Görevde yükselme

Belediyemizde ambar memuru kadrosunda emlak servisinde görev yapmakta iken gelir ile ilgili olarak çalıştığından, 2004 yılında belediyemize yeni gelen gelir şefi kadrosuna atanan bir memurumuz vekaleten gelir şefi kadrosunda 4 yıldır çalışmaktadır. Memurumuzun vekilliğini kaldırarak gelir şefi kadrosuna atamasını yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2008

Teminat mektubunun gelir kaydı

Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne ait ödenek, İlçe kapalı spor salonu yapımı işinde kullanılmak üzere İl Özel İdaresine aktarılmıştır. İl Özel İdaresi Harcama Yetkilisince onay verilerek, iş ihale edilmiştir. Sözleşme İl Özel İdare İhale Yetkilisince imzalanmıştır. Sözleşmede; “İdare” olarak “Gençlik Spor İl Müdürlüğü” ibaresi yer almaktadır. Yüklenici sözleşme hükümlerine uymadığından iş % 15 seviyesinde iken sözleşme feshedilerek iş tasfiye edilmiş, yüklenici hakkında da yasaklama kararı verilmiştir. Yükleniciye ait teminat mektubu Gençlik Spor Müdürlüğünce muhafaza edildiğinden bu Müdürlük tarafından nakde çevrilerek kendi hesaplarına kaydedilmiştir. Yükleniciye ait teminatın İl Özel İdaresi hesaplarına mı, yoksa Gençlik Spor Müdürlüğü hesaplarına mı alınacağı hususunda tereddüt hasıl olmuştur. Bu iş için İl Özel İdaresi kaynaklarından herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Sözleşmede “İdare” olarak anılan İl Müdürlüğünün isminin geçmesi ve kaynağın Özel İdare Bütçesinden olmaması gibi sebeplerle teminatın Gençlik Spor İl Müdürlüğü hesaplarına alınması gerektiği yönünde anılan Kurum Genel Müdürlüğünün Hukuk Müşavirliğince görüş verilmiştir. Bu konudaki görüş ve yönlendireceğiniz mevzuat hükmünün bildirilmesi hususundaki yardımlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2008

Mera Kanununa göre bazı belediyenin sorumlulukları

1- 4342 sayılı Mera Kanununun 19 uncu maddesinde; “Muhtarlar ve belediye başkanları, mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne, il ve ilçe müdürlükleri de valilik veya kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu alanlara yapılan tecavüzler tutanakla bildirildiğinde, alanların tahliye işlemlerinin, kaymakamlık veya valilik makamlarından herhangi bir yetkili olmadan, belediyemizce yapılması istenmektedir. Belediyemizde söz konusu tahliye işlemelerinin Tarım İlçe Müdürlükleri veya Kaymakamlıkça konuya vakıf olan kişilerce yapılması ve orada yaşayan halkın bilgilendirilmesi istemekte ve tahliye işlemlerinde bu nedenle aksaklıklar meydana gelmektedir. Mera Kanununda tahliye işlemleri için belediyelere herhangi bir hüküm getirilmediğinden, Kaymakamlık Makamının tahliye istemi işlemini yapmadığımız takdirde yasal boyutu nedir, Kaymakamlık Makamının tahliye yazısını emir olarak mı algılamamız gerekir? 2- 4342 sayılı Mera Kanununun 20’ nci maddesinde inşaat yasakları belirtilmiş, söz konusu alanlara yapılan kaçak yapılarla ilgili belediyemizce 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18’nci maddesine göre olay yeri tutanağı düzenlenmektedir. 775 sayılı Kanunun 18’nci maddesine göre Devlet hazine yerlerinde yapılan aykırı yapılar iskân edilsin veya edilmesin derhal yıktırılır hükmünden dolayı yıkım işlemi yapılmadan yapı sahibine tebliğ yapılma zorunluluğu var mıdır? Ayrıca, Türk Ceza Kanununun 184 üncü maddesi gereği Savcılığa suç bildirisini hangi makamın yapması gerekir? Yıkım masrafları haricinde maddi ceza uygulanabilir mi? 3- Tapu kaydı olmadığından dolayı turizm bölgesi içerisinde kalan lakin vasfı mera olan arazilerde ahşap yapı ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.08.2008

Ruhsatsız hurdacılar

İlçemizde aşırı derecede ruhsatsız hurdacı mevcut olduğundan çevre ve görüntü kirliliğine sebebiyet vermektedir. İlçemizde bulunan hurdacıları kanunlar çerçevesinde nasıl kaldırabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2008

Ölçü ve tartı memurunun harcırahı

Ölçü tartı memuru diğer belde belediyelerine ölçü tartı görevi için gitmektedir. Ölçü tartı memuruna (Belde belediyesi büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalmaktadır.) belde belediyelerine görevli olarak gönderildiği tarihlerde harcırah veya yolluk verilir mi? Verilecek ise bu harcırah veya yolluğu hangi belediye ödeyecektir.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.08.2008

Sağlık kuruluşlarının işyeri açma ruhsatı

31.10.2007 tarihinde Gürpınar Belediyesinin eczaneler ve veteriner kliniklerine verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili olarak verilen cevabınızda; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin değişik 6 ıncı maddesi hükmü gereğince, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatlarına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin, bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmadığından, ilgili Yönetmelik hükmü gereği, eczaneler ve veteriner klinikleri gibi işyerlerinin de yetkili idareden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu bulunduğu ifade edilmektedir. Oysa Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetinin 13.04.2007 gün ve 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğinin 3.maddesinin 6197 sayılı yasadaki düzenlemelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvuruda bulunmuşlardır. Danıştay 8.Daire tarafından dava konusu edilen yönetmelik maddesine yönelik olarak alınan 19.09.2007 tarih ve E:2007/2566 sayılı karar ile özel mevzuatı uyarınca ruhsatlandırılan işyerlerinin dava konusu yönetmeliğe tabi kılınmasını ön gören düzenlemenin dayanağının yasa kurallarına aykırı olduğu gibi özel yasalarda yer alan kuralların etkisiz bırakılması sonucunu doğurduğu gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karara rağmen eczane ve veteriner kliniklerinden işyeri açma ruhsatı istenilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2008

İşyerlerinin sınıflandırılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte, gayri sıhhi müessese sınıfında bulunan işyerlerinin sınıf tayini bölümünde; Yönetmelikte yer almayan işyerlerinin sınıflandırılmasında "tesise ait kapasite raporu, tesisten kaynaklanacak atıklar ve müessesenin diğer özellikleri dikkate alınarak" Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından yeni sınıf tayini yapılır denilmektedir. Diğer taraftan ruhsat kriterlerine uygun şekilde başvuru beyan formunu düzenleyip birimimize müracaat eden işletmeciye 2. ve 3. sınıf işyerleri için 5 gün içinde ruhsat düzenlenmesi öngörülmektedir. Yukarıda sayılan işlemler bu sürede yapılamayacağı için bir mağduriyet doğacaktır. Burada tüm Bakanlıklara müracaat bizim tarafımızdan mı yoksa mükellef tarafından mı yapılacak? Bu yazışma uzun zaman alacağından işletmecinin mağduriyetini nasıl giderebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2008

Fenni mesul ücreti alınması

Bildiğiniz gibi fenni mesul mühendislerin sicilleri meslek odaları tarafından tutulmaktadır. 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin sicil başlığında bu husus böyle tarif edilmiştir. Buna rağmen 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer almamasına rağmen ve belediye meclisinin görevleri arasında da yer almamasına rağmen birçok belediye, meclis kararı ile bir fiyat tarifesi belirleyip gerek sicil gerekse kayıt adı altında fenni mesul mühendislerden yıllık ücret almaktadırlar. Belediye meclisinin görevleri arasındaki şu maddeye istinaden (ilgililerin isteği üzerine ve verilen hizmet karşılığı alınacak ücreti belirlemek) alınan bu ücrette ne biz ilgililerin bir isteği vardır, ne de bu kayıt parası karşılığı bir hizmet vermekteyiz. Belediye meclislerinin yetkileri dahilinde olmayan bu karara istinaden alınan bu ücretin doğru bir uygulama olup olmadığını ve ödenmediği takdirde ruhsatın kesilmemesi uygulamasının doğru olup olmadığı konusunda bilgilendirebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2008

İzinsiz çalışan araçların trafikten men edilmesi

İlçemiz köylerinden çıkış saatleri, gerekli izinleri olmadan kooperatiflere ait ve serbest çalışan minibüsler korsan çalışmaktadır. Biz bunlara Kabahatler Kanununa göre cezai müeyyide uygulamaktayız, ama hala bunlar çalışmaya devam etmektedirler. Bizler belediye olarak bunların araçlarını bağlayabilir miyiz veya Jandarmaya bağlatabilir miyiz? Bağlatma işlemleri Kanun ve maddesine göre nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2008

Kapanacak olan belediyelerin imar işlemleri

22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2. maddesi 5. fıkrası “…Bu belediyeler yeni nazım ve uygulama imar planı yapamazlar; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve yapı ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması büyükşehir belediyesi sınırlarında büyükşehir belediyesinin, diğer yerlerde il özel idaresinin onayı ile yapılır” hükmüne amirdir. Adı geçen fıkrada zorunlu değişiklik olarak ne kastedilmiştir? Her türlü imar uygulamasından çıkarılması gereken anlam nedir? (Örnek: basit ifraz, tevhit, yola terk, yoldan ihdas, 18. madde uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlemesi vb.) İmar uygulaması taleplerinde nasıl bir yol izlenmesi gerekecektir. Kanunda bahsi geçen onay işlemi ne şekilde yapılacaktır. (Örnek: Kanun kapsamında kapanacak olan bir belediyeden imar planına göre ifraz, tevhit veya ihdas işlemi yapılmak istenirse belediye bunu il özel idaresine sormadan belediye encümen kararı ile yapabilir mi? Yoksa encümen kararına müteakip il özel idaresi’ne uygun olup olamadığına dair görüş mü sorulması gerekir veya gelen talebi direk olarak il özel idaresin’e ulaştırıp il özel idaresi’nce mi encümen kararı alınması gerekir.) 5747 sayılı Yasa kapsamında kapanacak belediyeler Yıllık İmar Programı yapabilirler mi? Yapamazlarsa bu programları hangi kurum ne şekilde yapması gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2008

Emekli ikramiyesi

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununda memurların emekli ikramiyelerinin artık bundan böyle Emekli Sandığından değil de kurumları tarafından doğrudan memurlara ödeneceğine dair hüküm vardı. Daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesine götürülerek o madde iptal edilmişti. Daha sonra çıkartılan 5754 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununda o hüküm yine yasaya kondu mu, yani önceden olduğu gibi emekli olan bir memurun emekli ikramiyesini Emekli Sandığı ödeyip kurumundan mı tahsil edecek, yoksa direkt olarak memurun emekli ikramiyesini çalıştığı kurum mu ödeyecek.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2008

İntibak ve görevde yükselme

1984 yılında lise mezunu ve 14.04.1993 tarihinde memuriyet görevine başlayan ve şuanda tahsildar kadrosunda bulunan bir memur arkadaşımız 6/2 kadro derecededir. Tahsildar kadrosu 3/1 kadar açık. Arkadaşımız 06.02.2008 tarihinde Açık Öğretim Fakültesi sosyal bilimler 2 yıllık bölümünü bitirdi. Şu anki kadro derecesi ne olmalıdır. Ayrıca boş bulunan 8. dereceli şeflik kadrosuna nasıl atanabilir.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2008