Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Ruhsatsız yapılara su bağlanması
Belediyemiz 1999 yılında kurulmuş olan bir belde belediyesi 12.10.2004 tarihinde yayımlanan 5237 sa-yılı Kanunun 184. maddesi gereği ruhsatsız yapılan yapılara su ve elektrik abonesinin verilmeyeceği belirtiliyor ve cezai müeyyidesinin olduğu Kanunda açıkça belirtiliyor. Bizim belediyemiz 1999 yılında kuruldu ve öncesi köy olan bir yerdi. Köy zamanında yapılan binaların büyük bir kısmında su aboneliği açılmamış. Belediyeden önce yapılmış olan binalarına su abonesi ve elektrik abonesi açtırmak isteyen vatandaşlarımıza nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 15.08.2007
Encümenin ceza yetkisi
Belediye encümeninin ceza kesme yetkisi var mıdır? Var ise oranı nedir? Encümen hangi durumlarda ceza kesebilir? Bu yetkisini nasıl kullanacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 15.08.2007
İçme suyu kuyusu kiralama
Belediyemiz mücavir alan sınırları içerisinde vatandaş tarafından sulama amaçlı sondaj kuyusu açılmış olup, vatandaş kuyuyu ilçemizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kuyuyu belediyemize kiraya vermek istiyor.Böyle bir kiralama belediyemiz açısında söz konusu olabilirmi? Kiralama söz konusu olduğundan nasıl bir yöntem izleyebiliriz.Cevabınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2007
su alacakları
Belediye su alacaklarımıza ilişkin olarak su borcu olan mükelleflere ödemeye çağrı niteliğinde borçları-nın miktarlarını ve süresi içinde ödemeleri gerektiğini tebligatla bildirdik. Bu aşamadan sonra ilçede bulunan avukatlara alacakların takibi için dosyaları bir protokol çerçevesinde (protokol de alacak aslı ve faizinin belediyeye yatırılmasının sağlanması vekalet ücretinin ise ilgili mükelleften baroca belirlenen vekalet ücretini geçmeyecek şekilde kendisinin tahsil etmesi kaydı ve belediyeden hiçbir talebi olmaması şartını belirterek) vermeyi düşünüyoruz. Yapmayı düşündüğümüz bu işlemin yasal olup olmadığının cevaplandırılmasını arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 09.08.2007
Emlak vergisi mükellefiyeti
10.07.2004 tarihinde kabul edilen 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre belediyemiz, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlanmıştır. Bu tarihten önce İzmir Valiliğinin yetki belirlemesi ile 3 tane köy mücavir alanımızda olup, emlak vergisi mükellefi olarak belediyemizin yetki alanı içinde idi. Ancak Belde Belediyelerinin emlak vergisi mükellefleri olan orman köyleri, bizim belediyemizin mücavir alanına dahil edilmiştir. 5216 sayılı Kanunun geçici 2. maddesi uyarınca (Emlak Vergisi Kanunun 4(u) ve 14 (g) maddeleri uyarınca emlak vergisinden muaf olan orman köyleri) vergi muafiyeti sona eren, mücavir alanımıza eklenen ve emlak vergisi yönünden Belde Belediyelerinin emlak vergisi mükellefi olan orman köylerinin emlak vergilerinin tahsili konusunda hangi belediye yetkilidir. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlanan belediyemiz mi? Belde Belediyesi mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.04.2007
Emlak vergisi
2005 yılında 2006 yılı asgari ölçüde arazi m2 birim değerleri belirlenmiş ve tahakkuklar girilmiştir. Emlak Vergisi Kanunu 2006/1 İç Genelgesi doğrultusunda 2006 yılı asgari ölçüde arazi m2 birim değerleri yeniden belirlenmiştir. Bu doğrultuda ne yapmamız gerekir. 1. taksitleri ödeyen mükelleflere fark tahakkuku çıkartılacak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 04.08.2006
Emlak vergisinde bina vergisi muafiyeti
1- Karı koca eşlerden ikisi de emekli ise bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi? 2- Emekli kişinin tek binası var fakat, 3 veya 2 katlı bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi? 3- Emekli kişinin 3 katlı binada kat ifrazı yapılmamış, 3 katta da hissesi gözüküyor. Tapuda 1/3 hisseli kat ifrazı olmadığı için bu kişi bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.09.2006
Emlak vergisinde indirim
Emekli karı-kocanın her birisinin ayrı yerlerde birer adet 200 m2 yi geçmeyen binalarının olması ikisinin de emlak vergisinden muafiyetini mi yoksa mükellefiyetini mi sağlar?
- Soru Cevaplandı
- 23.05.2006
2b ve Hazine arazilerinin emlak vergi beyanları
Sınırlarımız içerisinde 2b ve Hazine arazileri olup, bu araziler içerisinde işgalciler bulunmaktadır. İçerisinde bulunan işgalciler, Belediyemize işgal ettikleri araziler için emlak beyanında bulunmak isterler. Ayrıca bu araziler içerisinde de geçmiş yıllardan yaptıkları binalar bulunmaktadır. Bunun içinde emlak beyanında bulunmak istiyorlar. Vatandaş beyan etme talebinde bulundukları zaman bu beyanları alabilir miyiz.? Şayet alır isek nelere dikkat etmeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 28.03.2006
Emlak Vergisi
İlçemiz sınırları içerisinde Göltaş Çimento AŞ. bulunmaktadır. Sınır olarak İlçemiz ve belediyemiz sınırları içerisinde tüm tapu işlemlerini Gönen İlçesinden yapmakta ve Fabrikadan çıkan duman ilçemiz halkına ve çiftçilerine zarar vermektedir. Mücavir alan olarak çok eski yıllarda Isparta Belediyesine geçtiğinden tüm vergilerini Isparta Belediyesi almaktadır. Pisliğini dumanını Gönen Belediyesi çekmekte vergiyi Isparta Belediyesi almakta. Bu durumda mücavir alan olarak Isparta Belediyesi sınırları içerisinde bulunan çimento fabrikasının Emlak vergisi bizim sınırlarda olduğu için Gönen Belediyesi alması gerekmezmi?
- Soru Cevaplandı
- 16.01.2006
Emlak Vergisi mükellefliği ve muafiyeti
Sayın Hocam şimdiden vereceğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkür eder saygılarımı sunarım. Soru 1- belediyemiz sınırları içinde bulunan maliye hazinesine ait arsayı bazı şirketlet veya şahıslar 49 yıl süreli daimi ve müstakil üst hakkı tesis etmişlerdir. belediye olarak içine yapacakları inşaatın bitimine kadar arsa vergisi alabilirmiyiz? Soru 2- yukarıda sözü edilen arsanın içine yapılacak olan turizm amaçlı otel inşaatının bitim tarihinden itibaren ne gibi belgeler getirirse geçici musfiyetten yararlandırabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 08.11.2005
Emlak vergisi indirimi ve muafiyet
Sorularımıza yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ediyorum. Hocam şahıs (emekli değil ) yeşil kartlı olup, hiç bir geliri olmadığı, banka,vergi dairesi vs yerlerde kayıtlı olmadığı belge ile ispatlıyorsa, adına bir adet mesken ve bir adet depo bulunmaktadır.(belediye ye vermiş olduğu beyannamede ikisi kayıtlı ) Depo kısmınıda kullanmamaktadır. ikiside tek tapu da gözükmektedir. bu şahıs emlak vergisi kanunu 38 , 43 genel tebliğinde belirten indirimden yararlanır mı? Emalak vergisinden muaf olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 24.08.2005