Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ruhsatı
Bazı belediyelerde özellikle sıhhi işyerleri için, fenni rapor belgesi istenmektedirler, bu belge nedir? Kim tarafından hazırlanır? Sıhhi işyerleri için işyeri açılışında yapı kullanma izni istenmesi zorunlu mudur?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Kademe ilerlemesi
4 yıllık üniversite mezunu olarak 17.08.2009 tarihinde Sahilkent Belediyesine memur olarak atan-dım. 1 sene sonra asaletim tasdik oldu. Liseyi 4 yıl olarak okudum. 657 sayılı Kanunun 36. maddesi ge-reğince ''Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, uygulanır.'' kademe ilerlemesi alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Meskun mahalde hayvan beslemek
Meskûn mahal içerisinde müstakil bir evin bahçesinde küçük kulübeler içerisinde çeşitli sayıda hayvan beslenmektedir. Örneğin, köpek, kedi, timsah, yılan, horoz, v.b hayvan türleri beslenmektedir. Bu durumda zabıta olarak 1608 sayılı Kanun gereği 154. TL, para cezasının yanında hayvanların tahliyesi için nasıl bir yol izleyebiliriz, detaylı bir şekilde konu hakkında bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Emlak Vergisi muafiyeti
Turizm işletmelerinde emlak vergisi muafiyeti; yatırım belgesinin alındığı tarih mi? Turizm İşletme Belgesi mi? Yapı izninin alındığı tarih mi, ne zaman başlar?
- Soru Cevaplandı
- 09.08.2011
Harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri
5018 sayılı Kanunun 11. maddesi üst yönetici ve yetkilerini, 31. maddesi harcama amirleri ve yetkilerini, 32. madde harcama talimatı ve sorumluluklarını, 33. madde giderlerin gerçekleştirilmesi ile ilgili gerçekleştirme görevlilerini, 61. madde de muhasebe hizmetleri ve muhasebe yetkilerinin görev ve yetkileri tanımlanmaktadır. Belediyemizde bir adet avukat vardır. Hukuk müdürlüğüne de vekâleten bakmaktadır. Bu kişi konum olarak direk belediye başkanına bağlıdır. Kendisine vermiş olduğu vekâletle belediyemizin bütün davalarına girmektedir. Bilindiği üzere davalar Belediye Müdürlüklerine değil Belediye Başkanlığı adına açılmaktadır. Bu nedenle de Mahkeme harç ve giderleri ödeneği bu müdürlüğün bütçesine konmuştur. Belediyemiz leh ve aleyhine açılan davalardan sonuçlarını raporlayıp ekleri ile birlikte ödenmek üzere belediye encümenine sunan da kendisidir. Ancak ödeme aşamasında ödeme emrine ne harcama amiri nede gerçekleştirme görevlisi olarak imza atmamaktadır. 5018 sayılı Kanunu incelediğimizde, girmiş olduğu davaların takibini kendi yaptığı ve ödeme aşamasına getirdiği için gerçekleştirme görevlisi olarak imza atması gerektiği kanaatindeyim. Örneğin Bir Kamulaştırma bedel tespiti davası vardır. Dava kendisi tarafından açılmıştır, Davanın takibi 2 yıl boyunca kendisi tarafından takip edilmiştir. Arsa m2 fiyatı davaya giren bilirkişiler tarafından tespit edilmiştir. Mahkeme davayı sonuca bağlamış kendisine bile avukatlık vekâlet ücreti tespit etmiştir. Mahkeme kararını, ödenmek üzere ekleri ile birlikte raporlayarak belediye encümenine getirmiştir. Burada kamulaştırma bedelinin ödenmesinde harcama yetkilisi İmar Müdürü, davayı takip ederek ödeme aşamasına getirdiği için de kendisinin (avukatın) gerçekleştirme görevlisi olacağı kanaatindeyim. Belediye avukatının belediyemiz leh ve aleyhine girdiği davalarda hiç bir kanuni bir sorumluluğu yok mudur da ödeme emrine harcama amiri veya gerçekleştirme görevlisi olarak imza atmamaktadır? Eğer sorumluluğu yoksa; Belediye İle ilgili davalarda Sayıştay Başkanlığına kim hesap verecek, belediye davalarında karşı tarafla anlaşarak rant sağlarsa ne olacak, temyize gönderilecek belgeler zamanında gönderilmezse sorumlusu kim olacak, sonuçlanan davaların ödenmesi geciktirilirse oluşacak giderler kime zimmet yazılacaktır? Sonuç olarak belediye avukatımızın girmiş olduğu davalar da harcama amiri veya gerçekleştirme görevlisi olarak konumunun belirlenmesine yardımcı olmanız hususunda gereğini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 05.08.2011
Unvan değişikliğinden önce intibak
657 sayılı Kanuna tabi memurum. 4-5 sene önce teknisyen kadromu aldım. Daha sonra Mersin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknikerliğini bu yıl bitirdim. Diplomamı personel müdürlüğüne dilekçeyle verdiğimde bana sadece intibakım yapılarak derece alabileceğimi tekniker kadrosuna ancak unvan değişikliği sınavından sonra geçebileceğimi ve tekniker maaşımı ancak sınavdan sonra alacağımı söylediler bunu üzerine yaptığım araştırmalarda bu maaşı diploma verilir verilmez hak eden birçok karar ve temyiz kurulu kararları okudum. Örneğin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında zam ve tazminatlarımızın ödenmesi gerektiği açıkça belirtilmektedir. Bu konuda acilen aydınlatılmam konusunda bilgilerinize sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 02.08.2011
Kayda alınan vergi gelirinin yanlışlıkla iadesi ve yeniden hesaba alınması
20.07.2011 tarihinde TEDAŞ tarafından gönderilen 153,40 TL elektrik tüketim vergisi belediye hesabına gelir kaydedildi. 02.08.2011 tarihinde bankada çalışan memur hata yaparak tekrar 153,40 TL TEDAŞ hesabına geri göndermiş. 11.08.2011 tarihinde yapılan bu hatayı düzeltmek için TEDAŞ’ın hesabından 153,40 TL tekrar belediyenin hesabına geri girildi. Bu işlemlerin muhasebe kaydının nasıl yapılacağını hususunda cevabınızı bekliyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 02.08.2011
Özel Kalem Müdürlüğüne atanma
İlçe nüfusu 100 bin üzeri olan belediyemizde, Özel Kalem Müdürü atama şartları nelerdir? Hangi şartlarımız olursa özel kalem müdürlüğü kadromuz olur?
- Soru Cevaplandı
- 30.07.2011
Unvan değişikliği
İl Özel idaresinde memur olarak görev yapıyorum. Ticaret Meslek Lisesi bilgisayar programcılığı mezunuyum. Unvan değişikliği ile teknisyen kadrosuna geçebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 28.07.2011
Sendikal haklar
Sürekli işçi kadrosundayım, sendikalıyız, ancak 2010 yılının Nisan ayında sözleşmemiz bitmesine rağmen sözleşme yenilenmedi. Sendika üyeleri Başkanımızla görüşmeye geldiğinde, Başkanımız sıfır zam demiş ve bir daha da gelmediler. Memurlar zamlarını almasına rağmen biz alamadık. Sendika arabulucuya göndermesi gereken evrakları göndermiyor. Bu şekilde bizi oyalıyor. İşçi sayımız fazla olmadığından bizimle ilgilenmiyorlar. Biz işçiler olarak ne yapabiliriz? Nereye başvurmamız lazım?
- Soru Cevaplandı
- 28.07.2011
1- Belediyemiz dışarıdan hibe yolu ile belediye tüzel kişiliğine, belediye meclisinden karar alarak şirket alabilir mi?
İyi çalışmalar hocam, Belediyemiz dışarıdan hibe yolu ile belediye tüzel kişiliğine Belediye Meclisinden karar alarak şirket alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 28.07.2011
Sözleşmeli personelin sendika üyeliği ve mali hakları
Bildiğim kadarı ile 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı çalışan personel sendikaya üye olabiliyor. Peki belediyenin yapmış olduğu sözleşmede maaş haricinde başka bir ücret alınamayacağından bahsediliyor. Ancak başka belediyede aynı statüde çalışan arkadaşlarımız sendika haklarından yararlanmaktadır. (iyileştirme, ticket vb.) bu durumun tarafımızdan açıklığa kavuşmasında yardımcı olursanız sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 28.07.2011