Sözleşmeli personel

5393 sayılı Belediye Kanunu ile 2007 yılında geçici işçi ve kadro karşılığı sözleşmeli memurluğa (teknisyen) geçtim. Ancak sözleşmeli olduğumuz için yıllık sözleşmemiz yapılır. Kanunla bu hak bize verilmiş, başkanın sözleşmeyi yapıp yapmama keyfiyeti var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

Para cezasının peşin tahsili

Ordu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Maktu Ceza Talimatnamesi 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren Kabahatler Kanununun 32. maddesi ve 1608-2 maddesine göre ceza verileceği belirtilmiştir.1608 sayılı Yasa 23/01/2008-5728 S.K./66.mad değiştirilmiştir. Zabıta Memuru olarak Maktu Ceza Talimatnamemizin ilgili maddesi ve 1608-1'e göre bir esnafa Tutanak(Zabıt Varakası) düzenleyerek belediye encümenine gönderdik. Belediye encümeni 140,00 TL para cezası verdi. Fakat ceza yazılan esnaf cezasını ödemeye geldiği zaman 1608-1 göre verilen para cezasının idari para cezası olduğunu beyan ederek yasal süresinde(15 gün) ödediğim için 4/3 oranında ödemek istiyorum diye beyanda bulundu. Bizler bu cezayı 4/3 oranında mı tahsil edeceğiz, yoksa para cezasının tamamını mı tahsil edeceğiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Para cezası

Belediyemize ait bir iş yerinde rastlamış olduğumuz bir olumsuzluğu tutanak ile belediye encümenine havale ettiğimiz zaman belediye encümeni 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden ceza verebilir mi? Öyle bir yetkisi var mı? Yoksa ceza miktarı daha caydırıcı olduğundan dolayı 2559 sayılı Kanuna istinaden mi ceza vermeli? Eğer belediye encümeni 5326 sayılı Kanunun 32. maddesine istinaden ceza verebiliyorsa biz tutmuş olduğumuz tutanakları direk encümene mi havale edeceğiz işleyiş nasıl olmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Mega, gross marketlerinde içinde yer alan fırınların durumu

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5.maddesinin (c) bendinde, ekmek fırını özel yapı olarak değerlendirilmiştir. Yine aynı yönetmeliğin ekli listesinin gayrisıhhi müesseseler bölümümün 3. sınıf gayrisıhhi müesseseler bölümünün 6.18 maddesinde, mega ve gross marketlerin bünyesinde kurulan, kendi müşterilerine satış yapmak ve işyerinin bütünlüğünü duvar, bölüm vb şekilde ayrılmış bir şekilde üretim yapılan elektrik enerjisi kullanarak ekmek ve ekmek çeşitleri üreten iş yerleri hükmü bulunmaktadır. Bu konuda yapı kullanım izin belgesi alışveriş merkezi olan iş yeri içeride bölüm ayırarak ekmek ve ekmek çeşitleri üretmek isteyen iş yerine 3. sınıf gayrisıhhî müessese ruhsatı düzenlenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.08.2009

Geçici teminatların gelir kaydı

2886 sayılı Kanuna göre yapılan arsa satış ihalemize katılan bir kısım istekliler, geçici teminat yatırdıkları bazı arsaların ihalesine hiç girmemiş, bazıları ise girdikleri ihalede (açık teklif usulü) muhammen bedel üzerinde hiç bir teklif vermemişlerdir. Bu durumda ihaleye girmeyenlerin geçici teminatları iade edilir mi, ihaleye girip de teklif vermeyenlerin keza teminatları ne olacak, bu kişiler teklif vermemelerine gerekçe olarak, kendilerine sıra gelene kadar verilen tekliflerin kendi verecekleri teklifin üzerine çıkıldığını göstermektedirler. 2886 sayılı Kanunda açıklanan açık teklif usulünde, ihaleye giren bir kişi muhammen bedelin üzerinde teklif vermek zorunda değil mi, değilse neden ihaleye girmektedir, geçici teminat yatırdığı halde ihaleye girmemek de aynı şekilde ihale kurallarına aykırı bir davranış değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.08.2009

Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanma

Ben 3 yıl koruma ve güvenlik görevlisi ve 1 yıldır da zabıta memuru olarak belediyede çalışmaktayım. İşletme lisans ve kamu yönetimi yüksek lisans mezunuyum. Bilgisayar sertifikam vardır. 1- VHKİ ya da muhasebeci kadrosuna sınavsız atanabilir miyim? 2- Şef kadrosuna ya da mali hizmetler uzman yardımcısı kadrosuna sınavla atanabilir miyim? 3- Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği sınavıyla atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2009

İcra işlemleri

Belediye encümeni 2009 yılında 2559 sayılı Kanunun 6. maddesine istinaden jandarmanın tutanağına göre ceza yazdı. Bizlere cezanın tahsili için evraklar verildi. Bizde ceza ihbarı ardından ödeme emri çıkardık, vatandaşa tebliğ edildi. Vatandaş mahkemeye müracaat etti. Gerekli evraklar belediyemizden istendi. Evraklar gönderildi. Henüz bir sonuç çıkmadı. Başkanda bir an önce haciz yapalım demektedir. Belediyemiz küçük bir belediyedir. 3 memuruz yeterli personel yoktur. Haciz nasıl yapılır işlemleri nelerdir bilen yoktur. Bizim evrakları belediyemiz avukatına veriyoruz, icra işlerini yapsın diye. Merkez belediyeye soruyoruz onlar bizde böyle bir uygulama yok diyor. Son işlem olarak icra tetkik hâkimliğine yazı yazıyoruz mal beyanında bulunmadığı için bu durumdan sonra nasıl bir yol izleyelim bizleri en kısa süre içerisinde aydınlatırsanız sizlere sonsuz teşekkür ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2009

Su ücretlerinin affı

İlçemizde ikamet eden vatandaşların birikmiş içme suyu borçlarının anaparalarının ödenmesi şartıyla, bu ücretlere tahakkuk ettirilen gecikme zamlarını /gecikme cezalarını af adı altında meclis tarafından alınacak karara bağlı kalarak gecikme faizlerini af edebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009

İlköğretim okullarının elektrik giderleri ve gecikme cezası

İlköğretim okulları elektrik faturaları zamanında ödenmediği için her aboneye gecikme faizi tahakkuk ettirilmiş, daha sonra tahakkuk eden elektrik faturalarını da ödeyememekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak, T.C. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 20.11.2008 tarih ve B.07.0.BMK.0.06.12.390-18740 sayılı Gecikme zammı konulu ….Bakanlığına, ….Başkanlığına, ….Müsteşarlığına, …..Genel Müdürlüğüne, ….Rektörlüğüne hitaben yazdığı yazılarında “…Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerini; ilgili mevzuatı ve/veya abonelik sözleşmesinde yer alan hükümlere göre gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi ve benzeri adlar altında tahakkuk ettirilen ödemeler ile Enerji Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre elektrik faturaları ile birlikte tahakkuk ettirilen reaktif enerji bedellerini, anaparaları ile birlikte anaparanın ödeneceği bütçe tertiplerinden ödemeleri gerekmektedir.” Maliye Bakanı imzalı yazılarında belirtmişlerdir. Söz konusu yazıda mahalli idarelerden yani il özel idarelerden bahsetmemiştir. Bu yazıya istinaden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim Okullarına ait zamanında ödenmeyen elektrik faturalarına tahakkuk eden gecikme faizlerini ödeyebilir miyim? Ödeyemiyorsak ne yapmam gerekiyor. Veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden kaynaklanan bu problem nasıl düzeltilir.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009

SGK’ya işyeri bildirimi, kat mülkiyeti

1-İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Alt İşverenler Yönetmeliği ile ilgili 28.11.2008 -30527 tarih ve sayılı yazıda; 4857 sayılı İş Kanununun 3. maddesi hükmüne dayanarak hazırlanan Alt İşverenlik Yönetmeliğinin 27.09.2008 -27010 RG’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, söz konusu yönetmeliğin "Kayıt Dışı Alt İşveren İşyerlerinin Tescil İşlemleri" başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasında "SGK Müfettişleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşların denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde ya da ihale makamları, ruhsata tabi işlerde(maden arama ve işletme, inşaat, taş ocağı, vb.) ruhsatı veren merciler, sosyal güvenlik il müdürlükleri ile vergi dairelerinin kendi mevzuatı uyarınca yaptıkları işlemler sırasında, işyerlerinin Kanunun 3. maddesine göre ilgili bölge müdürlüğüne bildirimde bulunup bulunmadığını kontrol etmesi, bildirim yapmamış olan işyerlerinin unvan ve adreslerini ilgili bölge müdürlüğüne bir yazı ile en geç 15 gün içinde bildirilmesi" hükmünün yer aldığı belirtilmiştir. İdaremizce Yapı Ruhsatı Belgesi verilmesinden sonraki aşama olan ruhsata inşaata başlama tarihi atılması ve yapı denetim kuruluşuna hakediş ödemesi aşamaların da inşaatların SSK'ya işyeri bildiriminin müteahhit veya mal sahibi tarafından yapılıp yapılmadığının ruhsatı veren idare olarak tarafımızdan aranıp aranmaması hususunda tereddüte düşülmüştür. Konu ile ilgili görüşünüzü bildirir misiniz? 2- 16 Ağustos 2008–26969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. İdaremizden yapı ruhsatı alınmış ve tamamlanmış, ancak kullanma izin belgesi alınmamış yapı ruhsat süresi dolmuş yapılarda kat irtifakının kurulabilmesi ve yine yapı ruhsatı alınmış ve tamamlanarak yapı kullanma izni alınmış, ancak kat irtifakı kurulmamış yapılarda kat irtifakının kurulabilmesi; Yönetmeliğin 5. maddesinde “Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için onaylı ve geçerli yapı ruhsatı bulunması şartının aranması hükmü ile ilişkilendirilmesinde tereddüt yaşanmıştır. Her iki durum içinde onaylı ve geçerli yapı ruhsatı şartı hususunda görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009

Yapı ruhsatı yenilenmesi

3194 sayılı İmar Kanununa göre geçmiş yıllarda 2 ya da 3 katlı ruhsat alarak yapımına başlanmış ruhsat süresi içinde 1 katı tamamlanmış diğer katlara hiç başlanmamış ve ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz duruma düşmüş bulunan inşaatlar ve yine ruhsat alınarak yapımına başlanmış çok katlı inşaatlarda kaba inşaatı tamamlanarak ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz duruma düşmüş yarım inşaatlara ait tamamlama talebiyle yapılan ruhsat müracaatlarında; yapılan inceleme sonucunda imar planı ve imar mevzuatı kapsamındaki Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 18. maddesi gereği ön, yan ve arka bahçe hükümlerini karşılamadığı görülmektedir. 3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesi gereği, “başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır” denilmekle birlikte, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12. maddesinde ise “Bu yapılar hakkında yeniden ruhsat alma tarihinde yürürlükte bulunan plan ve mevzuat hükümleri uygulanır.” denilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz durumda bulunan yapılara 1 kat yenileme, yeniden veya kat ilavesi şekliyle yapılan inşaat ruhsatı taleplerinin ve kaba inşaatı tamamlanarak kalan kısımlarının tamamlanabilmesi ve yapı kullanma izin müracaatlarının değerlendirilmesi iş ve işlemlerinde idaremiz tarafından izlenecek yol hususunda görüşünüzün belirtilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009

2886 sayılı Kanun kapsamındaki ihalelerde ihale komisyonunun eksik üye ile toplanıp toplanamayacağı

2886 sayılı Yasada ihale komisyonları eksiksiz toplanır hükmü vardır. İl özel idarelerinde il encümeni aynı zamanda 2886 sayılı Yasaya göre ihale komisyonu görevini gördüğünden; bunların da eksiksiz toplanmaları mı lazım, yoksa kendi karar nisabı içinde mi toplanması lazım? Başkanla birlikte 11 üyeden müteşekkil komisyondan herhangi bir nedenle birinin bulunmaması (raporlu, izinli, vs.) durumlarında daha önceden gerekli ilanları yapılmış ve ihale günü belirlenmiş olan bir ihale yapılamayacak mı? Bu konuda varsa hukuki görüş, bilgi belge vs. tarafıma bildirilmesini arz eder, saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009