Zabıta Memurlarının İl dışında toplu taşıma araçlarından faydalanması

Belediye zabıtaları görev yaptığı il dışındaki başka illerde toplu taşıma araçlarından üçretsiz faydalanma imkanı varmıdır?şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.06.2010

Bina İnşaat Harcı uygulaması

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 4 ncü maddesinde “Bina İnşaat Harcının matrahı; her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahasının yüzölçümleridir.” denilmekte, ek 6 ncı maddesinde de, alınacak bina inşaat harcının tarifesi belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre; bina inşaat harcı matrahı bir inşaatın zemine oturduğu alan olan (örnek olarak) 250m² üzerinden mi bina inşaat harcı hesaplanır veya 125m² lik 2 adet konut için ayrı ayrı bina inşaat harcı mı hesaplanır? Örnek olarak hesaplanan bina inşaat harcı inşaatın zeminde oturduğu alan olan 250m² üzerinden 250m² x 3.50TL=875 TL mi hesaplanır? Veya Her konut için (Bağımsız Bölüm) ayrı ayrı 125m² üzerinden 125m² x 2.00TL=250.00TL ve 125m² x 2.00TL=250.00TL olarak toplam 500.00TL Bina İnşaat Harcı mı alınır? Burada hangi şekilde Bina İnşaat Harcı hesaplanacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.06.2010

Hizmet alımı suretiyle personel istihdam edilebilir mi?

Bilindiği gibi kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği belirtilmiş ve 657 sayılı Kanunun ilgili maddesinde istihdam şekillerine yer verilmiştir. Belediyede; doğrudan temin usulü ile danışmanlık hizmeti adı altında mühendis (mimar, çevre müh. makine, elektrik, bilgisayar mühendisi, inşaat mühendisi vb. 4 yıllık fakülte mezunu olan) uzmanlık alanlarında, hizmet alınmak isteniyor. Bu hizmet alındığında bu kişilerin imza atma yetkisi nereye kadar sınırlıdır. Örneğin tutanaklar, hakediş, ihale komisyon üyesi, muayene kabul görevleri, zabıta hizmetlerindeki görevler yürütülebilir mi? Kurumlar arası ve kurum içi iç yazışmalarda imza atma yetkileri var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.06.2010

Karayolu kenarındaki içkili işyeri açılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 30/b maddesinde; otoyolları ve karayollarının her iki tarafında sınır çizgisine 200 metre mesafede içkili yer açılamayacağı şartı aranmaktadır. Karayolları Bölge Müdürlüğünün yazılarında 2918 sayılı Kanunun 7. ve 17. maddesi gereği bakım ağlarının (Devlet Karayolları) dışındaki yollarla ilgili bakım ve onarımından sorumlu kurumlardan (Yol Ulaşım Müdürlüğü)izin alınması gerektiği bildirilmiştir. İl Genel Meclisince Yönetmeliğin 30, 32 ve 34.maddelerinde belirtilen kriterlere uygun olması halinde ilin her yeri içkili yer bölgesi tespit edilmiştir. Dolayısıyla mesafe ölçümü ruhsat veren kurumca yapılmaktadır. Bu durumda turizm alanında bulunan köy yolları yakınında içkili yer açılması için mesafe şartı yol sınır çizgisine kaç metre olması gerektiğinin bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.06.2010

Zabıta Komiserliğine atanma

Kumru Belediye Başkanlığında 25 seneden beri Zabıta Memuru olarak çalışmaktayım. Bunun 10 senesini de Zabıta Komiseri Vekili olarak görev yapmaktayım. Lise mezunuyum. 2/2 Kadro ve derecede çalışıyorum. 4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye esas kadrolar belirtilmiş, yönetim hizmetleri gurubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış ancak Yönetmeliğin, zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21 inci maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denilmektedir. Yürürlükte olan Belediye Zabıta Yönetmeliğinin görevde yükselme şartları başlıklı 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranmaktadır denilmektedir. Mevcut Yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru komiser ve amir görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılamadan boş bulunan zabıta komiseri kadrosuna atanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.06.2010

Fuar’da kurulan işyerlerine ruhsat verilmesi

Belediyemizin sınırları içerisinde her yıl açılan 21 günlük Fuara (hediyelik eşya, konfeksiyon satışı vs.) belediye başkanımızın yazılı izni ile bütün yaz boyu izin verildiğinden belde esnafları tarafından şikayet konusu olmuştur. Fuar veya Panayır olarak nitelendirilen bu tip işyerlerine ruhsat verilirken her işyerine ayrı ayrı mı ruhsat verilir? Yoksa fuar adı altında açılan hediyelik eşya türü satışı yapılan işyerlerine fuar açan kişinin adına toplu bir şekilde gösterilip tek ruhsat düzenlenir mi? Fuar'ın(pazar yeri) açıldığı arazi kamu tüzel kişiliğine ait bir arazidir. İhale yolu ile şahsa kiraya veriliyor. Bu şahıslar da pazarcılara kiralıyor. Burayı nasıl ruhsatlandırabiliriz? Ya da nasıl izin vereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.06.2010

Geçici görevli memurun, belediye encümenine katılma durumu

Valilik oluru ile başka bir belediyeye haftada iki gün geçici görevle gidiyorum. Geçici görevle gittiğim belediye de 1 adet memur bulunduğundan, belediye başkanı benimde encümene katılmamı istiyor. Katılmam da herhangi bir sakınca var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.06.2010

Paintball oyunu oynatılmak üzere işyeri ruhsatı verilmesi

lçemiz sınırlarında paintball oyunu oynatılmak üzere işyeri açma ve çalıştırma ruhsat başvurusu yapılmıştır. Bu işyeri hangi kategoride ruhsatlandırılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.06.2010

İstisnai kadrodan diğer kadrolara atanma

Gaziantep il özel idaresinde şefim, öncelikle sorumu sitenizde yayınlanan bir soru ve cevabı dikkate alarak sormak istiyorum; aşağıda verilen soru ve cevaba göre istisna kadrolarda görev yapmış olanlar, mahalli idareler personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına dair yönetmelikte geçen görevde yükselme sınavına tabi kadrolara sınavsız atanabilirler konusunda bilgi edinmek istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 07.06.2010

Meclis ve komisyon üyelerinin huzur hakkı ücretleri

İlçemizin nüfusu 70 bindir. Belediye meclisimiz 25 kişiden oluşmaktadır ve her ayın ilk beş günü meclis toplantısı yapılır. 5 günlük meclis huzur haklarını almaktadırlar. Ancak, mecliste imar komisyonuna seçilen üyeler ayrıca bunun içinde ücret istemektedirler. Ücret verilebilir mi, verilirse nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.06.2010

İşyeri önündeki yaya kaldırımının fuzuli işgal edilmesi

Belediyemiz zabıta memurlarınca Belediye Encümenince daha önce yapılan cadde, sokak, trafik ve tretuvar düzenleme kararına aykırı (İşyeri önündeki yaya kaldırımını fuzuli işgal ) hareket ettiği için, önce sözlü olarak kurallara uyulması yönünde uyarı yapılmış, fuzuli işgale devam etmekte ısrar edince üst üste 8 adet zabıt varakası düzenlenmiştir. Fuzuli işgale son verme ile ilgili Encümen para cezası ve diğer yaptırımlar hakkında nasıl hareket edilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.06.2010

İşyeri açma ruhsatında kira sözleşmesi istenmesi

Bir işyerine açma ve çalışma ruhsatı verilirken mülkiyet durumu kira olan işyerlerinden kira sözleşmesi istenmektedir. Mülk sahibi işyerini kiraya verebilmesi için avukata vekalet vermiştir. Kira sözleşmesini imzalayan avukatın vekaletini istemek zorunda mıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.06.2010