Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
ÇTV indirimi
Beldemizin nüfusu 2.600'dür. Belediyemizce su tahsilatı yapılmaktadır. ÇTV tahsilatlarında işyerlerine 35 Seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği gereği %50 indirim uygulamaktayız. Meskenlerden su ücreti ile tahsil ettiğimiz ÇTV'de indirim uygulanacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 16.09.2009
Birliklerde görevli personelin sorumluluğu ve mali hakları
1- Aslantaş Sulama Birliğine 2009 Temmuz ayı içerisinde ek görev ile görevlendirildim. Geçmiş yıllar muhasebe kayıtlarını KBS girişi yapacak olmam nedeni ile 2006 yılından itibaren girdim. Eski kayıtların düzensiz olması, bazı evrakların adli makamlarda olması ve tahakkuk esaslı bütçe ve muhasebe standartlarına uygun olmaması nedeni ile net bir mizan sonucu alınamamasına rağmen girişleri cezai yaptırım uygulanmaması amacı ile girdim. Girişler yapılırken yüklü miktarda kişi borcu çıkarken bazı dönemlerde ödenek üstü harcamalar olduğunu gördüm. Geçmiş dönem başkanlık yapan kişi ve sayman şu anda cezaevinde ve tutuklu olarak yargılanmakta. İçişleri Bakanlığından müfettiş inceleme yaparak gerekli raporu tutmuştur. Ancak benim bu kayıtlar üzerinde sorumluluğumun kalmaması için nasıl bir yol izlemeliyim. Rapor tutarak başkanlığa göndersem ve gerekli işlemlerin yapılması yönünde sorumluluğu yönetime devretsem olur mu? Kişilerin yargılanıyor olması ve cezaevinde olması biraz konuyu zorlaştırıyor. Dışarıda olsa bir tebliğ ile duyurma şansımız vardı. 2- İkinci sorum da mali haklarım hakkında. Ben ek görev ile çalıştığım bu yerde ne gibi mali haklardan yararlanabilirim? Ek görev ücretinin yanında ikramiye alma veya iş sözleşmesinin bitiminde tazminat alma şansım var mı? Genelde tam zamanlı çalışamadığım için düşük bir ücret talep ettim.
- Soru Cevaplandı
- 15.09.2009
Görevde Yükselme
11.08.1989 tarihinde işçi olarak işe girdim.1990 senesinde memur sınavını kazanarak aynı kurumda daktilograf kadrosunda memur olarak çalışmaktayım. Norm Kadro İlkelerine göre unvanım bilgisayar işletmeni olarak değişti. 2007 yılında A.Ü. İşletme Fakültesi işletme bölümünü bitirerek intibakım emsallerime göre yapılmıştır. Şu an müktesebim 1/4 olup kadro derecem 3. tür. İnsan kaynakları ile yaptığım yazışmada bana bulunduğum kadro derecesinden bir üst dereceye yükselemeyeceğim ve unvan değişikliği için de görevde yükselme sınavına girmem gerektiği belirtilmiştir. a) Eğitim düzeyim 1.dereceye yükselmeye engel midir? b) Emeklilikte ek gösterge ve tazminatım şu an bulunduğum kadro derecesi 3 ten mi yoksa hak etmiş olduğum 1/4 mi hesaplanacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 14.09.2009
Sözleşmeli personelin iş sonu tazminat hakkı
2005 yılı Şubat ayında belediyeye geçici işçi olarak girdim. 2007 yılında çıkan 5620 sayılı Yasa ile sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Halen görevimi de sürdürmekteyim. Belediyedeki sürem beş yıla yanaşmaktadır. Başkan sözleşmemi yenilemediği takdirde veya sözleşmemi gerekçe göstererek fesh ettiği takdirde beş yıllık sürenin tazminat hakkına sahip miyim? İş sonu tazminat hakkımı kanunen vermek zorunda değil mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.09.2009
İşyerinin kapatılması ve buna ilişkin süre
İşyeri denetlenerek ruhsatsızlıktan işlem yapılmış ve işyeri hakkında encümen kararı alınarak kapanması için 5 gün süre verilmiş olup, işyeri sahibi 5 gün sonunda ruhsatını almış bulunmaktadır. İşbu nedenle encümen kararı tarafımızdan uygulanmamıştır. Ancak, ruhsat birimi ruhsat verdikten 1 ay içerisinde işyerini denetlediğinde ruhsata aykırılık ve eksiklik tespit ederek ruhsatı iptal etmiş kapanması için bize yazı yazmışlardır. Ruhsat aldığı için encümen kararı kadük mü olmuştur yoksa uygulanmalımıdır? Şayet kadük olduysa nasıl bir uygulama yapılmalıdır? (Bir işyeri denetlenirken ruhsat alması için 15 gün süre verilir. Süre sonunda ruhsat almadığından tutanak tutularak encümene sunulur. Karar çıkıp işlem için bize gönderildiğinde işyeri sahibine 5 gün süre verilerek karar tebliğ edilir. İşyeri sahibi ruhsat işlemleri için müracaat ederek 30 günlük ek süre ister ve genelde verilir. 30 gün sonunda ruhsat almayan işyeri mühürlenir.) Bu süre uygulamaları doğrumudur değilse encümen kararının yaptırımı nasıl uygulanmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 13.09.2009
İş-kur’dan işçi talebinde eğitim düzeyi
Belediyemizde boş bulunan operatör, şoför ve işçi unvanlı daimi işçi kadrolarına işçi alımı için İş-Kur'a yapacağımız işçi talebinde bulunurken işçinin eğitim düzeyi ne olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Görevden uzaklaştırma tedbirinin kaldırılması
Belediye başkanının şikâyeti üzerine 2001 yılında zimmet suçundan Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Memur 2005 yılında zimmet suçunun oluşmadığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanma suçundan 11 ay 20 gün ceza aldı ve 5 yıl ertelendi. Dava temyiz edildi. Dava Avrupa uyum yasalarına göre 2006 yılında yeniden görüşüldü ve aynı ceza verildi. Temyiz edildi. Yargıtay bozdu ve dava 01.07.2009 tarihinde Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde sonuçlandı. Dava zaman aşımına uğradı. Memur yaklaşık 8 yıldır uzaklaştırmada ve dilekçe vererek göreve dönmek istiyor. Bu memurun geriye dönük hakları nelerdir. Kademe ve derece ilerlemesi duran bu memurun kademe ve derecesi hakkında ne yapmamız gerekir. Geriye dönük sicil raporu verilecek mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
İmar planının idare mahkemesinde iptali halinde ruhsatlı olarak yapılan yapıların durumu
2007 yılında imar tadilatı ile akaryakıt istasyonu olarak imara işlenip, 2008 yılında inşaatı tamamlanarak yapı kullanma, işyeri ruhsatı, EPDK belgeleri tamamlanarak hizmete açılan iş yerine ait imar tadilatının Bölge İdare Mahkemesince iptal edilmesi üzerine, belediye meclisince de yeniden düzenleme yapılarak akaryakıt istasyonu konut alanına dönüştürülmüştür. Yapılan imar tadilatından dolayı her türlü ruhsatını kanunlar çerçevesinde tamamlayıp herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı olmadan işletme ruhsatını almış olan işletmenin imar tadilatının iptali sonucu encümen kararı ile çalışma ruhsatını iptal ederek kanunlaşmış bir hakkını ihlal edip faaliyetini durdurabilir miyiz? İdare mahkemesi kararı halen Danıştay’ da temyizde olup sonuçlanmamıştır.
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Sınavsız müdürlüğe atanma
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda olup 17 yıllık memurum. Derecem 3/2' dir. 2003 yılında ön lisans mezunu oldum. Belediye yazı işleri müdürlüğü servisinde çalışmakta iken, müdürün yerel seçimler nedeniyle memurluktan istifa etmesi sonucunda, yazı işleri müdürlüğüne vekâlet etmekle görevlendirildim. Yerel seçimler sonrası yazı işleri müdürü siyasete atıldığı için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 ve 76 ncı maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi gereğince belediye başkanı tarafından 14.04.2009 tarihinde 2 nci derecede olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna asaleten atandım. Görevde yükselme yönetmeliğine göre müdürlüğe atanmam kazanılmış hak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Muhasebe yetkilisi görevlendirilmesi, mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet
1- Kurumumuzda muhasebe yetkilisi sertifikası olan personel bulunmadığından lise mezunu memur pozisyonundaki personelimiz muhasebe hizmetlerini yerine getirebilir mi? Konuya vakıf olmadığından yapılan yanlış işlemlerden veya yapılmayan işlemlerden kim sorumlu olur? 2- Yardımcı hizmetler personeli ve muhasebe sertifikası olmayan personel mali hizmet müdür vekili olarak görev yapabilir mi? Bu görevden doğan veya doğacak olan sorumluluk kime aittir?
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Görevden uzaklaştırmada yapılan maaş kesintisinin ödenmesi
Yargılanmakta olduğum bir davadan dolayı 5 yıl süre ile açığa alındım. Dava sonucunda beraat ettim ve görevime tekrar başladım. Maaşımdan kesilen 1/3'lük kesintinin geri ödenmesinde faiz oranının uygulanıp uygulanmayacağı ve ne şekilde uygulanacağı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 10.09.2009
Ağaç dallarının elektik tellerine zarar vermesi
Komşusunun elektrik tellerine zarar vermesi sebebiyle, vatandaşın bahçesindeki ağaçları kesmesi yönünde zabıtaca herhangi bir yaptırımımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 07.09.2009