretli izinler işverence uygun görülürse 10 işgününden aşağı olmamak üzere 3'e bölünebilir. Bu izinler bir birimde çalışanların %10 unu geçemez. Tatillerde Çalışma ve Ücreti : A) Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatillerinde işçilerin dinlendirilmeleri esastır. Cumartesi akdi Pazar günü hafta tatilidir. Ancak onayı alınarak çalıştırılacak işçilerin, çalıştırıldıkları her gün için yevmiyelerine Cumartesi günü için 2 (1+2=3), Pazar ve bayram günleri için 3 (1+3=4) ilave yevmiye ödenir. (Çalışma karşılığı izin içinde aynı koşullar geçerlidir.) Fazla Çalışma Ücreti : A.Bu Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenen hafta içi çalışma süresi olan 40 saati aşan çalışma, fazla süreli çalışma olarak tanımlanır. Yapılan fazla süreli çalışmanın ücreti, normal çalışma ücretinin %50 fazlası ile ödenir. B.Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışmalardır. 45 saati aşan çalışmalar için işçinin gündeliği %100 fazlası ile ödenir. E.Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatillerinde; fazla çalışma için çağrılan işçi 8 saatten az olmamak kaydıyla çalıştırılır. Yukarıda belirtilen maddeler neticesinde; senelik izinler hesaplanırken Cumartesi günleri işgününden sayılıp izinlerden düşülmesi mi gerekir. Konuyla ilgili açıklayıcı bilgi verirseniz seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 08.06.2006
Kadrolu işçinin memur kadrosuna atanması
Ben Gaziantep Şahinbey Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğünde kadrolu işçi olarak çalışıyorum. İşletme Fakültesi mezunuyum ve 4 yıldır aynı birimde çalışıyorum. Sorum yeni çıkan norm kadro hakkında olacak. Benim belediyede herhangi bir uygun memur kadrosuna geçebilmem için ne yapmam gerekir? Bu memur kadrolarına nasıl atamalar yapılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 06.06.2006
Sözleşmeli personel tazminatı
Sözleşmeli personel tazminat alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 16.05.2006
Arazi tazminatı
Biz Çine-Topçam Sulama Birliği olarak Birliğimizde mevsimlik olarak çalışan geçici işçilerimize arazi tazminatı verebilir miyiz? Eğer verebilirsek bunun üst limiti nedir?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2006
Geçici işçilerin kadroya geçmeleri
11. 04. 2006 tarih ve 26136 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Yapılacak Merkezi Sınava Girecekler hakkındaki Tebliğin 2. maddesi ve 6. maddelerine göre çalışan mevsimlik işçiler kadroya geçebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2006
Yetkili sendika, dayanışma aidatı
Belediyemizde işçi sendikası olarak DİSK yetkili sendika idi. İş yerindeki arkadaşların bir kısmı Hizmet İş Sendikasına üye oldu. Yetki konusu henüz mahkemelik mahkeme süresi devam ediyor. Bu süre içerisinde Genel İş' e üye arkadaşlar DİSK' e dayanışma aidatı ödeyerek sendikal haklardan yararlanmakta idiler. Fakat DİSK'in sözleşmesi 31/12/2005 tarihi itibari ile sona ermiş olup, yetki konusu mahkemelik olduğundan Hizmet İş Sendikası yetki almamıştır. Bu süre içerisinde 01/01/2006 tarihinden itibaren Sendikalar Kanununun 62. maddesi gereğince dayanışma aidatı ödeyerek sendikal haklardan yararlanmak isteyen bir arkadaş sendikal haklardan faydalanabilir mi ? Diğer bir sorum ise mevcut sözleşmede, bu sözleşme yenisi imzalanıncaya kadar geçerlidir ibaresi mevcuttur. Bu durumda mahkeme sonucunda yetki alan sendika yeni bir sözleşme imzalayacağı zamana dek eski sendikanın sözleşme hükümleri geçerli mi olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2006
Geçici işçilerin kadroya geçmesi
Belediyelerde daha önce işçi bulma kurumu kanalıyla geçici işçi olarak işe başlayan ve çıkış olmadan devamlı çalışan işçilerin sınavsız olarak kadroya geçirilecek diye haberler çıktı acaba doğrumudur. Birde 10 yıldır geçici işçi olarak belediyede çalışan işçi norm kadroya geçebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 27.04.2006
Yıllık personel giderleri toplamının gerçekleşen en son bütçe gelirlerinin % 30’unu geçmesi durumunda yeni personel alımı
Belediyemiz 13.000 nüfuslu bir ilçe belediyesidir. 2005 yılı kesin hesabına göre personel giderleri tutarları gerçekleşen gelir bütçesinin % 38’ ine tekabül etmektedir. 2005 yılında mevsimlik işçi olarak 13 kişi çalıştırdık. 2006 yılında valilikten almış olduğumuz vize 216 adam/aydır. 2005 yılında çalışan mevsimlik işçileri tekrar işe başlattık, yukarıda bahsettiğim gibi 2005 yılında ödenen personel giderleri gerçekleşen gelir bütçesine oranı %38’ dir. Belediye Başkanımız vizemiz var gerekçesiyle 7 geçici işçi daha almak istemektedir. Bu durumda Belediyemize 7 mevsimlik işçi daha alabilir miyiz? 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesi engel midir? Eğer ilgili Kanun engel ise burada sorumluluk harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisine mi yoksa belediye başkanına mı aittir?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2006
Memurlara yapılan maaş artışlarının işçilere yansıtılması
Belediye-iş sendikası ile belediyemiz arasında yapılan toplu sözleşmenin 2. yılında işçilerin ücret artışları 01,01,2006 tarihi başlangıç kabul edilerek Devlet memurlarına getirilen her türlü ücret artışları ve seyyanen zamlar tüm işçilere aynen uygulanır maddesi yer almaktadır. 31.03.2006 tarihli Resmi Gazete’de memurlara getirilen ücret artışlarından işçilerimiz faydalanabilir mi? Faydalanabilirlerse memurlar için bu ücretten sadece damga vergisi kesilirken, işçilerden sigorta, gelir vergisi, damga vergisi kesmemiz gerekeceği için brüt ücret miktarı bulmak için 950 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpmak suretiyle çıkacak rakamdan mı bulmamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 10.04.2006
Mevsimlik işçi alımı
Belediye meclisimiz belediye encümeninin mevsimlik işçi alımlarını iptal ederek ilgili birimlerin ihtiyacına göre mevsim başında belediye meclisince alınması gerektiğine karar vermiş ve karar kesinleşmiştir. Bu karara rağmen belediye encümeni mevsimlik işçi alabilir mi? Bu işçileri masa başında memur gibi çalıştırabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2006
Belediye başkanı tarafından encümen kararı almadan geçici işçi alımı
Belediyemizde 2005 yılında çalışmakta olan geçici işçilerin mevsim sonu itibari ile işten çıkartıldı. Tekrar bunlardan birkaçını 2006 yılı içerisinde encümen kararı almadan belediye başkanı işe başlatabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 16.02.2006