Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Poliklinik ve dispanser gibi sağlık merkezlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları
Poliklinik ve dispanser gibi sağlık merkezlerinin belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.10.2011
İşçilerin memuriyete atanması
Köylere Hizmet Götürme Birliğinde belirli süreli iş sözleşmeli (11 ay) olarak 01.09.2010 tarihinde sözleşme imzaladım. 01.08.2011 tarihinde sözleşmem bitti. Tekrar 16.08.2011'de Belirli Süreli İş Sözleşmesi (11 ay) olarak yenilendi. Memur atamalarında atama tercihi yapabilir miyim? Atanır isem, atamadan önce istifa etmek zorunda mıyım? Atama tebliğini almazdan kaç gün önce istifa etmeliyim, böyle bir şart var mıdır? Eğer 657 sayılı DMK’na tabi kadroya atanırsam, Birlik Başkanı (Kaymakam) tarafından atandığım kuruma önceden istifa şartı ileri sürülerek göreve başlamamam için resmi yazı gönderilir mi ve gönderilirse atamam durdurulur mu?
- Soru Cevaplandı
- 22.10.2011
Yola terk işlemleri
Kadastro parselinin imar planında yola gelen kısımlarının 15. ve 16. madde hükümlerine göre terk işlemi yaptırıldıktan sonra mı imar ruhsatı verilir? Vatandaş bir bedel iddia edebilir mi? Mahkemeye verse kazanır mı?
- Soru Cevaplandı
- 21.10.2011
Yapı kullanma izni alınmamış yerlerin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki yeri
Beldemizde, yapı ruhsatı alınmış bulunan ve bu nedenle de adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde adresi inşaat olarak güncellenen yapılardan bir kısmı, yapı kullanma izin belgesi alınmaksızın, ya malik tarafından ya da kiraya verilmek suretiyle kullanılmaya başlanmaktadır. Buralarda ikamet etmeye başlayan kişilere, ‘Adnks’ gereği nüfus idarelerine adres değişikliklerini yaptıracakları esnada, ikamet ettiğiniz adres sistemde "inşaat" görünmektedir, bu durumda kaydınız yapılamaz denilmektedir. Dolayısı ile sistemde "inşaat" olan adresin "konut" olarak güncellenmesi talebi ile idaremize başvurulmakta, idaremiz de maliklerden yapı kullanma izin belgesi almalarına bağlı olarak güncellemenin yapılabileceği söylemektedir. Ancak muhatap olduğumuz kişilerin bir kısmı bu tür taşınmazlarda kiracı olduklarından bilfiil kendileri yapı kullanma izin belgesi almakta, malikler ise duyarsız kalmaktadır. Bu durumda yapı kullanma izin belgesi almadan oturulmaya başlanılmış binalarda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin de işlerliği açısından adres güncellemesi yapılarak "inşaat" olan adresin "boş konut" olarak güncellenmesinde herhangi bir sakınca var mı?
- Soru Cevaplandı
- 20.10.2011
Sözleşmeli personelin mali hakları
Kumdanlı Belediyesinde 2007 yılından bu yana sözleşmeli olarak çalışmaktayım. Bu dönem zarfında memurlara verilen ek ödemeden yararlanmadım. Benim almam gereken ek ödeme miktarı ne kadardır. Geçmişe dönük ek ödemeleri alabilir miyim? Ayrıca 02.03.2011 gün ve 2550 tarihli Maliye Bakanlığı Genelgesinde, sözleşmelilere aile yardımı verileceği açıklanmıştır. Ancak biz bundan yararlanmıyoruz, aile yardımı alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 20.10.2011
Kayıtlı olunan oda kayıt belgesi ile başka bir yerde ve başka bir faaliyet dalında işyeri açılması
1-İşyeri açma ve çalışma ruhsatı başvuru beyan formunda; esnaf ve sanatkâr odasından sicil tasdiknamesi ve oda kaydı istenmektedir. İşletme Ruhsatı için başvuran esnafın kaydı ve adresi başka bir beldede, yalnız başka bir beldeye işyeri açmak istiyor yeni işyeri için sicil tasdiknamesi ve oda kaydını yenilemesi gerekir mi? Veya oda kaydındaki adresi değiştirmesi gerekir mi? 2-Oda kayıt belgesi ve sicil tasdiknamesinde market olarak gözüken bir esnaf aynı Belde içinde başka bir adreste kahvehane açmak istiyor aynı belge ile kahvehane açabilir mi? Yoksa kahvehane işletmesi diye oda kayıt Belgesi ve Sicil Tasdiknamesine işletmesi ve Oda kayıt Belgesi ve Sicil Tasdiknamesine adres değişikliği yaptırması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 19.10.2011
Su aboneliği depozito bedelinin iadesi
Su abonesi yapılırken tahsil edilen su abone ücretinin, abone sahibinin evini satması durumunda iadesi yapılır mı, yapılırsa güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır? Bir de kiracılardan tahsil edilen su depozito ücretinin iadesinde güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır. (Örn. 2000 yılında 2,00 (iki TL.) depozito yatıran kişi bugün gelip depozitosunu geri almak istese, (bugün depozito ücreti 75,00.TL.) güncel ücretten mi ödenecek. 2000 Yılında bütçe emanetleri hesabına 2,00.TL. olarak muhasebesi yapılan depozito ücretinin 75,00.TL. ödenmesi durumunda, bütçe giderleri hesabı mı kullanılacak? Muhasebe kayıtları nasıl olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 04.10.2011
3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
6111 sayılı torba yasa ile işyeri ruhsatı ve işyeri harcından muaf olan meslek grupları hangileridir? Harita mühendisleri ve inşaat mühendisleri meslek grubuna girer mi? Yoksa İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesine göre mi değerlendirilecek?
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2011
Memurların günlük çalışma saatlerinin denetimi
Devlet memurlarının mesai giriş-çıkış saatlerinde imza atmaları veya kart basmalarını mecburi kılan kanuni bir düzenleme bulunmakta mıdır? Memur tarafından kart basılmaması halinde, memura karşı idare, idari ve cezai yaptırım uygulayabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 30.09.2011
Uzman kadrosuna atanma
Zabıta komiseri kadrosunda görevli olan birinin görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan uzman kadrosuna atanması hukuken mümkün mü? Böyle bir atamaya karşı yapılacak itiraz merciinin neresi olduğu konusunda bilgi edinmek istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 29.09.2011
İl Özel İdaresi binalarında emlak vergisi istisnası
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun Daimi Muaflıklar başlıklı 4. maddesinde il özel idarelerine ait taşınmazlara tanınan daimi muafiyet, bu taşınmazlar üzerinde intifa hakkına sahip olanlara da uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 28.09.2011
Toplantı salonlarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İlçemizde Toplantı Salonu faaliyet konulu işyerleri açılmak istenmektedir.Yönetmelikte tam olarak adı geçmeyen bu faaliyet konusuna umuma açık işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenebilir mi? Düzenlenebilirse yapı açısından ne gibi şartlara sahip olması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 28.09.2011