Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Hafta tatili ruhsatını vermeye yetkili merci
394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 8 inci maddesinde “ İşbu kanunun ahkamı istisnaiyesinden istifade etmek isteyen müesseselerin sahip veya müdiri mes'ullerinin mahalli belediye meclislerine müesseselerinin nevi, evsaf ve şeraitini ve istihdam ettikleri memurin ve amele miktarını mübeyyin bir beyanname vererek ruhsatname almaları lazımdır. Belediye mıntıkalarından hariç bulunan müesseseler en yakın belediyelere müracaat ederler. Ruhsatnameler bir sene için muteberdir.” denilmektedir. Hafta tatili ruhsatı almak isteyen işyerleri sahiplerinin dilekçeleri (Zabıta Dairesine) başkanlığımızca belediye encümenimize sunularak, encümenimizden çıkan karar doğrultusunda işlem yapılmakta idi. 394 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen belediye meclisi ibaresi konusunda çelişkiye düşülmüş olup, hafta tatili ruhsat taleplerinin belediye encümenine mi yoksa belediye meclisine mi sunulmasının gerektiği ve ayrıca 394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 4 üncü maddesinde belirtilen işyerlerinden ruhsat harcı alınıp alınamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 08.03.2010
Zabıta görevde yükselme, Çevre Koruma Kontrol Müdürü
1- Zabıta memurları diğer kadrolar (şeflik, veznedarlık, müdürlük…) için görevde yükselme sınavına katılabilir mi? 2- Zabıta Memuru kadrosunda Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü görevini 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca vekâleten yürütmekteyim. Fakülte mezunuyum. Şu anda 4. derecenin 2. kademesindeyim. Vekâlet ettiğim Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kadrosu ise 2 inci derecede bulunmaktadır. Asilde aranılan tüm şartları taşıdığımı düşünmekteyim. Ben bu durumda vekâlet ettiğim görevin zam ve özel hizmet tazminatından faydalanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 07.03.2010
Başkan yardımcılığı
1. Belediyemiz personelinin kendi isteği ile mevcut bulunan belediye başkan yardımcısı kadrosuna 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine göre görevlendirme usulü ile milli eğitim müdürlüğünde görevli öğretmen arkadaşımız bakmaktadır. Bu arkadaşımız belediye başkanı tarafından bu görevden alınıp belediyemizde münhal bulunan ruhsat ve denetim müdürlüğü kadrosuna aynı yasaya göre görevlendirme yapılabilir mi? 2. Boşalan belediye başkan yardımcısı kadrosuna, atanacak personelin şartları tutuyor ise, başka kurumdan naklen atama yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.03.2010
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin ( c ) fıkrasında "Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması" hükmü yer almaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin 3. fıkrasında "yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denmektedir. İlçemizde fırın yapmak amacıyla belediyemize yapılan müracaatta ilgili iş yerinin Tapu kayıtlarında 26.01.1943 tarihinde tescil edildiği veya yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığından söz konusu iş yerine fırın İşletmeciliği yapmak üzere İşyeri Açma Ruhsatının düzenlenip, düzenlenemeyeceği hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2010
Yol geçiş izin belgesi
Gayrisıhhi müessese ruhsatı alabilmek için belediye imar planları içinde olan bir iş yerinin karayolları yol geçiş izin belgesi alma zorunluluğu var mıdır? Belediyenin inisiyatif kullanma hakkı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2010
Emlak Vergisi
Emlak beyan değer tespitleri yüksek olup bu tespitlerin yeniden yapılması nasıl olur? Değişebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.03.2010
Başkan ve meclis üyeleri belediyenin ihalesine katılabilir mi?
Belediyemiz dükkanlarından satışı düşünülen dükkan satış ihalesine bir önceki dönemde görev yapan belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri katılabilir mi? İhalede en yüksek teklifi verirlerse satış ihalesi üzerlerine yapılabilir mi? Ayrıca halen görevde bulunan ve ihale komisyonunda görev almayan meclis üyesi bu tür belediye gayrimenkul satış ihalesine girebilir mi? İhale sonucunda gayrimenkulün satışı üzerine yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.03.2010
Görevde yükselme- vekâlet
1- İki yıllık yüksek okul mezunuyum. Tekniker diplomam var. 1992 yılında fen memuru olarak göreve başladım. 2 nci derecenin 2 nci kademesindeyim. Norm kadroda fen memuru kadrosu bulunmadığından, mevcut dondurulmuş fen memuru kadrosunda halen fen memuru olarak görev yapmaktayım. Norm kadroda bulunan tekniker kadrosuna sınavsız atamam yapılabilir mi? 2- Ayrıca norm kadroda boş bulunan 1 inci derecelik fen işleri müdürlüğü kadrosuna vekâlet edebilir miyim? Vekâlet edebilmem için fen memuru veya tekniker kadrosunda olmam fark eder mi? fen işleri müdürlüğüne vekâlet etmem halinde özel hizmet tazminatımı 1 inci derecelik müdür kadrosundan alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 03.03.2010
Encümen üyeliği
Belediyemiz meclis üyeliğinde görev alan meclis başkan vekili ve katip üyeler aynı zamanda belediye encümeninde görev alabilirler mi? Şayet görev alamazlarsa meclis başkan vekili ve katip üyelerin encümen üyesi olmaları için meclis katip üyeliğinden istifa edip yeniden meclis organlarını seçmemiz mi gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 03.03.2010
işyeri mesafe şartı, marketlerin kapladığı alana göre sınıfları
1- 18.12.2009 tarihinde Mustafakemalpaşa Belediyesince; "Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunmaktadır. Cami ile mesafesi 100 metreden kısadır. Cami ile olan mesafe değerlendirmeye alınacak mıdır?" şeklinde soru sorulmuştur. Verilen cevabi yazınız; "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmeliğin İşyerlerinde aranacak genel şartlar başlıklı 5 inci maddesinin (h) bendinde; Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 32 ve 34 üncü maddelerinde de bu uzaklığın en az yüz (100 ) metre olması gerektiği açıklanmıştır. Dolayısıyla alınacaktır." şeklindedir. Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin (a) bendi: "Hükümet binaları, hapishane ve ıslah evleri; her türlü mabet, dini kurum ve kuruluşlar; sanat müesseseleri, maden ocakları, inşaat yerleri; patlayacı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesisleri yakınında" hükmü gereği içkili yerler bölgesine Belediye Meclislerince karar verilirken 30 uncu maddenin (a) bendi gereği 100 m altında bir mesafe belirlenemez mi? 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik E-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler C- Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve ekmek Bayileri başlığının 7- Hipermarket, grosmarket ve mega marketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı, çocuk emzirme yeri ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunacaktır. Maddesinin uygulanmasında marketleri hiper, gros ve mega olarak sınıflarken m² büyüklüklerini mi dikkate almalıyız? Cevabınız evet ise hangi m² ye kadar hipermarket, hangi m² ye kadar grosmarket ve hangi m² kadar megamarket olarak işyerlerini değerlendirmemiz gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 03.03.2010
Denetim komisyonlarının yetkisi
A Belediyesi 2000 Nüfusun altına düştüğü için 5747 sayılı Yasaya istinaden 29 Mart 2009 yılında yapılan mahalli idareler genel seçimlerinden sonra B Belediyesine katılmıştır. B Belediye Meclisinin oluşturduğu denetleme komisyonu, A Belediyesine ait Ocak, Şubat ve Mart ayı sarf evraklarını incelemek istemektedir. A Belediyesi adına gelen ödeneği A Belediyesi harcamıştır. Bu nedenle B Belediyesi denetleme komisyonu, A Belediyesine ait söz konusu aylardaki sarf evraklarını denetleyebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2010
İtfaiye personelinin fazla mesai ücretinden yararlanılması durumu
Yüksekova Belediyesinde memur olarak çalışmaktayım. İtfaiye personelinin yetersizliğinden dolayı belediye başkanı tarafından itfaiye eri olarak görevlendirildim. Mevcut personel şartlarında görev yapmaktayım, itfaiye personeline sağlanan fazla mesaiden yararlanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 01.03.2010