İşyeri açılışı, lokantalarda tütün tüketimi, ustalık belgesi

1- Boş arsalarda açılmak istenen halı yıkama, otopark, oto yıkama yerlerinde idari ve sosyal binaları olmadan konteyner konulan yerlere ruhsat verilmesi uygun mudur? 2- Alışveriş merkezlerinde bulunan lokanta, kafeterya gibi yenilen içilen işyerlerinde sigara içilen/içilmeyen bölümler tahsis edilmesi durumunda söz konusu işyerlerinde sigara içilir mi? 3- Ruhsat müracaatlarında ana faaliyet konusu ile ilgili oda kaydı, ustalık belgesi olan fakat tali faaliyeti ile ilgili herhangi bir belgesi olmayan ruhsat müracaatlarında nasıl bir yol izlenmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2008

Merkezi idareden aktarılan paralar ve özel idarenin rolü

Merkezi Yönetim Bütçesinden 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 8/4. maddesine göre İl Özel İdarelerine aktarılan ödeneklerden; 1- İlgili Bakanlıkça Sermaye (Yatırım) Gideri olarak tahsis edilen ödeneğin, Bakanlığın taşra teşkilatı müdürlüğünün talebi üzerine İl Özel İdaresi Bütçesine kaydı yapılırken, Mal ve Hizmet Alımı (Cari) Gider olarak kayıt işlemi yapılıp yapılamayacağı, 2- 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesindeki '' ...Bu projelerin ihale edilmek suretiyle yaptırılması ve bedellerinin ödenmesi ise valinin onayı ile il özel idarelerince gerçekleştirilir...'' ifadesindeki ''vali onayı'' ndan kastedilen onay nedir, hangi aşamada değerlendirilecektir? 3- Söz konusu ödeneklerin meclis kararı ile (Kurumsal Düzeyde Aktarma- Birimler Arası Aktarma) İlgili Bakanlıkça tahsisi belirtilen amaçla harcanmak üzere İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine yardım olarak aktarılıp aktarılamayacağı? (ödenek tahsisi ilgili Bakanlıkça, Sermaye (Yatırım) Gideri, aktarma sonucunda Cari Transfer (Eko- 05.3.) olmaktadır) 4- 5018 sayılı Kanun ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre ''...Aktarma yapılmış tertiplerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacağı'' hükmü göz önünde bulundurulduğunda, İlgili Bakanlıklarca İl Özel İdarelerine 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesine göre aktarılan ödeneklerin aktarma sayılıp sayılamayacağı konusunda; bilgiler verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2008

Fırın’a işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte (3.Sınıf GSM) ekmek ve pide üreten yerler için asgari 250 m2 yer zorunluluğu var. Böyle bir işletme için yani ekmek fırını açılacak bir yerde tapuda ve mesken ruhsatında 250 m2 nin altında bir alan var mesela180 m2’ dir. Metrekare şartını sağlamadığı için bu yere fırın için GSM ruhsatı düzenleyemiyoruz, bitişikteki dükkânı veya ona ait depoyu kiralayarak 250 m2 yi tamamlayıp bu işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2008

Su aboneliği

Aynı ada ve parsel üzerine 40 dairelik konutlar yapılıyor. Bunun 20 dairesi hemen yapıldı inşaat suyu olarak su aboneliği verildi. Diğer 20 dairelik inşaata başlandı. Vatandaş su aboneliği istiyor ikinci su aboneliği verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2008

Lise mezunu müdürün hangi derecenin haklarından yararlanacağı

1993 yılında belediyede memur olarak göreve başladım.1997 yılından 2006 yılına kadar Hesap İşleri Müdürlüğü görevini yürüttüm. 2006 yılı Ekim ayında yazı işleri müdürlüğü görevine atandım halen bu görevi yürütmekteyim. Meslek lisesi mezunuyum. Şu anda 5/3 derece kademedeyim. Sorum şu; 4 dereceye geldiğimde 1. dereceli Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosunun tazminatını alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2008

Yapı ruhsatı

Uygulama imar planımızda en fazla 3 kata müsaade edilmektedir. Yapı ruhsatı aşamasındaki projeler 3 kat olarak çizdiriliyor. Ancak tek kat ruhsat alınıyor. 5. yılın bitiminden sonra 2. kat için müracaat ediliyor, vereceğimiz ilave kat ruhsatı için yeniden proje isteyecek miyiz yoksa daha önceki çizdirmiş olduğu 3 katlı projesi üzerinden mi ruhsat düzenleyeceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2008

İşyeri açılış ruhsatı ve imar harçları

Belediyemiz 2613 nüfusa sahip bir belde belediyesidir. Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan bir tavuk çiftliği (İl Çevre Müdürlüğünün olumsuz raporu evlere yakın olması sebebi ile ve benzeri sebeplerle) belediyemiz encümenince mühürlenerek kapatılmıştır. Buna göre; 1- İşyeri sahibi mühürlenen işyeri olan tavuk çiftliğinde tadilat yaparak tavuk çiftliğinin koku ve benzeri olumsuzlukları vantilatör ve benzeri faaliyetler ile gidererek il çevre müdürlüğünden olumlu rapor ve ilçe tarım müdürlüğünden yine olumlu rapor alacağını taahhüt ederek belediyemizden mührün kaldırılmasını ve alacağı olumlu raporlar doğrultusunda belediyemizden ruhsat talep etmektedir. Buna göre nasıl bir işlem yapmamız gerekmektedir. Tadilat için mühür kaldırma işlemi nasıl yapılacak, tavuk çiftliğine nasıl ruhsat verebiliriz? 2 - Bu tavuk çiftliğinden yapı kullanma izin belgesi ve benzeri imar harçlarını alabilir miyiz? Çalışanların kaldığı tavuk çiftliği ile birleşik ev için harç alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2008

İntibak

Ben İmam Hatip Lisesini 1988 yılında bitirdim. Askerliği göreve başlamadan önce 01/03/1992-27/05/1993 tarihleri arasında yaptım. Askerlik borçlanmamı yatırdım.15/01/1997 tarihinde tahsildar olarak 12/3 dereceden memuriyete başladım. 02/06/2008 tarihinde Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler bölümünden mezun oldum. Şu andaki derece kademem 7/3 üzerinden maaş almaktayım. Ön lisans diplomamı 07/07/2008 tarihinde kurumuma verdim. Şu anda derece kademem 4/2 olması gerektiği düşüncesindeyim. Ek göstergenin de 800 olduğu kanaatindeyim. Acaba doğrumu dur yanlışsa doğrusunun tarafıma bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2008

Emlak Vergisi

Tapuda başka belediyeye ait yer 2 belediyenin tam ortasıdır. Vatandaş diğer belediyeye inşaat ruhsatı için müracaat eder, fakat belediye ben buraya hizmet götüremem der. Bizim belediyede anlaşmalı olarak inşaat ruhsatı verir, su abonesini yapar diğer hizmetleri de verir. Vatandaş inşaatı kısa sürede bitirdiğinden yapı kullanma izin belgesini de bizden alır. Şimdi tapuca başka belediyeye ait fakat bütün hizmetleri de bizim belediye tarafından karşılanan bu yerin emlak bina vergisini biz alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2008

İtfaiye erliğine atanan memurun tekniker kadrosuna atanması

Konya İli Taşkent İlçesi Balcılar Belediye Başkanlığında görev yapmaktayım. Belediyemize İtfaiye Yönetmeliğine uygun olarak alacağımız Meslek Yüksek Okulu Harita Bölümü mezunu İtfaiye Personelini münhal bulunan Tekniker Kadrosuna atanması mümkün mü?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2008

Sözleşmeli ekonomist

Ben 4 yıllık İktisat Fakültesi mezunuyum. Belediyemizde yazı işleri biriminde büro elemanı olarak çalışmaktayım. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre sözleşmeli personel statüsüne geçebilir miyim? Nasıl?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.07.2008

Görevde yükselme

14/12/2000 tarihinde Bayburt İl Özel İdaresinde kontrol memuru olarak göreve başladım. 2007 Ocak ayında Kayseri İl Özel İdaresine memur olarak geçiş yaptım. Memuriyetten önce 1998 yılı Mart ayından itibaren 2 yıl SSK’lı olarak çalıştım. 4 yıllık üniversite mezunuyum. Öğrenmek istediğim husus; İl Özel İdaresinde açılması muhtemel bir görevde yükselme sınavında, üniversite mezunu ve 10 yıl hizmet sürem dolmuş olsa bile kadrom memur olduğu için müdür kadrosu ya da müdür yardımcısı kadrosu için sınava girebilir miyim? Yani "memur" görevde yükselme sınavı ile müdür yardımcısı ya da müdür olabilir mi yoksa kademeli olarak önce şef sonra müdür yardımcısı sonra da müdür mü olabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.07.2008