Fitness ve SPA merkezi içinde hamam ve sauna olması

İlçemizde, alt katı 2 adet asma katlı dükkan, üstü de 18 adet mesken olarak iskanı bulunan 20 bağımsız bölümlü bir işyerinde Fitness Center, SPA Merkezi olarak bir işyeri açılmıştır. Ancak ruhsatsız olarak açıldığından belediyemizce mühürlenmiştir. Bu mühürlenen işyerinde mühürlenmeden önce kat maliklerinin izni olmadığı hamam ve sauna yapıldığı görülmüştür. Belediye olarak bizim iddiamız önce iskan ruhsatında değişiklik yapılacağı ondan sonra ruhsat işlemlerini gerçekleştirebileceğimizdir. Ancak işyeri sahibi fitness center ve SPA Merkezinde zaten hamam ve saunanın içerisinde olduğunu bunun için iskan değişikliğine gerek olmadığını iddia etmektedir. Bu işyeri için iskan değişikliği isteyip istemeyeceğimiz, kat maliklerinden muvafakat alınıp alınmayacağının tarafımıza bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 20.12.2010

İmar Uygulamaları

Belediyemiz sınırları dahilinde 3 muhtelif ada üzerinde izinsiz ve imarsız alanda sürücü kursu pisti yapılmaktadır. Söz konusu bölge bölgenin teknik alt yapı ve sosyal alanlar olduğu ormanla sınır olması nedeniyle yangın riskini de artırdığı gerekçesiyle mahalle sakinleri tarafından yazılı ve sözlü şikayetlerde bulunulmaktadır. Onaylı imar planında ise konut alanı teknik altyapı alanı ve yol olarak planlı sahada ve kısmen Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendine göre orman sınırları dışına çıkartılan sahada kaldığı tespit edilmiş olup bu nedenle zeminde yapılan çalışmalar yasal mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle tarafımızdan zabıta marifetiyle çalışmalar durdurulmuştur. Söz konusu eğitim pistinin bulunduğu alanın bir bölümü kendi tapulu arazisi olup diğer kalan bölümde 6831 sayılı Kanunun 2-B kapsamındadır. Gelişmelere binaen sürücü eğitim pisti sahibi kendi tapulu arazisinde pist alanı tesis etmek üzere Belediyemize müracaat etmiştir. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.12.2010

Belediye meclis ve encümen üyeliği

Bir meclis üyesi 10 ay hapis cezası almış, yatması gereken süre 7 ay bu meclis üyesinin encümenliği düşer mi, bu durumda ne yapmamız gerekir, belediye encümenine seçilmişlerin dışında belediye başkanının atadığı memur üyelerden hesap işleri müdürü, imar müdürü, zabıta müdürü bakmakta, bu durumda yasal olarak bir sorun var mı ?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.12.2009

İler Bankası ortaklık payı ve muhasebeleştirilmesi

İller Bankası ortaklık payının muhasebeleştirmesi nasıl yapılmalıdır? 630 no’lu hesap mı yoksa 240 no’lu hesap mı kullanılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.12.2009

Yemek yardımı

İdaremizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan memurlara, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümleri uyarınca yemek yardımı yapılmaktadır. Teknik Hizmetler Sınıfına tabi memurlar ayrıca arazi tazminatı almaktadırlar. Teknik Hizmetler Sınıfına tabi bir memur örneğin saat 10.00 da araziye gitti ve 16.00 da araziden geldi. Araziye giderek arazi tazminatı almaya hak kazanan memura aynı gün yemek yardımı da verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

ÇTV borcu olan mükellefe ruhsat verilmesi

1-Ruhsat müracaatında bulunmuş evraklarını ilgili müdürlüğe vermiş ruhsat harçlarını yatırmış mükellefe ÇTV borcu yüzünden ruhsat verilmemesi mümkün müdür? Mükellefin o borcu cezalı olarak ileride ödeme hakkı yok mu? Ayrıca bahsi geçen iş yerine ait önceki işyeri sahibinin ÇTV borcu yeni mükelleften istenebilir mi? 2- 3572 sayılı Kanun ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak ilçe belediyeleri meclis kararı çıkararak bir senelik geçici ruhsat verebilir mi? Verilmiş olan daimi ruhsatları çeşitli nedenlerle iptal ederek (örneğin iskanı olmadığından dolayı veya fazla işgalden dolayı) geçiciye çevirebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

Para cezasında yıl kavramı

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6 ncı maddesinin (d) bendinde; “Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen, iş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası ile birmilyar Türk Lirası arasında (2009 yılında 708,00-1.420,00-TL ) idarî para cezası verileceği ve bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrar etmesi halinde ise, en son uygulanan para cezasının bir kat artırılarak uygulanacağı açıklanmıştır. Burada bahsi geçen 1 yıllık süre ne zaman başlar. İlk cezadan sonra mı veya 2009 yılı içerisinde 1 yıl mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

Bağımsız bölümler

Binaların bodrum katında planlanan otoparklara bağımsız bölüm numarası verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

İhale komisyonu

Bartın İl Özel İdaresi teşkilatı, 5302 sayılı Kanun ve norm kadro çerçevesinde 10 adet müdürlükten oluşmuştur. Her bir müdürlük, belirlenen görev alanı ile ilgili mal, hizmet, yapım gibi tüm iş ve işlemlerini kendilerine bütçeyle verilen ödenekler çerçevesinde karşılamaktadır. Yani, bütçeyle ödenek tahsis edilen veya ödeme emriyle ödenek verilen her bir müdür harcama yetkilisi ve ihale yetkilisidir. Buna göre; 1-Bu ihaleleri yaparken de, ihale komisyonunu diğer birimlerden talep ederek görevlendirilen personelle yürütmektedir. İlgili kanun ve yönetmeliklerde bahsedilen “muhasebe ve mali işlerden sorumlu mali üye” nin tespiti konusunda tereddüde düşülmüştür. Söz konusu üyenin mali hizmetler biriminde görev yapan bir personelden mi olacağı, yoksa her birimde harcamalarla ilgili tüm belgeleri düzenleyen ve imzalayan, bu sırada mali kontrolde yapan gerçekleştirme görevini yürüten personelden mi olacağı? 2-İhale komisyonunda görevli asil başkan veya üyenin (kısa süreli) izinli olması durumunda, yedek başkan veya üye ihaleye katılır. Ancak, ihale süreci içerisinde izinli olan başkan veya üyenin görevine dönmesi durumunda ihaleye asil üyemi, yoksa yedek üye mi devam eder? (Bazı durumlarda asil komisyon üyesi ihale günü ve saatinde ihaleyi yapıp sonra izine gidiyor. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra ihale komisyonunun toplanıp karar alması gerekiyor ve bu dönemde de asil üye izinli olması nedeniyle görevde yok. Yerine o anda işlemleri yürütmek üzere yedek üye geçiyor. Artık asil üyenin görevi sona ermiş ve ihale sonuçlanıncaya kadar yedek üyenin mi devam etmesi gerekiyor)

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

Emlak Vergisi

İlçemiz Koru Köyünde Kızılırmak üzerine yap işlet devret sistemi ile baraj inşaatı yapılmış bulunmaktadır. İnşaat 1060 m2 den oluşan santral binası ve 17000 m2 den oluşan kanal inşaatından oluşmaktadır. ( Kanal yaklaşık 3,50 mt derinlik 10,00 mt genişlikte ) İl Özel İdare Müdürlüğünce 1060 m2 den oluşan santral binası için inşaat ruhsatı verilmiş olup kanal inşaatının ruhsata tabi tutulmadığı görülmüştür. İlgili firma tarafından emlak vergisi beyannamesi verilmek üzere başkanlığımıza müracaatta bulunulmuş olup ancak yapılan müracaat 1060 m2 den oluşan santral binasını içermektedir. 1- Emlak değerinin 1060 m2 lik santral binasına ait yapı kullanma izninde belirtilen yapı yaklaşık maliyeti üzerinden alınıp alınamayacağı, 2- Şayet yapı kullanma izninde belirtilen yapı yaklaşık maliyeti üzerinden alınamıyor ise, Maliye Bakanlığınca yayımlanan binaların m2 inşaat maliyet bedellerini gösterir cetvelde belirlenen hangi inşaat sınıfına girdiğini, 3- İlgili firma tarafından ruhsata tabi olmadan inşaası yapılan 17000 m2 lik sulama kanalı için emlak vergisi beyannamesinin alınıp alınmayacağı, tereddüte düşüldüğünden, bu konularda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2009

DSİ’ye ait sulama tesislerinin belediyeye devri

5747 sayılı Yasa yürürlüğe girdikten sonra mahallemiz konumuna dönüşen yerde 7 yıl önce DSİ tarafından inşaatına başlatılan tarımsal sulama amaçlı gölete ait tesisler bitirilmiş olup DSİ tesisin bakım onarım ve işletmesini belediyemize devretmek istemektedir. Bu tesisten faydalanacak mahallelerimizle birlikte bir köy bulunmaktadır. Sulama birliği kurmadan belediyemize devir edilmesi yasal açıdan mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.11.2009

Sıhhi işyerlerinin sınıfının belirtilmesi

15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren birinci sınıf lokanta, üç yıldızlı ve üzeri otel vb. turistlik yerlerdeki vergi oranlarının %8 den % 18’ e çıkartılmıştır. Bu yasa doğrultusunda ilçemiz vergi dairesi müdürlüğünden birinci sınıf lokantaların ivedi olarak listesi istenilmiştir. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerinde lokanta sınıflandırılmasını, vermiş olduğumuz lokanta ruhsatlarında belirtilmesi veya belirtilmemesi yönünde bir hüküm bulunmadığından, mevcut ruhsatlarda bu hususu belirtmemiş bulunmaktayız. Ayrıca lokanta, kahvehane gibi yerleri ruhsatlandırmadan önce istenilen oda kayıt belgelerinde sınıf tayinlerinin bağlı bulundukları oda tarafından yapıldığı görülmüş olup işlemler oda kayıtlarında belirtilen sınıflara göre yapılmıştır. Dolayısıyla tereddüde düşmüş olduğumuz sınıf tayini görevinin meslek odalarına mı yoksa belediyelere mi ait olduğu, eğer belediyemiz tarafından yapılacak ise vermiş olduğumuz ruhsatların faaliyet konusu kısmında birinci sınıf lokanta, ikinci sınıf lokanta gibi yazılmasının gerekip gerekmediği konularında bilgi vermenizi istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.07.2009