Tahsil edilen/kesilen damga vergilerinin maliye veznesine yatırılması

Genel beyan dönemi veya yeni kayıt adı altında alınan Emlak Vergisi beyannameleri ve resmi kuruma verilen beyannamelerdeki tahsil edilen Damga Vergilerinin belediye adına tahsil edildiği için takip edilen ay muhtasarında maliye adına yatırılması gerekir mi? Adı Damga Vergisi olmasına rağmen ilgili kurum belediye değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2010

Sözleşmeli personel

5393 sayılı Belediye Kanununa göre çalışan teknik öğretmen teknik hizmetler sınıfı içerisindeki (I) sayılı cetvelin hangi kategorisinde yer alır?‏ Ben 4 yıl süreli ''Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Öğretmenliği'' bölümünü bitirerek ''Teknik Öğretmen'' unvanına sahip oldum. Belediyede 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesi gereğince sözleşmeli personel olarak çalışıyorum. 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43. maddesinin ''B'' bendindeki Ek Göstergelerle ilgili (I) Sayılı Cetvelin 2. bendinde yer alan ''Teknik Hizmetler Sınıfı'' içerisinde ''a, b, c, d'' kategorilerinin hangisi içerisinde yer almam gerekmektedir. 2-Belediyede 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre hangi kadroda çalıştırılmam uygundur.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.05.2010

Hisse satışı

3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi ve 2981 sayılı Yasanın 10-c maddesinin uygulanması sonucu oluşan parsellerin ve yine 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi ve 2981/3290 sayılı İmar Affı Kanununun Ek-1 maddesinin uygulanması sonucu bazı parsellerde belediyemiz adına hisse verilmiştir. Belediyemiz adına kayıtlı hisseli yerlerin hissedarları bulunan şahıslara satışının hangi kanun veya yönetmeliğe istinaden ne şekilde yapılacağı konusunda tarafımıza açıklayıcı olarak bilgi verilmesini arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.05.2010

İşçilerin yapamayacağı görevler

Belediyemiz de 3 memur ve 13 adet kadrolu işçi bulunmaktadır. İhale Kanunu ve yasal mevzuat gereği işçilerin imza yetkisi olmamasına rağmen istemeyerek de olsa ödemelerde ve ihalelerde komisyon üyesi olarak görevlendiriliyoruz. Bu uygulamanın yasal olup olmadığını ve herhangi bir hukuki sorumluluğumuz olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Ayrıca bu tür işlerde görevlendirmeyi kabul etmeme gibi bir hakkımız var mıdır? Kurumumuzda memurun az olması nedeniyle başka kurumlardan görevlendirme yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.05.2010

Ganyan bayisine ruhsat verilmesi

Bazı ganyan bayileri masa sandalye ve çay ocağı koyarak umuma açık işyeri gibi çalıştırıldığından kat maliklerinden tarafımıza şikayetler gelmektedir. Ganyan bayilerine ruhsat verirken nasıl değerlendirme yapılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.05.2010

Ödemelerde öncelik sırası

Geçmiş yıllara ve cari yıl içerisinde Bütçe Emanetinde (320) hesapta borçlarımız bulunmaktadır. Banka hesaplarımızda nakit bulunmakta iken SGK primleri de ödenmemektedir. Oysa ki personel ödemeleri, vergiler ödenmeden ödeme yapamayacağımızı bilmekteyim. Buna rağmen nakit durumumuza göre yeni mal ve hizmet alımı yapılmaktadır. İşçi ikramiyelerinden de ödenmeyen iki ikramiye mevcuttur. Emanet ödemeleri dururken, vergiler ödenmeden, SGK primleri ödenmeden, ödeme yapılmaması gerektiği halde yapılan diğer ödemeler nedeni ile doğacak kamu zararının muhasebe yetkilisi sorumluluğunda olduğunu bilmekteyim. Bu konuda yanılıyor isem doğrularını bilmem konusunda yardımlarınızı arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2010

Kıdem tazminatı

Belediyemize 02.07.1991 tarihinde işe başlamış olup, 25.07.2001 tarihinde tutuklanmış ve cezaevine alınmıştır. Cezaevine girmesi nedeniyle aynı tarihte işten çıkışı verilmiş kıdem tazminatı ödenmemiştir. 31.12.2004 tarihinde şartlı tahliye edilmiştir. 15.07.2005 tarihinde Belediyemizde işçi olarak tekrar işe başlamış, 15.04.2010 tarihinde emeklilik için gerekli şartları yerine getirdiği için emekli olmuştur. Kıdem tazminatının hesaplanmasında ilk girişi olan 02.07.1991 tarihi mi, yoksa ikinci işe girişi olan 15.07.2005 tarihi mi değerlendirilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2010

Aynı işyerinde kasap ve şarküteriye tek ruhsat verilmesi

Aynı işyeri içerisinde kasap ve şarküteri olarak, farklı iş kollarında faaliyet gösterecek olan bir işyerinin tek ruhsatla bu faaliyeti gerçekleştirmesin de bir sakınca var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.04.2010

Banka kredisinin amacı dışında kullanılması, temizlik şirketi elemanları

1-Belediyemiz özel bir bankadan meclis kararına dayanarak kredi çekti. Bu kredinin amacı emekli olanlara kıdem tazminatı vermek ve işçilerin alacak ikramiyelerini ödemekti. Meclis kararında belirlenen ve imza altına alınan bu kredi başka giderlere harcanabilir mi? Piyasa borçları ödenebilir mi? 2-Temizlik şirketi elemanlarının maaşı asgari ücretin üstünde olabilir mi? Başkanın makam şoförü temizlik şirketi elemanı olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.04.2010

Bina İnşaat Harcı

Benim sorum imar harçları ile ilgili. Belediye meclisimiz oturumunda yol, su ve kanalizasyon payı alınması için karar almıştır. Başkaca bir karar yoktur. Bina inşaat harcı almamız için ayrıca bir karar almamıza gerek var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.04.2010

İhtiyaç Fazlası Personel

2009 mali idareler seçiminde kapatılan Yeşilkent Belediye personelıidim.Şimdi İlkadım İlçesi İlkadım Belediyesinde 1 yıldır daimi işçi kadrosunda çalışmaktayım son çıkan başbakanlık genelgesinde kapatılan belediyelerle ilgili personelin diğer kamu kuruluşlarına valilikçe atana bilir şeklinde bir genelge yayınlandı bu genelgeye göre biz hangi kamu kuruluşlarına gidebilirim? Kadrom 5620 sayılı genelgeye göre meclisten çıkan 2007 yılındaki geçi işçilere verilen daimi işçi kadrosudur.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2010

Asalet tasdiki

2008 KPSS puanı ile 2009 Şubat ayında Kurumumuza yerleştirme ve atamamız yapıldı. Aday memurların yetiştirilmesi ile ilgili yönetmelik gereği staj dönemimiz bitti ve 2 kere aday memur sınavına tabi tutulduk ve başarıyla geçtik. Ancak 2010 Şubat’tan bu yana hala asaletimiz tasdik olmadı ve tarafımıza tebliğ edilmedi. Konu ile ilgili belirli bir süre var mıdır? Yoksa kurum bu konuda keyfi davranabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2010