Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Özel Hizmet Tazminatı
29 Mart Belediye Başkanlığı seçimlerinden önce müdür kadrosunda olan daha sonra kadrosu kendisinde saklı kalmak şartı ile başka bir göreve atanan ve müdürlük görevini fiilen yerine getirmeyen personelin özel hizmet tazminatı nedir? Müdürlük kadrosunun özel hizmet tazminatını alır mı ? Bu durumda olan bir kişi müdürlük görevini fiilen yerine getirmiyor düz memurluk yapıyorsa özel hizmet tazminatının hangi kadroya göre verileceği, konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 07.07.2010
İmar harçları
3194 sayılı imar kanun 18. maddesi uygulamasında parsalasyon harcı alınır mı?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Derneklerin ihaleye iştirak etmesi
Dernekler, belediyenin açmış olduğu (2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre) işyeri kiralama ihalesine katılabilir mi? Katılırsa ihale şartlarını nasıl yerine getirebilir? Gerçek ya da tüzel kişilik belgeleri bulunmamaktadır. Örneğin belediyeye ait olmayan spor kulübü derneği bir taşınmazı kiralamak isterse, ihaleye katılması gerekir mi? Belediye ihale yapmadan kiraya verebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Meclisin karar alma şekli
16 üyeli belediye meclisimiz 14 üye ile toplandı ve imarla ilgili bir kararda 5 üye çekimser 2 üye (başkan dahil) red oyu kullandı . 7 üye ise kabul oyu kullandı yaptığımız uygulamada 7 kabul oyu ile 7 karşı oy olduğundan ve başkanın oyu da karşı oylarda olduğundan iki sayılıp kararın kabul edilmemesi şeklindedir. Bazı üyeler buna karşı çıkmaktadır. Yaptığımız uygulama doğrumudur?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Aday memurun görevi bırakması durumunda yapılması gereken işlemler
Aday memur olarak çalışan memurumuz görevi bıraktığında, görevi bırakma işleminde Emekli Sandığına bildirim ve daha ne gibi işlemler yapmamız gerekir? Bu işlemi ayrılma tarihinde mi, yoksa bu tarihten önce veya sonra yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Emsal dava açılması
Belediye meclisinin almış olduğu meclis kararı ile 2009 yılında çalışan ve 2010 yılında çalışmalarına devam edilecek olan sözleşmeli personelin maaşlarında düşürüme gidilmiştir. Fakat açılan dava neticesinde mahkeme personeli haklı bulup yürütmeyi durdurma kararı ile personelin maaşının eski haline getirilip geriye dönük ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır. Bu mahkeme kararına istinaden bir emsal davası açılması benim içinde aynı uygulamayı sağlayabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Bireysel emeklilik katkı payı, sigorta primleri, senelik izinler
1- Sigortalı olarak çalışan bir personel kendisi tarafından yatırılan bireysel emeklilik katkı payı adı altında 200,00 TL ödeme yapmaktadır. İşyerine yatırmış olduğu bu tutarı beyan ettiğinde maaş bordrosunda gelir vergisi ve sigorta primine esas kazançta nasıl bir değerlendirme yapılacaktır? 2- Çalışmakta iken senelik izine ayrılan bir personelden kısa vadeli sigorta prim kolları (İş kazası, meslek hastalığı, hastalık) primleri kesilecek mi? Kesilmeyecek mi? 3- Sigortalı olarak çalışan bir personele hak kazanıp ta kullanamadığı senelik izinlerinin iş akdinin sona erdiğinde kendisine izin ücreti olarak ödenmektedir. İzin ücreti ödemesinde sigorta primi kesilmeli midir? Kesilmeli ise işçi ve işveren oranlarının tamamı uygulanacak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2010
Borcu yoktur yazısı
06.06.2008 tarih ve 26898 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 29.06.2008 tarih ve 26921 ile 19.07.2008 tarih ve 26941 sayılı Resmi Gazetelerde yayınlanan Tahsilat Genel Tebliğleri ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumların bu kanun kapsamındaki hak sahiplerine 2.000,00.-TL üzerinde yapacakları ödemeler sırasında ilgili kişilerin bağlı bulunduğu Vergi Dairesinden borcu yoktur yazısı temin edilmesi gerekmektedir. Ancak aynı kanunun 19 ve 21/f maddesine göre yapılan alımların çoğunun ödeme planları yapılan sözleşmeler ile taksitlendirilmektedir. Sözleşme öncesi alınan vergi borcu yoktur yazısı yeterli midir? Yoksa sözleşme tutarının taksit ödemelerinin her biri için ayrı ayrı vergi borcu yazısı istenmesi gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.07.2010
Açıktan atama
Turizm Altyapı Hizmet Birliğinde sözleşmeli teknisyen olarak çalışmaktayım. Tek personel benim. personel giderimiz % 40'ın altında 2006 KPSS puanım var. 657 Devlet Memurluğuna açıktan atama yapılabilir mi ?
- Soru Cevaplandı
- 02.07.2010
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
İlçe Özel İdare Müdürlüğü olarak köylerdeki işyerleri ve umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat vermemiz gerekiyor. Ancak ruhsatı verebilmemiz için gerekli evrak olan tapu kaydında tarla, bağ, bahçe olarak kayıtlı. Çoğu köyümüzde imar çalışması yapılmamış olduğundan eski tapu kayıtları mevcut. Bu gibi tapu kayıtlarına ruhsat verebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 02.07.2010
İşçiliğe dayalı hizmet alımlarında fazla çalışma
Belediye olarak personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalesi yaptık. İdari şartname de işçilere 765,45 TL brüt ücret verilmesini, işin gereksinimine göre işçilere fazla çalışma yaptırılacağı, fazla çalışma yaptırıldığı zaman fazla çalışma ücretinin brüt ücretin aylık çalışma saatine bölümü sonucu bulunacak olan ücret üzerinden verileceğini belirttik. İhale 1.140,00 TL fiyatta (A) şirketinde kaldı. Şirket fazla çalışma ücretini faturaya yansıtırken, kendisinin vermiş olduğu teklif üzerinden yani 1.140,00 TL üzerinden aylık çalışma saatine bölümü sonucu %50 fazlasıyla hesaplayıp o şekilde fatura etmesini gerektiğini söylüyor. Biz de hayır o şekilde olmaz, işçinin aldığı brüt ücret üzerinden yani 765,45 TL aylık çalışma ücretine bölümü sonucu bulunacak bedel üzerinden (idari şartname %50 belirtilmediği için) hesaplanması gerektiğini, %50 fazlası üzerinden hesaplanmaması gerektiğini, o şekilde faturaya yansıtması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu konuda çelişkiye düştük, aydınlatıcı bilgi verirseniz seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 02.07.2010
Erken emeklilik
01.01.1973 doğumluyum.15.03.1991 yılında lise mezunu memur olarak görevime başladım. Halen 2/3 derecede 19 yıldır görev yapmaktayım. 2011 yılında 20 yıl hizmet süresi doluyor.1999 yılı düzenlemelerinde 9 yıl hizmet yılım uzadı. Yani 38 yaşında değil de 47 yaşında hizmetim doluyor. 1999 yılından önce işe başladığım için 20 yılı doldurduğumda emekli aylığı bağlanmadan veya tazminatı almadan ayrılabilir miyim? Ayrılabilirsem şartları ne olur.
- Soru Cevaplandı
- 30.06.2010