Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İhaleye katılamayacak olanlar
Fen İşleri Müdürlüğü'nde 657 4/A ya göre görev yapmaktayım. Bazen yapım-mal alımı-hizmet-danışmanlık ihale komisyonunda uzman olarak görevlendirilmekteyim. Komisyon üyeleri olarak ihaleye teklif verenler arasında Belediye Meclis Üyesi, yakın hısımları, ya da çalıştığımız birimde görevli arkadaşların yakınlarının oldukları ve bunların ihalelere teklif veremeyecekleri söylenmektedir. Komisyon üyeleri olarak bizlerin bu hususlarda kesin dayanak bilgilere ulaşarak karar verebilmemiz için sizlerden görüş istemekteyiz. Kendileri veya yakın hısımları olarak kimler ihalelere giremezler? Bu husus da kendilerinden taahhütname, yakın hısım beyanı gibi belgeler (Mal Beyanı gibi) istenmesi gerekmez mi?
- Soru Cevaplandı
- 19.03.2010
Özel oto ücreti ödenmesi
Ben şu an Hatay ili Yayladağı İlçesi Karaköse Belediyesinde haftanın 4 günü geçici görevli olarak görev yapmaktayım. Görev yaptığım belde belediyesi olması, ulaşım imkanının kısıtlı olması merkeze ters istikamette olması nedeniyle mesai sabah 08,00’ da başlamaktadır. Bu nedenle mutat vasıta ile gelinmesi durumunda görevli olduğum Belediye ile görevli gittiğim belediye arası toplam 102 km olup ancak saat 10,00 da ulaşabilmekteyim ancak özel otoya binilmesi durumunda normal mesaiye ulaşma imkanım vardır. Tarafıma özel oto ücreti ödenip ödenmeyeceği hakkında gerekli bilginin verilmesi hususuna arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 19.03.2010
Kamu zararlarına ait Sayıştay Temyiz Kurulu tazmin kararlarını uygulamamanın sonuç ve sorumluluğu
Belediyemiz ile memurların bağlı bulundukları sendika arasında şu ana dek sözleşme imzalanmamış, ilaveten herhangi bir ödeme yapılmamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı içinde bulunan memurların mevcut hükümler çerçevesinde toplu iş sözleşmeleri ile ek yarar sağlamanın mümkün olmadığı bilinmektedir. Ancak diğer Belediyelerin birçoğunun bu tür ödemeler yapması personelden talepleri arttırmaktadır. Bütün Belediyeler ödüyor hiçbir şey olmuyor düşüncesi yaygındır. Harcama yetkilileri mevzuata daha çok hakim olmasına rağmen, Sayıştay denetimi sonunda sosyal denge adı altında ödenen miktarların kamu zararı oluşturmasına karşın hiçbir Belediyenin bu paraları tahsil etmediğini, alanların yanına kar kaldığını sonuçta hiçbir işlem olmadığını söylemektedirler. Muhasebe yetkilisi olarak tarafıma Sayıştay denetimi sonunda kamu zararlarına ait Sayıştay Temyiz Kurulunun tazmin kararlarını uygulamamanın sonuç ve sorumluluğu hakkında bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 19.03.2010
Sözleşmeli personelin iş sonu tazminatı ve sigorta primi işlemleri
Kurumumuzda çalıştırılmakta olan tam zamanlı personelin maaşlarını sözleşme gereği peşinen ödemekteyiz. Buna bağlı olarak bu personellerin sigorta primlerinin yatırılması işlemlerinde nasıl bir yol izlenilmelidir? Tam zamanlı çalıştırılan personelin iş sonu tazminat hakkı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 18.03.2010
Başka kurumlar adına inşaat yaptırılması ve sermaye transferi
Yapım işi ile ilgili bir ödemede, işi 258 hesapta takip ediyoruz. İşin geçici kabulü yapıldığında duran varlığa almamız gerekiyor (Örn: 252 Binalar Hesabı). Ancak, bu yapım işi mülkiyeti özel idaresine ait olmayan bir bina ise binalarımıza kaydedemiyoruz. Bu tür işlerde, iş bittikten sonra 258 Hesaba alacak /630 hesaba borç yazılarak çıkış yapılabilir mi? (Mesela; 630 07.01.01.01 Sermaye Transferleri )
- Soru Cevaplandı
- 18.03.2010
İlçe Özel İdare Müdürlüğüne atanma
İl Özel İdarelerinde görevde yükselme kapsamında açılan sınavda başarılı oldum. "İdari birim müdürlüğü" kadrosuna atama bekliyorum. Yani bu kadro için sınava girmiştim ancak İdaremizin istediği "idari birim müdürü" tanımı içerisine ilçe özel idare müdürlüğü girer mi sizce? Norm kadro ilke ve standartları ile il özel idare teşkilat yapısı açısından ilçe özel idare müdürlüğü "idari birim müdürü" olarak değerlendirilebilir mi? Eğer ilçe özel idare müdürlüğüne atanmamız olursa bu doğru bir atama olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 18.03.2010
Muhasebeci kadrosundan Ayniyat Saymanlık kadrosuna atanma
24.01.2010 tarihinde açılan görevde yükselme sınavında idaremiz ayniyat saymanlığı kadrosunu teklif etmedi. Sebep olarak il özel idarelerinde Taşınmaz Mal Yönetmenliğine göre ayniyat saymanlığı kadrosu kaldırıldı denilmektedir. Yönetmenliğin 5 inci maddesinin (d) bendinde; muhasebeci ayniyat saymanı, kontrol memuru ve eğitmen kadroları eş değer kadro olarak bilinmektedir. Muhasebeci kadrosuna müracaat ettim ve kazandım, atamam yapıldı. Bundan dolayı eş değerde olan ayniyat saymanlığına atana bilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 17.03.2010
Görevde yükselme-Unvan değişikliği
HATİCE GÖKÇE - NALLIHAN
İki yıllık yüksekokulu 1990 yılında bitiren inşaat teknikeri bir arkadaşımız zabıta komiser yardımcısı olarak 2.derecede 1993 yılından beri belediyemizde görev yapmaktadır. 2009 yılında yapılan görevde yükselme sınavına katılarak çevre koruma ve kontrol müdürü olmak için sınavda başarı sağlamıştır. Görevde yükselme ile ilgili Yönetmelik uyarınca, çevre koruma kontrol müdürlüğüne bu arkadaşımızın atamasını yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 17.03.2010
- NALLIHAN
Zabıt varakalarına itiraz
Zabıta dairesi başkanlıkları veya zabıta müdürlükleri tarafından düzenlenen zabıt varakalarına 2 günlük itiraz süresinin yasal dayanağı nedir?
- Soru Cevaplandı
- 16.03.2010
İhale İlanı
Afyonkarahisar Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden gelen bir yazıda takıldım. Bizleri aydınlatırsanız sevinirim. Belde Belediyelerinin 2886 ve 4734 sayılı Yasalar uyarınca yapacakları ihalelerde, işin veya ihalenin yapılacağı yerde bulunan gazetelerde resmi ilan yayınlanması öngörülmüşse, söz konusu belde belediyelerince yapılacak ihale ilanlarının mülki sınırlar dikkate alınarak bağlı olunan ilçe merkezinde yapılması gerekmektedir denilmiştir; Bizim belediye sınırları içerisinde gazete çıkmıyor. İlçede çıkıyor. Ama her ilana bir sürü para istiyorlar. 4734 sayılı Kanunun 13. maddesinin birinci fıkrasının b-1 alt bendine göre ilanın, ihalenin yapılacağı yerdeki gazetede yapılacağı ifade edilmektedir. Buna göre; Valilikten gelen yazıya istinaden her ihale ilanını ilçede bulunan gazetede yayınlattıracak mıyız?
- Soru Cevaplandı
- 15.03.2010
İşçi personele imza yetkisi
Belediye bünyesinde kadrolu işçi olarak çalışan personele belediyenin çeşitli birimlerinde çalıştırılırken yetki ve sorumluluk (imza yetkisi dahil ) verilebilir mi? Verilirse nasıl yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 15.03.2010
İşyeri açma izin harcı tutarı
Belediyeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı verirken işyerinin metrekaresi 0,10 ile 1 TL arasında almak zorunda, ama kaç yıldır bu miktar böyle devam ediyor. Küçük işyerlerinde fazla bir meblağ tutmuyor. Bu ruhsat harcı miktarı ne zaman değişecek, belediye meclisi ruhsat harcı miktarını değiştirebilir mi veya ne yapılması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 15.03.2010