Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yapı ruhsatı
3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan bir belediyeyiz. 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’nin 29 uncu maddesinin (3) üncü bendinde “Yeni yapılacak binalarda: Tayin edilmiş ise imar planlarındaki şartlara, aksi halde bu Yönetmelikte gösterilen yüksekliğe veya kat adedine uyulması mecburidir. Ancak, temel ve statik hesapları ile bahçe mesafeleri, merdiven, ışıklık vs. gibi kat adedi veya bina yüksekliği ile ilgili elemanları, plan ve yönetmelikte gösterilen azami yüksekliğe göre hesaplamak lüzumu halinde asansör yeri bırakılmak veya proje mesuliyeti ile fiilen yapılacak bölümün fenni mesuliyet hizmetleri bu esaslara göre aranmak şartı ile daha az katlı inşaat yapılabilir. Belediyece uygun görülen hallerde 3 veya daha az katlı bina yapılması gereken yerlerde inşa olunacak noksan katlı binalarda ise bu şartlar aranmayabilir "denilmektedir. Bu maddeye göre İmar Planında belirtildiği halde, bazı belediyeler meclis kararı alarak 3 kat ve 3 kattan az olan imarlı alanlarda yapı ruhsatı için sadece Statik Projesini 2 veya 3 kat çizdirerek ruhsat vermekte, bazıları ise İmar Planında 2 veya 3 kat olarak belirtildiği için bütün proje ve hesaplarını İmar Planında belirtilen kat adedince istemektedir. Bizim İmar Planında en fazla 3 kat'a kadar inşaat yapılabilir. Bizde halen uygulamaya İmar Planında kat adeti kaç ise ona göre bütün projelerini istemekteyiz. Bizim uygulamamız doğrumu, yoksa meclis kararı alarak, örneğin İmar Planında 2 kat olan bir arsada 1 kat yapmak istenilirse statik hesabını İmar Planına göre (2 kat) diğer projelerini tek kat istesek olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2008
Devlet memurlarının yıllık izinleri
Devlet Memurlarının yıllık izinlerinde, Cumartesi-Pazar günleri ve Resmi Tatil günleri izinden düşülür mü? Devlet Personel Başkanlığının, Büro Emekçileri Sendikası Başkanlığına yazdığı 25.01.2008 tarih ve B.02.1.DPB.0.12-622.99-1244 sayılı yazısında Cumartesi-Pazar günlerinin yıllık izinden sayılamayacağını bildirmiştir. Ayrıca 5 gün olarak yıllık izin alınabilir mi?(Yıl içerisinde birden fazla) İzin hakkında, yukarıda belirttiğimiz hususlarda yasal dayanakları ile beraber biz memurları bilgilendirmenizi talep ediyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2008
İmar ve şehircilik müdürünün tazminatı
Teknik hizmetler sınıfında görev yapan fen işleri müdürü ve imar ve şehircilik müdürü kadrolarına atanan kişilere ödenecek özel hizmet puanı ne olması gerekmektedir. Teknik hizmetler bölümünde müdür kadrolarına ait bölüm bulunmamaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2008
Muhasebe yetkilisi, sınavsız zabıta veya itfaiye eri kadrosuna atanma
2006 yılında geçici işçi statüsünde mali hizmetler müdürlüğünde büro işçisi olarak göreve başladım. Şu anda daimi işçi kadrosuna geçirildim. Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Ön lisans mezunuyum ve A.Ö.F. İşletme 3. sınıfa devam ediyorum. Belediyemizde muhasebe yetkilisi nakil olduğu için şuan bu bölüme sadece ben bakıyorum. Mevcut bulunduğum şartlarda muhasebe yetkilisinin yaptığı işleri yürütme yetkim ve sorumluluğum var mı? Ayrıca belediyemizin açmış olduğu zabıta memuru ve itfaiye eri kadrolarına tercihen veya sınavsız atamam yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2008
Unvan değişikliği
Tahsildar kadrosunda görev yapan personel belediye başkan yardımcılığı kadrosuna atandığında unvan değişikliği sınavına girmeden teknik hizmetler sınıfına geçirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2008
Vekalet ve vekalet aylığı
1998 yılında Sutaşı Belediyesinde muhasip olarak göreve başladım. Yüksek okul mezunuyum.10 yıldır bu görevi asaleten yürütmekteyim. Kurumumuz norm kadro ilke ve standartları gereği 1. dereceli mali hizmetler müdürlüğü kadrosunu tahsis etmiştir. Bu görevi yürütmek üzere bu kadroya vekil olarak belediye başkanı tarafından atandım. Maliye Bakanlığı mahalli idareler muhasebe yetkilisi sınavına katılarak başarılı oldum. Son 10 yıllık sicilim olumludur. Asilde aranan şartları taşıyor muyum ve mali hizmetler müdürlüğü kadrosu tazminatlarından yararlanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2008
Raporlu günlerin maaşdan kesilmesi, sözleşmeli personelin müdürlüğe bakması
1-Belediyemizde memur olarak görev yapmakta olan arkadaşımız 2002 yılında 20 gün ve 2003 yılında 15 gün rapor almıştır. Belediye başkanımız o günleri alacağından kesmek için işlem yapmaktadır. Bu doğru mudur? Memurun aldığı rapor maaşından kesilir mi? 2-Park ve Bahçeler Müdürlüğü kadrosunda bulunmaktayım. Kadrom uhdemde kalmak kaydı ile makina ikmal bakım ve onarım müdürlüğüne bağlı asfalt plent işletmesinde görevlendirildim. Bu müdürlüğe bakan personel ise işçi statüsünde iken sonradan sözleşmeli memur durumuna getirildi. Bu kişi benim izin kâğıdımı, sevk kâğıtlarımı imzalayabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2008
Memurların naklen atanmaları ve kurum değiştirmeleri
1995 yılından itibaren Arıt Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaktayım. Çocuklarımın eğitimleri nedeniyle il merkezinde herhangi bir kuruma naklen atanmak istiyorum. Ancak, yapmış olduğum şifahi başvurular sonucunda belediyelerden diğer kurumlara personel geçişi yok denilmektedir. Belediyelerden Milli Eğitim Müdürlüğüne yada diğer kurumlara naklen atanmam mümkün müdür? Atanabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?
- Soru Cevaplandı
- 24.04.2008
İşyeri açma ve çalışma ruhsatları
Bilindiği gibi işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilirken işyerlerinde aranacak genel şartlar 5. madde (c) fıkrasında özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam ve sauna, ekmek fırını ile akaryakıt sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanım izin belgesi alınmış olması zorunluluğu getirilirken; Motel, pansiyon kahvehane, kıraathane, bar, içkili ve içkisiz lokantalar (c) bendinde yer almamaktadır. (c) fıkrası hariç diğer işyerlerinde yapı kullanım izin belgesi zorunluluğu bulunup bulunmadığı hususunda bizleri aydınlatırsanız çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2008
Denetim Komisyonlarının huzur hakkı ücretleri
5393 sayılı Belediye Kanununun 25. maddesi gereğince 2008 Ocak ayı meclis toplantısında 2007 yılı gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için denetim komisyonu oluşturulmuştur. Denetim komisyonu çalışmalarına ocak ayında başlayarak, mart sonunda tamamlamıştır. Bu süre içinde 25 toplantı yapmıştır. Denetim komisyonu üyelerine ne kadar huzur hakkı ödenecektir
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2008
Daire başkanlığına atanma
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu kapsamında büyükşehirlerde norm kadro, daire başkanlığı statüsünde diğer illerde ise müdürlük şeklinde yapılanmaktadır. Ancak belediye ve özel idarelerin görevde yükselme yönetmeliğine bakıldığı zaman sınavla unvan değişikleri ile unvanlara ilişkin öğrenim durumları belirtilirken daire başkanlığı hakkında her hangi bir hüküm bulunmaktadır. Durum böyle iken öğrenim durumuna bakılmaksızın daire başkanlığına atama yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.04.2008
Çevre kirliğine neden olanlara para cezası uygulaması
Bir işyerinin açılışını yaparken el ilanı dağıtıp çevreyi kirlettiği zaman 5326 sayılı yasaya göre mi? yoksa, 1608 sayılı yasaya göre mi işlem yapacağız. Ayrıca bir işyerinin yada konutun bacasından aşırı derecede duman isi çıkıyor böyle durumlarda ne gibi bir işlem yapacağız açıklayabilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 18.04.2008