Özelleştirme idaresinden gelen memurun özlük hakları

Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Yaprak Tütün İşletmelerinde memur olarak çalışan kişi kendi isteği ile Belediye Başkanlığımıza bir dilekçe ile başvuruda bulunarak Belediyeye geçmek istemiştir. Gerekli izin ve işlemler yapılarak ataması yapılmıştır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığındaki özlük hakları ve diğer tazminatlar belediyemiz tarafından verilen özlük haklarından fazladır. Bu memur arkadaşımıza Özelleştirme İdaresi Başkanlığından aldığı özlük haklarını mı vereceğiz, yoksa normal belediye çalışanlarına ödediğimiz özlük hakları kadar mı vereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.08.2010

Meclis üyesi belediye başkan yardımcısı

Belediyemizin nüfusu 50.644 'tür. Belediyemiz D–10 grubuna girmekte olup belediye başkan yardımcısı kadrosu 1 adettir. 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinde norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın belediye başkanı zorunlu gördüğü takdirde nüfusu 50.000–100.000 arasında olan belediyelerde 2 belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir denilmektedir. Söz konusu madde uyarınca belediye başkanı 2. meclis üyesini başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.08.2010

Pide ve Lahmacun Fırınları

Biz Kahramanmaraş Belediyesi bünyesinde gayrisıhhi müesseseler ruhsat biriminde çalışmaktayız. Şehrimizde genellikle yemek pişirme amaçlı küçük çaplı pide ve lahmacun fırınları bulunmaktadır. Bunlar genellikle 30 ile 50 metrekare olan işyerleri olup, üçüncü sınıf gayrisıhhi müessese olarak değerlendirilerek işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiş yerlerdir. 2007 yılında yapılan değişiklikte bu işyerlerinin en az 200 metre kare olması istenmektedir. Bu bilgiler ışığında genelde evlerden gelen yemek pişirme işi yapan küçük çaplı bu tür işyerlerini hangi sınıfta değerlendirebiliriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.08.2010

Gürültü tespiti

etki devri yapılmayan ve elektronik cihazlar ile gürültü ölçme olanağı bulunmayan belediyeler için 5326 sayılı Kanunun 36/2 maddesinin uygulanması nasıl olmalıdır? Umuma açık istirahat eğlence yerlerinde gürültü ile ilgili şikâyetlerde işlem yapmak için gürültü ölçüm tespiti zorunlu mudur? Yoksa zabıta memuru konuya ilişkin şikâyet edilen gürültünün, hoşgörü ve tahammül sınırları içerisinde kalıp kalmadığını kanaatine göre mi değerlendirmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2010

Sözleşmeli personelin askerlik sonrası işe dönüşü

sayın hocam mrb;Ben oğuz belediyesinde 5620 sayılı yasa kapsamında 5393 sayılı kanunun 49.maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım.bu kuruma 2005 yılında gecici işçi olarak işe girdim.Daha sonra 5620 sayılı yasa ile sözleşmeli personel olarak devam ettim.2011 yılı mart ayında askere giteceğem.asker dönüşü belediyeye işe yine başlaya bilirmiyim.İşe başlayamasam 6 yıllık çalışma tazminatımı alabilirmiyim (2 yılı gecici işçi, diğerleri sözleşmeli )bana bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.saygılar

  • Soru Cevaplandı
  • 13.08.2010

İlama bağlı tazminat ödemesi ve vekalet ücreti

Belediyeye karşı açılan bir tazminat dosyası kesinleşmiş olup, belli aralıklarla ödeme yapılması konusunda alacaklı ile anlaşılmıştır. Belirlenen bu anlaşma dahilinde, kısımlar halinde ödeme yapılmaktadır. Ancak yapılacak toplam ödeme içerisinde davayı yürüten alacaklının avukatına ait vekalet ücreti de bulunmaktadır. Bu vekalet alacağı kısmı için belediye olarak Gelir Vergisi Kanunu uyarınca stopaj kesintisi yapmamız gerekir mi? Ayrıca stopaj dışında vekalet alacağı için kesinti yapılması gereken herhangi kanuni bir kalem var mı, varsa bunlar hangileridir? Bu ilama dayalı borç ödenirken nasıl muhasebeleştirilecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.08.2010

Uzman erbaşın memuriyete atanması

15.06.2009 tarihinde edremit belediyesinde 9/2 kademe derecesinde göreve başladım.Daha önce tsk da uzman erbaş olarak görev yaptım ve ayrılırken 7/2 kademe derecesinden ayrıldım.daha sonra bir çok mahkeme kararı ve dpb dan almış oldugum görüş belgeleriyle tekrar 7/2 kademe derecesinde düzeltme yapıldı.Göreve başlangıç tarihim 1 yıl geçmesine ragmen kademe derecemde yükselme (7/3)olmadı sebeb olarak 4 yıl bekleme yaptıktan sonra yükselme olacagı söylendi.İşin dogrusu nedir memurlar her yıl 1 derece ,her 3 yıl da 1 kademe yükselmesi almazmı?yardımlarınız için teşekkürler

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2010

Ziraat Bankası ve Halk Bankasına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Kamu ve özel bankalarının işyeri ruhsatlandırılması bölgemiz dahilinde bulunan bankaların tamamının ruhsatlandırılması ile ilgili 2009 yılı 11 ayında tebligat yaptık özel bankaların itirazları olmasına rağmen içtihat kararlarını örnek göstererek ruhsatlandırdık ancak T.C. Ziraat Bankasının 2 şubesi Ve Halk Bankasının bir şubesi 4603 sayılı T.C.Ziraat Bankası ve Halk Bankası A.Ş ve T.Emlak Bankası A.Şirketi (şu anda kapanan Banka) 4602 sayılı Kanunun 3. maddesinin 4. fıkrasında, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 3. maddesinin Bankaları hakkında uygulanamayacağını belirtmişlerdir. İçtihat kararlarının kendilerini bağlamadığı ve haklarında yapılacak her hangi bir işlemde zarar davası açacaklarını beyan etmişlerdir. Bu konuda nasıl bir işlem yapılacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.08.2010

Mahkeme kararı uyarınca ödenmesi gereken paralar

Belediyelerin uygulamalarından dolayı bazı kişi ve kurumlar, yargıya giderek, hak aramaları sonucunda, zaman zaman mahkeme kararıyla belediyeler kusurlu bulunup, tazmin ödemek durumunda kalabilmektedir. Belediyeye karşı açılan davalar ile belediyece açılan davaların, takibi, sonuçlandırılması işlemleri Hukuk işleri Müdürlüğünce yerine getirilip, bu aşamalardaki ödemeler yine Hukuk İşleri tarafından yapılmaktadır. Ancak sonuçlanan bir mahkeme kararında belediye kusurlu bulunup, para cezası veya tazmin ödemeye mahkûm edildiğinde, bu mahkeme kararı uyarınca ödenmesi gereken paralar, Hukuk İşleri Müdürlüğü bütçesinden mi, yoksa ki ilgili birimin bütçesinden mi ödenmesi gerekmektedir. Hukuk İşleri Müdürlüğünün çalışma usul ve esaslarıyla ilgili çıkarılan yönetmelikte, mahkeme sonucuna göre ödenecek ceza, tazmin gibi ödemelerin ilgili birimin bütçesinden ödeneceği belirtilmiş durumdadır. Bu hususu da göz önünde bulundurarak ödemelerin hangi birim bütçesinden yapılması gerektiği konusunda bizleri aydınlatmanızı istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.08.2010

İmar sınırları dışında ruhsat

Belediyemiz imar sınırları dışında kalan yerlere yazlık ev , bağ evi , ahır ruhsatı verebilirmiyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.08.2010

Unvan Değişikliği

Belde belediyesinde bir yılı aşkın süredir itfaiye eri olarak görev yapmaktayım. Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Öğretmenliği mezunuyum. Belediyede teknik idari hizmetli sınıfına geçişim mümkün mü? Mümkünse hangi unvanda görev yapabilirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.08.2010

Aday memurun nakli

01.04.2010 tarihinde itfaiye eri alımı yaptık. Aldığımız itfaiye eri arkadaşlardan biri naklini Tokat merkeze aldırmak istiyor, yalnız Devlet Memurları Kanununun 54 ve 74. Maddeleri gereği 1 yıldan az 2 yıldan fazla olmamak kaydıyla asaletinin tasdik olması daha sonra naklini istemesi gerekiyor. Bu durumda bu arkadaş naklini bizim belediyemizden başka bir belediyeye aldırabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2010