Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ruhsatlarının verilmesinde yapı kullanma izninin aranması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi (c) bendinde; faaliyet gösteren işyerlerinin yapı kullanma izin belgesini almış olması gerektiği hükmü bulunmaktadır. Diğer işyerleri için (sıhhi müesseseler, berber, bakkal, içkisiz lokanta, emlakçı, büfe vb.) işyeri açma ruhsatları müracaatında ilgililerden yapı kullanma izninin alınmış olması şartını arayacak mıyız?
- Soru Cevaplandı
- 06.06.2007
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesinde 19.03.2007 tarihinde yapılan değişiklikten sonra; özel hastane, klinik, doktor-diş hekimi muayenehaneleri, eczaneler, avukat büroları, muhasebe büroları, seyahat acentaları, halı saha spor tesisleri, deniz su sporları vb. yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek midir?
- Soru Cevaplandı
- 25.05.2007
Birinci sınıf GSM ruhsatlı işyerinin denetimi
Birinci sınıf GSM ruhsatı bulunan mermer fabrikasını ilk kademe belediyesi olarak çevre sağlığı ve zabıta yönünden denetleme ve yaptırım uygulama yetkimiz var mıdır? Söz konusu fabrika gürültü ve toz çıkardığı için şikayet konusudur. İlk kademe belediyesi olarak bu fabrikaya yaptırım uygulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 25.05.2007
İş yerlerinin kapatılması
İş yeri denetimi neticesinde encümen kararı gereği 1 hafta süre ile sanat ve ticaretten men edilen iş yeri kapatma kararına ilgili kişi itiraz eder, mahkeme encümen kararını onar ve işyerine kapanma tebliği yapıl-dığında; işyeri faaliyet türü aynı olarak başka bir isme devir edilmişse kapatma kararı uygulanabilir mi? Ayrıca bu tür kararları uygulama ve itiraz süresi içerisinde ruhsat değiştirmek isteyenlere, (encümen kararı mahkeme kararı ile onandıktan sonra) ruhsat verilmesi uygun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 06.06.2007
Belediyelerin şirket kurması
Sayın HOCAM bizlere vermiş oldugunuz aydınlatıcı cevaplardan dolayı teşekkür eder çalışmalarınızda ba-şarılar dilerim. Biz küçük bir ilçe Belediyesi olmamıza rağmen 5 adet işletmemiz bulunmaktadır.Bu işletmelerimizi 5393 sayılı Kanunun 70 maddesi hükümleri çerçevesin-de şirkete dönüştürmek istiyoruz nasıl bir prosüdür izlememiz gerektiği hususunda tarafımıza vereceğiniz cevap için saygılarımı sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 26.09.2005
Şartlı taşıt hibesi
Bir vadandaş taraıfından 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesinin (g) bendi gereği, Meclis Başkanlığına; kendisine ait aracın borçlarının ödenmesi şartıyla bağışta bulanacağına dair dilekçe vermiştir. Belediyemizce yapılan araştırmada; arabanın borcu arabanın değerinden az olduğu, şartlı bağışın kabul edilmesi durumunda Belediyenin menfaait olacağı görülmüştür. Bu şartlı bağışı Belediye Meclisi kabul edebilir mi? kabul edebilirse ne gibi işlem yapmamız gerekir, bu konu da bizleri bilgilendirirseniz seviniriz. Saygılarımızla.
- Soru Cevaplandı
- 20.09.2005
Tahsilâtta küsuratın yuvarlatılması
Emlak Vergisi, su ve diğer tahakkuklu gelirlerin tahsilâtını yaparken, veznemizde bozuk para sıkıntısı çekildiğinden dolayı, yıllık tahakkuklarını işletirken yukarı 0.25 kuruş olarak işletebilir miyiz, işletirsek herhangi bir sıkıntı ortaya çıkar mı?
- Soru Cevaplandı
- 10.07.2009
Görevde yükselme
04.07.2009 tarih 27278 sayılı RG'de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Hakkındaki Yönetmeliği uyarınca; 1- Yönetmeliğin 7/a md. 4. bendinde; “Teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere yapılacak atamalar dışında, diğer müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak” şartı mevcuttur. 1994 yılından beri Başkatip kadrosunda iken, Norm Kadro Yönetmeliğine göre 11.04.2007 tarihinde, Başkatip ve Şef unvanları eski yönetmelikte aynı grup içinde olduğundan Şef Kadrosuna asaleten ataması yapılan, 4 yıllık işletme fakültesi mezunu ve 17 yıl hizmeti olan personelin, “yeni düzenlemeler, özel hüküm getirmeseler bile kazanılmış hak kaybına neden olacak şekilde uygulanamazlar” düşüncesiyle kazanılmış hak olarak geriye dönük 3 yıllık hizmet şartını taşıyıp taşımadığı, 2- Yönetmeliğin geçici 1. md; “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7 nci madde uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilir” denilmekte olup, 04.09.2006 tarihinde 2 yıllık Sosyal Bilimler Bölümü(önlisans) mezunu muhasebeci kadrosundaki personelin, diğer tüm şartları taşıyor ise ilgili yönetmelik eğitimine ve sınavına katılıp katılamayacağı, Hususlarında görüşlerinizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 09.07.2009
Tahsildara silah taşıma ruhsatı verilmesi
Dörtyol Belediyesinde 12 yıldır tahsildar kadrosuyla tahsildar ve mutemet olarak görev yapmaktayım. 6136 sayılı Kanunun 7 inci maddesinin 3 numaralı bendi kapsamında 91/1779 karar sayılı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (d) bendinin (paraya vazülyet olanlardan) 3 numaralı alt bendinde tahsildarlar kamu görevlisi olarak sayılıyor ve bilfiil görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahları taşıyabilir hükmü yer almaktadır. Kamu görevlisi olduğum ve demirbaş silah taşıma hakkımdan yola çıkarak yine aynı Yönetmeliğin değişik 3 üncü maddesi ile değişik 6 ncı maddesinin hükümlerine göre zati silahıma kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 09.07.2009
Kaynak suları harcı ve belediyenin yetkisi
Beldemiz sınırları içersinde usulüne uygun izin alındıktan sonra sulama amaçlı olarak açılan derin kuyulardan çıkarılan (sondaj) su amacı dışında işletmelere ve sitelere satılmaktadır. Belediye olarak bu sulardan kaynak suları harcı alabilir miyiz, ayrıca belediye olarak su satma işlemini nasıl engelleyebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 09.07.2009
Baz istasyonu yapımı
Baz istasyonlarının etkileri konusunda toplumumuzda yaygın bir biçimde insan sağlığına zarar verdiği endişesiyle, baz istasyonlarının meskun mahaller içerisinden kaldırılması ve bu alanlara kurulmaması konusunda, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmeliklerinde belirtilen yapı ruhsatiyesi ve yapı kullanma izinleri yönünden, 5393, 5326 ve 2872 sayılı kanun hükümlerinin bütününde değerlendirilerek, belediyelerin hiç bir izin, karar ve bilgilendirme prosedürü uygulanmaksızın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Elektronik Haberleşme Cihazlarına güvenlik sertifikası düzenlenmesine ilişkin yönetmelik hükümlerine göre verilen izin sonucunda faaliyet gösteren sabit elektronik haberleşme cihazlarının kuruluş yerinin belirlenmesinde ve yer seçiminde belediyelerin denetimi, uyulmaması halinde idari ve mali cezai yaptırımlarının olup olmadığının değerlendirilerek, tüm belediyelere emsal olacağını umduğumuz cevap ve yorumlarınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 09.07.2009
Meclis üyesi başkan yardımcısının belediye başkan vekilliği durumu
Belediye başkanının izinli, görevli izinli veya raporlu olduğu durumlarda, başkan yardımcısı olarak görev yapan meclis üyesinin belediye bakan vekili olarak görev yapıp yapamayacağı, başkan vekili olarak görev yapabilecek ise ayrıca başkan vekili ödeneği alıp alamayacağı hakkında bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 08.07.2009