Mera alanının yatırıma açılması

Kullanımı belediyemize ait imar planı dışında 2 adet mera var. Tarımsal sera kurmak isteyen bir yatırımcı bizden yatırımı için yer istedi. Söz konusu bu meralık yerleri yatırımcıların kullanımına hızlı bir şekilde nasıl açabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2009

Zabıta müdürlüğüne atama

4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiş yönetim hizmetleri grubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış, ancak; Yönetmeliğin zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21.maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denmektedir. Yürürlükte olan belediye zabıta yönetmeliğinin görevde yükselme şartları başlıklı 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır denilmektedir. Mevcut yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru, komiser ve amirinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan boş bulunan zabıta müdürü kadrosuna atanması mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.09.2009

ÇTV

Boş, kullanılmayan dükkân vs. yerlerden Çevre Temizlik Vergisi alınır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.09.2009

Belediye Başkan Yardımcılığı

Belediyemiz norm kadrosunda boş bulunan belediye başkan yardımcılığı kadrosuna, belediyemizde yüksek okul mezunu memur olan bir personelimizi atayarak daha sonrada boş bulunan müdür kadrosuna atamak istiyoruz. Ancak bu atama 04.07.2009 tarihinde yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik ve özellikle bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinin (c) bendi engel teşkil eder mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.09.2009

Kolluğun asayiş ve güvenlik yönüyle görüş bildirmesinin bağlayıcılığı

Belediye Başkanlığı, kolluğun asayiş ve güvenlik açısından olumsuz görüş verdiği içkili lokantaya ruhsat düzenledi ve lokanta açıldı. Şimdi verilen bu ruhsat geçerli midir? Kolluğun olumsuz görüşü belediye için bağlayıcılığı yok mudur? Eğer bağlayıcılığı yoksa Kaymakamlık belediyenin işleminin iptali için dava mı açmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.09.2009

Acil durumlarda mal alımında izlenecek süreç

Belediyemizin araçlarına, fen işlerine ve bazı gerekli yerlere küçük miktarlarda yedek parça, mal vb. malzemeler bazen acil olduğu için alınıyor. 22/d’ye göre komisyon görevlendirme, araştırma işlemleri yapma fırsatı olmuyor, bazen teklif bile alma imkânı olmuyor. Bu nedenle doğrudan alımlarda böyle durumlarda onay belgesi yetiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.09.2009

Gecikme zammı

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ücrete tabi işler başlığı altında ki 97 inci maddesinde de belirtildiği üzere, belediye meclisinin düzenlemiş olduğu tarifeye göre su ücretleri ve ayrıca abone bakım ücreti alınmaktadır. Borçlarını süresi içinde ödemeyen mükellefler hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51 inci maddesi gereğince gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikmeli bir su ihbarnamesinin tahsilatı yapılırken şöyle bir çelişkiye düşülmektedir. Bir su tahsilâtında 3 kalem bulunmaktadır. 1- Su Ücreti 2- Bakım Ücreti 3- Çevre Temizlik Vergisi, burada gecikme zammı her bir kaleme ayrı ayrı uygulandığı zaman gecikme zammı da 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre 1 TL. sının altında ise 1 TL sına tamamlanmaktadır. O zaman 3 TL gecikme zammı doğmaktadır. Burada gecikme zamları her kaleme ayrı ayrı mı uygulanmalı, yoksa toplam tutar üzerine mi uygulanmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.08.2009

Arsa, arazi

İlave imar planı ile imar içine alınan bir arazinin, imar planı yapıldıktan sonra ifrazı yapılmıştır. İfrazı yapılan arsaların belediyeye emlak beyanı İlçe Tarım Müdürlüğünden ekilip dikiliyor diye bir yazı alınması sonucu arsa beyanı vermesi gerekirken arazi beyanı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.08.2009

İşten çıkarılıp geri dönen personelin hak ve alacağı

Belediyemizde çalışmakta iken yaş haddini aştığı gerekçesiyle işten çıkarılan ve açtığı dava sonucu tekrar görevine başlayan arkadaşımızın mahkeme devresindeki 10 aylık hak ve alacaklarının verilip verilemeyeceği hususunda bizi aydınlatırsanız memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.08.2009

Mimari projenin inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmesi

Ben Bilecik Bozüyük Belediyesinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre fen işleri biriminde 2 yıldır sözleşmeli inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım. Birimimizdeki mimar arkadaşımız ayrıldığı için ruhsat başvurularındaki mimari projeleri ben kontrol ediyorum zaten birimde elektrik elektronik mühendisi, makine mühendisi de yok ve ruhsatı ben düzenliyorum. Ancak mimari projelerin inşaat mühendisi tarafından onaylanması uygun mudur? Sonuç olarak tüm projelerin inşaat mühendisinin imzalaması ne kadar yasaldır? Mühendis bu konuda ne kadar sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.08.2009

YH sınıfından GİH sınıfına geçiş

2001 yılında Ankara Üniversitesinde hizmetli kadrosuyla göreve başladım. 2004 yılında Aksaray Belediyesine nakille geldim. Halen Aksaray Belediyesinde Bekçi kadrosunda sekreter olarak görev yapmaktayım. MYO Pazarlama bölümü ve İşletme Fakültesinden mezun oldum. Bayan, bekçi kadrosunda görev yapabilir mi, kurumumuzda görevde yükselme sınavı yapılmamaktadır. G.İ.H sınıfına nasıl geçebilirim, norm kadro uygulamasında itfaiye eri sınıfında olanlar hiçbir sınava ve işleme tabi tutulmaksızın G.İ.H sınıfına geçirildi, benimde bu şekilde mağduriyetim giderilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.08.2009

İller Bankası ortaklık paylarının muhasebeleştirilmesi

Say2000i sistemine giriş yapmaktayız. Sistem koordinatörü olarak Defterdarlık İl Muhasebe Müdürleri görevlidirler. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabını çalıştırmamız gerektiği belirtilmiştir. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabının ancak bir sermaye ortaklığımız olduğunda çalışması gerektiğini söylediğimizde; İller Bankasınca kesilen ortaklık payının bu hesapta gösterilmesi gerektiği ısrarla söylenmiştir. Bizlerde İller Bankasınca belediyemizden kesilen ortaklık payını 240 no’lu hesaba borç yazarak çalıştırdık. Bu işlemin doğru olup olmadığını ve doğru ise bir örnekle ortaklık payının muhasebeleştirilmesini yapabilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.08.2009