Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Üzerinde intifa hakkı bulunan taşınmazın kiralanması
Belediyemize ait akaryakıt istasyonunun intifa hakkı 2000 yılından 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne verilmiştir. 2003 yılından bu güne kadar da söz konusu istasyon çalışmaz durumda olup, herhangi bir faaliyet vermemektedir. Belediyemiz de bu istasyonun bulunduğu alanda imar planı değişikliği yaparak daha önce ticari alan olan yeri Akaryakıt + LPG İstasyonu şeklinde değiştirmiştir. Bu değişiklik sonucu gerekli imar ve ifraz çalışmaları yaptırılmış, bunun sonucunda istasyonumuzun bulunduğu alan üçe ayrılmıştır. Ayrılan ve üzerinde yapılı hiç bir şey bulunmayan aynı alanın güney kısmındaki boş arsayı istekliler tarafından yeni teknolojik gelişmelere uygun olarak akaryakıt istasyonu yapılmak üzere 5393 sayılı Yasa ve 2886 sayılı Yasa hükümleri gereğince üst kullanım veya sınırlı ayni hak tesis edilmek üzere kiraya vermek istiyoruz. Bu kiralama işlemlerine başlarken söz konusu petrol ofisi sahasının tapuya şerh konulmak suretiyle 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne intifa hakkı verildiğinden, söz konusu şirketin uygunluk görüşü ve izin alınıp alınmayacağı, verilen intifa hakkının Petrol Ofisi AŞ'ne ne gibi haklar sağladığı, belediyemizin bu taşınmaz ve üzerinde kurulu istasyon üzerindeki hakları ve yetkileri, belediyemiz Petrol Ofisi AŞ'den izin alınmaksızın isteklilere kiraya verip veremeyeceği hususlarında belediyemizce tereddüde düşülmüştür.
- Soru Cevaplandı
- 25.08.2009
Memurun belediye şirketinde görev yapması
Belediyelerin ortağı bulunduğu şirketlerde belediyeyi temsilen şirketin yönetim ve denetim kurulunda görev yapmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28 maddesine göre memurlar görev alabilirler mi?
- Soru Cevaplandı
- 21.08.2009
Sözleşmesi fesh edilen personelden fazla paranın alınması
Sözleşmeli Personellerin maaşlarını peşin almasından dolayı sözleşmesi fesh edilen tam zamanlı sözleşmeli personelden fazla ödenen para nasıl alınmalıdır? SSK primlerinin e-bildirge ile gönderilmesinde peşin prim ödemesi gibi bir olanak varmıdır?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2009
Teknik Uygulama Sorumluluğu
Yapı sahibi ile fenni mesul arasında imzalanan (TUS) sözleşmesinin bir suretinin belediyelerce istenmesi gerekir mi? Yapı sahibinin fenni mesulü sadece şehri terk ettiğini, kendisine bir ihtarname gönderdiğini, bu yüzden de bir önceki fenni mesulü azledip yerine bir başka fenni mesulü atadığını beyan etmesi üzerine belediyenin bu doğrultuda bir işlem yapması uygun olur mu? Yani tek taraflı azil mümkün mü? Şayet mümkünse yenisinin atanmasında hangi prosedür izlenecektir?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2009
Yapı ruhsatının yenilenmesi
29.12.1999 tarihli 4 katlı inşaat ruhsatı bulunan bir inşaatın zemin+2 kat inşaatı yapılmıştır. 5 yıl süre içinde 2 katlık sigorta primi yatırılmış 1 ve 2 kat için oturma ruhsatı verilmiştir. Zemin kat için her hangi bir işlem yapılmamıştır. Zemin kat için sigorta işlemlerin olması için ruhsat yenilenmesi gerekmektedir. Ruhsat yenileme işlemi yapılırken 1999 tarihinde verilen inşaat ruhsatına istinaden evrak istemeden inşaat sahibinin talebi üzerine yenileme işlemi yapılabilir mi? Yapılamazsa hangi evrakların istenmesi mecburidir. Zemin kat, 1.kat ve 2. kat irtifakı yapılmıştır.
- Soru Cevaplandı
- 19.08.2009
Büyükşehir belediyesinin yetkileri
Büyükşehir belediyesi daha önceden alt kademe belediyesi iken belediyemiz sınırları içinde bazı caddelerden ilan reklam, eğlence vergisi ve hafta tatili ruhsatları gibi işlemleri meclis kararı ile yapmak suretiyle belediyemizi yetkisiz bırakmıştı. Şimdi Kepez Belediyesi ilçe konumuna dönüştü ilçe statüsüne geçtikten sonra büyükşehir belediyesinin bu tür yetkileri devam eder mi?
- Soru Cevaplandı
- 19.08.2009
Unvan değişikliği
Kimya bölümü lisans mezunuyum. Zabıta memuru kadrosunda GİH sınıfında 3 yıldır görev yapmaktayım. 657 Devlet Memurları Kanununun 71. maddesinde belirtilen “…genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.”hükmüne istinaden sınıf değişikliği yaparak teknik hizmetler sınıfına başkanlık oluru ile atanmam mümkün mü?
- Soru Cevaplandı
- 18.08.2009
Ruhsat yenilemesinde harç alınır mı?
3194 sayılı İmar Kanununun 29.maddesinde "Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren 2 yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddeti ile birlikte 5 yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz..." hükümlerine yer verilmiştir. Buna göre yapı ruhsatı alınan ve 2 yıl içinde inşaata başlanan ancak 5 yıllık süre sonunda bitirilemeyen ve 5 yıllık süre sona ermeden ruhsat yenilemesi yapılan yapılardan ayrıca harç alınmaması, varsa muafiyetlerin dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak 5 yıllık ruhsat süresi sona eren ve ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara yeniden yapı ruhsatı tanzim edilirken; ilk ruhsat tarihinde yürürlükte olan ve 2982 sayılı Kanunla getirilen harç muafiyetinin, 4369 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi dikkate alınarak uygulanıp uygulanmayacağı ve bina inşaat harcının tahsil edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini ve kanuni dayanağının belirtilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 17.08.2009
Yap-işlet modeli ile proje gerçekleştirilmesi
Birliğimiz Kırıkkale ve 8 ilçe belediyesi tarafından kurulmuş birliktir. Birliğimiz tarafından “Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Kurdurulması işi” 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre 10 yıllığına Yap–İşlet-Devret Modeli ile yaptırılacaktır. 1- İhale ilanını ne şekilde yapabiliriz? 2- Bu yaptıracağımız iş için iş deneyim belgesi alınması zorunlu mudur? 3- Yapmayı düşündüğümüz ihale 2886 sayılı devlet ihale kanununa uygun mudur? 4- Birliklerde İhale komisyonu kimlerden oluşmalıdır? Selami ÇELİK, Muhasebe Yetkilisi, Kırıkkale Katı Atık Yönetimi Belediyeler Birliği/ KIRIKKALE
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2009
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 10. maddesinde "aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir" denilmektedir. Birçok avukatlık bürosunda 4–5 adet avukat çalışmakta. Vergi levhaları ayrı ayrı olmaları sebebi ile ayrı ayrı ruhsat düzenlenip hepsinden ayrı ayrı harç talep edilecek mi? Yoksa kira sözleşmesi veya mülkiyeti kimde ise onun adına 1 tane ruhsat düzenlemek yeterli mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2009
Bina İnşaat Harcı
Şehrimizde koruma kurulu kararına göre koruma altına alınan tarihi bir binadaki ruhsat aşamasında 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun bina inşaat harcını düzenleyen maddesine göre bina inşaat harcı tahsilâtını yaptık. Ancak vatandaş 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 21. maddesinin son paragrafındaki hükme istinaden tahsil etmiş olduğumuz bina inşaat harcının iadesini istemektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 2. maddesinde yer alan istisnalar kısmında böyle bir muafiyetin yer almaması, 2863 sayılı Kanunun 21. maddesinin son paragrafında yer alan ve "...Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesnadır." hükmü gereğince, 1- Alınan harcın iadesi uygun mudur? 2- Bu harcı iade ettiğimizde Sayıştay’ca kamu zararı çıkabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.08.2009
İmar para cezaları
İmar mevzuatına aykırı hareket etmek ve imar planlarına uymadan yapılan işlerde verilen para cezaları kaldırıldı mı?
- Soru Cevaplandı
- 13.08.2009