Görevde yükselme ve kadro değişikliği

1- Belediyeye 1 sene önce itfaiye eri olarak girdim ama yazı işlerinde yazı işleri müdür vekili olarak çalışmaktayım şimdi asaletim onaylandı, kadro unvanımı yükselme sınavına girmeden veri hazırlama kontrol işletmeni olarak başkanın onayı ile değiştirebilir miyim? 2- Belediyemizdeki muhasebeci kadrosunu meclis kararı ile kaldırıp yerine memur kadrosunu açabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Belediye ücret tarifelerinde indirim uygulaması

Belediyemiz Şubat ayı meclisinde özürlülerin içme suyunda ne şekilde indirimden faydalanacağı hakkında karar alınmıştır. Kararda "Kasabada ikamet etmesi, su abonenin adına olması ve % 90 Özürlü olması" şartıyla mesken tarifesinden % 50 faydalanır denilmiştir. Kasabamızda yaşayan ve % 60 özre sahip vatandaş indirimden yaralanmak için Valiliğe şikayette bulundu. Valiliğe meclis kararımızı gönderdik. Kaymakamlıktan belediyemize gelen yazıda İlçe belediyesinin % 50 özürlüye indirim uyguladığını ve bizimde Belediye Kanunun 14.maddesinin (b) bendindeki " Belediye hizmetleri vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlerinin durumuna uygun yöntemler uygulanır" hükmüne göre bizden özürlülük derecesinin düşürülmesi istenmiştir. Biz belde belediyesi olarak neye göre düşürüp neye göre yükselteceğiz, bir sınırlama var mı? Her belediyenin aldığı meclis kararları farklı olup, bu derece düşümü yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Belediye meclis üyesinin kardeşinin belediyenin açmış olduğu ihalelerine katılması

Belediye Kanunu’na göre bir meclis üyesinin kardeşi belediyeye mal veya hizmet satabilir mi? Ya da ihaleye girebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Ana faaliyeti pansiyon olan yerin tali faaliyeti içkili lokanta olarak açılması

Görev yaptığım yer belde belediyesi olarak vatandaşımız karayolu kenarına konaklama için 5 odalı pansiyon ana faaliyet konusu olan işyeri açmak istemektedir. Öte yandan aynı bina içine tekrardan tali faaliyetini icra etmek için pavyon işletmek istemektedir. Ana faaliyeti pansiyon olarak gösterip tali faaliyet konusu da pavyon ve içkili lokanta olarak göstermemiz mümkün olabilir mi? Karayolları için 200 metre şartı aranır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011

işyeri açma ve çalışma ruhsat belgesinde istenen belgeler arasında resim istenmesi

İşyeri açma ve çalışma ruhsat belgesinde istenen belgeler arasında resim istenmektedir. Ancak sakallı şekilde resim getirenler oluyor. Bu çeşit resimler ruhsata iliştirmekte herhangi bir sakınca var mı, bununla ilgili herhangi bir yönetmelik var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011

Yapı ruhsat yenilemesi yapılmayan yapının yapı denetimine tabi olması

1988 yılında alınan 2 kat, yığma, toplam inşaat alanı 228 m2 olan bir ruhsat şu anda inşaat temeli atılmış bir durumdadır. Yeniden ruhsat verilmesi durumunda; 11.04.2011 tarih ve 2101 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün Genelgesi ile 4. maddede belirtilen, yapımı tamamlanmadığı ve ruhsat yenilemesi yapılmadığı için ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılar için, denetim sorumluluğunu, mevcut fenni mesuller üstlendiği zaman 4708 sayılı Yasa hükümleri dışında değerlendirilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011

Asansörün ortak alandan sayılması ve emsale dahil edilmemesi

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 45. maddesinde bahsedildiği üzere, bazı binalarda asansör yapma zorunluluğu getirilmiş olup, imar planlarında emsal hesaplamasında asansör alanı emsale katılmadan hesaplanmaktadır. Ancak, mevzuat gereği yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilmektedir. Bir parselde birden fazla blok yapılması durumunda ve bu bloklarda asansör yapılması mecburiyeti olmadığı halde asansör yapılması durumunda asansör alanı emsale katılıp katılmayacağı konusunda tereddüt yaşanmıştır. Bu örnekler; sığınak, yangın güvenlik holü, vs. ortak alanlarla ilgili arttırılabilir. Konuyla ilgili görüşünüzün bildirilmesi hususunda gereğini arz ederim. Not: Bir parselde birden fazla blok yapılaşması olduğu durumlarda bu durum kullanılabilir emsali (Yoğunluk artışı) arttırmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.07.2011

Bütçe içi işletmeye hizmet alımı suretiyle personel temini, muhasebe kayıtları

1- Bütçe içi işletmelerde mevcut personel yetersizliğinden dolayı hizmet alımı şeklinde personel temini yapılabilir mi? Veya yapılacak ihalenin işletme adına yapılması (vergi numarası da farklı olduğu için ve buna bağlı sözleşme ve ihale Damga Vergileri doğacaktır) herhangi bir sorun teşkil eder mi? 2- Bütçe içi işletmelerin tek düzen hesap planındaki gelir ve gider kayıtları aynı zamanda belediye muhasebe sistemine de işlenmektedir. Bu gelir ve gider kayıtlarının harcama yapılan firma adına mı yapılması gerekir, yoksa var olan işletme adına ay sonunda toplam gelir ve gider şeklinde işlenmesinin sakıncası olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.07.2011

Hizmet birleştirilmesi

15.04.1962 doğumluyum. 01.08.1981 yılında 506 sayılı SSK’ na tabi olarak çalışmaya başladım. 30.08.1996 tarihinde SSK’ na bağlı hizmetlerim sona ermiştir. Yeraltı madencilik faaliyetlerinin tabi olduğu ağır iş kolunda 2832 gün, normal sigortalılık olarak 118 gün olmak üzere toplam 2950 gün SSK’na bağlı hizmetim bulunmaktadır. Askerlik sürem 8 aydır, askerlik borçlanmamı yapmadım. Belediye Tüzel kişiliğinde 01.05.1997 tarihinde ilk defa emekli sandığı kurumuna tabi olarak çalışmaya başladım. 06.05.2011 tarihi itibari ile halen kurumda çalışmaktayım. SSK’ na bağlı hizmetlerimin 2832 günün ağır iş kolları statüsünde geçmiş olduğunu ve bu suretle de fiili hizmet süresi zammı olarak (Daha önce yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanun hükmünde yer alan 360 güne veya bir tam yıla 90 gün verilerek eklenmesi suretiyle)emekli sandığı hizmetlerim ile birleştirilebilmek mümkün mü? Bu konuda net bir bilgiyi hiç bir kimse ve makamdan alamamaktayım.) Bu bilgiler doğrultusunda; SGK’ na devredilen Emekli Sandığına tabi olarak, hangi tarihte emekliliğe hak kazanacağım?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2011

Belediye taşınmazının kiraya verilmesi ve satışı

Belediyeye ait işyeri için öncelikle kira ihalesine çıkıldı, uhdesinde kalan kişi sözleşme imzalamadı. Aynı yerin satışı için ihaleye çıkarıldı, idaremizce bazı sebeplerle ihale iptal edildi. Bu durum sonucunda aynı işyeri için kiralama mı yoksa satış ihalesi mi yapmamız uygun olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.07.2011

Meclis üyesinin düşürülmesi ve mazeret izni

5393 sayılı Belediye Kanunu 29 uncu maddesinde '… Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir…' denilmektedir. Meclis üyelerinin bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmadığı durumlarda mazeret izni katılmadığı toplantı gününe sayılır mı? (Kanunun ilgili maddesinde belirtilen özürsüz veya izinsiz ibaresi, sadece arka arkaya üç birleşim günü toplantıya katılmama hususunu içerdiği yorumu ile tereddüde düşülmüştür.)

  • Soru Cevaplandı
  • 12.07.2011

Mezuniyet belgesiyle iş deneyimi

4734 sayılı Kanun hükümlerine göre yapım işi ihalesine katılmak üzere müracaat eden %50-%50 ortaklı şirket ortaklarından biri inşaat mühendisi diğeri bilgisayar mühendisidir. Bu şirketin iş deneyim belgesi olarak sunduğu mezuniyet belgesini kabul edecek miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.07.2011