Belediye başkanlarına lojman tahsisi ve temsil giderleri

Belediye başkanına, belediyemize ait lojmanlardan, ikametine ilişkin olarak ücretsiz lojman tahsisi yapabilir miyiz, lojmanın elektrik, su gibi giderlerini belediye bütçesinden ödeyebilir miyiz? Ayrıca belediye başkanımızın kasabamızdaki düğünler için hediye olarak aldığı altınların bedelini belediye bütçeden ödeyebilir miyiz, ödenirse sınırlama nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.07.2009

Tarım Kredi Kooperatifinin akaryakıt istasyonu kurması

Kasabamızın tam ortasında bulunan Tarım Kredi Kooperatifi bahçesine yer üstü tankı kurarak motorin satışı yapmak istemektedir. Buraya 3.sınıf GSM ruhsatı verebilir miyiz? Verirsek hangi belgeleri istemek zorundayız. Örneğin, Valilik görüşü ve ÇED istenmeli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2009

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi ( c ) fıkrası gereği özel yapı gerektiren işyerlerinden sayılan ekmek fırını ruhsatlandırılırken; iskanda fırın olarak geçmeyen bir işyerine aynı maddenin ( b ) fıkrası gereğince kat maliklerinin oy birliği ile 104 m2 işyerine, 1.kat mesken (165 m2) plan tadilatı yapılarak toplam 269 m2 olarak tek bağımsız işyeri olması durumunda bu işyerine fırın ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2008

Vekalet aylığı

1997 yılında Subaşı Belediyesinde Başkatip olarak göreve başladım. Kurumumuz norm kadro ilke ve standartları gereği 2 dereceli yazı işleri müdürlük kadrosu ihdas etmiştir. Bu görevi yürütmek üzere bu kadroya belediye başkanı tarafından vekaleten atandım. 4 yıllık kamu yönetimi bölümü mezunuyum. 11 yıllık sicilim olumlu olup, 4 üncü derecenin 1 inci kademesindeyim. Asilde aranan koşulların tamamını taşıyor muyum ve yazı işleri müdürlüğü kadrosunun tazminatlarından yararlanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.07.2008

İlave tediyeler hakkında

Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere İcra Vekilleri Heyeti kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir" denilmektedir. Bakanlar Kurulunca her yıl sadece ödenecek tarihler belirtilerek karar alınmaktadır. Burada uygulamada birliğin sağlanması bakımından sormak istediğim soru şudur; 6772 sayılı Kanuna göre işçilere ilave tediye 52 yevmiye mi yoksa 26 yevmiye mi yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.07.2008

Sigortalı olarak çalışılan sürelerin memuriyette değerlendirilmesi

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun ek 17 ve ek 18.inci maddesi; gereğince;"Sosyal Sigortalar Kanununa tabi görevlerde bulunduktan sonra iştirakçi olanların, emeklilik keseneklerine, Personel Kanunlarına göre kazanılmış hak olarak aldıkları derece ve kademe aylıkları üzerine, sigorta pirimi ödemek suretiyle geçirdikleri sürelerin, her yılı bir kademe ilerlemesine ve tahsil durumlarına göre her 3 yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde eklenerek bulunacak derece ve kademe aylığı esas alınır." denilmektedir. Yukarıdaki açıklamaya göre Belediyemizde G.İ.H.Sınıfında çalışan ve şu anda 4 yıllık Açık Öğretim (İşletme) Fakültesi mezunu olan Tahsildar kadrosundaki arkadaşımız daha önceden Belediyemizde işçi (SSK'lı) olarak çalıştığı (o zaman Lise Mezunu idi) hizmetinin kademe ve derece ilerlemesine sayılmasını talep etmektedir. Benim bildiğime göre genel idari hizmetler sınıfındaki bir memurun sigortalı olarak çalıştığı hizmeti memurluğuna sayılarak kademe ve derece ilerlemesi yapılamaz diye bilmekteyim.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.07.2008

5747 sayılı Kanuna göre belediye başkanının yetkisi

5747 sayılı Kanuna göre belediye başkanlarının yetkisi personel üzerinde devam ediyor mu? Personeli işten atma yetkisi var mı? Sicil notu verebilir mi? Görev değişikliği yapabilir mi? Başka birimde görevlendirme yapabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2008

Hisseli parsellerde yapı ruhsatı

1-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre tapu baba adına kayıtlı iken oğlunun üzerine ruhsat yazılabilir mi? Yazılan bu tip ruhsatlar geçerli midir? Babanın düz bir yazıyla falan ada, parsele oğlumun ev yapmasına müsaade ediyorum demesi yeterli olur mu? 2-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre mevcut parsel üzerinde önceden yapılmış evler var. Bu evlerin toprak kısmı hisseli olmasına rağmen ev zamanında kim yapmışsa onun adına kadastro dip notunda falanca oğlu falancanın diye yazıyor. Bu durumda toprak hisseli olmasına rağmen ev kişinin olduğu halde ruhsat alarak üzerine kat yapabilir mi? Yoksa muvafakatname alınması mı gerekir? 3-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre beldemizde belediye kurulmadan önce yani yakın tarihimize göre 1988 - 1992 yılları arasında yapılan inşaatlar var. Bu inşaatların mevcuduna ruhsat vermeden üzerine ruhsat vermek imar kanuna aykırı mıdır? Bu durumdaki binalar tespit edildiğinde nasıl işlemler yapılmalı? Birde tapu hisseli ise hissedarlardan izin almak gerekir mi? Alınmadan işlem yapılırsa sonuç ne olur? Bir de küçük yerlerde çalışan personeller başkanın baskısı altında kalıyor, o zaman bu durumda ne yapmak gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2008

Vekalet aylığı

Yazı işleri müdürüyüm. 1 nci dereceden maaş almaktayım. Ayrıca 1.derece kadrolu mali hizmetler müdürlüğüne vekalet etmekteyim. Vekalet ücreti alabilir miyim? Alabilirsem ne şekilde hesaplanacağı konusunda bilgi vermenizi istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2008

Sendikasız işçilerin maaş artışı

Sendikasız daimi işçiye maaş artışı nasıl yapılır? Belediye başkanı ve encümen mi karar alır?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2008

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Sabıka kaydında suç unsuru olanlara işyeri açma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2008

Gelir Vergisi, SSK ve İşsizlik Primi Kesintisi

Ödenen aile yardımları gelir vergisine tabi midir, 2006 yılında Sayıştay aile yardımları gelir vergisine dahil edilmemiş diye kişi borcu çıkardı ve ödedik, birde ikramiyelerden ve ilave tediyelerden SSK ve İşsizlik Primi Kesintisi yapılmalı mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.07.2008