Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kafeteryaya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin, “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin (g) bendinde, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri tanımlanırken, genel olarak insanların dinlenerek vakit geçirdikleri yerler kastedilmektedir. Yaşanılmakta olan toplum kültüründe kafeteryalar, yukarıda belirtilen tanımın kapsamı içine girmesine rağmen, tanımın içerisinde meslek dalı olarak zikredilmemiş, tam tersine aynı Yönetmeliğin “Ek-1 (D) bölümünde kafeteryalar ayakta yemek yenilen yerler kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca yukarıdaki Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış olan Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmeliğin 42. maddesinde de kafeteryalar umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak zikredilmekte idi. Yukarıda anlatılanlardan da anlaşılacağı gibi kafeteryalar hakkında çelişkili yorumlar hâsıl olmuştur. Netice olarak; netlik kazanma açısından “kafeteryaların hangi kapsamda değerlendirilmesi gerektiği hakkında görüş ve bilgilerinizi rica ederiz.
- Soru Cevaplandı
- 02.02.2007
Emlak vergisi, belediye başkanı huzur hakkı
1- Beldemiz turizm beldesi olması münasebetiyle çok fazla yabancı uyruklu kişilere mülk, dubleks ev ve villalar satılmakta ev sahipleri de bu evleri turizm sezonunda ülkelerinden insanlar göndererek ücret karşılığı konaklatmaktadırlar. Beldemizde bulunan diğer turizme yönelik işletmeler bu durumdan mağdur olmaktadırlar. Belediye olarak evini kendisi hariç ticari amaçla kullananlardan bina emlak vergilerini resen ticari olarak tespit edip tahakkuk edip tahsil edebilir miyiz? 2- Beldemizde yine turizm konaklama tesisi amaçlı apart evler yapılmakta belediyemizden apart ev olarak yapı kullanma izni belgelerini aldıkları için bina vergileri de konut olarak ödenmektedir. Belediyemiz apart ev yapıp ticaret yapan şahıslardan emlak vergilerini ticari bina şeklinde resen tahakkuk ettirerek tahsil edebilir mi? 3- Belediye Başkanına encümen ve meclis oturum ücreti ödeyebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 01.02.2007
İşyeri hekimi
ediyemizde 657 sayılı Kanuna tabi olarak tabip kadrosunda çalışan ve aynı zamanda işyeri hekimliği ücreti alan bir doktor bulunmaktadır. İzmir ili, 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında kanun ve yönetmelik esaslarına göre uygulamaya geçilen illerdendir. Halen belediyemizde 64 memur ve 121 SSK lı personel çalışmaktadır. Bu durumda ; 1- SSK gereğince işyeri hekimliği çalıştırma zorunluluğu ile 5258 sayılı Kanun çelişmektedir. Belediyemizin işyeri hekimi çalıştırma, sözleşmeyi yenileme ve yenilememe durumunda ortaya çıkacak yasal durum nedir? Sözleşmeyi yenilememe halinde yasal sorumluluğumuz ne olur? Sözleşmeyi yenileyerek işyeri hekimi ücreti ödeme durumunda sözleşme ücretleri aleyhimize döner mi? 2-Kurum personelinin aile hekimine gitmesi durumunda tabip kadrosunda çalışan doktorun görev ve yetki durumu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 25.01.2007
İl encümeni başkan ödeneği
İl özel idaresi genel sekreterliğini vekaleten yürüten Vali Yardımcısının encümen toplantılarına başkanlık yaptığı zaman, vali yardımcılarına verilen ödeneğin haricinde Genel Sekreter sıfatıyla encümene başkanlık yaptığı için ayrı bir ödeme yapılabilir mi? Bu konudaki tereddütlerimizi giderirseniz memnun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 12.01.2007
Servis araçlarından yararlanma
Kamu kurumları memurlarının işe geliş ve gidişlerinde servis sağlarlar mı veya ulaşım kartı, toplu taşım kartı vb. kartları verebilirler mi? Veya buna muadil parayı onların hesabına yatırabilirler mi, bunun mevzuatta yeri var mı?
- Soru Cevaplandı
- 12.01.2007
Damga vergisi, hibe, doğrudan temin ve önerge verilmesi
1-Maliye Bakanlığınca açıklanan 2007 yılı Damga Vergisi oranları ile ilgili belediye ve il özel idarelerine verilen beyannamelerden maktu olarak Damga Vergisi 10,50 YTL şeklinde uygulanacaktır denilmektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan İlan Reklam Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince belediyelere verilen beyannameler için de Damga Vergisi yapıştırılması hususu aranmalımıdır? 2-Belediyemize şartsız hibe yapmak şartıyla şirket hissesi devrini kabul edebilir miyiz? Kabul edilmesi için meclis kararına gerek var mıdır? Neler yapmalıyız? 3-Doğrudan temin suretiyle yapılan alımlarda % 0,5 karar pulu kesintisi yapılmalımıdır? 4-Meclis üyesi tarafından meclis başkanlığına verilen önergeyi meclis başkanının gündeme alıp almama yetkisi var mı, almaması yasal mı, yasal değilse ne gibi işlem yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2007
Hukuk İşleri Müdürlüğünde, avukatlık vekalet ücreti dağıtımı
1993 yılından buyana, belediye başkanlığı bünyesinde tahsildar olarak görev yapmakta iken, 20.10.2006 tarihinde görevlendirme ile belediyeleri kapsayan norm kadro çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Hukuk İşleri Müdürlüğüne memur olarak atandım. Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosu boş bulunduğundan belediye davaları vekalet ücret dağılımı çerçevesinde almam gereken %30'luk kısım ile ilgili olarak idare ile anlaşmazlığa düştüm. Konu ile ilgili olarak ne yapmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2007
Vekâlet, encümen üyeliği, maktu fazla çalışma ve para cezası
Belediyemiz 1999 yılında kurulmuş 2934 nüfusa sahip bir belde belediyesidir. Belediyemizde 1 başkâtip, 1 muhasebeci, 1 zabıta, 1 tane de sözleşmeli personel ( tekniker ) bulunmaktadır. Buna göre; 1- Personel azlığı sebep gösterilerek belediye zabıta memuruna vekâleten de olsa tahsildarlık görevi verilebilir mi? 2- Zabıta memuru encümende üye olarak görev alabilir mi? Belediyemiz zabıta memuru belediye başkanınca encümene seçilmiştir. Zabıta memurunun encümene sunacağı para cezası, işyeri kapatma vb işlemlerde zabıta encümen üyesi olarak imza atabilir mi? 3- Belediye meclisince 2006 yılında zabıta maktu fazla çalışma ücreti olarak 60,00 YTL olarak belirlendi 2007 yılında bir karar alınmadan 60,00 YTL 2007 yılında da ödenebilir mi yoksa yeni bir meclis kararı mı gerekmektedir? 4- Jandarma tarafından kahvehanelerde tutulan tutanaklara göre belediyemiz encümenince ceza kesilmektedir. Kesilen bu idari para cezasının mal müdürlüğüne mi yatırılması gerekmektedir? 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre idari para cezası devlet hazinesine ödenir denilmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2007
Görüntü kirliliği
Beldemizin çarşı merkezinde bulunan binalarımız sıvasız ve boyasızdır bu durum görüntü kirliliğine ve estetik açıdan göze iyi bir görüntü vermemektedir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için belediye meclisimiz mevcut binaların sıvanıp ve boyanması yönünde karar almış ve bu karar bina sahiplerine 6 aylık süre verilerek bildirilmiş olup, 6 ayın sonunda yapılan denetimler sırasında bina sahiplerinin her hangi bir sıva boya işlemlerini yapmadıkları anlaşılmıştır. Belediyemizce bu konuda yapı sahiplerine her hangi bir idari para cezası işlemi yapılabilir mi? Yapılırsa hangi kanun hükümlerine göre hareket etmemiz gereklidir?
- Soru Cevaplandı
- 07.01.2007
İller Bankasından taşıt kredisi alınması
Belediye meclis kararı ile yapılan ancak 5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesine göre İçişleri Bakanlığının onayı olmadan belediye başkanınca İller Bankasından taşıt alımı için kredi talep edilmiştir. İşlemler son aşamaya getirilmiştir. Onay alınmadan yapılan bu borçlanma işleminden muhasebe yetkilisi olarak kullanılan kredinin muhasebeleştirilmesinden, taşıt alımı için nakit olarak harcanmasından tarafımın herhangi bir sorumluluğu olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 07.01.2007
Vekalet ve vekalet aylığı
Belediyemiz, norm kadro standartları cetvelinde D1 grubunda olduğundan 13 memur kadrosu ihdas edilmiştir. İhdas edilen bu kadrolardan iki tanesi boş olarak ihdas edilen 4 kadro dereceli yazı işleri ve hesap işleri müdürlüğü kadrolarıdır. Belediyemiz 9 memur ve 2 geçici işçi ile hizmet vermektedir. 1- 1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak zabıta memurluğu kadrosuna, 1998 yılında da başkatiplik kadrosuna asaleten atanan, 2003 yılında da 2 yıllık yüksek okulu bitiren ve şu anda 4. derecenin 3. kademesinde bulunan Başkatibin boş olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna vekalet edip edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ücreti alıp alamayacağı veya vekalet ettiği kadrodan ne şekilde maaş alıp alamayacağı? 2- 1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak muhasebeci kadrosuna atanan, 2002 yılında da 2 yıllık yüksek okulu bitiren ve şu anda 3. derecenin 1. kademesinde bulunan Muhasebecinin boş olan hesap işleri müdürlüğü kadrosuna vekalet edip edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ücreti alıp alamayacağı veya vekalet ettiği kadrodan ne şekilde maaş alıp alamayacağı? 3- Söz konusu Başkatip ve Muhasebecinin yazı işleri ve hesap işleri müdürlüklerine vekalet edemedikleri taktirde söz konusu müdürlükler boş olarak mı kalacaktır? Bu konularda tereddüde düşülmüştür.
- Soru Cevaplandı
- 06.01.2007
Norm kadro
Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar hakkında Danıştay 5. ve 10. dairelerinin 08.11.2006 tarihinde oyçokluğu ile almış olduğu kararla yürütmesi durdurulmuştur. Danıştay’ ın kararını da göz önüne aldığımızda 01.01.2007 tarihinden itibaren yüzde kırk oranını aşan geçici işçiler konusunda nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 12.12.2006