Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sınavsız müdürlüğe atanma
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda olup 17 yıllık memurum. Derecem 3/2' dir. 2003 yılında ön lisans mezunu oldum. Belediye yazı işleri müdürlüğü servisinde çalışmakta iken, müdürün yerel seçimler nedeniyle memurluktan istifa etmesi sonucunda, yazı işleri müdürlüğüne vekâlet etmekle görevlendirildim. Yerel seçimler sonrası yazı işleri müdürü siyasete atıldığı için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 ve 76 ncı maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi gereğince belediye başkanı tarafından 14.04.2009 tarihinde 2 nci derecede olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna asaleten atandım. Görevde yükselme yönetmeliğine göre müdürlüğe atanmam kazanılmış hak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Muhasebe yetkilisi görevlendirilmesi, mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet
1- Kurumumuzda muhasebe yetkilisi sertifikası olan personel bulunmadığından lise mezunu memur pozisyonundaki personelimiz muhasebe hizmetlerini yerine getirebilir mi? Konuya vakıf olmadığından yapılan yanlış işlemlerden veya yapılmayan işlemlerden kim sorumlu olur? 2- Yardımcı hizmetler personeli ve muhasebe sertifikası olmayan personel mali hizmet müdür vekili olarak görev yapabilir mi? Bu görevden doğan veya doğacak olan sorumluluk kime aittir?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Görevden uzaklaştırmada yapılan maaş kesintisinin ödenmesi
Yargılanmakta olduğum bir davadan dolayı 5 yıl süre ile açığa alındım. Dava sonucunda beraat ettim ve görevime tekrar başladım. Maaşımdan kesilen 1/3'lük kesintinin geri ödenmesinde faiz oranının uygulanıp uygulanmayacağı ve ne şekilde uygulanacağı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Ağaç dallarının elektik tellerine zarar vermesi
Komşusunun elektrik tellerine zarar vermesi sebebiyle, vatandaşın bahçesindeki ağaçları kesmesi yönünde zabıtaca herhangi bir yaptırımımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 07.09.2009
İdari yaptırım karar tutanağının imzalanmaması
İdari yaptırım karar tutanağı tuttuğumuz zaman ilgilisinin imzadan kaçınması halinde ne gibi işlem yapmamız lazım detaylı anlatır mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 07.09.2009
Mera alanının yatırıma açılması
Kullanımı belediyemize ait imar planı dışında 2 adet mera var. Tarımsal sera kurmak isteyen bir yatırımcı bizden yatırımı için yer istedi. Söz konusu bu meralık yerleri yatırımcıların kullanımına hızlı bir şekilde nasıl açabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 05.09.2009
Zabıta müdürlüğüne atama
4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiş yönetim hizmetleri grubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış, ancak; Yönetmeliğin zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21.maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denmektedir. Yürürlükte olan belediye zabıta yönetmeliğinin görevde yükselme şartları başlıklı 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır denilmektedir. Mevcut yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru, komiser ve amirinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan boş bulunan zabıta müdürü kadrosuna atanması mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 02.09.2009
ÇTV
Boş, kullanılmayan dükkân vs. yerlerden Çevre Temizlik Vergisi alınır mı?
- Soru Cevaplandı
- 02.09.2009
Belediye Başkan Yardımcılığı
Belediyemiz norm kadrosunda boş bulunan belediye başkan yardımcılığı kadrosuna, belediyemizde yüksek okul mezunu memur olan bir personelimizi atayarak daha sonrada boş bulunan müdür kadrosuna atamak istiyoruz. Ancak bu atama 04.07.2009 tarihinde yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik ve özellikle bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinin (c) bendi engel teşkil eder mi?
- Soru Cevaplandı
- 02.09.2009
Kolluğun asayiş ve güvenlik yönüyle görüş bildirmesinin bağlayıcılığı
Belediye Başkanlığı, kolluğun asayiş ve güvenlik açısından olumsuz görüş verdiği içkili lokantaya ruhsat düzenledi ve lokanta açıldı. Şimdi verilen bu ruhsat geçerli midir? Kolluğun olumsuz görüşü belediye için bağlayıcılığı yok mudur? Eğer bağlayıcılığı yoksa Kaymakamlık belediyenin işleminin iptali için dava mı açmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 01.09.2009
Acil durumlarda mal alımında izlenecek süreç
Belediyemizin araçlarına, fen işlerine ve bazı gerekli yerlere küçük miktarlarda yedek parça, mal vb. malzemeler bazen acil olduğu için alınıyor. 22/d’ye göre komisyon görevlendirme, araştırma işlemleri yapma fırsatı olmuyor, bazen teklif bile alma imkânı olmuyor. Bu nedenle doğrudan alımlarda böyle durumlarda onay belgesi yetiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 01.09.2009
Gecikme zammı
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ücrete tabi işler başlığı altında ki 97 inci maddesinde de belirtildiği üzere, belediye meclisinin düzenlemiş olduğu tarifeye göre su ücretleri ve ayrıca abone bakım ücreti alınmaktadır. Borçlarını süresi içinde ödemeyen mükellefler hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51 inci maddesi gereğince gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikmeli bir su ihbarnamesinin tahsilatı yapılırken şöyle bir çelişkiye düşülmektedir. Bir su tahsilâtında 3 kalem bulunmaktadır. 1- Su Ücreti 2- Bakım Ücreti 3- Çevre Temizlik Vergisi, burada gecikme zammı her bir kaleme ayrı ayrı uygulandığı zaman gecikme zammı da 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre 1 TL. sının altında ise 1 TL sına tamamlanmaktadır. O zaman 3 TL gecikme zammı doğmaktadır. Burada gecikme zamları her kaleme ayrı ayrı mı uygulanmalı, yoksa toplam tutar üzerine mi uygulanmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 31.08.2009