Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Meclis üyesi başkan yardımcısının kıdem tazminatı
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen ve SSK primi kesilen Belediye Meclis Üyesinin görev süresi mahalli idareler seçimi nedeniyle 29.03.2009 tarihinde sona ermiştir. Görev süresi sona eren başkan yardımcısı kıdem tazminatı alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2009
Gazete çıkmayan yerlerde ihale ilanı
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre belediyemiz araçlarında kullanılmak üzere akaryakıt ihalesi yapmamız gerekiyor. Bulunduğumuz yer 4000 nüfuslu bir kasaba ve gazete çıkmamaktadır. Kanunda ihalenin çıkacağı yerde gazete çıkmaması halinde ilan aynı süreler içerisinde ilgili idare ve hükümet binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçlarıyla ilan yapılır denilmektedir. İhale yerinden kasıt Huğlu Kasabası mıdır, yoksa ilçemiz Beyşehir midir? Biz akaryakıt istasyonu sahiplerine faks ederek ve ilan tahtasına askı suretiyle ilanlarımızı ve ihalelerimizi yaptık. Bu konudaki görüşlerinizi yayınlarsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 20.04.2009
İhtisas komisyonu üyeliği
Belediye yasasının 24.maddesinde ihtisas komisyonlarının kurulacağından bahsedilmiştir. Meclis, başkan dahil 16 üyeden oluşmaktadır. AK Parti 9, MHP 6, CHP 1 üye ile temsil edilmektedir. 3 üyeden oluşan bir ihtisas komisyonunda CHP komisyona üye verebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.04.2009
Eğlence yerlerindeki gürültü ölçümü
İlçemizde yaz geldiği zaman eğlence yerlerinden gürültü şikâyetleri çok fazla olmaktadır. Belediyemizde çevre birimimiz kurulmadığından şikayet dilekçelerini İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Oradan gelip denetliyorlar ancak onlar bir sefer geliyorlar onların geldiğinde de her şey normal görünüyor. Sürekli denetlemeye benzemiyor ve verim alınamıyor. Biz zabıta birimi olarak bu işletmelere hangi kanuni dayanaklara göre ve nasıl yaptırımlar uygulayabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 17.04.2009
İşçiye imza yetkisi verilmesi
Belediye de 5620 sayılı Kanundan dolayı geçici işçi olarak çalışmaktayım. Başkanlık makamı tarafından her türlü veya kısmı işler için imza yetkisi verilebilir mi? Örnek olarak hakedişler, ihale komisyon üyeliği, muayene kabul işlemlerin de görev alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 17.04.2009
İşçi ücretlerinin belirlenmesi
Belediyemiz bir belde belediyesi olup 14 adet daimi işçimiz mevcuttur. Belediyemizde olduğu kadar çevre belediyelerimizin de ortak sorunu olan işçi ödemeleri hakkında bilgi almak istiyoruz. Mevcut işçilerimize yapılacak zam oranları encümen kararı ile belirlenmektedir. Ancak 5393 sayılı Belediye Kanununda encümene böyle bir yetki verilmemiştir. Gelecek yıllarda yapılacak olan zam oranları neye göre belirlenecektir. Hükümetle sendikaların yaptıkları toplu iş sözleşmelerinde uygulanan en düşük işçi maaş oranları bizim için de geçerli olur mu? Yoksa belediye başkanımız ile mi sözleşme yapacağız. İşçilerimiz sendikalı olmadıkları için sözleşme başkan ile işçiler arasında mı yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 16.04.2009
İşçi kadrosuna alınma
5620 sayılı yasa ile geçici çalışan işçilerin daimi kadroya alındılar. Daha önce çalışmamış biri bu tarihten sonra işe alınırsa daimi kadroya geçirilebilir mi? Belediyemizde boş daimi işçi kadrosu mevcuttur.
- Soru Cevaplandı
- 14.05.2008
İşyeri Hekimliği
Belediyemizde 1 adet kadrolu doktor bulunmaktadır. Belediyemizde 95 işçi çalışmakta olup İş Kanunu gereğince kendisine işyeri hekimliği ücreti ödenmektedir. Ancak 4857 sayılı İş Kanununun işyeri hekimliğini düzenleyen 81.maddesinin son fıkrasında 01.07.2006 tarih ve 5538 sayılı Kanunun 18.maddesi ile yapılan değişiklik ile asli görevleri kapsamında değerlendirilmesi sonucunda kendisine ayrıca işyeri hekimliği ücreti ödeyebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 13.05.2008
Ek çalışma, gerçekleştirme görevlisi
1- Bilindiği gibi köylere hizmet götürme birliklerinde görevlendirilen memurlara 5000 gösterge ile katsayı çarpımı oranında ücret verilmektedir. Birliklerin genellikle gelirleri olmadığından personeli bulunmamaktadır. Özelliklede köydes çalışmalarından dolayı yükü oldukça ağır olmakta genellikle bu işi bir kişi yapmaktadır. Birlikte görevli bir inşaat teknikerine 950 Ytl ücret ödenmekte olup işin yükünü çekenlere ancak 208 Ytl gibi bir ücret ödenmektedir. Benim sorum memur olup da birlikte görevli kişiler örneğin ek çalışma karşılığı olarak ücret ödenebilir mi? 2- Birliklerde encümen üyesi olan köy muhtarı veya il genel meclisi üyesi gerçekleştirme görevlisi olarak görevlendirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2008
Yap İşlet Devret Uygulaması
1- 3996 sayılı “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap- İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun” hükümleri doğrultusunda belediyemize ait arsa üzerinde 5 yıldızlı otel ya da turizme yönelik tesis kurdurabilir miyiz? 2-Adı gecen Kanunun 3. maddesi (b) ve (c) fıkraları yap işlet devret modelinin sermaye şirketi ya da yabancı şirketler tarafından uygulanabileceğini yazmakta olup, bu tür yatırımların özel şahıslara yaptırılıp yaptırılamayacağı? 3-Yapılacak olan her türlü yatırım için Yüksek Planlama Kurulu’ndan izin almanın zorunlu olup olmadığı? 4-Yine aynı Kanunun 7. maddesinde “proje maliyetine göre sözleşme süresi 49 yıldan fazla olamaz.” denmektedir. Sözleşme süresinin hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken şartlar nelerdir? Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Yasasının 18’inci maddesinin e bendi belediye meclislerine süresi 30 yılı geçmemek kaydı ile belediyeye ait taşınmaz mallar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verme yetkisi tanıdığından belediye meclisi 30 yıldan fazla süreli yap-işlet-devret uygulaması hakkında karar alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2008
Vekalet
1998 yılında belediyede tahsildar olarak göreve başladım. Belediyede 6 yıllık görevden sonra il özel idaresine nakil yaptırdım. 3 hafta kadar sonra il özel idaresinden sonra ilçeye gönderildim. 2004 yılı Kasım ayından bu yana ilçe özel idare müdür vekili olarak görev yapmaktayım. Bugüne kadar müdürlüğün herhangi bir yan ödemesinden ve vekâlet ücretinden faydalanamadım. İl özel idaresine yaptığım başvurularda vekâlet ücreti için müdürlükte asılda aranan şartların tutmadığı için vekâlet ücretinin ödenmeyeceği söylendi. 2007 yılında açık öğretim 4 yıllık kamu yönetimi bölümünden mezun oldum. 5/2 derece kademeye indim. Şuan V.H.K.İ kadrosunda maaş almaktayım. Müdürlük vekâlet ücretini alabilir miyim, ya da almam için gerekli şartlar nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2008
Belediye zabıta memurlarının giyim ve kuşamları
11.04.2007 tarihinde Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinden evvel; 1990 yılındaki Belediye Zabıta Kıyafet Yönetmeliği ile Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 19 uncu sırasında yer alan hükümlere göre, zabıta personeline kılık kıyafet alınmakta idi.11.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı” başlıklı 32 inci maddesinde “ (1) Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı; yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir. (2) Zabıtanın kılık kıyafeti, iklim ve mevsim şartlarına ve yapılan görevin özelliklerine göre bu Yönetmelikte belirtilen rütbe işareti ve tanımlanan şekiller haricinde şekil, renk ve işaret kullanılmamak ve herhangi bir kurumun kıyafetini çağrıştırmamak üzere İçişleri Bakanlığınca farklılık yapılabilir.”denilmektedir. Yönetmelik bir yıldır uygulamada olmasına rağmen belediyeler tarafından farklı farklı uygulanmaktadır. Yeni yayımlanan yönetmelikte belirtilen melbusatlar, Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 17. maddesinde bulunmamaktadır. Bu yeni yönetmelikte belirtilen melbusatlar Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde belirtilmemesine rağmen alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2008