İşyerinin devri

Beldemizde bir işyerine daha önceden işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiş olup bu işyeri sahibi işyerini oğluna devredeceğinden dolayı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde belirtildiği gibi işyeri sahibinin (ölümü) dışında işyeri intikali yapılır mı? Yoksa işyerine tekrar işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyip işyeri açma harcı alınır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.12.2009

İşçi olarak çalışılan günlerin memurlukta değerlendirilmesi

Türkeli Belediyesinde 1996 yılı Ekim ayında işçi olarak göreve başladım. 1998 Temmuz ayında da kurum içi sınavla 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak aynı kurumda memur olarak işe devam ettim. Aynı kurumda işçi olarak görev yaptığım sürelerin şimdi memurluk görevimdeki kadro dereceme sayılabilir mi yani işçi olarak çalıştığım Türkeli Belediyesindeki süremin 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak devam ettiğim Türkeli Belediyesindeki kadro dereceme Belediye Başkanının da uygun bulması ile ilerletme imkanımız olur mu? Aynı zamanda belediyede işçi olarak göreve başladığımız ve aynı kurumda memur sınavını kazanarak memur olduğumuz bir arkadaşım asaleti tasdik olduktan sonra özel idare müdürlüğüne ataması yapıldı bu ataması yapılan arkadaşım valinin oluru ile kamuda işçi olarak çalıştığı süreler memurluktaki kadro derecesine ilerlemesi gerçekleştirildi. Emsal olarak bunu belirtmek istedim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.12.2009

İmar komisyonu, toplu taşıma hizmeti

1- 5393 sayılı Belediye Kanununun 21. maddesi gereği toplantının ilk gününde belediye başkanının talebi ile oylanarak gündeme ilave olunan imar plan tadilat talepleri imar komisyonuna havale olunmaksızın aynı mecliste karara bağlanması istenmektedir. 21. maddenin 3. fıkrası ile 24. maddenin 4.fıkrası ile çakıştığı düşünüldüğünden bu konuda görüş bildirmenizi, 2 - İlçemiz toplu taşıma hizmetleri özel olarak belirli güzergâhlarda 1985 yılına ait “Alaşehir Belediye Sınırları İçinde Çalışacak Minibüslerin (Küçük Otobüs) Çalışmasına Ait Yönetmelik” doğrultusunda encümen kararı ile yapılan güzergâh- durak -hat tespiti – ilaveleri ve ilgili kişilere hat verilmesine ait alınmış encümen kararları ile yıllardır hizmet vermekte ve her yıl tarifesi ile güncellenen ücretlerini ödemektedirler. Şehrimiz hızla büyümekte olup, mücavir alan sınırlarımız genişletilmiş buna ilaveten mevcut toplu taşımacılık yetersiz kalmaktadır, şu anki minibüs hattıyla çakışmayan ilave bir hat kurma konusunda başvuru bulunmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanununun belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlığı altında yer alan l5/f fıkrası – toplu taşıma yapmak, toplu taşıma sistemini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek –p) fıkrası ise her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, zaman ve güzergâhını belirlemek, bilet ve ücret tarifelerini tespit etmek, işletmek – işlettirmek veya kiraya vermek belediyelerin yetki alanı içerisinde belirtilmiş ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu Kanunun uygulamasıyla ilgili çıkarılan Yönetmelikte de belediye sınırları ile mücavir alanı içerisindeki şehir taşımalarının ilgili belediyelerce düzenleneceği hükmüne yer verildiğinden, aynı Yönetmelik ile bu kez hat ve durakların meclis kararıyla mı tespit olunacağı, ancak hattın kişilere tahsisinin nasıl yapılacağı, 2886 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda ihale yapılması durumunda sadece hattının mı ihale olunacağı, ihaleye kooperatif olarak mı yoksa araç sahipleri olarak mı katılınacağı ilan ve şartnamelerin hazırlanması konularında sıkıntı yaşanacağı düşünüldüğünden, örnek ihale, belediyesi ismi veya ayrıntılı bilgi verilmesi konularında yardımlarınızı saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.12.2009

Teşvik belgesi nedeniyle ihale konusu işlerin bölünüp bölünemeyeceği

Belediyemiz boru ve ek parçaları, araç ve iş makineleri alımında teşvik belgesine sahiptir. Yapım işleri ihalesinde teşvik belgesi nedeni ile ihalenin mal ve yapım işi olarak bölünüp bölünemeyeceğinin bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 19.12.2009

Playstation oyun salonu açmak

Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunmaktadır. Cami ile mesafesi 100 metreden kısadır. Cami ile olan mesafe değerlendirmeye alınacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.12.2009

Görevde yükselme sınavı

Zabıta memuruyum. Zabıta komiserliğine geçebilmek için belediyece açılan görevde yükselme eğitimine katıldım. Görevde yükselme eğitimi bittikten sonra belediye bizleri görevde yükselme sınavına tabi tuttu. Sınavda 70 puan alamayanları Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 20. maddesinin 4.fıkrasına göre eğitimi başarısız olarak tamamladı sayarak Milli Eğitim Bakanlığına yaptırılacak olan görevde yükselme sınavına katılamayacağımı bildirmektedir. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2009

Kiralamada kesin teminatın gelir kaydedilmesi

Belediyemiz tarafından 3 yıllığına kiraya verilen ve fırın olarak çalıştırılan işyeri kiracı tarafından 3 yıllık sözleşme süresi dolmadan boşaltılmıştır. Kiracı fırını işletmeyi başaramamış ancak belediyemize verdiği dilekçede bir gerekçe de göstermemiştir. Kiracının belediyemize nakit olarak verdiği 900 TL kesin teminatı vardır. Bu teminatının borcundan mahsup edilmesini talep etmektedir. Bu durumda kesin teminatın gelir kaydedilmesi mi gerekir yoksa, kira borcundan mahsup edilmesi veya iadesi mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2009

Zabıta memurunun inebileceği derece ve özel hizmet tazminatı

Belediye norm kadrolarına göre zabıta memurlarının kadroları 5. derecede bulunmaktadır. Lise mezunuyum, şu anda 631 sayılı Kanuna göre 3. derecenin 3. kademesinden maaş almaktayım. Kadrom 5. derece olduğundan özel hizmet tazminatını % 49 olarak almaktayım. Lise mezunlarının inebilecekleri derece 3. derece olmasına rağmen kadronun 5. derece olması nedeniyle % 55’ lik özel hizmet tazminatından yararlanamamaktayım. Halen emekliliğime dört yıl bulunmaktadır, inebileceğim derece ve kademe kaçtır ve özel hizmet tazminatından nasıl yararlanabilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2009

Özel öğretim kurumlarında ruhsat

8/3/2008 tarihli ve 26810 sayılı RG de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 inci maddesi, “Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.” Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce özel öğretim kurumları adına valiliklerce düzenlenen ruhsatnameler, 31/12/2009 tarihi itibariyle iptal edilir” yine 2 nci maddesinde de “Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” Madde hükümlerine istinaden; belediyemiz tarafından ruhsatlandırılacak olan (özel dershane, sürücü kursu, rehabilitasyon merkezi ve kreş gibi yerlerle ilgili) aranacak şartlar hakkında yardımcı olur musunuz?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.12.2009

Belediye Başkanının makam aracını kullanması

Belediye Başkanı makam aracı olarak kullandığı hizmet otosunu kendisi kullanabilir mi? Bu sebeple hukuki bir sorumluluk olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.12.2009

Başka kuruma nakil

2 yıl Uzman Çavuş olarak görev yaptım. Sonra 11 yıl özel sektörde çalıştım, 2008 yılında yeniden memurluğa dönüş yaptım. Memurlukta çalıştığım süre 4 yıldır. Kaymakamlığa geçmek istiyorum, izlenecek yol nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.12.2009

Müstakil eğlence yerleri

Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği’nin 132. maddesinde düzenlenen müstakil eğlence yerlerinin 6/7/2000 tarih ve 24101 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Turizm Tesisleri Yönetmeliğinin 53. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığı anlaşılmıştır. Ancak Belediyemize “müstakil eğlence yeri” adı altında müracaatlar olmaktadır. Bu tür müracaatlara uygulanacak işlemler hakkında vereceğiniz görüşe ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.12.2009