Zabıtaya açıktan atamalarda yaş şartı ve izin

Uzman çavuşluktan ayrılan bir arkadaşımız var, belediyemizin zabıta kadrosuna almak için nasıl bir işlem yapmalıyız. Arkadaşın yaşı 27, derece kademesi 8/2’si, KPSS ile zabıta kadrosuna zabıta alınırken yaş 25 standardı var, açıktan atamalar için yaş şartı var mı? Bakanlıktan izin almaya gerek var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2008

Faaliyet Gideri, Bütçe Gideri, Sermaye Gideri, Cari Gider

Bütçe Giderleri Hs. 630’ un 06 ekonomik kodu olan sermaye giderleri kodu varlık kodu ve bu kod muhasebe sisteminde kullanılmıyor. Ancak biz 14.000 YTL’ yi geçen sermaye harcamalarını 06 ekonomik koduna aldık. (büyük bakım onarım, cihaz alımları, kazı çalışmaları...) Bu sorunu nasıl giderebiliriz? (630.06 ile 25’ li Hs. gruplarının eşit olması gerektiğini biliyorum ama bu harcamalar taşıt değil, demirbaş değil, bina değil)

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2008

Muhasebe yetkililiği ve memuriyet kadrosu

1- 5018 sayılı Kanuna göre muhasebe yetkilisi sertifikası müdür vs. kadrolardaki personele verildi. Norm kadro esaslarına göre Mali Hizmetler Müdürüne mi yoksa norm kadro 4 sayılı listede diğer personel arasında sayılan Muhasebeci kadrosuna mı muhasebe yetkilisi görevi verilmelidir? 2- Mali Hizmetler Müdürünün yer aldığı bir belediyede, Muhasebeci kadrosu ayrıca kullanılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2008

Zabıta görevi

Belediyelerde hizmet alımı yapılmak sureti ile alınan personel (şirket elemanı veya müteahhit elemanı) Zabıta hizmetlerinde (tebligat, şoför vs.) kullanılabilir mi? Veya ne şekilde kullanılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2008

Taşınmaz devri

Bizim belediye olarak kuruluşumuz 1914 yıllarına dayanır. Belediye olarak da mahallelerimiz biraz dağınıktır. Sorumu oluşturan bu mahallelerden birinde yer tapusu belediyeye ait olan arsa üzerine milli eğitime tahsisli bir okul yapılmış ve uzun yıllar okul olarak hizmet verdikten sonra yine belediyeye ait olan başka bir arsaya milli eğitime tahsisli yeni bir okul yapılarak teslim edilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 222 sayılı Kanunun geçiçi 1 inci maddesine göre bizden bu eski okulun arsasını il özel idaresine devrini istiyor, ama bu kanuna göre bu mahalle hiç bir zaman köy olmamış veya daha sonradan belediyeye bağlanmamıştır. Bu hususta nasıl bir yol izlemeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2008

Vekalet-kadro değişikliği

14/12/1998 tarihinde Elmalı Belediyesinde memur olarak göreve başladım. 2007 yılında 2 yıllık yüksek okulu birdim. 657 sayılı Kanuna göre intibak işlemim yapıldı. 4 üncü derecelik mali hizmetler müdürlüğü kadrosuna vekalet etmekteyim. Asıl işgal ettiğim kadro 5/2 derecelik muhasebeci kadrosudur. 2007 yılındaki eğitimi başarıyla tamamlayıp 5018 sayılı Kanuna göre muhasebe yetkilisi sertifikasına sahip oldum. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin değişik (b) fıkrasındaki 2 yıllık yüksek okul mezunları 1 inci ve 2 nci derece torba kadrolara atanabilmesi için en az 12 yıllık hizmet süresini doldurmaları gerekir hükmünden yararlanmak istiyorum. Bu nedenle vekalet ettiğim 4 üncü derecelik mali hizmetler müdürlüğü kadrosunun 1 inci derece olarak değiştirilmesi için ne yapılması gerektiği konusunda bilgi verilmesini istiyorum?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.07.2008

GSM ruhsatı

8m3’ten az kapasitede sınıf2 ve sınıf3-A sıvılarının depolandığı motorin satış istasyonları ticari amaçlı çalışacak yer üstü motorin tankerinin sabit olmak kaydıyla 8 m3 ten az kapasitede olan tesislerin ruhsatlandırılmasının Büyükşehir olan illerde ilçe belediyesi tarafından mı yoksa Büyükşehir belediyesi tarafından mı ruhsatlandırılacağı akaryakıt istasyonu olarak özel yapı şeklinde yapı kullanma izninin gerektirip gerektirmeyeceğini açıklar mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.07.2008

Umuma açık işyerinin devri

Umumi açık işyerlerinin devirlerinde; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8.maddesinde, “…dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir” hükmüne göre yeni belge ve dokümanlar istemek gerekir mi, yoksa dosyasındaki belgeye göre eksik varsa bile hiç bir şey istemeden yeni ruhsat düzenlemek mi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2009

Görevde yükselme, müdürlüğe atanma

Ticaret lisesi mezunuyum. 01.05.1986 yılında memur olarak göreve başladım.14.05.1990 tarihinde şef kadrosuna atandım. 31.05.2007 tarihine kadar muhasebede şef olarak çalıştım. Mali hizmetler müdürünün emekli olması sebebiyle bu görevi başkaca yapan bulunmadığından tahsilim yetmediği halde 1 inci derecedeki hesap işleri müdürlüğü kadrosuna 26.09.2005 tarihinde vekâleten atandım. 31.05.2007 tarihinde 1 inci derecedeki hesap işleri müdürlüğü iptal edilip yerine 3 üncü derecedeki mali hizmetler müdürü kadrosu ihdas edildi. 2007 yılında muhasebe yetkilisi sertifikası aldım. Belediye Başkanınca 29.02.2007 tarihinde 3 üncü derecedeki mali hizmetler müdürü ve muhasebe yetkilisi olarak asaleten atamam yapıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 37 nci maddesi gereğince 2 nci dereceye yükselmeye hak kazandım. Belediye Meclisince 3 üncü derecedeki mali hizmetler müdürü kadrosu iptal edilip 2 nci derece ihdas edildi. Sadece tahsilim yetmediği halde asaleten atandığım 2 nci derecedeki mali hizmetler müdürlüğü kadrosunun yan ödeme ve tazminatının tereddütlü olarak 15.03.2008 tarihinden itibaren almaya başladım. Bu uygulama yanlış mıdır? Bana zimmet çıkar mı ve müdürlük kadrom geri alınır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2009

2886 sayılı Kanuna göre yapılan satışlarda KDV istisnası

5747 sayılı Kanunla tüzel kişilikleri iptal edilerek, 29 Mart 2009 tarihi sonrası kapatılan ilk kademe belediyelerine ait olup, sonrasında mülkiyetleri belediyemiz adına tapu tescil işlemleri yapılan gayrimenkullerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak satış işlemlerinin, KDV istisnası kapsamında olup olmadığının belirtilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2009

İşyerinin vergi kaydı

Daha önce birimimizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak umuma açık eğlence yeri çalıştıran bir mükellef işyerinin işletmesini başka bir şahsa vererek vergi kaydını iptal etmiştir. İşyerinin maliye’deki kaydı ikinci şahıs adına geçmiştir. Ekiplerimizin yaptığı denetimlerde vergi mükellefi adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı için işyeri ruhsatsız faaliyet gösterdiği için mühürlenmiştir. Mühürlemeyi müteakip adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan birinci şahıs müdürlüğümüze gelerek yapılan uygulamanın yanlış olduğunu, vergi kaydının olmamasının ruhsatı etkilemeyeceği yönünde müracaatta bulunmuştur. Hatta işyeri ruhsat aşamasında dahi vergi kaydının sorulmadığı için haksız bir uygulamaya uğradığını beyan etmektedir. Bu konuda yaptığımız araştırmada kesin bir hükme ulaşamadığımız için konu ile ilgili yorumlarınıza ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2009

Madencilik faaliyetleri denetiminde görev alan memurların harcırahı

3213 sayılı Maden Kanununun 35. maddesi ile Maden Kanununun 1 (a) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliği'nin 23. ve 25. maddesi kapsamında yapılan denetimle ilgili olarak, İl Özel İdaresince oluşturulan heyette görevli GİH sınıfındaki memurlara 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre hak ettikleri gündeliklerin iki katı ödenir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2009