Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediyelerin gayrimenkul edinmeleri
Hissesinin büyük oranı belediyemize ait bir arsada bir vatandaşın da küçük bir oranda hissesi bulunmaktadır. Kişi hissesinin satın alınması için belediye meclisinden karar çıkmıştır. Vatandaş hissesini belediyemize satmak istemektedir ve belli bir teklif sunmuştur. Bu durumda belediyemiz bu hisseyi satın alırken 2886 Kanunun hangi ihale yöntemi uygulanmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 07.03.2008
Görevde yükselme
1998 yılında yüksek okul mezunu olarak belediyemizde başkatip kadrosunda 10/2 derecede göreve başladım, halen aynı kadroda 5/1derecesinde çalışmaktayım. Ayrıca, 1999 yılında çıkan görevde yükselme yönetmeliğinin çıktığı tarihte görevde olmam, 2 yıllık yüksek okul mezunu olanlar bir üst öğrenim görmüş sayılır hükmünce ve de görevde 10. yılı doldurmuş olmam, sicil not ortalamam 90 ve üzeri olması nedeniyle, belediyemizin norm kadrosunda 5. derecede bulunan Yazı İşleri Müdürlüğüne görevde yükselme sınavına girmeden atanabilir miyim? Eğer atamam yapılırsa asaleten mi yoksa vekaleten mi yapılır?
- Soru Cevaplandı
- 07.03.2008
Ek özel hizmet tazminatı
1992 yılından buyana Nevşehir İli Merkeze bağlı Göreme Belediyesinde İnşaat Mühendisi olarak çalışmaktayım. Tarihi, doğal ve kültürel yapısı ile Kapadokya bölgesinin turizm cenneti bu belde de ağır büro sorumluluklarının yanı sıra, yol, kanalizasyon, inşaat, park, bahçe v.b hizmetler için günümün büyük bir zamanı belediye dışında çalışarak geçmektedir. Hatta çoğu zaman cumartesi-pazar bile çalışmalarımız devam etmektedir. Bundan mütevellit çalıştığım kurum tarafımdan o zamanlar %15 arazi tazminatı ödemesi Kanun ve Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde düzenlenip verilmekte iken, 1999 yılında İçişleri Bakanlığının teftişi esnasında yapılan ödemenin Sayıştay 1. Dairesinin 20.02.1997 gün ve 6134 sayılı emsal kararı ile iptal edilip kişi borcu çıkarılmıştır. Yaptığım sözlü araştırmalar sonucu benim pozisyonumda olan binlerce belediye çalışanının arazi tazminatı aldıklarını öğrenmiş bulunmaktayım. Onlar farklı bir statüde mi ek özel hizmet tazminatı alıyorlar bilmiyorum. Onları o hakkı tanıyan emsal bir uygulama veya karar veya yönetmelik var ise kendi kurumumda emsal olarak kullanmak istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 07.03.2008
Emekli Sandığı kesintisi
Ben belde belediyesinin muhasebe hizmetlerine vekâleten bakıyorum. Belde başkanı (geçmiş dönem) T.C.Emekli Sandığına bağlı olup kurum karşılık primleri tahakkuk ettirilmiş ve emanet hesabına alınmıştır. % 16 kişi karşılığı tahakkuk etmemiş dolayısıyla emanet hesaplara alınmamıştır. Belde belediye başkanı (geçmiş dönem) kendi döneminde görevli bulunduğu zamanda emekli keseneklerini (T.C.Emekli Sandığı) ödememiş veya ödettirmemiştir. Başkanlıktan ayrıldıktan sonra emekli olabilmek için döneminde ödettirmediği emekli keseneklerini kendisi emekli sandığına ödemiş ve emekli olmuştur. Şimdi ise belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunarak kendisinin ödediği keseneklerin (%16 ve %20 karşılıkları) tarafına ödenmesini istemektedir. Belediyenin bu şekilde kişiye ödeme yapması uygun mudur? Zamanında ödenmeyen keseneklerin gecikme zamlarından dolayı belediyeyi zarara uğratmış olmuyor mu? Kişiye ödeme yapılacaksa %16 veya %20 karşılık tutarlarından hangisi ödenir? Kişinin Emekli Sandığına ödeme yapması belediyenin borcunun ödendiği anlamına gelir mi? Resmi kurum adına yapılan tahsilâtın, ilgili resmi kuruma ödenmesi gerekmez mi? Kişiye ödeme yapılması ne derecede doğrudur? Ve neye dayanarak ödeme yapılır? Bu şekilde yapılacak veya yapılamayacak ödemenin yasal dayanağı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 06.03.2008
Disiplin cezasının affı
1993 yılında ilk defa zabıta memuru olarak atandım. Belediye Başkanı asaletimi imzalamadan 20 ay sonra disiplin cezasıyla işten çıkışım verildi. 04.07.2006 tarih ve 5525 sayılı "Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun"a göre tekrar işe girişim yapılabilir mi? Şayet yapılırsa ne şekilde bir müracaat yapmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 06.03.2008
Taşınır işlemi
Mülkiyeti belediyemize ait olan fakat işletmesini müstecirinin yaptığı turistik tesise kalorifer kazanı alındı. Tüm yazışmalarını fen işleri müdürlüğü yaptı. Bu kaloriferi fen işleri deposuna kayıt edip demirbaşa aldım. Demirbaş zimmet fişini fen işleri müdürlüğü harcama yetkilisine mi yoksa tesisin işletmecisi olan belediye personeli olmayan müstecire mi imzalatacağım.
- Soru Cevaplandı
- 06.03.2008
Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına
Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik ekindeki (I) Sayılı Memur Kadro Kütüğündeki unvanlara sahip memur unvanlarından herhangi birine sahip bir memurun, kadro, eğitim ve öğretim durumu itibarı ile en son yükselebileceği (Teknisyen 3/8, İtfaiye Eri 5/9, Yazı İşleri Müdürü 1/4) derece-kademede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin, D fıkrasının, a ... o bentleri kapsamında bir suç işlemesi halinde, bu memura, mezkûr Kanunun 125/D fıkrasındaki 1-3 yıl arası kademe ilerlemesinin durdurulması cezası nasıl uygulanacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 06.03.2008
Sözleşmeli personel
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinde “Belediye ve bağlı kuruluşlarında norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, planlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.” denilmektedir. Kurumumuz norm kadro kütüğünde Teknik Hizmetler Sınıfında boş olarak bulunan kadro unvanlarımız, Mühendis, Şehir Plancısı, Tekniker, Teknisyen ve Laborant. Belediyemiz İmar İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan hizmetler gereği, yapılan binaların şekillendirilmesi, organize edilmesi ve düzenlenmesi işlerini yürütmek üzere görevlendirebileceğimiz Mimar yada Teknik Ressam olarak görev yapan personelimiz bulunmamaktadır. Kurumumuzda geçici işçi statüsünde görev yapan 1 işçimiz, Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü Yapı Ressamlığı Öğretmenliği bölümünü bitirerek Teknik Öğretmen Unvanını almıştır. Biz bu işçimizi norm kadromuzda boş durumda olan teknik hizmetler sınıfındaki kadrolarımızdan (Mühendis, Şehir Plancısı, Tekniker, Teknisyen, laborant) herhangi birisini karşılık göstererek 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 3. fıkrasına yada mevcut kadro unvanlarımız içinde kadro unvanı olmadığı için 4. fıkrasına istinaden sözleşmeli personel olarak çalıştırabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2008
İkinci el araç alımı
Belediyemize 2 inci el eski model bir kamyon almak istiyoruz. 2. el olması nedeniyle aradığımız özelliklerde bulmak zor, ancak şahıslardan bulabiliyoruz. Şahısların da fatura düzenlemesi mümkün değil. Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine göre faturasız ödeme yapamıyoruz. Belediyemiz küçük belediye olması nedeniyle yeni araç almamız parasal olarak mümkün değil. 2. el aracı 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesine göre alacağız. Bu aracın noter satış belgesini fatura yerine kullanarak ödeme yapabilir miyiz? Aracın bedeli noterdeki satış (kasko) değeri üzerinden ödeme yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2008
İdari para cezaları
2559 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükümlerine aykırı hareket eden ve işyeri çalıştıranlara idari para cezası uygulamasında belediye encümenleri yetkili kılınmıştı. İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğinin 2 inci bölüm, 5 ve 9 uncu maddeleri hükümlerine ve şartlarına aykırı işyeri işletenlere, idari para cezası verme yetkisi mülki amirlerine verilmiştir. 1-) 2559 sayılı Kanununun 6 ncı maddesi hükümlerine aykırı işyeri işleten işletmecilere kolluk görevlilerince tutanak tanzim edilip, belediyemize gönderilecek midir? 2-) Tutanak, belediyemize gönderilirse, encümenimiz idari para cezası verebilecek midir?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2008
İmar yolunun kiraya verilmesi
Belediye olarak halen imar yolu olarak kullanılan ve bir kısmının tapusu vatandaşa ait bir kısmı da vatandaş tarafından yola terk edilen alanı kiraya vermek istiyoruz. Bunun kanuni dayanağı var mı?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2008
Fazla çalışma ücreti
Nüfusu 3000 'in altında kasaba belediyesinde zabıta memuruyum. Fazla çalışma ücreti alabilmem için ne yapmam gerekir. Nüfusu 10.000 'e kadar olanlar için 141.00 YTL ibaresinden dolayı doğrudan alabilir miyim? Yoksa ay içerisinde yaptığım fazla mesaiye göre mi almam gerekir?.
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2008