Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Bir takvim yılında ayaktan tedavide verilecek istirahat süresi
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılması ve bu kanuna ek bir madde eklenmesi hakkındaki 4131 sayılı Kanunun 3.maddesi gereğince hazırlanan Yönetmeliğin 11.maddesi ile İçişleri Bakanlığının 29.01.2003 tarih ve 5019 sayılı yazıları gereğince açıktan ataması yapılarak 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak il özel idaresinde görev yapan personelin sağlık izinleri hakkında bir sorum olacak. İdaremizde 4857 sayılı İş Kanununa göre uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışan, aynı zamanda Emekli Sandığından (ordu vazife malulü olarak) emekli maaşı alan, Emekli Sandığınca verilen sağlık karnesiyle sağlık hizmetlerinden yararlanan sigortalı personelimizin 1 takvim yılı içerisinde ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı ne kadardır.
- Soru Cevaplandı
- 20.11.2009
İnternet salonlarında mesafe şartı
İnternet salonları; zamanın teknolojisi imkanlarıyla hizmetler verdiği, bilgi ve yayınların takip edildiği, güncel haberlerin okunduğu, alkolsüz içeceklerin sunulduğu yerler olduğundan, içlerinde elektronik oyunlar bulunmadığından dolayı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmenliğin 32.maddesi gereğince, kurumlara herhangi bir mesafe şartı aranmalı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 20.11.2009
Maktu fazla çalışma ücreti
Belediye başkanımızın görevlendirme yazısına istinaden kadrosu itfaiye eri ve 2 şoför personel, zabıta biriminde görev yapmaktadır. Zabıta biriminde görev yapan bu personeller diğer zabıta personelleri gibi fazla çalışmakta olduğundan fazla mesai ücretinden yararlanırlar mı? Bu personeller maaşlarını zabıta müdürlüğü maaş bordosundan mı alacaklardır?
- Soru Cevaplandı
- 19.11.2009
Kazanılmış hakların saklılığı
17.07.2000 tarihinde muhasebeci kadrosuna aday memur olarak atanan kişi 23.10.2001 tarihinde belediyemize memur kadrosuna naklen ataması yapılmıştır. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince bu kişinin görevde yükselme sınavına girmeden şef kadrosuna ataması yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 17.11.2009
İşçinin yıllık ücretli izin hakkı
4857 sayılı İş Kanununun ilgili maddelerinde işçilerin izinlerinin yandığı veya devam ettiğine dair herhangi bir madde bulunmamaktadır. Belediyemizde 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak 1993 yılında işe girmiş ve halen kadrolu işçi olarak çalışan bir işçi 1999 yılına kadar olan kanuni iznini kullanmış fakat 1999 yılından bugüne kadar izin verilmemiş veya kullanmamış (yaklaşık 10 yıllık iznini) kullanmadığı izin hakkı bulunup bulunmadığının bildirilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 16.11.2009
Burs
Belediyeler lise öğrencilerine burs verebiliyorlar mı?
- Soru Cevaplandı
- 16.11.2009
Belediye meclisinin imar planını iptal etme yetkisi
Belediye meclisi ilave imar planı kararı alarak plan kesinleşmiştir. Ancak aradan geçen 1 yıl aradan sonra Tarım İl Müdürlüğünce yazılan resmi bir yazı üzerine Tarım Müdürlüğünden görüş alınmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi istenilmiş ve aynı meclis kendi almış olduğu ilave imar planı kararını iptal etmiştir. Oysa 5393 sayılı Belediye Kanununda belediye meclisinin imar planı iptal etme yetkisi bulunmamaktadır. Verilen iptal kararı hukuka uygun mudur? Şahsen ben bunu kendi kanaatimce uygun bulmuyor muhakkak yargı kararıyla iptal edilebileceği görüşündeyim. Kaldı ki özellikle seçim dönemlerinde onaylanan bir imar planı yeni oluşan ve siyasi yönden ters olan başka bir meclis kararıyla da iptal edilirse bu defa keyfiyet ortaya çıkmaz mı?
- Soru Cevaplandı
- 15.11.2009
Ruhsatsız işyerleri
1-Ruhsatsız faaliyet gösteren işyerine idari para cezası yazılabilir mi? Mesela; canlı müzik izni olmadan canlı müzik yaptığından işlem uygulanabilir mi? Ruhsatı olmayan yere zaten canlı müzik izni verilmiyor eğer böyle bir ceza yazarsak çelişki doğurmaz mı? Emniyet tutanaklarında ruhsatı olmayan internet salonlarında playstation olduğu ifadeleri bulunuyor. Bu durumda işyerini ruhsatsızlıktan mühürlemek yeterli olur mu yoksa playstation bulundurduğundan 2259 sayılı Kanunun 6/d maddesine göre işlem yapmamız da gerekiyor mu? Yazmamız gerekiyorsa oyun yeri ruhsatı alırsa çelişki doğmaz mı? 2- Kıyı da bulunan sıhhi işyerlerine açma ruhsatını büyükşehir belediyesi mi, ilçe belediyesi mi verir? 3- Zabıta Talimatnamesine evlerde güvercin beslenmesini yasaklayıcı hükümler koyulabilir mi? 4- Zabıta Talimatnamesindeki yasakların karşılığında (Örneğin, yere tükürmek yasaktır cezası 250.TL dir vs.) para cezası yazılabilir mi? 5) Kabahatler Kanununda emre aykırılık suçundan Tembihnamedeki bir suça muhalefetten peşin para cezası uygulanabilir mi? Kanunda cezanın kim tarafından uygulanacağı açıkça belirtiliyorsa ilgili memur, belirtilmiyorsa en üst amir yetkili olduğu belirtilmektedir. Zabıta Talimatnamesinde zabıta memuru yetkilidir denilirse direkt olarak idari yaptırım tutanağı uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.11.2009
Belediyelerin su dolum tesisleri üzerindeki yetkileri
Belediyemiz mücavir sınırları içerisinde bulunan su dolum tesisleri fabrikası Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile 4 lt/sn debili sözleşmesi olmasına rağmen, köy muhtarlıkları ile özel ilişkilerine dayalı olarak 10 lt/sn su kullanmaktadır. Biz belediye olarak hattın belirli noktasında kontrol ederek, fazlalık alınan 6lt/sn debili suya müdahale edip etmeme konusunda yetkimizin olup olmadığı tereddüt etmekteyiz.
- Soru Cevaplandı
- 13.11.2009
İşyeri ruhsatı
Tapu kütüğünde mesken olan bağımsız bölümlere doktor muayenehanesi ruhsatı verebiliyoruz. Gecekondu Önleme Bölgelerinde de uygulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 13.11.2009
Yapı kullanma izni olmayan yapıya elektrik bağlanması, belediye sınırları içinde ahır yapılması
1- Belediyeden yapı ruhsatı almış fakat kullanma izni alınmamış bir inşaata geçici olarak elektrik aboneliği verilebilir mi? 2- Belediye meclisince imara açılmasına karar verilmiş ve yapımı iller bankasında süren bir yere ruhsat verilirken tarım il müdürlüğünden görüş almaya gerek var mıdır? 3- Öncelden köy iken 1999 yılında belediye olmuş olan beldede mevcut yerleşim yeri içinde ahır inşaatına müsaade edilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 31.10.2007
Zabıta hizmetleri
Bölgemiz dahilinde hafriyat alımı aşırı derecede fazla olduğundan hafriyat kamyonlarının taşıma izin belgesi olmadığı zaman zabıta memurunun bu tip durumlarda kamyonları bağlama gibi yetkisi var mı?
- Soru Cevaplandı
- 31.10.2007