Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İhale ilanı
Bahsettiğiniz binalar hakkında 2981 sayılı Kanun kapsamında işlem yapmanız mümkün değildir. Çünkü bu Kanuna göre yapılacak müracaat süreleri geçmiştir. Ancak; 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun Geçici 2’nci maddesine göre; “Aşağıda belirtilen yapılar imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edilir. Yapılış tarihine bakılmaksızın gecekondular bu hükmün dışındadır. a) 6785 sayılı İmar Kanununun yürürlüğe girdiği 17 Ocak 1957 tarihinden önce yapılmış yapılar, b) 6785 sayılı İmar Kanununun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapılar,…” Sorunuzda özellikle 1975 yılı ve daha önceki yıllarda yapılan yapıları belirttiğiniz için 2981 sayılı Kanun’un Geçici 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki hükümden yaralanılıp yararlanılamayacağını kastettiğiniz anlaşılmaktadır. 6785 sayılı eski İmar Kanununun ek 8’inci maddesine göre; “Belediye hudutları ve mücavir sahalar dışında bulunup da bölge planlaması veya sınai veya turistik ehemmiyeti bakımından veya ulaşım yolları ve bunların emniyeti veya civarının yerleşme nizamı dolayısıyla İmar ve İskan Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilecek yerlerde, adı geçen Bakanlıkça hazırlanacak talimatname esasları dairesinde aşağıdaki hükümler tatbik olunur…” Görüldüğü üzere söz konusu madde belediye hudutları ve mücavir sahalar dışındaki alanları kapsamaktadır. Dolayısıyla belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılan yapıları imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edemeyiz. 17 Ocak 1957 tarihinden sonra yapılan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılar imar mevzuatına aykırı yapı konumundadırlar. Yapı ruhsatı olmadan yapılmış olan bu binaların gerekli teknik kontroller yaptırıldıktan ve yapı ruhsatı verilmesinde istenecek belgeler alındıktan sonra, yürürlükteki plan ve imar mevzuatına göre ruhsatlandırılabilir durumda olanlarını ruhsatlandırmanız ve yapı kullanma izni vermeniz mümkündür. Ruhsata bağlanma imkânı olmayan yapılar hakkında ise 3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci maddesini uygulamanız gerekir.
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2010
Satılan taşıt aracının birikmiş amortismanı ve muhasebe kaydı
Kayıtlı değeri 18.400.-TL olan hizmet aracı 12.000.-TL peşin ve %1 KDV (120.-TL) olmak üzere toplam 12.120.-TL ye satılmıştır. Birikmiş amortismanı 5.520.-TL dir. Aracın satışına ilişkin muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2010
Bütçe içi işletmenin harcama yetkilisi, muhasebe kayıtları
İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesine istinaden, Abant Gölü Tabiat Parkı işletmesi adı altında 08.01.2010 tarihli İçişleri Bakanı onayı ile bütçe içi işletme kurulmuştur. Kurulan işletme Milli Parklar Gen. Md. lüğünden 2886 sayılı Kanun doğrultusunda kiralanmıştır. Kurumlar Vergisine tabi olduğundan dolayı, bahse konu işletme adına vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir. Kurulan işletmenin gelirleri özel idare bütçesine mi işlenecek, ayrı hesapta mı izlenecek? Giderleri Özel İdare bütçesi ödeneklerinden mi ödenecek? Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi kimler olacak? Banka hesabı ayrı mı olacak? Bu gibi iş ve işlemleri ayrıntılı olarak açıklar mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2010
İl özel idaresi bütçesine aktarılan paraların harcanması, ilçe özel idare müdürünün harcama sürecinde rol alması
İlçe özel idarede müdür olarak görev yapmaktayım, ne memurum, ne de hizmetli personelim bulunmaktadır, tek başıma görev yapmaktayım. Lütfen aşağıdaki soruları cevaplandırırken personel durumunu da dikkate alırsanız sevinirim. 1) İlçe özel idare müdürü ihalelerde aynı anda gerçekleştirme görevlisi, ihale komisyon başkanı ve muhasebe yetkilisi olabilir mi? 2) İlçe milli eğitim müdürlüğüne ait olup ilçe özel idarelerine aktarılan ödeneklerin kullanılmasında, gerçekleştirme işini hangi kurum yapmalıdır. Bu ödeneklerin kullanımda hangi kurum ihalesini yapmalıdır.
- Soru Cevaplandı
- 20.02.2010
Hakediş ödemelerinde, vergi dairesine ve SGK na borcu olmadığına dair sorgulama yapılması
Belediyemizce yapım, hizmet, makine-teçhizat, mal alımları gibi faturalı olan tüm ödemelerde, belediyemizce firma ya da kişilerin SSK ve vergi borcu olup olmadığı kesinlikle sorgulanmalı mı? Eğer vergi borcu olan kişi ve firmalar var ise, ödeme yapma konusunda nasıl bir yol izlenmeli? Borçlu olan kişilerin borçları SSK ya da vergi dairesine mahsup mu edilmeli? Borçlu kişi ya da firmalara yapılan ödemelerde herhangi bir kanunsuzluk işlemi yapılmış olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 19.02.2010
Yapı kullanma izin belgesi alınmamış ancak fiilen kullanılan binalarda bina vergisi uygulaması
İnşaatı bitirilmiş, kat irtifakı yapılmış, elektrik ve suyu bağlı. Fiilen vatandaş kullanıyor. Yapı kul-lanma izin belgesi alınmamış binalardan arsa vergisi alıyoruz. Bu konumda olan binalardan emlak vergisi bina bildirimi talep ederek, bina vergisi alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 19.02.2010
İş yeri kapatma kararlarının uygulaması
Kaymakamlık makamı tarafından belediyelere gönderilen kumardan ve iş yerinde uyuşturucu bulundurmaktan dolayı verilen iş yeri kapatma kararlarının uygulamasının zabıta tarafından yapılması, yasalara uygun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2010
Sözleşmeli personele gerçekleştirme görevliliği ve muhasebe yetkililiği görevleri verilebilir mi?
Birliğimizde memur personel bulunmadığından dolayı, birliğimizde tam zamanlı olarak çalışan ziraat mühendisine gerçekleştirme görevliliği ve muhasebe yetkililiği görevleri yaptırılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 16.02.2010
Uzmanlık Kadrosu için görevde yükselme sınavında başarılı olunmasına rağmen sıralamada kadro sayısının üstünde yer alındığından dolayı boş bulunan şeflik kadrosuna atamanın yapılıp yapılamıyacağı ve intibak işlemi.
07.02.1995 yılında memur oldum. Daha öncesinden yaklaşık 4 yıllık işçi olarak hizmetim var. Bu sene 19 Eylül 2010 da açılan görevde yükselme sınavına girdim. Sınavdan 73,33 puan aldım. Yanlız kurumumuzda 4 kişilik uzmanlık kadrosu vardı. Yanlış soruların doğru değerledirimesiyle benim gerimde olan arkadaşım benim önüme geçti. Bu arada benim puanımda artış olmadı. Puan sıralamasına göre 5. sıraya düştüm. Bu nedenle sınavda başarılı olmama rağmen uzman kadrosuna yerleşemedim. Bende boşta olan 4 kişilik şeflik kadrosu için, kurumuma dilekçe verdim. Bana gelen cevapta boş olan şeflik kadrosuna oturmamın yasal olarak mümkün olmadığı yönünde cevap geldi. Sınavı kazandığım için boş olan şeflik kadrosuna oturup oturmayacağım konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şuanki kadrom Bilgisayar İşletmeni kadrosundayım. Ayrıca 2005 yılında 4 yıllık işletme mezunu oldum. Liseyi bitirme yılım ise 1993 intibak yapılırken emsallerimi geçemeyeceğim konusunda bir şeyler söylendi. Şu an Maaş derecem 4/3, Emeklilik derecem ise 2/1. İntibakımın doğru yapılıp yapılmadı konusunda bilgi verilirse çok sevinirim. Birde ivedi olarak cevap veriseniz sevinirim. Daha öncede soru sordum ama henüz cevap verilmedi.
- Soru Cevaplandı
- 02.12.2010
Borcu yoktur yazısı alınması
İhale üzerinde kalan firmadan istenilecek belgeler arasında olan vergi borcu yoktur yazısının ihale tarihinden bir hafta önce alınması yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 01.12.2010
Ortak kullanım alanlarında emlak vergisi
Binaların müştemilatları emlak vergisine tabi midir? Binaların ortak kullanılan kömürlük, kalorifer dairesi, odunluk, sığınak, merdiven ve asansör boşluğu binanın müştemilatı mıdır? Bu konuda vergi dairesinde çalışan arkadaşlarla ihtilafa düştük, bizleri aydınlatırsanız seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 01.12.2010
Memurlar ile toplu sözleşme yapılması
2709 sayılı Anayasa değişikliğinden sonra memurlarla idare arasında sosyal denge sözleşmesi yapılmasında yasal bir sakınca var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 30.11.2010