Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
KHGB iktisadi faaliyetlerinin birlik bütçesi ve muhasebesi ile ilişkisi
Malkara İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği 1987 yılında köy tüzel kişiliklerinin (Köy Muhtarlıkları) oluşturduğu bir birliktir. Ancak 1992 yılında birlik kendi gelirlerinden elde ettiği kârla Birlik Yem Fabrikası adı altında bir yem fabrikası kurmuştur, şu anda faaliyet göstermektedir. Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği Birlik Yem Fabrikası iktisadi işletmesi adı altında Vergi Dairesi kaydı mevcut olup Kurumlar Vergisi Mükellefidir. V.U.K hükümleri gereği tekdüzen muhasebe sistemine göre ticari muhasebe kayıtları tutulmaktadır. Köylere Hizmet Götürme Birliği de Özel idareden gelen yardımlar ile köylerde yatırımlarını sürdürmektedir. Birlik yem fabrikasının hesapları; 1-Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre mi tutulacak? 2- Bütçe yaparken yem fabrikasının gelir ve giderleri bütçede gösterilecek mi? 3- Tek düzen hesap planı ile bütçe ve muhasebe sistemindeki hesap planı tutmadığı için Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine göre işlem yapmakta zorluk çekmekteyiz. Nasıl bir yöntem uygulamamızı tavsiye edersiniz?
- Soru Cevaplandı
- 03.03.2011
Kapıdan satış
Çeşitli isim unvan altında medikal ürün satışı yapan firmaların kapıdan satış yapmaları için kapıdan satış yetki belgesi yeterli midir? Bunun haricinde satış yaptığı il / ilçe de bulunan herhangi bir kamu kurumundan ek izin almaları gerekiyor mu? Denetim esnasında satış yaptıkları ürünlerin gerekli izinleri ve şartları taşıdıkları nasıl anlaşılır? Satılan ürünlerin piyasa değerinden yüksek fiyatlarda satılması ile ilgili nasıl bir işlem yapılabilir?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
İstifa eden memurun tekrar göreve başlatılması hali
Hasyurt Belediyesi % 40 dilimin altında olan belde belediyesidir. Diğer belde belediyesi olan Sahilkent Belediyesinde 8/1 kadrosunda görev yapan memur istifa edip 6 ay içinde çalışmak için kurumumuza dilekçe ile başvuruda bulunmuştur. Bu personeli alabilmek için nasıl bir prosedür uygulamamız gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
Basit tamirat
Bir apartmanın zemin katında mevcut bir dükkan için, yapı kullanma izinleri alındıktan sonra dükkan içinde mevcut bir duvar (statik yönden bir sıkıntısı olmamak kaydıyla) yıkılmıştır. Bu duvarı yıkmak basit tamirata mı girer? Tadilat ruhsatı gerektirir mi? Ayrıca apartman sakinlerinden muvafakat alınması gerekli midir?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
İzinsiz dağıtılan el ilanları ve broşürler
İzinsiz dağıtılan el ilanları (küçük ölçüde veya büyük marketlerin dergi şeklinde insert olarak adlandırılan ilanlar) hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 42/1 maddesine göre işlem yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
KİT alacaklarının 6111 sayılı Kanuna göre tahsili
Belediyemizin bir kamu iktisadi teşekkülüne …-TL anapara ve gecikme faizi borcu bulunmaktadır. Bu borçtan bu zamana kadar… TL ödeme yapılmıştır. Bu borç 6111 sayılı Kanun kapsamına girmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
Kırsal Motorin
2010 yılı Aralık ayında … litre kırsal motorin, …. litre eurodizel ve … litre kurşunsuz benzin olarak üç ayrı akaryakıtı almak ve belediyemiz araçlarında kullanmak üzere akaryakıt alım ihalesi yaptık. Bilindiği üzere EPDK’nın bu konuda yaptığı duyuru üzerine 01.04.2011 tarihinden itibaren kırsal motorin artık satılmayacak ve yerine 10 mg kükürtlü motorin yani eurodizel motorin kullanılacağı bildirildi. Bu duruma göre, akaryakıt ihalesini yeniden mi yapmamız gerekir? Yoksa EPDK’ya göre eurodizel dağıtımı yapılacağından buna göre mi uygulama yapmamız gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2011
İhtiyaç fazlası işçilerin tespiti
6111 sayılı Yasa ile belediyelerin ihtiyaç fazlası işçileri tespit edilirken norm kadrosu mu dikkate alınacak, yoksa bu yetki belediye başkanlarına mı aittir?
- Soru Cevaplandı
- 01.03.2011
Belediyelerce kişi ve kuruluşlara yapılabilecek yardımlar
Belediyeler şahıs, dernek ve vakıf vs. gibi kuruluşların çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla bağış yapabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2011
Teknik personel ihtiyacının karşılanması
Teknik Hizmetler sınıfında Fen Memuru olarak görev yapan tek arkadaşımız bir başka kuruma geçiş talebinde bulunmuştur. Fen Memurluğu kadrosu da norm kadro ilke ve standartlarına göre belirlenmesi gereken kadrolardan olmayıp şahsa bağlı olarak durmakta iken personelin naklen başka bir yere atanması nedeniyle mülga olacaktır. İdaremizde teknisyen ve tekniker kadroları olmasına rağmen münhaldır. Teknik hizmetler sınıfında başkaca personelimiz yoktur. GİH ya da yardımcı hizmetler kadrolarında görev yapan diğer personelimizden de mezuniyetleri itibariyle teknik hizmetler kadro hizmetlerini görebilecek durumda bulunmamaktadır. Mesleki ya da teknik okuldan mezun olmamışlar ve bu doğrultuda eğitim almamışlardır. Bu durumda belediyemizin fen, imar ve inşaat ve ruhsatı işlemlerini takip etmek üzere GİH veya YH sınıflarındaki mevcut personelden vekâlet ya da tedvir yöntemi ile TH kadrolarındaki tekniker ve/veya teknisyen kadrosu için görevlendirme yapılabilir mi? Yapılamadığı takdirde bu ihtiyacı hangi yöntemle karşılamak mümkündür?
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2011
İhalede gerçek kişiden istenecek belgeler
Bir şahsın, herhangi bir kamu ihalesine istekli olarak girecek tüzel kişilikle, tüzel kişiliğin sahibi ya da hissedarı olarak ilişkisi olması, kişinin gerçek kişiliğini ortadan kaldırır ve yasada gerçek kişiler için istenen belgeleri sağlama zorunluluğundan muaf tutar mı?
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2011
İşyeri faaliyetinin değişmesi
17.08.1999 tarihinde belediyemizden… Petrol Ltd.Şti adında bir şirket; petrol işletme, lokanta ruhsatı ve İlçe Emniyet Müdürlüğünden içkili lokanta ruhsatı almış bulunmaktadır. Petrol işletmesine devam etmekteyken lokanta olan yer faaliyetini bırakmış ve aynı adreste 02.05.2002–28.07.2010 tarihlerinde hediyelik eşya satan başka bir işletme faaliyet göstermiştir. Ancak belediye meclisimiz 09.10.2008 tarih ve 87 sayılı içkili yerler krokisini hazırlamış ve petrol satış yeri alanını müktesep hak olarak göstermiştir. Şimdi bu adrese İçkili lokanta açmak isteyen yeni bir şahıs bulunmakta bu şahıs müktesep hakkı olduğunu iddia etmektedir. Bu işyerine içkili lokanta ruhsatı verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2011