Personel giderlerinin bütçe gelirlerine oranı

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin 8. fıkrasında, personel giderlerinin bütçeye oranının hesaplanmasında; belediyenin gerçekleşen en son yıl bütçe geliri ifadesinden, kesinleşen 2007 yılını mı, yoksa gerçekleşen 2008 yılını mı anlayarak hesaplamaya esas alacağız? Birde, ekonomik kodu 1 olan personel gideriyle ekonomik kodu 2 olan devlet primi giderlerinin ikisi toplanıp personel gideri olarak mı kabul edilecek, yoksa sadece ekonomik kodu 1 olan personel giderleri personel gideri mi kabul edilecek?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.08.2009

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin kesin hesapları

5747 sayılı Kanunla kapanan belediyelerde, 2009 yılı kesin hesapları kapanan belediye tarafından mı, yoksa bağlandığı belediye tarafından mı hazırlanacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2009

Ulusal marker

Belediyemiz adına alınan akaryakıtın teslimatı esnasında Başbakanlığın 2007/25 genelgesi doğrultusunda "Ulusal marker" kontrolü yapılmaktadır. İlimizde kontrolü yapan kuruluş Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, belediyemize sık sık mazot aldığımızdan ilgili müdürlüğün personeli yeterli olmayıp veya izinde olduğundan mazot teslimi konusunda sıkıntı çekiyoruz. Zaman zaman jandarmadan ve emniyetten kontrol için görevli istiyor isek te, sonuç alamıyoruz ve mazot teslimatı yapamıyoruz. Belediyemizin işlerinin aksadığı görülüyor. Ancak mazot aldığımız firmanın evraklarında mazotun markerinin olduğuna dair evrak ibraz ediyor. Bu belgeye dayanarak il bazında marker kontrolü yaptırmadan mazotu teslim alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2009

İşyerinin devrinde ruhsat düzenlenmesi ve harç alınması

FATMA SAMANCI - SİVASLI

1580 sayılı yasaya göre daha önce ruhsatı bulunan işyerine, 2006 yılında şahsa ait akaryakıt ve LPG istasyonu olarak GSM ruhsatı verilen yerin kiralama yöntemiyle bir başka şahsa devir söz konusu olacağından, Yönetmelikte, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınır denilmektedir. Ancak; ikinci kişiye verilecek GSM ruhsatı için ayrıca GSM komisyonu oluşturmaya gerek olup olmadığı ve verilecek GSM ruhsatından belediyemizce işyeri açılış ruhsatı harcı alınıp alınamayacağı hususunda tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2009
  • SİVASLI

İşyerinin devri

2004 yılından önce yapılmış tek katlı bir yapı daha önce 1999 yılında Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ekmek fırını olarak ruhsatlandırılmış ve bu ekmek fırını devir edilmek istenmektedir. Bu işyerinin iskân ruhsatı bulunamamaktadır. İşyerinin tapusu kargir kahvehane olarak düzenlenmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin (c) fıkrası gereği fırınlar, özel yapı şeklini gerektiren yerlerden sayılmıştır. Buna göre iskân ruhsatı olmayan tapusunda kargir kahvehane yazan bir işyerine, aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereği, ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir denildiğinden bu kişilere iskân ruhsatı olmadan fırın ruhsatını devir yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

İşyeri açma

2004 yılından sonra yapılmış olan bir binanın zemin katında bulunan bir dükkânına, yapı kullanma (iskân) ruhsatında dükkân olarak geçen bir işyerine 3. sınıf fırın ruhsatı verebilir miyiz, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi (c) bendinde fırınlar özel yapı şeklini gerektiren işyerlerinden olduğundan söz konusu fırının yapı kullanma ruhsatında fırın olarak mı iskân ruhsatlı olması gerekir, dükkân olarak ta iskân ruhsatı olsa fırına işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

Sözleşmeli personel

5393 sayılı Belediye Kanunu ile 2007 yılında geçici işçi ve kadro karşılığı sözleşmeli memurluğa (teknisyen) geçtim. Ancak sözleşmeli olduğumuz için yıllık sözleşmemiz yapılır. Kanunla bu hak bize verilmiş, başkanın sözleşmeyi yapıp yapmama keyfiyeti var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

Para cezasının peşin tahsili

Ordu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Maktu Ceza Talimatnamesi 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren Kabahatler Kanununun 32. maddesi ve 1608-2 maddesine göre ceza verileceği belirtilmiştir.1608 sayılı Yasa 23/01/2008-5728 S.K./66.mad değiştirilmiştir. Zabıta Memuru olarak Maktu Ceza Talimatnamemizin ilgili maddesi ve 1608-1'e göre bir esnafa Tutanak(Zabıt Varakası) düzenleyerek belediye encümenine gönderdik. Belediye encümeni 140,00 TL para cezası verdi. Fakat ceza yazılan esnaf cezasını ödemeye geldiği zaman 1608-1 göre verilen para cezasının idari para cezası olduğunu beyan ederek yasal süresinde(15 gün) ödediğim için 4/3 oranında ödemek istiyorum diye beyanda bulundu. Bizler bu cezayı 4/3 oranında mı tahsil edeceğiz, yoksa para cezasının tamamını mı tahsil edeceğiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Para cezası

Belediyemize ait bir iş yerinde rastlamış olduğumuz bir olumsuzluğu tutanak ile belediye encümenine havale ettiğimiz zaman belediye encümeni 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden ceza verebilir mi? Öyle bir yetkisi var mı? Yoksa ceza miktarı daha caydırıcı olduğundan dolayı 2559 sayılı Kanuna istinaden mi ceza vermeli? Eğer belediye encümeni 5326 sayılı Kanunun 32. maddesine istinaden ceza verebiliyorsa biz tutmuş olduğumuz tutanakları direk encümene mi havale edeceğiz işleyiş nasıl olmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Mega, gross marketlerinde içinde yer alan fırınların durumu

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5.maddesinin (c) bendinde, ekmek fırını özel yapı olarak değerlendirilmiştir. Yine aynı yönetmeliğin ekli listesinin gayrisıhhi müesseseler bölümümün 3. sınıf gayrisıhhi müesseseler bölümünün 6.18 maddesinde, mega ve gross marketlerin bünyesinde kurulan, kendi müşterilerine satış yapmak ve işyerinin bütünlüğünü duvar, bölüm vb şekilde ayrılmış bir şekilde üretim yapılan elektrik enerjisi kullanarak ekmek ve ekmek çeşitleri üreten iş yerleri hükmü bulunmaktadır. Bu konuda yapı kullanım izin belgesi alışveriş merkezi olan iş yeri içeride bölüm ayırarak ekmek ve ekmek çeşitleri üretmek isteyen iş yerine 3. sınıf gayrisıhhî müessese ruhsatı düzenlenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.08.2009

Geçici teminatların gelir kaydı

2886 sayılı Kanuna göre yapılan arsa satış ihalemize katılan bir kısım istekliler, geçici teminat yatırdıkları bazı arsaların ihalesine hiç girmemiş, bazıları ise girdikleri ihalede (açık teklif usulü) muhammen bedel üzerinde hiç bir teklif vermemişlerdir. Bu durumda ihaleye girmeyenlerin geçici teminatları iade edilir mi, ihaleye girip de teklif vermeyenlerin keza teminatları ne olacak, bu kişiler teklif vermemelerine gerekçe olarak, kendilerine sıra gelene kadar verilen tekliflerin kendi verecekleri teklifin üzerine çıkıldığını göstermektedirler. 2886 sayılı Kanunda açıklanan açık teklif usulünde, ihaleye giren bir kişi muhammen bedelin üzerinde teklif vermek zorunda değil mi, değilse neden ihaleye girmektedir, geçici teminat yatırdığı halde ihaleye girmemek de aynı şekilde ihale kurallarına aykırı bir davranış değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.08.2009

Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanma

Ben 3 yıl koruma ve güvenlik görevlisi ve 1 yıldır da zabıta memuru olarak belediyede çalışmaktayım. İşletme lisans ve kamu yönetimi yüksek lisans mezunuyum. Bilgisayar sertifikam vardır. 1- VHKİ ya da muhasebeci kadrosuna sınavsız atanabilir miyim? 2- Şef kadrosuna ya da mali hizmetler uzman yardımcısı kadrosuna sınavla atanabilir miyim? 3- Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği sınavıyla atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2009