Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Birliğin vergi borçlarının üye belediyelerin İller Bankası paylarından kesilmesi ve muhasebe kaydı
1- Üyesi bulunduğumuz birliğe ait vergi borçlarından ötürü, her ay İller Bankası paylarımızdan vergi kesintisi yapılmaktadır. Kısacası birliğin borcu bizim belediyenin İller Bankası payından mahsup edilmektedir. Bunun bir örnek ile muhasebe kaydını gösterebilir misiniz? Aynı zamanda bu borç bir yıl içerisinde bitmeyen bir rakamdır. 2- Birlik adına kesilen vergi borcu daha sonra birlik tarafından bize ödeme yapılırsa muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır? 800 ve 805 hesapları tekrar çalıştırılmalı mıdır? Cevap örnekli şekilde olursa seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 12.03.2010
Kıdem tazminatı tavanı
1- Emeklilik süresi dolmuş ve daimi işçi kadrosunda çalışan bir personelimizin emeklik ikramiyesini hesaplayacağım. Fakat bir yıllık kıdem tazminatı tutarı kıdem tazminatı tavanını geçmektedir. Bu durumda, kıdem tazminatı hesabında şuan 2427,04 olan kıdem tazminatı tavanına riayet etmem gerekiyor mu? Bu oranın geçilmesi durumunda yasal sorumluluklarımız nedir? 2- 2009 yılında emekli olan bir personelinde emeklilik ikramiyesi kıdem tazminatı tavanına dikkat edilmeden yapılmıştır. Bu durumda kişi borcu çıkarılıp düzeltilmesi gerekir mi veya yapmamız gereken işlem nedir.
- Soru Cevaplandı
- 12.03.2010
Pansiyon Bekar evine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İlçemiz dahilinde pansiyon-bekarevi ile ilgili işyeri açılmak istenmektedir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre bu tür işyerleri özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde sayılmamaktadır. Ancak aynı Yönetmeliğin sıhhi müesseseler için iş yerinde aranacak asgari ortak şartlar bölümünde otel ve pansiyonlar birlikte değerlendirilmiştir. Bu nedenle ilgilinin pansiyon-bekarevi ile ilgili ruhsat başvurusunun özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususundaki görüşünüzü rica ederim.
- Soru Cevaplandı
- 11.03.2010
Ruhsat iptali
Ruhsatlandırdığımız bir işyeri bir ay sonra bilgimiz dışında kiracı tarafından boşaltılarak işi bırakmıştır.(Belediyeye ruhsatın iptali için müracaat etmemiştir)Boş olan işyeri, sahibi tarafından başka bir şahsa kiralanmış ve başka bir işyeri ruhsatı için müracaat yapılmıştır. Bu işyerine yeni ruhsat verilmesi için eski ruhsatın iptal edilmesi gerekli mi? İptali nasıl yapılacak.
- Soru Cevaplandı
- 10.03.2010
Avukatlık hizmeti alımı, icra takiplerinden vekalet ücreti alınması
Avukatlık kadrosu bulunmayan belediyelerde avukatlık hizmetleri ve hukuki konularda danışmanlık hizmeti vermek üzere danışmanlık hizmeti alımı ihalesi yapılarak bir avukattan hizmet alınabilir mi? Avukatla yapılan hizmet sözleşmelerinde ödenmesi kararlaştırılan ücretler dışında özel gelirler için yapılan icra takiplerinden avukatlar ayrıca avukatlık vekalet ücreti tahsil edebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2010
İntibak
Ben 1995 yılında düz liseden mezun oldum. 01.12.1997 yılında memur olarak işe başladım. 21.11.2000 tarihinde askere gittim. 21.05.2002 yılında terhis oldum (18 ay) ve 22.05.2002 tarihinde tekrar göreve başladım. 05.06.2006 yılında 2 yıllık üniversite bitirdim ve önlisans mezunu oldum. 08.09.2008 yılında 4 yıllık iktisat fakültesini bitirdim ve lisans mezunu oldum. 08.02.2005 tarihinde yürürlüğe giren kanunla 1 derece aldım. 6 yıllık sicil notumun iyi olmasında 1 kademe aldım. Şu an benim derece ve kademem kaç olması gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2010
Unvan değişikliği
Belediyede memur kadrosunda görev yapmaktayım. 2 yıllık inşaat teknikerliği bölümü mezunuyum. Unvan değişikliği sınavına girip kazandığım takdirde unvan değişikliği yapılarak teknik kadroya atama kanunen ne kadarlık bir süre sonunda yapılabilir? Boş teknik kadro olduğu halde sınavı kazanıp kurum tarafından atamanın yapılmaması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2010
Kent konseyi genel kurulu
Kent Konseyi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06.06.2009 tarihli ve 27250 sayılı RG’ de yayımlanarak girmiştir. 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Kent konseyi genel kurulu ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanır. Belediye başkanının başkanlığında toplanan genel kurul, toplantıyı idare etmek üzere üyeleri arasından en az üç kişiden oluşan divan kurulunu seçer.” denilmektedir. Bu ilk kent konseyi genel kurul kararlarını oluşturulan, divan kurulu başkan ve diğer üyeleri imzalamıştır. Bu ilk toplantıdan sonra yapılacak diğer kent konseyi toplantılarında da divan kurulu oluşturulacak mıdır? Divan kurulu oluşturulmayacaksa kent konseyi genel kurul kararları kaç kişiye ve kimlere imzalatılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2010
Zabıta memurlarının haftalık izin süresi
Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin 2 nci bendinde “Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye zabıta memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ancak, personel sayısı az olan zabıtalarda 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde düzenleme yapılabilir. Bu uygulamadan dolayı hizmetin sürekliliğini aksatmamak kaydıyla ve bir sıra dâhilinde personele 657 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak ayrıca haftada bir gün ilave izin verilebilir.” denilmiş olup, ancak haftalık izninin kaç gün olduğundan açıkça bahsedilmemiştir. 12 saat istirahat, 12 saat iş şeklinde bir uygulama olursa, 2 gün +1 gün olarak mı, yoksa 1+1 gün olarak mı uygulanmalı?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2010
Görevde yükselme sınavı
İçişleri Bakanlığınca açılan gövde yükselme sınavına katıldım. Bu sınavda ortak konulardan 73, yerel yönetimler mevzuatından 75 ve İdari ve mali mevzuattan 58 puan aldım. Sınav sonuç bildiriminde sertifika almaya hak kazandınız denilmektedir. Ancak idaremde, sınavda girdiğim derslerden aldığım puan ortalamasının 68,66 olması neden gösterilip atamamın yapılamayacağı söylenmektedir. Bu durumda atamamın yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 08.03.2010
İşyerinin genişletilmesi halinde harç alınması, okul bahçelerinde düğün yapılması
1-İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olan bir iş yeri aldığı izinle işyerini genişletmek suretiyle faaliyetine devam ettiği takdirde işyerine dahil edilen yeni kısım için yeniden m2 hesabına göre işyeri açma harcı alınır mı? 2-Özel okullar ve resmi Devlet okulları açık alanlarını okul aile birliği adına düğün salonu olarak işlettiklerinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabiler midir?
- Soru Cevaplandı
- 08.03.2010
Görevde yükselme sınavı
Belediyemizde münhal bulunan mali hizmetler müdürlüğü kadrosuna vekaleten atanarak bu hizmeti yürütmekteyim. Bu kadroya asaleten atanabilmek için Anadolu üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği AÖF tarafından düzenlenen e-sertifika programına kayıt olarak görevde yükselme sınavına girdim ve 24 Ocak 2010 tarihinde yapılan sınavda 100 üzerinden 69,33 Puan alarak sınavda başarılı sayılıp sertifika aldım. Ancak Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 13.maddesinde 100 üzerinden 70 puan alınması gerektiğinden mali hizmetler müdürlüğüne atamam yapılmadı. Şimdi benim ne yapmam gerekir. Başarılı olduğum görevde yükselme sınavına tekrar mı gireceğim?
- Soru Cevaplandı
- 08.03.2010