Memur olan bir personelin müdürlük görevini vekâleten yürütmesi, vekâlet ücreti alması

26.12.2007 tarihinde Sivrihisar Belediyesinde zabıta memuru olarak göreve başladım. 2.5 yıl görev yaptıktan sonra 09/06/2010 tarihinde memur kadrosuna geçip Mali Hizmetler Müdür Vekilliğine atandım. 9/3 dereceli memur kadrosundayım aynı zamanda Mali Hizmetler Müdür Vekiliyim, işletme fakültesi mezunuyum. Vekâlet ücreti alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2010

Meslek Lisesi mezunu olan başkâtibin yazı işleri müdürlüğüne vekâlet etmesi

1997 yılında 12/2 derece kademede başkâtip kadrosunda memur olarak işe başladım. Meslek Lisesi mezunuyum.2002–2003 yıllarında zabıta memuru olarak görev yaptım.2004 yılında tekrar başkâtip kadrosuna atandım ve halen başkâtip olarak görev yapmaktayım. Norm kadroya göre belediyemizde 1 adet boş Yazı İşleri Müdürlüğü mevcut. Ben Yazı İşleri Müdürlüğüne vekâlet edebilir miyim? Yoksa başkâtip olarak devam mı etmeliyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2010

İmar para cezalarına indirim uygulanması

Belediye encümenince kesilen imar para cezalarının tahsilinde Kabahatler Kanununda uygulanan indirimi uygulayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2010

Eğlence vergisi

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında “biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino,gece kulübü,taverna,diskotek,kabare,dansing,bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclisince takdir edilecek miktar kadar eğlence vergisi alınacaktır” denmektedir. Buna istinaden belediye meclisince takdir edilen miktar işletme sahibine tahakkuk ettirilmesi istenmiş olup işletme sahibi bilardo salonlarının eğlence vergisinden muaf olduklarını bunu da İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 28.11.2005 tarih ve B050MAH0740001/46613 sayılı eğlence vergisi konulu genelgesine dayandırarak eğlence vergisi ödememekte ısrar edip ciddi anlamda itirazları bulunmaktadır. Bahsi geçen Genelgenin son paragrafında şöyle denmektedir. Gençlik ve Spor İl başkanlığından (valilik Makamı)izin alınarak açılan bilardo salonlarının eğlence vergisi kapsamı dışında tutulması hususunda konunun iliniz dahilindeki belediyelere duyurulmasını önemle rica ederim denmektedir. İhtilafa meydan vermemek ve ileride telafisi mümkün olmayan olaylara fırsat vermemek adına ruhsatlarında bilardo salonu yazan yerlerden eğlence vergisi alınıp alınmayacağı konusunda bizleri aydınlatır mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.11.2010

İtfaiye personeli çalışma saati, yemek hakkı

Belediyede itfaiye eri olarak çalışmaktayım. Yasal olarak 24 saat çalışıp 48 saat istirahat etmemiz gerekiyor. Biz 24 saat çalışıp 24 saat istirahat ediyoruz. Fazla mesai 170 TL alıyorum. 24 saat çalışıp 48 saat istirahat alamaz mıyız? Ya da 24/24 saat çalışıp ek bir ücret daha alamaz mıyız? Ayrıca, yemek yardımı ve yemek parası alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.11.2010

Zabıta Memuru izni

Biz zabıta Müdürlüğünde çalışmaktayız. Hafta içi bizlerin 1 nöbeti oluyor, arkadaşların çalışma süresi ise 08:00-23:00 saatleri arasında nöbetçi arkadaşlarımız nöbet tutuyor. Hafta sonu da 1 nöbetimiz veya 1 görevimiz oluyor. Çalışma saatlerimiz ise görevli personel:08:00-18:00, nöbetçi personel:08:00-23:00 saatleri arasında çalışıyoruz. Hafta sonu çalışan memur arkadaşların hafta içi izin yapma hakkı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.11.2010

Özel İdare Müdürlüğüne vekalet

Altunhisar İlçe Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde memur olarak çalışmak iken görevde yükselme sınavına girerek Mayıs 2010 tarihinde şef kadrosuna atandım. Ayrıca 2 yıllık yüksek okul mezunuyum. Şu anda 3 ncü dereceli kadroda görev yapmaktayım ve maaş kadro derecem 4/3 dür. Ağustos 2009 tarihinde İlçe Özel İdare Müdürümüz emekliye ayrıldı ve yerine tedviren müdür vekili olarak görevlendirildim. Bu atama esnasında memur kadrosunda ve lise mezunuydum. Ancak şu anda 2 yıllık yüksek okul mezunuyum ve şef kadrosundayım. İlçe Özel İdare Müdürlüğüne vekalet ettiğimden dolayı vekalet ücreti alıp alamayacağım konusunda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Vekalet ücreti alırsam müdürlüğün hangi haklarından yararlanmam gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.11.2010

Belediye tembihnamesine aykırı davrananlara 1608 sayılı Yasa kapsamında yasaklanan faaliyetin menine karar verilmesi

Belediye encümeni zabıta tembihnamesine aykırı davrananların işyerlerini geçici olarak faaliyetten men cezası (7 gün kapatılması) uygulayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2010

Varisler için ruhsat intibakı

işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları yönrtmrliğinin Madde -*8 İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.DENMEKTEDİR Buna göre: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 8. Maddesine göre 2004 Yılında vefat eden Ruhsat sahibinin geriye bıraktığı Ruhsatlı işyerine ait Ruhsatın 2010 Yılında Yetkili idareye (Vefat eden kişinin Çocukları) başvuruda bulunarak Babaları adına kayıtlı bulunan Eski Ruhsatın intibak işlemini yaptırabilirlermi ? yoksa Eski Ruhsat iptalmi? olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2010

İmar para cezalarına karşı dava açılması

Belediye Encümeninin aldığı kararlara karşı, 1608 sayılı Kanun kapsamında olanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerine başvurulacağı açıktır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesine göre alınan encümen kararlarına karşı dava nerelere açılır, dava açma süresi kaç gündür?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2010

Şef kadrosuna atamanın yapılıp yapılması, intibak

1-Bu sene 19 Eylül 2010 da açılan görevde yükselme sınavına girdim. Sınavdan 73,33 puan aldım. Yalnız kurumumuzda 4 kişilik uzmanlık kadrosu vardı. Yanlış soruların doğru değerlendirilmesiyle benim gerimde olan arkadaşım benim önüme geçti. Bu arada benim puanımda artış olmadı. Puan sıralamasına göre 5. sıraya düştüm. Bu nedenle sınavda başarılı olmama rağmen uzman kadrosuna yerleşemedim. Bende boşta olan 4 kişilik şeflik kadrosu için, kurumuma dilekçe verdim. Bana gelen cevapta boş olan şeflik kadrosuna oturmamın yasal olarak mümkün olmadığı yönünde cevap geldi. Sınavı kazandığım için boş olan şeflik kadrosuna oturup oturmayacağım konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şu anki kadrom Bilgisayar İşletmeni kadrosundayım. 2- 07.02.1995 yılında memur oldum. Daha öncesinden yaklaşık 4 yıllık işçi olarak hizmetim var. Ayrıca 2005 yılında 4 yıllık işletme mezunu oldum. Liseyi bitirme yılım ise 1993 intibak yapılırken emsallerimi geçemeyeceğim konusunda bir şeyler söylendi. Şu an Maaş derecem 4/3, Emeklilik derecem ise 2/1. İntibakımın doğru yapılıp yapılmadı konusunda bilgi verilirse çok sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2010

çevre kirliliği durumunda çevre denitim birimini kurmayan ve yetki devri almayan belediyenin zabıtasının yapması gerekenler.

Beldemizde kömür yıkama ve depolama işletmesi bulunmaktadır.fakatkömür yıkama tesisi olup,havuz bulunmamaktadır.buda dere yatagında bulunan sele karşı baraji şılam dolmaktadır.yapılan barajın hiç bir faydası olmamaktadır.belediyemizde yeterli treknik eleman bulunamadığından çevre birimi kurulamamıştır.biz zabıta olarak kanuni yönden ne yapmamız gerekir.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.11.2010