Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Hizmet yılı hesabında muhtarlıkta geçen sürelerin durumu
1995 yılında muhtarlık personeli olarak çalışmaya başladım. 1999 yılında muhtarlık belediye oldu. Belediyede 2004 yılına kadar devam ettim su işlerinde çalıştığım için su işleri Belediyeler Birliğine devredilince tüm özlük haklarımızla birliğe aktarıldım. Birlik özlük haklarımı muhtarlıkta başladığım tarihten değil de, belediyenin kurulduğu tarihten hesaplıyor. Olması gereken nedir? İzinlerimin nasıl hesaplanması lazım? Kıdemimin hangi tarihe göre hesaplanması lazım? Daha önce özel idare ve mal müdürlüğü gibi resmi kurumlarda çalışmışlığım var. Bunlar hesaplamaya dâhil edilebilir mi böyle bir hakkım var mı?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2011
Yılı içinde tamamlanan, ancak ödemesi bitirilemeyen yapım işi yıllara yaygın iş midir? Tevkifat gerekir mi
2010 Yılı içerisinde yapılıp bitirilen bir yapım işi ödemesinde, işin geçici kabul itibar tarihi de 2010 tarihlidir. Söz konusu işin ödemesi 2011 yılında yapılacak ise, gelir vergisi kesilmeli midir?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2011
Görevde yükselme
Ünye Belediyesinde sekiz yılı aşkın süredir GİH sınıfında 1. derece 1. kademe şef kadrosunda tahsildar olarak görev yapmaktayım. Yerel Yönetimler Yüksek Lisans mezunuyum. Şef kadrosuna 2003 yılında görevde yükselme eğitimine katılıp sınav sonucu 81.250 puan alarak atandım. Belediyede müdürlük kadrosuna atanmak için tekrar görevde yükselme sınavına girmem gerekir mi? Görevde yükselme sınavına girmeden müdür kadrosuna atamam yapılabilir mi? Müdür kadrosuna atanmak için ne yapmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2011
Bowling salonları için kolluk görüşü alınması
Bowling salonu için belediyemize müracaat etmek isteyen vatandaşımıza bowling salonu için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı düzenlenmeden önce kolluk görüşü alınmalı mıdır? Bowling salonlarında aranacak şartlar nelerdir belli bir yaş sınırı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 19.02.2011
Sözleşmeli personelin sendika üyeliği
Yeni Torba Yasada sözleşmeli personelin sendika kurabileceği ve bunlara üye olabileceği hakkında madde yer almaktadır. Bu kapsamda sözleşmeli personelin işçi sendikalarına mı yoksa memur sendikalarına mı üye olması gerekiyor ya da sözleşmeli personellerin yeni bir sendikamı kurması gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2011
Mali hizmetler müdürlüğüne vekalet
Belediyede, bilgisayar bilgi yönetim elemanı olarak kadrolu işçi statüsünde çalışmaktayım. Yakın zamanda muhasip kadrosundaki arkadaş emekli olacak ve muhasebe görevini yapacak memur yok. mali hizmetler müdürlüğüne veya muhasip kadrosuna vekaleten bakıp, muhasebe fişlerine imza atabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2011
Esas ve tali faaliyetlere iş yeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlenmesi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde, “Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir denilmektedir. Faaliyet konusu birbirinden uzak (Örneğin, konfeksiyon ve gıda) olan iş kolunda adresi ve işleticisi aynı olsa bile tek ruhsat düzenlenmesi mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 16.02.2011
Banka kredisi ile alınan aracın muhasebe kaydı
Banka kredisi ile belediyemize yeni araç aldık. Fatura tutarı: 42.000.TL, Bankaya borç: 51.640.TL. firmanın kesmiş olduğu fatura ile bankaya ödeyeceğim miktar arasındaki fark olan faiz giderini muhasebe kayıtlarında nasıl göstereceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 15.02.2011
Belediye itfaiye erliğine atanma
Belediye meclis üyesiyim ve mensubu olduğum belediyeye 2 adet itfaiye eri alımı yapılacak. Ben bu alımlara istifa edip başvuru yapmayı düşünüyorum. Başvuru yapabilir miyim, ya da başvurabilmem için ne yapmam gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 15.02.2011
Emekli olan memurların ikramiyelerinin borçlanma suretiyle karşılanması işleminin muhasebe kaydı
Belediyemizden emekli olan memur arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı olan 52.325,00 TL Emekli Sandığınca 2010 Mayıs ve Aralık aylarında ödenmiştir. Bu arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı 52.325,00 TL tahakkuk yapılarak 320 no’lu hesaba alacak kaydı yapılmıştır. Belediyemiz Emekli Sandığınca ödenen kıdem tazminat tutarına karşılık İller Bankasından 52.325,00 TL kredi kullanarak belediyenin bankadaki hesabına girmeden İller Bankasınca SGK’ na ödenmiştir. Alınan kredinin muhasebe kaydı 372 no’lu hesaba borç 300 ve 400 no’lu hesaplara alacak kaydı yapılarak muhasebeleştirildi. Benim öğrenmek istediğim konu 320 no’lu hesaptaki kayıtlı paranın hangi hesaba kaydının yapılacağıdır?
- Soru Cevaplandı
- 14.02.2011
Zabıtaya başka görev verilmesi ve maktu fazla çalışma ücreti
5 Dereceli zabıta memuru kadrosunda görev yapan … nın, kadrosunda kalmak ve müktesebinden maaş almak üzere Gelir Müdürlüğüne bağlı Tahsilat Şefliğinde bilfiil tahsildar olarak görevlendirilmesi şeklinde Başkanlık makamından görevlendirme yazısı aldım. Ancak, ilgili personel burada maktu mesai ücreti alamayacak ve kendisinden aynı zamanda kefalet ücreti kesilecek mi? Personelin mali yönden hak kaybına uğraması söz konusu olacağından, ne yapılması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 01.04.2010
Birlik üyeliği ve birlik üyeliğinden çıkarılma işlemleri
Birliğimiz 2006 yılında 15 köye hizmet vermek üzere kurulmuş ilerleyen yıllarda su verilen köyler artmıştır. Birliğe üyelik için 2009 yılı mayıs ayında müracaat eden 4 köy Birlik Meclisince üyelikleri kabul edilmiş ve birliğe katılmışlardır. Bir sonraki toplantıda üyelik için başvuran 2 köyün meclis üyeliği için başvurması konusunun görüşülmesi esnasında birlik meclisi bu iki köyün daha sonra katılımlarının görüşülmesi yönünde karar almış ayrıca meclis üyelerinden bazıları daha önce birliğe giren 4 köyün de meclisten çıkarılmasını talep etmiştir. Birlik Tüzüğünde böyle bir konunun olmaması; sadece ilgili mahalli idarenin ihtiyar heyetinin başvurusu ile birlikten ayrılır maddesi olması nedeni ile boşluk olduğu yönünde yönetimce açıklama yapılmış ve üyelerde, üyelikten ayrılmanın başka bir yolunun olup olmadığını sormuşlardır. Soruma gelince; Birliğimize üye olan köylerden; Üye köyün rızası olmadan Birlik Meclisi üyelikten çıkarabilir mi? Yoksa üyeliğe kabul edilen birliğin sadece ihtiyar heyeti kararı ile mi üyelikten çıkartılabilir? Yine üye olmak isteyen ve hizmet alan köylerin birliğe gerekli belgelerle başvurması halinde isterse Birlik Meclisi bu köyleri almama hakkı var mıdır? 8 Aralık 2009 tarihli ve 27426 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının kararında; ''2009/15621 Silifke Aksıfat Grubu İçmesuyu Birliğine üye olan Sarıaydın ve Mara Köylerinin adı geçen birliğe katılmalarının zorunlu hale getirilmesine” karar verilmiştir. Bu duruma göre, başvuruları kabul edilmeyen köylerle ilgili, İçişleri Bakanlığından benzer bir karar alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 31.03.2010