Harcırah, temsil ağırlama

Kontder Kullanıcısı -

1- Bizler il merkezine 42 km uzaklıkta ilçe belediyesinde görev yapmaktayız. İlçemizde bulunmayan mal ve malzemeleri fiyat araştırması yapmaya, ihtiyaç duyulan mal ve malzemeleri almaya veya tamiri mümkün olmayan araçların tamiri için il merkezine gidip geliyoruz. Bu gidiş gelişlerimiz resmi araba veya özel otobüsler ile oluyor. Bu görev süresinde harcırah alabilir miyiz? Hesap işleri müdürümüz memuriyet mahalli diyerek ödeme yapmak istemiyor. Sizden öğrenmek istediğimiz harcırah hakkımızın olup olmadığıdır. 2- İllerden ve diğer resmi kuruluşlardan belediyemize görevli gelen misafirlerimize yerine göre yemek, meşrubat gibi ikramlar yapmak gerekiyor. Bu masrafları ödeyebilir miyiz, harcama yetkilisi olarak bir sorumluluk doğar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.05.2008

Sözleşmeli statüde ekonomist istihdamı

Kontder Kullanıcısı -

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre belediyemizde istihdam edilmek üzere boş olan ekonomist kadrosunda 4 yıllık işletme bölümü mezununu 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.05.2008

Emeklilik yaşı

Kontder Kullanıcısı -

27.02.1963 doğumluyum. 01.01.1988 tarihinde Payas Belediyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olarak tahsildar olarak göreve başladım. 18 yaş öncesi 1976-1978 yılları arasında 439 gün sigortalı olarak çalıştım. Aynı belediyede 24.04.1985 ile 31.12.1987 yılına kadar işçi olarak çalıştım. 20 ay askerlik borçlanmasını Emekli Sandığına tabi olarak çalışırken yatırdım. 18 yaş öncesi çalışmalarım emekli yaşı hesabında dikkate alınır mı? Eğer alınmıyorsa ne zaman emekli olabilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.05.2008

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz sınırları içerisinde imar planında mesken alanı olarak görünen yere 5 yıllığına geçici izinle LPG oto gaz satış istasyonu kurdurulmuş, o tarihlerde EPDK’dan lisans işlemleri olmadığı için GSM ruhsatına ihtiyaç duyulmamıştır. İşletmeci GSM ruhsatı için müracaatta bulunduğunda işyerinin kurulduğu yerin etrafında meskenler yapıldığından, mesken için ayrılan yer olmasından dolayı ruhsatlandırma yapılamıyor. İşletmeci mahkemeye müracaat ediyor. Geçici olarak verilen izinlerde tapu kütüğüne şerh düşülmesi gerektiğinden belediye tarafından bu işlemin zamanında yapılmamasından ve tapuya şerh konulmamasından işletmeci haklı duruma geliyor. Mahkeme kararı ile birbirine bitişik iki parsel üzerinde işyerinin kurulmasına izin veriliyor ve yapı kullanma izni düzenleniyor. Yapı kullanma izin belgesi ve geçiş yolu izin belgesi mahkeme kararına istinaden düzenlenmiş, bitişik nizam yapı izni bulunduğundan tesisin etrafında sağlık koruma bandı oluşturulamayan bir işyeri ruhsatlandırılmasında nasıl bir yol izleyebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.05.2008

İşçi iken memurluğa geçen kişinin kıdem tazminatı ve diğer hakları

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde işçi olarak çalışmakta iken 2008 yılı Şubat ayında belediyemizden ilişiğini keserek yine belediyemizde aynı ay içerisinde memur kadrosuyla göreve başlayan personelimizin işçi olarak çalıştığı döneme ait tazminat, izin ve diğer sosyal haklarının kendisine ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.05.2008

Görevde yükselmede kazanılmış hak

Kontder Kullanıcısı -

1998- 2004 yılları arasında Hakkari Belediye Başkanlığında şef kadrosunda çalıştım. Hakkari Belediyesinin içinde bulunduğu ekonomik çıkmaz sonucu maaşlarımızı düzenli bir şekilde alamıyorduk. Bu da bizde ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaratıyordu. Bunun sonucu olarak 23.11.2004 yılında Hakkari İl Özel İdaresine naklen atamam yapıldı. Hakkari İl Özel İdaresinde o zaman kadroma uygun şef kadrosu yoktu. Bende bir an önce belediyeden ayrılmam için zorunlu olarak Özel İdarede münhal bulunan memur kadrosuna atandım. Şu anda İl Özel İdaresinde münhal şef kadrosu bulunmaktadır. Geçmiş yıllardaki şef kadrosundaki hizmetlerim dikkate alınarak şef kadrosuna atamam yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.05.2008

Köy yerleşik alan ve civarı tespiti ve onayı

Kontder Kullanıcısı -

İlimiz genelinde, sorumluluk bölgemizde 257 adet köy bulunmakla beraber bunlardan 185 adedinin köy yerleşik alan ve civarı sınırı tespit edilmiş, 72 adet köyün ise tespitleri yapılmamıştır. Yapılmaya devam etmektedir. Sınır tespiti Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4/4 maddesinde tanımlanmış ve 43’üncü maddesinde daha geniş açıklanmıştır. Bu Yönetmelik dışında işlemin nasıl yapılacağı konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 31/10/1986 tarih ve 23202 sayılı Genelge ile daha detaylı hale getirilmiştir. Şöyle ki Genelgenin 1’inci maddesindeki “Köy ve mezraların yerleşik alanlarının tespitinde, 9.11.1985 tarihinde mevcut olan, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapılar ile köy ortak yapılarının esas alınması gerekir. Mevcut binaların toplu olarak bulunması ve bunun belirlenmesinden okul, cami, köy odası gibi köy yapıları ile kahvehane, bakkal vb. ticari binaların tümünün veya bir kısmının bulunduğu mevkii esas alınır” hükmü ile sınır tespiti net ve değişmez bir hal almaktadır. 5302 sayılı Yasa ile imar ile iş ve işlemler il özel idarelerine devredildiğinden, tespit işlemleri de il özel İdareleri tarafından yapılmaya ve imar planları gibi il genel meclisine onay için sunulmaya başlamıştır. Köy yerleşik alan tespiti ile ilgili 5302 sayılı Yasada ve il özel idareleri ile ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerde de herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Sorum şu ki; köy yerleşik alan ve civarı sınırının onayı için il genel meclisi kararı mı gerekmektedir? Yönetmelik ve genelgede açık ve net bir şekilde tanımlanan tespit işlemi yol genişliği, yeşil alan, emsal, kat adeti vb. hükümler bulunmadığından imar planı gibi değildir. Tespiti kim yaparsa yapsın aynı evleri seçeceği için ve tespitin yapılması köy için gelişimin nereye kadar olması gerektiğinin net bir şekilde belirlenmesini sağlamaktan başkaca bir amaç sağlamamaktadır. İl genel meclisi tarafından onaylanması durumunda yerleşik alan tespiti yapıldıktan sonra 45 ile 60 gün gibi bir süre içerisinde meclisten geçmekte ve onaylanmaktadır. Yapılan tespitler il encümeni kararı ile onaylanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.05.2008

Sabit kantarlar

Kontder Kullanıcısı -

İlimizde faaliyet gösteren sabit kantarlara ruhsat verilme zorunluluğu var mıdır? İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 9/1 maddesinde açıklandığı şekliyle sabit kantarlar yönetmelik kapsamına girer mi? Girerse hangi işyeri benzer işyeri olarak alınacak ve ruhsat düzenlenecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.05.2008

Emlak Vergisinde tahakkuk zamanı

Kontder Kullanıcısı -

Zamanında bildirilmeyen taşınmazları (mesela iktisap tarihi 1960 yılı olan) kişi şu an itibariyle bildirdiğinde vergileri ne zamandan alınmaya başlanmalı ve de usulsüzlük cezasının ne kadar alınacağı nereden belli olur. Bilgisayara emlak kayıtları 2000 de girilmeye başlanılmış olup tahakkukların hangi tarihten itibaren yapılması gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.05.2008

Emekli ikramiyesi ödemesi

Kontder Kullanıcısı -

2008 Ağustos ayında emekliliği hak ediyorum. Belediyelerde çalışan memurların emekli ikramiyeleri Emekli Sandığınca ilgiliye ödenir daha sonra kurumdan tahsil edilirdi. Yeni çıkan Sosyal Güvenlik Yasasında bu konuda yeni bir düzenleme var mı? Duyduğuma göre belediye memurlarının emekli ikramiyeleri belediye tarafından ödenecekmiş bu doğru mudur? Doğru ise yürürlük tarihi ne zamandır.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.05.2008

Tütün ürünlerinin kullanımı

Kontder Kullanıcısı -

5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehaneler, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün mamullerinin kullanımı 19.07.2009 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ancak bölgemizde yapılan uygulamada ruhsatında lokanta olmayan işyerlerinde aynı faaliyet konusuna yakın olan köfteci, kahvaltı salonu, pastane gibi yerlerde tereddüte düşüldü. Kanunun tamamı incelendiğinde tütün mamullerinin içilmesinin özendirilmemesi gibi bir amacı olduğu görülüyor. Belirtilen maddeyi nasıl yorumlayarak uygulamamız gerekir. Madde eğlence hizmeti verilen yerler dediğine göre lokantaların içkili olması mı gerekiyor, çünkü içkili yerlere 18 yaşından küçükler giremediği için Kanunu bu şekilde uygulayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.05.2008

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Kasabamızda tapu sorunu olan bazı işyerlerine 2005 yılında vatandaşların mağdur olmaması için belediye meclisi karar ile geçici ruhsat verilmiştir. Ancak 2006 yılında vatandaşların her yıl aynı işlemleri yapmaması için yine belediye meclisi karar almış ve bu ruhsat formlarının üzerinde bulunan geçici ibaresinin üzerine daimi kaşesi bastırmıştır. 2008 yılında Erdemli Kaymakamlığının kasabamızda bulunan işyerlerinin denetiminde bu tür ruhsat formlarının geçersiz olduğu, ruhsat formlarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bizde vatandaşlara aşağıdaki gibi bir tebliğ yazısı gönderdik. İlgi sayılı yazı ile bahse konu “Kasabamız …….mahallesi ……sokak …nolu adreste bulunan işyerinizin İşletme Ruhsatı 2005 yılında geçici olarak verilmiş olup; işyerinizle ilgili işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe uygun şekilde belgelerinizi tamamlattırarak ruhsat formlarını yönetmeliğe uygun hale getirmeniz, tarafınıza İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı almanız, dosyanızda bulunan eksik evrakları tamamlamanız tebliğ olunur.” denmektedir. Yaptığımız bu uygulama doğru mu yoksa vatandaşın kazanılmış hakkı var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2008