Teknikerin unvan değişikliği

Belediye tekniker unvanı açmak istese sınava girecek personelin bölümlerini belirleyebilir mi? Yani sadece şu bölümler başvurabilir diyebilir mi? Veya her teknik bir yüksek okul bitirmiş her personelin sınava başvurusunu kabul etmek zorunda mıdır? Veya açtığı kadro sayısının kaç katı başvurabilir ve bu başvuru sayısını geçerse bir eleme yapabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.08.2011

İtfaiye çavuşu veya amirliğine atanma

1993 yılında Burhaniye Belediyesinde itfaiye eri olarak göreve başladım. Bu sene iki yıllık Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümünü bitirdim. İntibak yapılması için belgelerimi verdim. Belediyemiz de itfaiye amirlik kadrosu boşta, ben o kadroya talip iken norm kadro olayından dolayı derecem 4/3 iken 3/2 ye düşürüldü, daha sonraki yıllarda 1/3 üne düşeceği söyleniyor. Şu anda beni vekaleten itfaiye çavuşu kadrosuna atadılar. Ben daha fazla beklerken umduğum olmadı. Sizden ricam yapılan görevlendirmenin doğruluğunu değerlendirip yanlış yapılan bir şeyler var mı? Yanlış var ise ne yapmalıyım lütfen bana yol gösterin. Ayrıca tekniker kadrosuna geçemiyorum geçersem GİH kadrosundan çıkmam gerekiyormuş. Ben ise itfaiyede ilerlemek istiyorum ne yapmalıyım.

  • Soru Cevaplandı
  • 18.08.2011

Görevde yükselme ve kazanılmış hak

3500 nüfuslu bir belde belediyesinde 1983 yılında lise mezunu zabıta memuru kadrosunda göreve başlayan kişi 1998 yılında yine lise mezunu iken yazı işleri müdürlüğüne asaleten atanabilir mi? 2007 yılında norm kadro esnasında lise mezunu olduğu halde 1.dereceden veya başka bir dereceden yazı işleri müdürlüğü kadrosu alabilir mi? 2008 yılı Ekim ayında 2 yıllık önlisans ev ekonomisi bölümünü bitirdiğinde 1999 yılında görevde bulunmuş olması ve hizmet süresi dikkate alındığında müdürlük hususunda kazanılmış hak iddia edebilir mi? Aynı belde belediyesinde 1996 yılında lise mezunu trafik zabıtası kadrosunda aday memur olarak göreve başlayan memurun 1998 yılında hesap işleri müdürü olarak asaleten ataması yapılabilir mi? 2007 yılında norm kadro dağıtımında lise mezunu iken, 4.dereceden mali hizmetler müdürü kadrosunu alabilir mi? Halen lise mezunu olan memur 1998 yılındaki müdürlük ataması ve 1999 da görevde olması sebebiyle kazanılmış hak iddiasında bulunabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.08.2011

Eski yapılara yapı kullanma izni verilmesi

2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Değiştirilmesi Hakkında Kanunun; Geçici Madde 2’nin b bendinde “6785 sayılı İmar Kanunun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapıların yapı kullanma izni almış kabul edildiği” belirtilmektedir. Özel idarelerin yetki sahasında köylerde 1975 yılından önce yapıldığı belirtilen evler var. Bunlar bizden yapı kullanma izni alınmış sayıldığına dair yazı istiyorlar. Biz böyle bir yazı vermeden önce 1975 önce yapıldığının ispatı için resmi bir evrak istiyoruz. Bu bağlamda elektrik, su aboneliği ya da kadastro kayıtları gibi evraklar istiyoruz. Bu anlamda muhtarın beyanı kabul edilebilir mi? Yapının 10 Ocak 1975 önce yapıldığını muhtar bir yazıyla beyan ederse bununla yapı kullanma izni almış kabul edilir diye yazı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.08.2011

Yapı kullanma izin belgesinde fırın olarak belirtilmiş bir işyerinin müktesep hakkı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmelikte, 25 Temmuz 2010 tarihinde yapılan değişiklik kapsamında, ekmek fırınlarının ruhsatlandırılması konusunda kararsızlık yaşamaktayız. Şöyle ki; Yönetmeliğin 2. bölümünün Ortak Hükümler başlığı altında yer alan, ''İşyerlerinde aranacak genel şartlar'' bölümünün 5. maddesinin (l ) fıkrasını düşünerek; daha önce yapı kullanma izin belgesinde fırın olarak belirtilmiş bir işyerine çalışma ruhsatı verilmiş ancak işyeri kapanmış ve ruhsat ta iptal olmuştur. Bahsi geçen işyerine tekrar fırın açılmak istenmektedir. Daha önce buraya ruhsat verilmiş olması müktesep hak doğurur mu, yoksa ayrık nizam şartı aranmalı mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.08.2011

Emlak Vergisinde bina sınıfı, eksik beyan ve zamanaşımı

Bir otelin arsası tahsisli devlet arazisi, bundan arazi vergisi alınmıyor ancak bina vergisi alınıyor. Otelin turizm işletme belgesi var otel 2000 yılında hizmete girmiş. Turizm işletme belgesinde 5 yıldızlı otel gözüküyor. Yapı kullanma izni belgesinde yapı sınıfı da 5-C dir. Emlak beyanında 1. sınıf otel olarak gözüküyor ve 2000 yılından beri bu şekilde vergi ödüyorlar. Ancak yine aynı yerde başka oteller lüx olarak gözüküyor ve bunun üzerinden beyan veriyor. Dolayısıyla aynı metrekaredeki aynı özellik ve vasıflardaki x oteli örnek veriyorum 50.000 TL emlak vergisi öderken y oteli 80.000 TL vergi ödüyor. Sizce bu özelliklerdeki bir otelin emlak beyanında sınıfının lüks mü 1 inci sınıf mı olması gerekir. Eğer lüks olması gerekir ise, 1 inci sınıfta beyan vermiş olan otelden bu fark 2000 yılından itibaren alınır mı? Alınırsa faiz uygulanır mı, faiz uygulanırsa yine başlangıç tarihi olan 2000 yılı mı alınır? Böyle bir işlem için uygulanması gereken yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

İşçi personelin aile yardımı

Belediyemizde çalışan 6 adet geçici işçi 2007 yılında sürekli işçi kadrosuna geçerek sürekli işçi olmuştur.Eşi sigortasız ve yevmiyeli bir işte çalışan eşe aile yardımı ödeneği ödenirmi?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

657 sayılı Kanun çerçevesinde belediyede GİH sınıfına tabi zabıta memuru olarak görev yapm

657 sayılı Kanun çerçevesinde belediyede GİH sınıfına tabi zabıta memuru olarak görev yapmaktayım. 2 adet TH sınıfına ait 2 yıllık ön lisans diplomam mevcuttur. Kendi kurumumda GİH sınıfından TH sınıfına geçmem için yapılması gereken nedir? Başka bir kuruma nakil için başvuruda bulunursam mevcut boş olan TH sınıfındaki kadrolara geçişim mümkün müdür? Mümkünse şartları nedir. Bu yazdıklarım için görevde yükselme sınavı ve unvan değişikliği sınavına gerek var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

Ekmek fırınlarının devrinde ayrık nizam şartının aranması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (l) bendinde bulunan ekmek fırınları ile ilgili 29.06.2010 tarihinde yapılan değişikliğe göre bu tarihten sonra yapılacak devir işlemlerinde (m) bendindeki ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

Kamuya ait inşaatlardan teknik eleman ücreti alınabilir mi

2464 sayılı Belediye Gelireri Kanununda inşaat giderleri genel ve katma bütçeler ile il özel idareleri ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü binaların bina inşaat harcından müstesna olduğu beliritlmektedir. Konu binalarla ilgili teknik eleman ücreti vs. alınabilirmi

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

Nüfusu 10.000’nin altındaki belediyelerde denetim komisyonunun kurulması

5393 sayılı Belediye Kanunun 25. maddesinde açıklandığı üzere nüfusu 10.000'nin altındaki belediyelerde tahsilât denetlemesi için bir komisyon kurulacak ibaresini göremedim. Belediyemizin nüfusu 1495 olup, bizler tahsilât denetlemesini nasıl yapacağız. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.08.2011

Esaslı tamir ve tadilat yapılan akaryakıt ve LPG ikmal istasyonuna işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi

İlimizde bulunan bir akaryakıt istasyonunun ruhsatında "akaryakıt satışı ve LPG ikmal istasyonu" ibaresi bulunmaktadır. Tarafımıza EPDK tarafından söz konusu istasyonun LPG satışı için gerekli evraklarında eksiklikleri bulunduğundan ötürü işyeri ruhsatlarının iptal edilmesi istenmesi üzerine, başkanlık oluru ile bahse konu ruhsat tarafımızdan iptal edilmiştir. Ancak bu kez de söz konusu akaryakıt istasyonunun bayilik lisansı EPDK tarafından iptal edilme aşamasına gelmiştir. Ancak tüm bu gelişmeler sürerken adı geçen istasyonda büyük çaplı bir tadilat işlemi de başlamış bulunmaktadır. Bu tadilat neticesinde tüm yeraltı ve yerüstü akaryakıt depoları, akaryakıt ve LPG pompaları ve dispenserlerin yerleri ile müşteriler için yapılmış olan WC ve marketin dahi yeri değişmektedir. Bu durum karşısında bizim mevcut ruhsat üzerinden sadece "LPG ikmal istasyonu" ibaresini çıkartarak "Akaryakıt satış istasyonu" olarak yeni ruhsat düzenlememiz mi gerekir, yoksa mevcut tadilat işleri bittikten sonra yeniden ve sıfırdan bu işyerine ruhsat düzenlememiz mi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.08.2011