Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Emekli olan memurların ikramiyelerinin borçlanma suretiyle karşılanması işleminin muhasebe kaydı
Belediyemizden emekli olan memur arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı olan 52.325,00 TL Emekli Sandığınca 2010 Mayıs ve Aralık aylarında ödenmiştir. Bu arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı 52.325,00 TL tahakkuk yapılarak 320 no’lu hesaba alacak kaydı yapılmıştır. Belediyemiz Emekli Sandığınca ödenen kıdem tazminat tutarına karşılık İller Bankasından 52.325,00 TL kredi kullanarak belediyenin bankadaki hesabına girmeden İller Bankasınca SGK’ na ödenmiştir. Alınan kredinin muhasebe kaydı 372 no’lu hesaba borç 300 ve 400 no’lu hesaplara alacak kaydı yapılarak muhasebeleştirildi. Benim öğrenmek istediğim konu 320 no’lu hesaptaki kayıtlı paranın hangi hesaba kaydının yapılacağıdır?
- Soru Cevaplandı
- 14.02.2011
Zabıtaya başka görev verilmesi ve maktu fazla çalışma ücreti
5 Dereceli zabıta memuru kadrosunda görev yapan … nın, kadrosunda kalmak ve müktesebinden maaş almak üzere Gelir Müdürlüğüne bağlı Tahsilat Şefliğinde bilfiil tahsildar olarak görevlendirilmesi şeklinde Başkanlık makamından görevlendirme yazısı aldım. Ancak, ilgili personel burada maktu mesai ücreti alamayacak ve kendisinden aynı zamanda kefalet ücreti kesilecek mi? Personelin mali yönden hak kaybına uğraması söz konusu olacağından, ne yapılması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 01.04.2010
Birlik üyeliği ve birlik üyeliğinden çıkarılma işlemleri
Birliğimiz 2006 yılında 15 köye hizmet vermek üzere kurulmuş ilerleyen yıllarda su verilen köyler artmıştır. Birliğe üyelik için 2009 yılı mayıs ayında müracaat eden 4 köy Birlik Meclisince üyelikleri kabul edilmiş ve birliğe katılmışlardır. Bir sonraki toplantıda üyelik için başvuran 2 köyün meclis üyeliği için başvurması konusunun görüşülmesi esnasında birlik meclisi bu iki köyün daha sonra katılımlarının görüşülmesi yönünde karar almış ayrıca meclis üyelerinden bazıları daha önce birliğe giren 4 köyün de meclisten çıkarılmasını talep etmiştir. Birlik Tüzüğünde böyle bir konunun olmaması; sadece ilgili mahalli idarenin ihtiyar heyetinin başvurusu ile birlikten ayrılır maddesi olması nedeni ile boşluk olduğu yönünde yönetimce açıklama yapılmış ve üyelerde, üyelikten ayrılmanın başka bir yolunun olup olmadığını sormuşlardır. Soruma gelince; Birliğimize üye olan köylerden; Üye köyün rızası olmadan Birlik Meclisi üyelikten çıkarabilir mi? Yoksa üyeliğe kabul edilen birliğin sadece ihtiyar heyeti kararı ile mi üyelikten çıkartılabilir? Yine üye olmak isteyen ve hizmet alan köylerin birliğe gerekli belgelerle başvurması halinde isterse Birlik Meclisi bu köyleri almama hakkı var mıdır? 8 Aralık 2009 tarihli ve 27426 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının kararında; ''2009/15621 Silifke Aksıfat Grubu İçmesuyu Birliğine üye olan Sarıaydın ve Mara Köylerinin adı geçen birliğe katılmalarının zorunlu hale getirilmesine” karar verilmiştir. Bu duruma göre, başvuruları kabul edilmeyen köylerle ilgili, İçişleri Bakanlığından benzer bir karar alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 31.03.2010
Aile cüzdanları alınması, satılması ve kaydının tutulması
Belediyemiz evlendirme memurluğunca aile cüzdanı alınmakta. Aile cüzdanı belediyemiz açısından gider midir? Gider olarak mı işlenecek? Zira aile cüzdanı alıp satılmakta, kâr elde edilmemekte, ödemiş olduğumuz para geri dönmektedir. Aile cüzdanının muhasebe işleyişi hakkında bilgi verirseniz seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 29.03.2010
Denetim Komisyonlarına üye seçimi
Belediye meclisince yapılan denetim komisyonu üyeliği teşekkülünde bir meclis üyesi kaç adayın ismini yazabilir? (A) partisinin 8, (B) partisinin 4, (C) partisinin 3 üyesi vardır. Bu durumda 3 ve 5 üyeli denetim komisyonunun partilere göre üye dağılımı nasıl olmalıdır ?
- Soru Cevaplandı
- 27.03.2010
Kent Konseyi giderlerinin belediye bütçesinden ödenmesi, Kent Konseyi Genel Sekreter ücreti
5393 sayılı Belediye Kanununun 76.maddesine göre oluşturulan kent konseyinde genel sekreter olarak görevliyim. Yaptığım bu görevden dolayı ücret alabilir miyim? Kent Konseyi Yönetmeliğinin 16/A maddesine göre belediye bütçesinde kent konseyine ayrı bir fonksiyonel sınıflandırma yapılıp giderlerinin ödenmesi mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 26.03.2010
Derneklerin lokal, yurt, pansiyon açması ve işletmesi
Bildiğim kadarıyla il derneklerine kaymakamlık makamınca izin belgesi veriliyor. Ancak, evraklarının eksik olması nedeni ile ruhsat denetim müdürlüğüne gönderiliyor. Ruhsat denetim müdürlüğü ise eksik evrakların tamamlanmadığı için zabıta müdürlüğüne evrakları tamamlattırın, tamamlamaz ise İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6.maddesine göre faaliyetten men edin diyor, sizden isteğim zabıta memurunun burada nasıl bir yol izlemesi lazımdır.
- Soru Cevaplandı
- 26.03.2010
Kira alacaklarının anlaşma yoluyla tasfiyesi
Mülkiyeti belediyeye ait dükkanlarda bulunan kiracıların belediyeye yapmış olduğu müracaatlar sonucunda, ekonomik kriz ve mevcut pazar yerinin ilçe merkezinden taşınması nedeni ile iş kapasitelerinin çok düştüğünü, bu nedenle kira bedellerini ödeyemediklerini, belediyeden kira alacaklarının ana paralarının ödenerek gecikme cezalarının kaldırılması ile ilgili yoğun talepleri olması ve bu kiracıların büyük çoğunluğu ile alacak davalarının sürmesi nedeni ile; 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 maddesinin (h) bendince vergi resim harç dışında kalan ve miktarı 5.000 TL’den fazla dava konusu olmuş belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye kabul ve feragate karar vermek maddesi hükmünce kiracılarımızın bu taleplerini karşılamak ve tahsilatlarımızı hızlandırmak amacı ile belediye meclisi kararı doğrultusunda işlem yaptığımız taktirde yasal yükümlülük altına girilip girilemeyeceği?
- Soru Cevaplandı
- 25.03.2010
Belediye zabıtasının yetkisi
Belediye zabıtalarınca; yapılan uygulamalarda seyyar satıcıların malzemelerine Belediye zabıtasının müsadere ( el koyma ) yetkisi var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 25.03.2010
375 KHK’nin ek 3.maddesine göre ek ödeme alınması
25 yıllık devlet memuruyum. 1/4 derecesinden maaş almaktayım. Özel Hizmet puanım % 135, ek ödemeye ilişkin puanım % 53, 12.01.2010 tarih ve 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Personelinin Maaşlarının Hesabına Esas Tutulan Katsayıların Yeniden Tespiti ve İlgili Mevzuatı Uyarınca İstihdam Edilen Sözleşmeli Personelin Ücretlerinin Artırılması, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar ile Bazı Kararlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararın geçici 1 inci maddesi ile yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, makam tazminatından yararlananlar hariç olmak üzere; bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, il müdürü, il müdür yardımcısı, il müftüsü, il müftü yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı, başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, savunma sekreteri, fakülte sekreteri, enstitü sekreteri, yüksekokul sekreteri, ilçe müftüsü, müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında bulunanlardan 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelinin "(A)" bölümü ile (III) sayılı Cetvelin (B) bölümünde yer alanlar için ek ödeme oranı %100 olarak, (III) sayılı Cetvelin (F) bölümünde yer alanlar için %90 olarak uygulanır hükümleri getirilmiştir. Ben şu an ( Mart–2010 maaşımda) ek ödemem 288,92-TL. dır. Ancak bu ek ödememin 545,14-TL olacağını düşünmekteyim. Görüştüğüm insan kaynakları ve eğitim müdürlüğümüzle aynı görüştü değiliz. Siz değerli hocalarımdan Ocak–2010 tarihinden geçerli olmak üzere Ek ödeme tutarım ne kadar olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 24.03.2010
Yapı kullanma izin belgesinde fırın belirtilmesi zorunluluğu
3.sınıf 6.19 GSM ruhsatı almak isteyen ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten yerlerin yapı kullanım izin belgelerinde "fırın" olarak işaretlenmiş olması zorunlu mudur?
- Soru Cevaplandı
- 24.03.2010
Yemek yardımı
Belediyemizde itfaiye müdürlüğünde çalışan personellere 24 saat bilfiil görev yaptığından günlük 2 öğün yemek veriliyor. Yemekhanemiz olmadığından doğrudan temin usulü ile alım yapılmaktadır. Lokantalardan yemek servisi yapılmaktadır. Yemek giderlerinde bütçeden karşılanmayan kısım personelden karşılanır hükmüne göre aradaki farkı itfaiye personellerinden tahsil edilecek mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.03.2010