Zabıta memurlarının öncelikle öğreneceği mevzuat

Zabıta memuru olarak yeni atanan bir personelim, sizden isteğim işi öğrenirken nelere dikkat etmeliyim ve iyi bir zabıta olmak için mevzuatlara çalışırken öncelik olarak hangisine çalışmalıyım?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.09.2011

Teknik Müdür

12.01.2001 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına devlet memuru olarak atandım. 04.05.2011 tarihinde de Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, Konya İli Ilgın İlçe Belediyesi'ne kurumlar arası nakil yoluyla VHKİ olarak atandım. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. 01.08.2011 – 15.08.2011 tarihleri arasında izinli olan Mali Hizmetler Müdürü'nün yerine vekaleten, 15.08.2011 tarihinden itibaren de müdürümüzün görev yeri değiştirildiğinden boşalan kadroya vekalet etmekteyim. Siteniz aracılığıyla sizlere sorulan sorulara vermiş olduğunuz cevaplardan görevde yükselme ve terfi ile ilgili olanlarının çoğunu inceledim. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin "c" bendinin 1. cümlesi gereği, açılacak olan bir görevde yükselme sınavına 04.05.2012 tarihinden önce müracaat edemeyeceğimi biliyorum. Ancak, aynı yönetmeliğin 7. maddesinin 3. ve 4. bentlerinde geçen "Teknik öğrenim gerektiren müdürlükler" ifadesinin neyi kastettiğini tam olarak anlayamadım. Şayet Mali Hizmetler Müdürlüğü teknik öğrenim gerektiren bir müdürlük ise belediye naklen geldiğim tarih itibariyle 1 yıl sonra müdürlük için görevde yükselme sınavına girebilme hakkı elde edebileceğim, aksi takdirde öncelikle 3 yıl çalışmak kaydıyla muhasebeci, sayman olabilmek için görevde yükselme sınavına girmem gerekecek. Bu bağlamda; Hangi müdürlükler teknik öğrenim gerektirmektedir? Mali Hizmetler Müdürlüğü de bahsedilen teknik öğrenim gerektiren müdürlükler sınıfında mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.09.2011

Meclis gündemlerinin oluşturulması

5393 sayılı Belediye Kanununun 21 inci maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin 5 inci bendi gereğince, meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenir. Buna göre, meclis toplantısının ilk gününde meclis üyesi tarafından; belediye başkanının belirlemiş olduğu gündem maddelerinden birinin gündemden çıkarılması için önerge verebilir mi? Hukuken, meclisin gündem maddesini çıkarma yetkisi yok ise, bu önergenin oylanmasına gerek var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2011

Belediye meclis üyesi başkan yardımcısı

Belediyemizde Norm Kadro cetveline göre 4 adet belediye başkan yardımcısı kadrosu mevcut olup, bunun 2'si dolu 2'si boştur. Mevcutta seçilmiş meclis üyelerinden 3 adet başkan yardımcısı görevlendi-rilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre, "nüfusu 20000-300000 arasında olan belediyelerde belediye meclis üyelerinden 3 adet başkan yardımcısı olarak görevlendirilebilir." den-mektedir. Buna göre boş olan başkan yardımcısı kadrosunun biri için seçilmiş meclis üyelerinden 4. başkan yardımcısının görevlendirmesini yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.08.2011

2560 sayılı Kanunun 25 inci maddesi

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun 25 inci maddesi ile ilgilidir. İSKİ ve diğer su kanalizasyon idarelerince yapılan yağmur suyu yapımına ait imalat bedellerinin 25 inci maddeye istinaden büyükşehir belediyelerinden mi, yoksa merkez ilçe belediyelerinden tahsil etmesi gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.08.2011

Sözleşmeli personele kıdem tazminatı

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasına göre, çalışan tam zamanlı sözleşmeli memurlar kendi istekleri ile görevlerinden istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatı alabilirler mi? Mücbir nedenlerle sözleşme tek taraflı fesh edilebilir denmektedir? Bu mücbir sebepler nelerdir? Bu sebeplerden dolayı kıdem tazminatı ödenir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.08.2011

Sözleşmenin devri hali, kamu yararına çalışan derneklere araç hibesi veya tahsisi

1-Belediye'ye ait mülkün 3 yıl süreyle kiralanmasının ardından, henüz süre dolmadan kiracının sözleşmeyi bir başkasına devretmesi, daha doğru bir ifadeyle henüz sözleşme bitmeden aynı şartlarda ilk kiracı yerine başka bir şahsın kira sözleşmesine taraf olması için encümen kararı mı gereklidir, yoksa ita amiri olarak belediye başkanının oluru yeterli midir? 2-Bildiğim kadarıyla, belediyelerin kamu yararına çalışan derneklere araç hibesi/tahsisi mevcut düzenlemelere göre imkan dahilinde bulunmamaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 29 uncu maddesinden hareketle; "Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik" uyarınca, kamuya yararlı derneklere ayni ya da nakdi yardım mümkün müdür? Eğer mümkün değilse, cüzi bir meblağ karşılığı, belirli süreliğine taşıt tahsisi söz konusu olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.08.2011

Kıdem tazminatı

1) İlk sigortalılığa 1994 yılında başlayan, son 12 yıldır belediyede görev yapan ve yaklaşık 6000 gün sigortalılığı bulunan işçi Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların tamamlanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumundan yazı alıp kurumuna vererek kendi isteği ile işten ayrılıp kıdem tazminatını alabilir mi? 2) İşçi, 6111 sayılı Kanun kapsamında devredilmesi durumunda yeni kurumunda aynı şekilde kıdem tazminatını alabilir mi? Şayet alabilirse belli bir süre yeni kurumunda çalışma şartı var mıdır? Ayrıca sendika sözleşmesinde kıdem tazminatı 2 katı hesaplanır denmektedir. Bu şekilde emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların tamamlanarak alınacak kıdem tazminatı sendika sözleşmesine göre mi hesaplanır?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.08.2011

Sözleşmeli ekonomist

1) 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi gereğince sözleşmeli personel olarak belediyelerde iktisatçı (ekonomist ) unvanımla çalışabilir miyim? 2) Ekonomist unvan kadrosu ile Belediyelerde sözleşmeli personel ne kadar maaş alır?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.08.2011

Yapı kullanma belgesi olmayan işletmelerin imar konusunda nasıl değerlendirileceği

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 23.maddesinin ikinci fıkrası, “Yetkili idareler, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseler için yapılacak beyan ve incelemelerde; insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemeleri esas alır” hükmü bulunmaktadır ve yapı kullanma belgesi olmayan işletmelerin imar konusunda nasıl değerlendirileceği konusunda tereddüt oluşmuştur. Aynı zamanda Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü söz konusu yapı kullanma izin belgesi olmayan işyerlerine 12 Ekim 2004 tarihi öncesi yapılmış olsalar dahi 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesine göre işlem yapmakta ve yapılan işlemlere istinaden İşyeri Açma ve Çalışma ruhsatına esas işlem yapılması (ruhsat iptali vb.) için Müdürlüğümüze bildirilmekte olup, bu durum çelişkili uygulamaların oluşmasına neden olmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 19.08.2011

Raporlu personelin istirahat yeri

Belediyemizde görevli kadrolu bir işçimiz yedi gün rapor aldı. Fakat raporlu olduğu günleri il dışında geçirdiği tespit edildi. Bunun üzerine evine zabıta gönderilerek evde olmadığına dair tutanak tutuldu. İşçinin beş gün dışarıda, iki gün evde olduğu tespit edildi. Konu, şu an disiplin kurulunda. Belediye olarak ayakta tedavi yaptırıp rapor alan işçi ya da memura tutanak tutma gibi bir hakkımız var mı? Eğer varsa disiplinde ne gibi cezalar verebiliriz? Torba Yasada memurun raporlu günlerini ikamet ettiği yerde geçirme zorunluluğu kalktı, aynı işlem işçi içinde geçerlimi yoksa işçiler aynı yerde mi geçirmek zorunda?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.08.2011

Şube müdürlüğüne atanma

İlçe Özel İdare Müdürü isteği halinde, eğer idare de isterse İl Özel İdaresinde şube müdürü olarak görev yapabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.08.2011