Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
SGK pirimi işveren payına yapılan %5 hazine katkısının hakedişlerden kesilmesi
5510 sayılı Kanuna göre hazinece karşılanan 5 puanlık sigorta priminin hakedişlerden kesilip kesilmeyeceğini öğrenmek istiyorum. İşveren SGK indirim teşvikinden yararlanıyor, iş bitiminde ne kadar yararlandığını SGK idareye bildirmektedir. İdareler bu %5 indirim kesintisini hakedişten kesebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.12.2010
İtfaiye erinin fazla mesaisi
İtfaiye eri fazla mesailer dahil haftada en fazla kaç saat çalışabilir? 657 sayılı devlet Memurları Kanununda haftalık 40 saatin üzerinde maksimum ne kadar fazla mesai yapar?
- Soru Cevaplandı
- 04.12.2010
Motorin türlerinde yapılan değişiklik
Sayın Hocam; 09/11/2010 Tarihli Resmi Gazete motorin türleri ile ilgili mevzuatta bir tebliği ele değişiklik yapıldı. yapılan bu mevzuattan dolayı 2011 yılı ihtiyacı için çıkalacak akaryakıt ihalelerinde göz önünde bulundurulması bulundurulması gereken bir husus olup olmadığına açıklık getirmenizi arz ve talep ederiz.
- Soru Cevaplandı
- 04.12.2010
Eğitim seminerleri
Eğitim seminerlerine katılım, 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna tabi midir, ödeme dosyasında hangi evrakların bulunması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 04.12.2010
Eski mezarlıktan yeni mezarlığa nakil yapılmasında usul
İlçemizde halen kullanılmakta olan mezarlığımızın yanısıra kullanılmayan ve şehrin içerisinde kalmış eski mezarlığımız da mevcuttur. Söz konusu eski mezarlıkta önceki belediye başkanlarımızın da mezarları mevcuttur. Ailelerinin talepleri ile bu mezarları yeni mezarlığımıza naklederek mezarlarını Belediyemizce yaptırmak istiyoruz. Mezar giderlerini bütçemizden karşılayabilir miyiz? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Bizleri aydınlatırsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 03.12.2010
İşyeri ruhsatı devredildikten sonra denetim yapılması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8. ve 28. maddeleri hükümleri gereğince sıhhi ve gayri sıhhi müessese ruhsatlı işyerlerinin ruhsat devri yapıldıktan sonra ilgili işyerinin 30 gün içerisinde ruhsat denetim komisyonu tarafından denetlenip denetlenmeyeceği ve ruhsat komisyon tutanağının düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda yasal dayanak var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 21.09.2011
İhtiyaç fazlası işçilerin gönderilmesinden sonra hizmet alımı
Ben Yeşilova Belediyesinde hizmet alımı ihalesi yapılarak temizlik şirketi adı altında işe başladım. 6111 sayılı Kanun dahilinde norm kadro fazlası ve ihtiyaç fazlası olarak gönderilecek arkadaşlar var. Bu arkadaşların gönderilmesinin gerçekleşmesi sonucunda biz hizmet alımı ile çalışan işçilerin sözleşme tarihleri dolması durumunda tekrar hizmet alımı ihale yapılarak işe devam edebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 21.09.2011
Kaçak yapıların yapı ruhsatına bağlanması
Belediyemiz belde belediyesi olup nüfusu 1200 civarındadır. 1999 yılında belediye olmuştur. 2004 yılında imar haritası yapılmış, ben de göreve Ocak 2011 de başladım. 2004 ten itibaren yapılmış olan binalar var ve bunlar imarda gözükmüyor. Biz de bu binalara proje yaptırmak ve akabinde ruhsat vermek istiyoruz. Bir anlamda yeni bir binaymış gibi işlem yapmak istiyoruz. Bu konuda yardım, görüş ve fikir alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 15.09.2011
Belediye encümeninin 1608 sayılı Kanuna göre işyeri kapatma yetkisi
Bilineceği üzere 1608 sayılı Yasa değişti. Bu yasanın birinci maddesinde; “idari para cezası ve faaliyetin menine karar verilir” denilmektedir. Benim sorum şu: belediyemiz bir işyerine daha önceleri para cezası verilmesine rağmen tretuvara mal koyarak kaldırımı işgal etmesinden dolayı bu kanunu gerekçe göstererek encümence 3 gün kapatma cezası verdik. Şahıs İdare Mahkemesine iptal davası açtı ve dava sonucu aynen şu gerekçeyle: “Yasada işyeri kapatma gibi bir ibare geçmediğinden, faaliyetten men ibaresi bulunduğundan sadece faaliyetten men edilebilir, işyeri kapatılamaz” denilerek, işlemi iptal etti. Mahkeme faaliyetten meni işyeri kapatma olarak görmedi. Faaliyetten men; Belediye Zabıta Talimatnamesinde olduğu gibi, kaldırıma mal koyamayacağı dolayısıyla men edilmiş anlamındadır. Yani idare mahkemesi tekrar bunu men edebilirsin diyor, burada anlamsız bir durum çıkmıyor mu? Biz belediye olarak bundan böyle bu suçu işlemeyi alışkanlık haline getiren ve bunda ısrar eden işyerlerine kapatma kararı veremeyecek miyiz? Bunun yaptırımı sadece para cezası mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 12.09.2011
Pansiyonun öğrenci yurdu kapsamında sayılması
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 9. maddesinde işlem ve izin süresine ilişkin hükme yer verilmiştir. İlçemizde yüksekokul bulunması nedeniyle daha önce yurt olarak faaliyet gösteren işletme sahibi yurdu kapatarak aynı binada pansiyon işletmeciliği yapmak için belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı talebinde bulunmaktadır. Bahsi geçen pansiyonun tabelasında herhangi bir öğrenci ibaresi bulunmamakla beraber mevcudunda sadece öğrenci bulunmadığı yanısıra banka memuru, öğretmen, kamu memurları da bulunmaktadır. İşletmenin yurt kapsamında bulunmaması için öğrenci sivil oranı ne olmalı, ya da siviller ile bulunan sadece öğrenci barındırmayan pansiyonda bulunanların denetlenmesi hususu hangi yetkili birimce yapılacağı hususunda bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 07.09.2011
Yönetmelik çıkarılmasında görüş alınması
İçişleri Bakanlığından görüş alınmadan belediye meclisinde onaylanan zabıta talimatnamesi yürürlüğe konulabilir mi? Belediye tarafından çıkarılan yönetmelikleri yerel gazetede yayınlamak zorunlu mu? Yayınlanmadan uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 06.09.2011
Gıda mevzuatı ile ilgili hükümlerin yürürlülüğü
Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzükte Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük’ün 1. maddesinde; “Bunların işbu Tüzük hükümlerine göre teftiş ve murakabesi Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 181 inci ve müteakip maddeleri hükümleri dairesinde yapılır “ denilmiş ve Umumi Hıfzısıhha Kanununun 181, 182 ve 183. madde hükümlerinde, anılan Tüzüğün 1. maddesinde bulunan gıda maddeleri ibaresi kaldırılmış, ancak tüzükten düşürülmemiştir. Yani kanuni dayanağı olan madde kaldırılmıştır. Bu durumda tüzüğün gıda maddeleriyle ilgili olan kısmı hükümsüz olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 06.09.2011