Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kapanacak belediyelerin bütçeleri ve kesin hesapları
Devir olacak belediyelerde, 1- 2009 yılı bütçe çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalarla 2009 yılında kapanıp bir başka belediyeye devir edilen belediyenin bütçesi kurumsal kodlamada bir müdürlük kodu mu açılmalıdır? Yoksa 5. kısım mı açılmalıdır? Ayrıca, birleşecek üst belediyeler bütçe yaparken kendilerine katılacak olan belediyelere bu yıl hazırlık bütçesi yapacaklar mı? 2- Yönetim raporlarında 3 er yıllık bilgi içeren raporlar mevcut, bu raporlarda birleşen belediyeye ait bilgilerde yer almalı mıdır? 3- 2009 Martta kesin hesap çalışmalarında, birleşen belediyelerde 2008 yılı kesin hesabı ayrı mı yoksa birleşik mi çıkarılacak?
- Soru Cevaplandı
- 23.06.2008
Görevde yükselme
Sarayköy Belediyesinde Y.H. Sınıfında odacı olarak 8 yıldır görev yapmaktayım. Bu arada Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi 4 yıllık okumakta iken, şu anda iki yıllık ön lisansımı aldım. Şu anda 2 yıllık yüksekokul mezunu konumundayım. Belediyemizde G.İ.H. Sınıfına geçmek istiyorum. Sınav gereklimi? Direk başkanımın atamasıyla boş bir G.İ.H. kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 20.06.2008
VHKİ’nin yükselebileceği derece
Veri Haz. Kont. İşl. Kadrosunda görev yapmaktayım. 4 yıllık işletme mezunuyum ve halen 2.derece 1.kademedeyim. Zamanı geldiğinde 1.derecenin sonuna kadar yükselebilecek miyim? 1.derecenin 4.kademesinden emekli olabilecek miyim? 1.derecede ek göstergem kaç olacak?
- Soru Cevaplandı
- 20.06.2008
Sözleşmeli personel ücretine asgari geçim indiriminin dahil edilmesi
Ben 10 aydır belediyede 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Tam Zamanlı Sözleşmeli İnşaat Teknikeri olarak çalışmaktayım. Belediye maaşımı 435,00 YTL olarak belirledi ve sözleşmeyi buna göre düzenledik. Vergi indiriminden dolayı net olarak 481,00 YTL almaktayım. Bu uygulanan işlem doğrumudur?
- Soru Cevaplandı
- 20.06.2008
Cumartesi-Pazar günlerinin izne dahil edilmesi
Belediyede 8 yıllık memur olan bir kişinin 07.07.2008 - 21.07.2008 tarihleri arasında kullanmak istediği 15 günlük yıllık izine bu tarihler arasında kalan 4 günlük cumartesi ve pazar günleri ( 12-13-19-20 ) dahil edilir mi. Yoksa cumartesi - pazar günleri izine dahil edilmeyip 15 güne denk gelen 25.07.2008 tarihinde izin biter mi?
- Soru Cevaplandı
- 20.06.2008
Gayri sıhhi müessese ruhsatı
2005/9205 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliği’nin 3’üncü sınıf gayrisıhhî müesseseler bölümü 5/1. maddesinde 8 m3 ten az kapasitede sınıf 2 sınıf 3 a sıvılarının depolandığı motorin satış istasyonları, ticari amaçlı çalışacak yer üstü motorin tankerinin sabit olmak kaydıyla 8 m3 ten az kapasitede olan tesisler olarak belirtilmektedir. Bu durumda bu işyerlerine ruhsat verecek yetkili idare Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyesi mi yoksa ilçe Belediye Başkanlıkları mıdır? Bu işyerlerinden akaryakıt istasyonu olarak yapı kullanma izni istenip istenilmeyeceği hususunda tereddütler hasıl olmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 19.06.2008
Kolluk veya zabıta görevlilerince verilecek ceza
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5 nci maddesinin 1 nci bendi: "Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine göre; ...cezalandırılır." denilmektedir. Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesinde de bu cezaların şikayet üzerine en yakın kolluk tarafından verileceği belirtilmektedir. Yine Kabahatler Kanununun 38 inci maddesindeki işgal ile ilgili cezai müeyyidelerinde belediye zabıta görevlileri tarafından verileceği hükme bağlanmıştır. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda belirtilen "Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine göre uygulanacak olan cezai müeyyideyi kolluk birimlerinden farklı olarak belediye zabıta görevlilerince de uygulanabileceği yönünde görüşler ve uygulamalara rastlamaktayız. Uygulamada birlikteliğin sağlanması açısından kanunda kolluk tarafından verileceği açıkça yazılı olan bir cezai müeyyideyi belediye zabıta memurlarınca verilmesi mümkün müdür? (Kabahatler Kanununda kolluk ve belediye zabıta görevlileri olarak ayrı ayrı belirtilmiş olmasına rağmen)
- Soru Cevaplandı
- 18.06.2008
Sağlık durumu elvermeyen işçi
Belediyemizde 15 yıllık fen işlerinde görevli Usta, rahatsızlığından (bel fıtığı) dolayı son iki aydır çalışamıyor. Belediyemizde bulunan tek usta olduğu için tüm işler aksamaktadır. Her hangi bir sağlık kuruluşundan raporu da bulunmamaktadır. Bu işçinin durumu ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz, nereye müracaat etmeliyiz.(Emekliye sevk, fesih gibi)
- Soru Cevaplandı
- 18.06.2008
Çevre Temizlik Vergisi
Belediye sınırları içerisinde bulunan ve organize sanayi alanı olarak ayrılmış olan ve çöp toplama ve diğer hizmetleri kendi organize sanayi bölge müdürlüğü tarafından yürütülen alanlardan 2464 sayılı Belediye Gelirleri kanunun 44. maddesine istinaden Çevre Temizlik vergisi alınıp alınmayacağı hakkında tereddüde düşüldüğünden konu ile ilgili bizleri aydınlatırsanız seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 17.06.2008
İşçilerin yemek yardımı ve sorumluluk ücreti
Belediyemiz ile İşçi Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre çalışılan güne yemek yardımı aylık 150,00.-YTL ve aylık sorumluluk ücreti olarak da 54,00.-YTL ücret ödenmektedir. Ben daire içi çalışan bir işçiyim cumartesi günü gelmiyorum. Bayındırlık ,atölye ve su işlerinde çalışan işçi arkadaşlarım cumartesi günü saat 1'de işi bırakıp hafta tatiline çıkmaktalar. Belediyemiz, işçi arkadaşlara ödeme yaparken cumartesi gününü çalışılmayan gün olarak ele alıp 21 gün üzerinden yemek yardımı 21x5=105 YTL ve sorumluluk ücreti olarak da 21x1,8.=27 YTL ücret ödemektedir. Buna göre cumartesi günü işçi işe gelip gelmese dahi cumartesi günlerinin hafta tatili ve genel tatil sayılmaması nedeniyle o güne ait yemek ve sorumluluk paralarının ödenip ödenmeyeceği konusunda açıklayıcı bilgi verirseniz seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 17.06.2008
Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, parlayıcı tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin "Ortak Hükümler" başlıklı 5. maddesinin (e) bendinde, “Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan, yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunmalıdır." Hükmü yer almaktadır. Kastedilen mevzuattan ne anlaşılmalıdır? Bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 13.06.2008
Görevde yükselme
Sarayköy Belediyesinde memur olarak görev yapmaktayım. Şu anda 1/2 sindeyim. 2 yıllık yüksekokul mezunuyum. Bakanlığın açacağı görevde yükselme sınavını takip etmeye çalışıyorum. (Şeflik için) Bizlerin katılabileceği görevde yükselme sınavı ne zaman açılacak, bunu tam olarak ne şekilde takip edebilirim? Sınavı kazandığımda direk şeflik kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 13.06.2008