Fiyat kontrolü

İlçemizde yeme içme ile ilgili konularda ödenen ücretlerin yüksek olması ile ilgili çok şikayet alıyoruz, Lokantada fiyat tarifesinde belirlenen ücretin üstünde fiyat alındığında biz ne gibi bir yol izlemeliyiz? Kişi geliyor şu lokanta benden yüksek ücret aldı diyor, biz bunu nasıl ispat edebiliriz ki, adam almadım diyor diğeri aldın diyor ispatı nasıl olur? Birde vatandaşın satın aldığı yiyeceğin taze olmadığı ile ilgili şikayetlerde nasıl bir yol izlememiz lazım? Bu dilekçeleri Tüketici Hakları Kuruluna mı göndermemiz lazım?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2008

İçkili restaurantın, işyeri açma ruhsatı

Belediye sınırları içinde canlı müzik yayını yapan içkili restaurant işletmecisi, restaurantını önce bir kişiye devrediyor, daha sonra bu kişide bir başkasına devrediyor. Belediyemize bu durumu dilekçeleri ile bildiriyorlar. En son devralan kişi işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için başvuruda bulunuyor, gerekli evraklar tamamlanmadığından bu süreçte ruhsat verilemiyor, ancak bu arada çalışmaya devam ediyor. İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapılan denetimde ruhsatsız faaliyet gösterdiğinden dolayı tutanak düzenlenerek kapatılması için yazı gönderilmiştir. Belediye encümenince kapatma kararı alınmış ve polis nezaretinde kapatılmıştır. İşletmenin eski sahibi, Belediyemize dilekçe vererek, işletmeyi devralan kişiye deneme amacıyla verdiğini ancak anlaşma sağlayamadığından, halen kapalı bulunan işletmeyi eski ruhsatı ile tekrar açmak istediğini dilekçe ile beyan etmiştir. Bu durumda biz Belediye olarak ne yapmamız gerekiyor. Eski ruhsatı ile faaliyetine devam edebilir mi? Yoksa yeni kanun ve yönetmeliklere göre yeniden ruhsat alması mı gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2008

Oyun salonları ve yaş sınırı

Oyun salonlarında yaş sınırı kaçtır. Oyun salonunda bulunabilecek oyun makineleri nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

Teminat mektubu muhasebe kaydı

İl özel idare müdürlüğü bir iş için bizden teminat mektubu istedi muhasebe kaydı nasıl olacak tereddüde düştüm. 910 teminat mektupları hesabına mı yoksa 330 alınan teminatlar depozito hesabına mı yapacağız?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

Yıllık izin ücreti

1- 2006 Ocak ayında emekli olan bir işçimiz çalıştığı süre içindeki kullanmadığı izinlerin parasını talep etmektedir. Bu işçimizin yıllık izinlerini kullanmak istediğine dair her hangi bir talebi dosyasında mevcut değildir. Talep etmiş olsaydı belki kurumumuz izinlerini kullandıracaktı. Biz bu işçimizin kullanmadığı izinlerinin ücretini ödeyebilir miyiz? Şayet ödenirse bu ücretten ne gibi kesintiler yapmamız gerekir? 2-İşçilerin yıllık izinleri, iki yılın yıllık izinleri birleştirilerek verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

İşyeri açılış kapanış saati, hafta tatilinde çalışma, fazla mesai

Belediye encümeninin aldığı kararla berberlerin isteği üzere hafta içi her gün saat 21.30’da kapatılması ve kapatmayanlar hakkında zabıt varakası düzenlenmesi uygun mudur? Ayrıca yine berberlerin isteği doğrultusunda pazar ruhsatı almadıkları fakat bazı berberlerin hafta tatili ruhsatı alıp çalışmak isteyenlere hafta tatili ruhsatının verilip verilemeyeceğini sormak istiyorum. İkinci sorum ise biz belediyede zabıtada çalışan geçici işçileriz. Şimdi daimi işçi kadrosuna geçtik. Bundan sonra fazla mesai ücreti alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

Yan ödeme, muhasebe yetkilisi

1-Daha önce memur kadrosunda çalışmakta iken 07/12/2006 tarihinde belediyemizde münhal bulunan veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atandım. Atandığım kadro ile ilgili yan ödeme ve özel hizmet tazminatlarını 1 yıl olmasına rağmen alamamaktayım. Belediyemizde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosu daha önceden olmadığı, 17/05/2006 tarihinde Valilik Makamına onaya gönderilen yan ödeme ve özel hizmet tazminatı cetvellerinde benim kadrom bulunmadığı, 2007 yılında bu konuyla ilgili tebliğ yayımlanmadığı ve Valilik Makamından onaylı gelen cetvellerde benim kadrom olmadığı için tarafıma ödeme yapılamayacağı mali hizmetler müdürlüğünce söylenmektedir. Ben kadromun yan ödemelerini nasıl alabilirim? Geriye dönük tarafıma ödeme yapılabilir mi? Nasıl bir uygulama yapılması gerekmektedir. 2- Belediyemiz Mali Hizmetler Müdürlüğüne vekil olarak bakan personelimiz Maliye Bakanlığınca açılan sınavda başarılı olarak Muhasebe Yetkilisi Sertifikası almıştır. Personelimiz 2 yıllık yüksek okul mezunudur ve memur kadrosunda görev yapmaktadır. Belediyemizde münhal bulunan muhasebeci kadrosuna atanmak istemektedir. Muhasebeci kadrosuna atama yapılabilmesi için görevde yükselme sınavına girmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca muhasebe yetkililiğinin kadro olmadığı görev olduğu belirtilmiş ve muhasebe yetkilisi olarak görevlendirilme yapılması ve mali hizmetler müdürlüğüne de başka bir personelin vekil olarak atamasının yapılması gerektiği yorumlanmıştır. Muhasebe yetkilisinin de 31/12/2007 tarihine kadar görevlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Personelimiz bizim açıklamalarımızın yanlış olduğunu düşünmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

İşçi aile yardımı

Yusufeli Belediyesinde sözleşmeli işçi olarak çalışmaktayım. Eşim ise bir şahsın yanında çalışıyor ve sigortası ödeniyor. Belediyenin işçi sendikası ile yaptığı toplu iş sözleşmesinin aile yardımı başlıklı maddesinde; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de aynı işyerinde çalışıyorsa bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir. Yeni yapılan 12/11/2007 tarihli sözleşmede ise; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de çalışıyor ise bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir. Ben bir yıllık evliyim ve eşim sigortalı olduğu için bu aile yardımından faydalanamıyorum. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı olduğu için, ama yapılan bu toplu iş sözleşmesinde biz işçilere böyle bir hak tanınmış. Bu durumda benim aile yardımı almam söz konusu mudur? Alırsam ileride zimmet çıkar mı? Sendikamızın sözleşmeye böyle bir madde koyması kanuna aykırı düşer mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

İki yıllık yüksek okul mezunu kişinin müdürlüğe atanması, vekalet

15.03.1991 tarihinde Ticaret Lisesi mezunu olarak 12/2 kademeden tahsildar kadrosunda göreve başladım. 5 inci dereceli memur kadrosunda görev yaparken 20.12.2003 tarihinde boşalan yazı işleri müdürü kadrosuna vekâleten atandım. 06.06.2005 tarihinde İktisadi ve İdari Programlar Bölümünün 2 yıl süreli Yerel Yönetimler Programından mezun oldum. Şu anda 3 üncü dereceli veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda olup, 2/1 kademeden maaş almaktayım. İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile bunlara bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin öğrenim düzeyini belirleyen 14 üncü maddesinin (a) bendi, hizmete ilişkin özel şartlarını düzenleyen 15 inci maddesinin (a) bendinin 1 numaralı alt bendi ile yine 15 inci maddesinin (a) bendinin 2 numaralı alt bendine istinaden görevde yükselme eğitim ve sınavına katılıp kazanmam halinde; Boş bulunan 2 nci dereceli yazı işleri müdürü kadrosuna atanabilir miyim? Şayet asılda aranan şartları taşıyor isem 2003 yılından bu yana vekalet ettiğim 2 nci dereceli yazı işleri müdürü kadrosuna ait zam ve tazminatlardan faydalanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

Eski hükümlü istihdamı

Belediyemizde, 4857 sayılı İş Kanununun 30’uncu maddesi gereğince çalışmakta olan eski hükümlü işçilerden emekliye ayrılanların olması nedeniyle 2 eski hükümlü kontenjan açığımız ortaya çıkmış olup, 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesinde belirtilen oranı aşmamız nedeniyle İçişleri Bakanlığının izni ile iki eski hükümlü işçi istihdam edilmiştir. 5620 sayılı Kanunun 2’nci maddesi gereğince geçici işçilerin kadroya geçirilmesi için 2005 veya 2006 yıllarında geçici iş pozisyonunda 6 ay veya daha fazla çalışmış olma şartı arandığından bu işçiler için kadro işlemi yapılamamakta, ayrıca norm kadro ile verilen işçi kadromuz yeterli gelmemektedir. 4857 sayılı Kanunun 101’inci maddesi gereğince Belediyemize her ay için para cezası uygulanmaması için halen çalışmakta olan bu iki eski hükümlü işçiler için nasıl bir işlem yapmamız gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2008

Özürlüler vergi indirimi

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi gereğince özürlülerin vergi indiriminden faydala-na bilmesi için Bakanlığın yayınlamış olduğu genelgede ve müracaat formunda Ek 1-Bildirim formu, Ek 2- Devlet Hastanesinden sağlık kurulu raporu denmektedir. Bu bağlamda vergi indirimin den faydalanmak üzere müracaat eden mükelleflerin sağlık raporu yanında bulunmadığı, aslının başka kurumlara verildiği bu nedenle yeniden rapor alınması gerektiğini beyan eden fakat T.C. kimliklerinde özürlü diye işli olduğu veya benzeri kamu belgesi olması halinde işlem yapılıp yapılmayacağı hakkında tereddüte düşüldüğünden bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.01.2008

Su aboneliğinin devri

Belediyemizde su abonesi olacaklardan; su depozitosu, su muayene ücreti ve su bağlama ücretleri alınmaktadır. Buna göre aynı evde oturan 2 çocuğu ve eşi olan bir mesken su abonesi; vefat ettiğinde ölen kişi üzerine su aboneliği devam edemeyeceğinden bu su aboneliğini kimin üzerine yapacağız? Ayrıca vefat eden aboneden almış olduğumuz su depozitosu, su muayene ücreti ve su bağlama ücretlerini yeni aboneden alacak mıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008